Modalitet takmičenja u BHT Premijer ligi od sezone 2016/2017

Najbolji modalitet takmičenja u BHT Premijer ligi od sezone 2016/2017 po vama?

1. Liga za prvaka i liga za opstanak poslije 22 odigrana kola
141
56%
2. Trokružno
48
19%
3. Polovljenje bodova nakon 22 odigrana kola i onda liga za prvaka/opstanak
9
4%
4. Trebali smo odmah usvojiti ligu 10 i četverokružno igrati
53
21%

Ukupno glasova: 251

GoodisonPark
Kontakt:

Re: Modalitet takmičenja u BHT Premijer ligi od sezone 2016/2017

Post Postao/la GoodisonPark » 04 feb 2016, 21:44

Izgleda da će većina klubova biti za trokružni sistem, koji će samo donijeti još više komplikacija. Ne može se ni sa međusobnim duelom riješiti domaćinstvo u trećem susretu. Može se desiti da prvoplasirani ima bolji skor sa 9 ekipa a lošiji samo sa dvije, hipotetički govorim. Ako bude trokružno, vjerovatno će se primjenjivati model da prvih 6 na tabeli igraju utakmicu više kući na način da prvoplasirani u trećem susretu igra kući sa drugoplasiranim, gostuje trećeplasiranom, kući sa četvrtoplasiranim itd. Opet će u zadnjih par kola biti mogućih malverzacija, jer će u sredini tabele biti nekoliko ekipa koji neće moći ni gore ni dole na tabeli.
povratak otpisanih!

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 04 feb 2016, 21:45

aleksandar_veliki je napisao/la:Liga 12, pa Liga za prvaka i Liga za ostanak s tim da tu prenosis bodove samo od ekipa koje su u Ligi za prvaka ili Ligi za ostanak. Boljeg izbora nema, a vi kako hocete...
Onda ispadose nebitne utakmice protiv slabijih timova, kao i slabijim timova protiv ovih timova iz vrha. Meni se ne svidja to, bolji mi je i trokruzni od tog sistema.
Nad tobom sunce najljepše sja

KLIS
Kontakt:

Post Postao/la KLIS » 04 feb 2016, 21:49

Treba igrati ligu za prvaka i ligu za opstanak s tim da se prenose svi bodovi, to je jedina poštena varijanta.

GoodisonPark
Kontakt:

Post Postao/la GoodisonPark » 04 feb 2016, 21:55

Vidi Aco, može se desiti da 20 i 22 kolo 1 ili 2 na tabeli igra protiv ekipa koje ne mogu ući među prvih 6 i tu obje ekipe mogu izaći i odigrati rekreativno čak i odmarati većinu prvotimaca a to ne bi bilo interesantno ni za gledaoce.
povratak otpisanih!

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 04 feb 2016, 21:56

Ma trokruzno je ubjedljivo najgore i vidjet cete da ce to i odluciti da igramo, nece ovo proci bez neke umno bolesne stvari.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 04 feb 2016, 21:57

Slazem se da je trokruzni glup sistem, napisao sam da bi prije njega nego taj sistem da naglasim samo da mi se to nikako ne svidja. Svakom svoje, mislim da bi se i ovako titula osvajala, odnosno opstanak osigurao, u utakmicama sa direktnim konkurentima u ligi za opstanak/titulu, tako da nema potrebe da se brisu ti bodovi protiv manjih ekipa. 3 boda su 3 boda bez obzira ko je protivnik, a tad bi se malo izgubila ta jednakost svake utakmice, a i cesto se cuje da se titule osvajaju na malim utakmicama tako da bi i to malo izgubilo draz.

Za bolje upucene, koja je najcesca praksa kada se igra liga za titulu i opstanak? Prenosenje svih bodova, polovljenje ili to brisanje bodova od ekipa sa drugog dijela tabele?

@mortem slazem se, nije moguce da nas savez uveze 2 dobre odluke, tako da sam prilicno siguran da nas ceka trokruzni sistem.

sergejevic
Kontakt:

Post Postao/la sergejevic » 04 feb 2016, 22:02

Realno da se kod nas igra liga 2 opet bi mi nasli nesto sumnjivo.

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 04 feb 2016, 22:05

Rudar bude u donjem dijelu tabele i ode na Kosevo npr, daju zadnji atom snage i uz malo srece odnesu 3 boda iz Sarajeva i na kraju im to nista ne znaci u borbi za opstanak. Ne znam, meni se to ne cini kao najpostenija opcija.

