Pensioner26 je napisao/la: ↑20 dec 2021, 08:31
Vodite nas evo vi, pa gledaj rasula po svijetu. Moj šljivo, previše ti vjeruješ u bajke i basne. Nisi ti odrastao još.
Upravo obrnuto. Vjerujem ili težim da vjerujem onome što vidim i što se dešava, i ne izmišljam nešto za što nemam dokaza. A zavjeraši i antivakseri su oni koji su od svijeta napravili pozornicu u kojoj se u svakom segmentu života bore dobro i zlo i da se sve, apsolutno sve, pojave, objašnjavaju preko te borbe. Što je najgore takvih ili potencijalno takvih je mnogo, i zbog te statistike neko će doći ili je došao da upravlja ljudima i budućnosti. Ne znam, nisam sreo osobu koja nema neki zavjeraški stav, za stav mislim stav koji nema uporišta ili dokaza u stvarnosti već je posljedica neke lične težnje, interesa ili predrasude prema nečemu ili nekome (i sam se uhvatim nekad u tome, da želim da je nešto činjenica ili realnost samo da bi potvrdilo moje prije izgrađene stavove ili svetonazore, ili da se uklopi u "logiku" po kojoj mislim da svijet funkcioniše, a ne iz razloga da li ona stvarno to jeste). To je ono što je porazno, virus će biti i proći, ali ovo ostaje, ostaje sa nama da nam pravi dodatni problem kad se budemo borili protiv nekog drugog stvarnog problema ili da nam brani da idemo naprijed. A to je ono što ovdje svo vrijeme pokušavam da kažem (usput i da tako nekome u ovom problemu i pomognem). Na stranu vjerovanja, predrasude, težnje, interesi, svetonazori, identiteti... ono što je važno, u ovom kontekstu, su činjenice i istina koju te činjenice potvrđuju. A to je upravo ono što nas je za 200 godina ili manje dovelo do ove tačke ili stepena razvoja, razvoja gdje smo u svakom segmentu radikalno poboljšali kvalitet života.