Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

Shategabri
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la Shategabri » 19 dec 2021, 11:05

NEZALAGANJE je napisao/la:
19 dec 2021, 10:43
rio_Ferdy88 je napisao/la:
19 dec 2021, 09:49
Preliminary laboratory studies demonstrate that three doses of the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine neutralize the Omicron variant (B.1.1.529 lineage) while two doses show significantly reduced neutralization titers
https://www.pfizer.com/news/press-relea ... on-variant

:salut: :thumbup:
Dok se ne pojavi teta varijanta, a onda ce u borbi protiv nje apsolutno biti dovoljne 4 Pfizerove doze. U J&J pak kazu da su oni mnogo napredniji i da ce biti dovoljne 2 njihove doze, ali Moderna je ipak ispred svih njih i njihovi rezultati pokazuju da se njihov produkt moze mijessti sa produktom ostalih proizvodjaca, cime takav mix postaje apsolutno najbolji u zastiti od korone.

:D
Heroin najučinkovitiji.

Ali čisti.
Koševo Zapad

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 19 dec 2021, 11:26

Radi se na vakcini za novi soj ali ce kasniti. I sta ako se pojavi novi soj, opet isto? Nema kraja ovome.

@hercegbosanska zastava

Ja se duboko izvinjavam na mojim apokalipticnim izjavama. Nije da ovaj val i to bez novog soja traje vec duplo duze od prva dva, niti to da je do sada umrlo ljudi kao sto cijela Jablanica ima stanovnika. Zamisli punu Pecaru i dodaj jos ljudi, cisto da mozes vizuelirati koliko je ljudi umrlo od korone u Bosni.

Sacekajmo 2022 pa da ce izaci kompletna statistika za 2021 broj umrlih u odnosu na prethodne godine pa da vidimo stvarno stanje.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 19 dec 2021, 11:30

Istraživači farmaceutskog giganta Pfizer očekuju da će pandemija trajati godinama.
Istraživači očekuju da će se koronavirus i dalje javljati u opasnim talasima infekcije do 2024. godine. U nekim regijama će i dalje biti visok broj slučajeva u naredne dvije godine.

WHO izjavio da ce 2022 biti kao 2021.

Historija kaze da ce biti 2022 do kraja godine over. Ne bude li pocet cu i ja vjerovati u teorije zavjere😂 (da nije natural born virus).

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 19 dec 2021, 12:05

Prvo treba shvatiti kakav mi problem imamo, pa onda i kakve probleme mi sami sebi pravimo, pa zato ne cudi sto ce se ovo produziti. Mi imamo pandemiju sa milionima zarazenih i milijardama potencijalno ugrozenih, gdje stotine drzava ili hiljade oblasti imaju svoja pravila borbe protiv problema, plus milioni onih koji ne zele da se bore protiv problema ili ignorisu da problem i postoji. I kako mislis da prodje, preko noci? Gdje su ti prirodni imuniteti, gdje se govorilo da je stvarni broj zarazenih i 10, 20 puta veci? Kaze pusti virus, kao da nista nema, moramo se navici na ovo. Navici da svake godine imamo cetiri velika talasa i jedan soj gratis? Budu li nas zavjerasi i antivakseri vodili u borbi bojim se da cu do kraja zivota izbjegavati talase i zaraze.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 19 dec 2021, 12:41

Dokle je razvoj vakcine? Je li i godinu dana poslije imamo identicne vakcine koje gube svoj najjaci efekat u cirka 6 mjeseci ili postoji sansa da se te vakcine poboljsaju? Radi li se na nekoj novoj?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 19 dec 2021, 13:13

Ne bih rekao da se pravi nova. Pokušava se sa ovim što imamo, preko booster doza i praćenjem efikasnosti. A ako to ne bude dovoljno nova vakcina se može razviti za mjesec, odnosno za 3-4 mjeseca bi je imali spremnu za korištenje.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 19 dec 2021, 16:04

Gdje je i cime se bavi sezonska gripa?

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 19 dec 2021, 16:14

Zasto je korona politicka opasnost a ne opasnost protiv covjeka.