GoodisonPark
Kontakt:

Post Postao/la GoodisonPark » 04 feb 2016, 22:08

aleksandar_veliki je napisao/la:
GoodisonPark je napisao/la:Vidi Aco, može se desiti da 20 i 22 kolo 1 ili 2 na tabeli igra protiv ekipa koje ne mogu ući među prvih 6 i tu obje ekipe mogu izaći i odigrati rekreativno čak i odmarati većinu prvotimaca a to ne bi bilo interesantno ni za gledaoce.
Moze se desiti mnogo toga, kao sto se desava svugdje na svijetu, ali treba izabrati najmanje zlo. Ovo mi izgleda kao najbolja i najpostenija varijanta, ali igrat ce se trokruzno 99 posto jer u nasim klubovima sjede fudbalske analfabete i onda ce se naredne sezone mijenjati sistem jer ce se drugoplasirani i cetvrtoplasirani zaliti sto su imali utakmicu manje na svom terenu protiv prvoplasiranog i treceplasiranog.
Slažem se da ni trokružni sistem nije dobar i ima mnogo nedostataka, ali opet ja bih najviše volio da se igra 22+10, ali da se ne oduzimaju ili ne polove nikakvi bodovi, znači koliko si bodova osvojio u 22 kola nastavljaš sa tim brojem u ligi za prvaka ili za opstanak. To mi je nekako najpoštenije.
povratak otpisanih!

GoodisonPark
Kontakt:

Post Postao/la GoodisonPark » 04 feb 2016, 22:19

Sigurno, sve ok, samo nisu mi jasni čelni ljudi klubova koji glasaju za trokružni sistem, iz kog razloga se oni odlučuju baš za ovakav sistem takmičenja? Kakve to prednosti oni vide u ovome?
povratak otpisanih!

ultra gitano

Post Postao/la ultra gitano » 04 feb 2016, 22:44

Liga12 nek se igra 2/3 godine i onda preći na ligu10. Jer skoro cijela regija ide u tom smjeru L10(Hrvatska, Slovenija, Makedonija) Srbija od sljedeće godine također L10, a imaju ko i mi danas. 16klubova 8 ih ispada ove sezone. Bogate zemlje Austria, Švicarska imaju također ligu10 znači da povećaju kvalitet natjecanja +imaju dva puta više stanovnika od BH. Tako da je ovo po meni za sad dobro nek bude jedan ili drugi sistem samo da se donese odluka da u tom i tom periodu pređemo na Ligu10 i 100% ćemo da imamo naj zanimljiviju ligu u regiji+kvalitet/infrastruktura će da porastu. :salut:

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 04 feb 2016, 22:46

aleksandar_veliki je napisao/la:Liga 12, pa Liga za prvaka i Liga za ostanak s tim da tu prenosis bodove samo od ekipa koje su u Ligi za prvaka ili Ligi za ostanak. Boljeg izbora nema, a vi kako hocete...
Ovo je najgore rjesenje- ogroman broj utakmica iz regularne sezone ne bi nista znacio ni jednoj, ni drugoj ekipi. A da ne spominjem sta bi se desavalo u zadnjih nekoliko kola kada bi se sastajale ekipe iz dvije 'lige' koje znaju da ne mogu gore, odnosno dole. :roll:

Najbolje bi bile dvije lige, ostaju bodovi. Mislim da bi posjeta na stadionima bila uduplana pred kraj prvenstva u direktnim duelima za titulu/evropu/opstanak :salut:

edit: i da dodam: kad krenu Liga za prvaka i Liga za ostanak, uvesti suce iz neke druge zemlje.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 04 feb 2016, 22:54

Imam optimalno rijesenje !!!

1.Liga za prvaka koja ce brojati prvih 6 klubova ( nema malverzacija, timovi se bore za prvaka, ko ne moze za prvaka, bori se za prve 3 ( skoro u pravilu prve 4 ) pozicije koje vode u Europu, dvije ce izvisit, vrlo uzbudljivo. (nemojte mi rukometnih prenosa bodova protiv ekipa koje ce igrati ponovo svoje meceve u mini ligama)
Liga za opstanak broji timove od 9-12 mjesta, znaci 4 tima. Po meni glupo je poloviti tabelu poslije 22 kola, i imati ligu za opstanak sa isto tako 6 timova ( isto tako nemojte mi rukometnih prenosa bodova protiv ekipa koje ce igrati u ponovo svoje meceve u mini ligama), takodjer krajnje nepravedno bi bilo prema ekipama koje zavrse na 7. i 8. mjestu jer cijelo vrijeme su puhali u ledja, i bili nadomak mjestima za Europu( ligu za prvaka) a da ih ubacimo da razigravaju za opstanak. Ostavit te dvije pozicije 7. i 8. kao "zlatna sredina" i nasrecu /nazalost tih klubova ne mrcvariti ih vise.