3,6 milliarde ljudi vakcinisano.
Oboljelih 274,6 miliona umrlo 5,4 miliona.
Gripa nepostoji u citavom svjetu.
Ja prao guzicu prije i poslije corone isto.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 19 dec 2021, 19:44

PFL, Bellator alum Jordan Young dead at 27; tributes pour in from American Top Team and beyond
MMA borac
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 19 dec 2021, 20:53

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
19 dec 2021, 19:44
PFL, Bellator alum Jordan Young dead at 27; tributes pour in from American Top Team and beyond
MMA borac
Kakve veze ovo ima s ovom temom?
Young’s cause of death is currently unclear.
https://www.mmanews.com/2021/12/pfl-fig ... ead-at-27/

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 20 dec 2021, 08:31

sljivo je napisao/la:
19 dec 2021, 12:05
Prvo treba shvatiti kakav mi problem imamo, pa onda i kakve probleme mi sami sebi pravimo, pa zato ne cudi sto ce se ovo produziti. Mi imamo pandemiju sa milionima zarazenih i milijardama potencijalno ugrozenih, gdje stotine drzava ili hiljade oblasti imaju svoja pravila borbe protiv problema, plus milioni onih koji ne zele da se bore protiv problema ili ignorisu da problem i postoji. I kako mislis da prodje, preko noci? Gdje su ti prirodni imuniteti, gdje se govorilo da je stvarni broj zarazenih i 10, 20 puta veci? Kaze pusti virus, kao da nista nema, moramo se navici na ovo. Navici da svake godine imamo cetiri velika talasa i jedan soj gratis? Budu li nas zavjerasi i antivakseri vodili u borbi bojim se da cu do kraja zivota izbjegavati talase i zaraze.
Vodite nas evo vi, pa gledaj rasula po svijetu. Moj šljivo, previše ti vjeruješ u bajke i basne. Nisi ti odrastao još.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 09:25

Da, ovo zadnjih 200-300 godina kako nauka učestvuje u donošenju globalnih političkih odluka, situacija je mnogo gora nego u periodu kad je to radila crkva ili neka druga vjerska institucija. Sjetimo se samo divnih perioda srednjeg vijeka kad su od kuge umirali samo oni koji su zaslužili da ih bog kazni, ljudi zbog crne magije palili na lomačama, isl. A ni to nije ni blizu lijepo ko u plemenskim društvima kad nije ni toga bilo. E tad je baš mogao svako sam za sebe odlučivati, niko te ni na šta nije prisiljavao.

jest da je zivotni vijek bio oko 30 godina, al zato kakvih samo kvalitetnih, slobodarskih 30 godina.
Ovo sad je baš rasulo.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 dec 2021, 09:45

A kako se tu uklapaju ateisti?
Oni su samo glupani?
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 09:59

Shategabri je napisao/la:
20 dec 2021, 09:45
Oni su samo glupani?
nikako, ovo što sam napisao nema nikakve veze s tvojim pitanjem.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 dec 2021, 10:01

admin je napisao/la:
20 dec 2021, 09:59
Oni su samo glupani?
Kako nema?
Imaš recimo danas ateiste koji su protiv, kako ti kažeš, naučnih riješenja.
Obzirom da nisu po toj vjerskoj matrici, onda su samo glupani.
Koševo Zapad

xavi26
Kontakt:

Post Postao/la xavi26 » 20 dec 2021, 10:03

admin je napisao/la:
20 dec 2021, 09:25
Da, ovo zadnjih 200-300 godina kako nauka učestvuje u donošenju globalnih političkih odluka, situacija je mnogo gora nego u periodu kad je to radila crkva ili neka druga vjerska institucija. Sjetimo se samo divnih perioda srednjeg vijeka kad su od kuge umirali samo oni koji su zaslužili da ih bog kazni, ljudi zbog crne magije palili na lomačama, isl. A ni to nije ni blizu lijepo ko u plemenskim društvima kad nije ni toga bilo. E tad je baš mogao svako sam za sebe odlučivati, niko te ni na šta nije prisiljavao.

jest da je zivotni vijek bio oko 30 godina, al zato kakvih samo kvalitetnih, slobodarskih 30 godina.
Ovo sad je baš rasulo.
Nauka!? :roll: :roll: :roll:
Volim te Bosno!!!

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 20 dec 2021, 10:03

Pensioner26 je napisao/la:
20 dec 2021, 08:31

Vodite nas evo vi, pa gledaj rasula po svijetu. Moj šljivo, previše ti vjeruješ u bajke i basne. Nisi ti odrastao još.
Upravo obrnuto. Vjerujem ili težim da vjerujem onome što vidim i što se dešava, i ne izmišljam nešto za što nemam dokaza. A zavjeraši i antivakseri su oni koji su od svijeta napravili pozornicu u kojoj se u svakom segmentu života bore dobro i zlo i da se sve, apsolutno sve, pojave, objašnjavaju preko te borbe. Što je najgore takvih ili potencijalno takvih je mnogo, i zbog te statistike neko će doći ili je došao da upravlja ljudima i budućnosti. Ne znam, nisam sreo osobu koja nema neki zavjeraški stav, za stav mislim stav koji nema uporišta ili dokaza u stvarnosti već je posljedica neke lične težnje, interesa ili predrasude prema nečemu ili nekome (i sam se uhvatim nekad u tome, da želim da je nešto činjenica ili realnost samo da bi potvrdilo moje prije izgrađene stavove ili svetonazore, ili da se uklopi u "logiku" po kojoj mislim da svijet funkcioniše, a ne iz razloga da li ona stvarno to jeste). To je ono što je porazno, virus će biti i proći, ali ovo ostaje, ostaje sa nama da nam pravi dodatni problem kad se budemo borili protiv nekog drugog stvarnog problema ili da nam brani da idemo naprijed. A to je ono što ovdje svo vrijeme pokušavam da kažem (usput i da tako nekome u ovom problemu i pomognem). Na stranu vjerovanja, predrasude, težnje, interesi, svetonazori, identiteti... ono što je važno, u ovom kontekstu, su činjenice i istina koju te činjenice potvrđuju. A to je upravo ono što nas je za 200 godina ili manje dovelo do ove tačke ili stepena razvoja, razvoja gdje smo u svakom segmentu radikalno poboljšali kvalitet života.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 10:04

20 dec 2021, 10:01
admin je napisao/la:
Oni su samo glupani?
Kako nema?
Ti si baš naporan sa svojim nerazumjevanjem i svojim svođenjem opšteg na pojedinačno. Pišeš besmislice. Uključuješ se u razgovor koji ne razumiješ.

Čovjek napisao kako je rasulo u svijetu zato što se sluša "struka" oko korone.

Ja mu napisao da je bolje sada kad se sluša nauka, neko prije nego što se slušala nauka. A prije nego što se slušala nauka, tu ulogu je imala crkva. A prije crkve seoski vrač. Prije njega niko. Moj zaključak je da je ipak bolje kad se sluša nauka, nego niko, seoski vrač ili crkva.

Kakve sad tu imaju veze ateisti koji su protiv naučnih rješenja?

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 dec 2021, 10:08

admin je napisao/la:
20 dec 2021, 10:04
20 dec 2021, 10:01
admin je napisao/la:

Kako nema?
Ti si baš naporan sa svojim nerazumjevanjem i svojim svođenjem opšteg na pojedinačno. Pišeš besmislice. Uključuješ se u razgovor koji ne razumiješ.

Čovjek napisao kako je rasulo u svijetu zato što se sluša "struka" oko korone.

Ja mu napisao da je bolje sada kad se sluša nauka, neko prije nego što se slušala nauka. A prije nego što se slušala nauka, tu ulogu je imala crkva. A prije crkve seoski vrač. Prije njega niko. Moj zaključak je da je ipak bolje kad se sluša nauka, nego niko, seoski vrač ili crkva.

Kakve sad tu imaju veze ateisti koji su protiv naučnih rješenja?
Ne svodim opšte na pojedinačno.
Jel danas Evropa većinski ateistična?
A imaš prosvjede širom Evrope antivaksera. Ti protestanti su miks vjernika i ateista. Jedni su, kako ti kažeš, pristalice vračanja, a drugi samo glupani, jer oni ne vjeruju u vračanje.
Nisam ti ja kriv što ne razumiješ komentar.
Koševo Zapad

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.