2. Ligu za opstanak u opste ne praviti, nego poslije 22. kola ako nisi mogao izboriti dovoljan broj bodova za barem 10-tu poziciju cemu davati drugu sansu.
Liga za prvaka ostaje ista kao i kod prve opcije.
Zadnja izmjena: JohnCleese, dana/u 04 feb 2016, 23:22, ukupno mijenjano 2 puta.
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 04 feb 2016, 22:56

Niti jedan jedini bod se ne treba oduzeti i ne bi smio oduzeti. Donijećeš možda zanimljivost, ali za koji **** je onda ekipa igrala utakmice u regularnom dijelu i trudila se, da bi recimo neko drugi istempirao formu, pokupio bodove u derbijima a ove manje prodao, sačuvao igrače i ostalo, i onda se razigrao u ligi za prvaka.

cikazubo

Post Postao/la cikazubo » 04 feb 2016, 22:59

Pappy je napisao/la:Niti jedan jedini bod se ne treba oduzeti i ne bi smio oduzeti. Donijećeš možda zanimljivost, ali za koji **** je onda ekipa igrala utakmice u regularnom dijelu i trudila se, da bi recimo neko drugi istempirao formu, pokupio bodove u derbijima a ove manje prodao, sačuvao igrače i ostalo, i onda se razigrao u ligi za prvaka.
Upravo tako, cemu onda trud u regularnom dijelu sezone kad je svejedno hoces biti na šestom ili prvom mjestu, ostavit bodove svima i igrat ligu za prvaka i za opstanak, najbezbolnije i najpostenije..

Tristan
Kontakt:

Post Postao/la Tristan » 04 feb 2016, 23:00

ultra gitano je napisao/la:Liga12 nek se igra 2/3 godine i onda preći na ligu10. Jer skoro cijela regija ide u tom smjeru L10(Hrvatska, Slovenija, Makedonija) Srbija od sljedeće godine također L10, a imaju ko i mi danas. 16klubova 8 ih ispada ove sezone. Bogate zemlje Austria, Švicarska imaju također ligu10 znači da povećaju kvalitet natjecanja +imaju dva puta više stanovnika od BH. Tako da je ovo po meni za sad dobro nek bude jedan ili drugi sistem samo da se donese odluka da u tom i tom periodu pređemo na Ligu10 i 100% ćemo da imamo naj zanimljiviju ligu u regiji+kvalitet/infrastruktura će da porastu. :salut:
Zezno si se za Srbiju, prvih 8 igra za prvaka, ostalih 8 za opstanak, s tim sto ce se bodovi prepoloviti poslije 30 kola i igra se play off i play out bez revansa. Znaci 37 kola ukupno, 2 ekipe ispadaju. Oni su prije 7-8 godina igrali sa 12 ekipa trokruzno i taj sistem se nije pokazao dobro pa su vratili ligu na 16 timova.
Java, dobio sam vizu,
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.

cikazubo

Post Postao/la cikazubo » 04 feb 2016, 23:12

Tristan je napisao/la:
ultra gitano je napisao/la:Liga12 nek se igra 2/3 godine i onda preći na ligu10. Jer skoro cijela regija ide u tom smjeru L10(Hrvatska, Slovenija, Makedonija) Srbija od sljedeće godine također L10, a imaju ko i mi danas. 16klubova 8 ih ispada ove sezone. Bogate zemlje Austria, Švicarska imaju također ligu10 znači da povećaju kvalitet natjecanja +imaju dva puta više stanovnika od BH. Tako da je ovo po meni za sad dobro nek bude jedan ili drugi sistem samo da se donese odluka da u tom i tom periodu pređemo na Ligu10 i 100% ćemo da imamo naj zanimljiviju ligu u regiji+kvalitet/infrastruktura će da porastu. :salut:
Zezno si se za Srbiju, prvih 8 igra za prvaka, ostalih 8 za opstanak, s tim sto ce se bodovi prepoloviti poslije 30 kola i igra se play off i play out bez revansa. Znaci 37 kola ukupno, 2 ekipe ispadaju. Oni su prije 7-8 godina igrali sa 12 ekipa trokruzno i taj sistem se nije pokazao dobro pa su vratili ligu na 16 timova.
Trebaju se nasi vodit ovim primjerima, i ucit iz tudjih gresaka, ljudi shvatili da je gore trokruzno od svakog sistema takmicenja..

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 04 feb 2016, 23:25

aleksandar_veliki je napisao/la:
Pappy je napisao/la:Niti jedan jedini bod se ne treba oduzeti i ne bi smio oduzeti. Donijećeš možda zanimljivost, ali za koji **** je onda ekipa igrala utakmice u regularnom dijelu i trudila se, da bi recimo neko drugi istempirao formu, pokupio bodove u derbijima a ove manje prodao, sačuvao igrače i ostalo, i onda se razigrao u ligi za prvaka.
Ali zasto bi prodao. Mozda bi zbog tih prodanih mogao ostati bez Lige za prvaka. Moze se tankirati pred sami kraj, ali moze se tankirati u svakom sistemu kao sto se tankira. Treba radi zanimljivosti nesto i zrtvovati... No, svakako da ni prenosenje svih bodova nije losa opcija, naprotiv... Samo ne trokruzno i ovi iz klubova sto to zagovaraju ili su fakat analfabete ili pak misle da su pametni...
Ima i u trenutnoj ligi zanimljivosti, pa ne znači da je kvalitetna. Recimo, evo u drugom dijelu biće kamara zanimljivih utakmica jer su razlike za titulu vrlo male, a i razlike za opstanak su vrlo male. Zarad zanimljivosti ne treba ništa žrtvovati, već samo zarad kvaliteta. Šta recimo da hipotetički Tan dođe i odluči da uloži kamaru love da naredne tri godine se Sarajevo šeta ligom, hoćemo li zarad zanimljivosti protjerati Tana ? :mrgreen: Svakako je da najjače ekipe tu mogu i naravno da će tankirati kako bi što svježije ušle u borbu za titulu, jer sama činjenica da oni žele da idu na titulu znači da imaju i ekipu za tu, i imaju luksuza igrati utakmice koje im odgovaraju. Naravno je da neće sve to moći od samog početka, ali većina će kalkulisati.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 04 feb 2016, 23:26

Oduzimanje bodova bi bio najgluplji mogući potez, a trokružno još gluplji.

22 kola, pa liga za prvaka i liga za opstanak, ukupno 32 kola i to je to, veoma jednostavno, veoma zanimljivo i svi zadovoljni. U ligi za prvaka imaš 10 utakmica, bolju posjetu i vjerovatno najbolji mogući kvalitet koji ova liga može ponuditi.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 04 feb 2016, 23:39

Mi kakvi smo logicno da bi se navijaci ekipe koja je prije polovljenja bodova imala dobru situaciju pa kasnije izgubila titulu ili ispala iz lige osjecali osteceno.

Npr imas 10 bodova vise i prepolove bodove. Pa onaj sto je imao 10 bodova manje ima samo 5 manje samim time umanjujes pobjedu jednoj ekipi jer pobjeda nosi tri boda, a ti polovis i onda u konacnici moze ispasti neko ko je u biti vise bodova osvojio u ukupnom broju utakmica. Dva kiksa i dvije pobjede ovog iza i bod iza si, a uzeo si 40, a on 36.

Tako da ne znam ko se to sjeti, idealan sistem za malverzacije. Igra u drugom plani, racunaljke u prvom. To nikad nije dobro..

A i trokruzno, nasa liga kakva god da je trenutno u odnosu na onu od prije 10 godina ona je opet domacinska. Znam na osnovu svoje ekipe, lakse nam je kuci igrati.
A pogotovo u derbijima velika je prednost dvije utakmice kuci i jedna na strani.
Uz to i neke ekipe ce imati domacu utakmicu manje u zadnjem krugu 5-6 omjer domacinstva i gostovanja.

Ovo sto u Srbiji kazu da im se skracivanje lige nije pokazalo vjerujte da su je obi prosirili samo radi fudbalske mafije. Veliki novac je u igri i njima nije bilo u cilju da napreduju ;)

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Doktorinho i 7 gostiju.