Pokretanje vlastitog biznisa?
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Pokretanje vlastitog biznisa?
U Bosni slabo ko ima ideju. Il svi otvaraju fast food, kafice il cure postaju neke sminkerke mak up kako se zove to sranje. Eventualno neko proba sa malinama. Realnost je da ti za dobar i uspjesan biznis treba 100 000 km, sve ostalo je prdimahovina.
Džaba i toliki kes kada nemaš kvalitetne ideje a ni tržišta da tu ideju plasiraš.Lakoste je napisao/la:U Bosni slabo ko ima ideju. Il svi otvaraju fast food, kafice il cure postaju neke sminkerke mak up kako se zove to sranje. Eventualno neko proba sa malinama. Realnost je da ti za dobar i uspjesan biznis treba 100 000 km, sve ostalo je prdimahovina.
Najbolje vrijeme je bilo 95-03, jednostavno napredak tehnologije, izlazak iz agresije, kolicina novca koja je uplivala u drzavu.Jednostavno sta god da si pokrenuo mogao si opstati.
Sta sada otvoriti?
Firmu za asfaltiranje? Poklope te Euro Asfalt ili kako se vec zovu.
Gradjevina? Poklope te velike ribe koje su u rukama politike.
Ribarstvo i poljoprivreda? Nemas kvalitetnog tržišta da plasiras proizvod, a zavisis od Boga i vremenske prognoze.
Trgovina? Bingo te pojede.
Benzinska? Milion ih.
Kladionica? Treba ti 600 hiljada za otvaranje i plus 300 hiljada da privuces raju prvih par mjeseci, gdje ce Bingo biti odvrnut do maksimuma.
Nema ideje jednostavno.
Nije ti palo na pamet da nismo učili ist gramatiku, u muje vrijeme da je neko napisao lahko i mehko dobio bi keca ko dalekovod,pa ja ne ispravljam nikoga. ispravno je i MORAT ĆE TE ili kraće MORAĆE TE.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Jel neko zna kakav je profit za praonu na samoposluzivanje?
A inace najbolji projekt koji neko sada moze uraditi je programerska firma. Ali i tu treba imati oko sebe jaka poznanstva, moras imati neku masineriju. Bas tako je moj drug propao i ostao duzan drzavi pa morao vracati i ganjale ga banke iako je imao odlicnu ideju. Tj u mom gradu zive firme koje su iz BitCentra.
A inace najbolji projekt koji neko sada moze uraditi je programerska firma. Ali i tu treba imati oko sebe jaka poznanstva, moras imati neku masineriju. Bas tako je moj drug propao i ostao duzan drzavi pa morao vracati i ganjale ga banke iako je imao odlicnu ideju. Tj u mom gradu zive firme koje su iz BitCentra.
Nase trziste je nestabilno, uvedes neki novitet i to traje maximum godinu dana i isfura. Jedino sto se i dalje drze ovi shisha barovi, onaj Argelini ubi pare. Mada, Bosnjo ko Bosnjo bi odamh prvi mjesec da isplati sve i da bude u plusu, a neki dan gledam emisiju gdje kazu da je LEGO 10 godina poslovao u minusu 500 miliona al' nisu nikad planirali da odustanu. Treba biti strpljiv i pokusati uvesti nesto novo, jer ne vidim razlog ako postoji nesto vec u velikom obimu kod nas da sad kopiram to i ocekujem zaradu. Prije je recimo samo Bosnian Kingdom radili tekstil sa motivima drzave BiH a sad imas milion tih clothinga.

To i jest problem kada otvoriš nešto novo. Ako to krene onda odjednom se svi podju furati na to. Kod nas u Jablanici nema nijedan shisha bar. Npr doner se otvorio tek prije par dana, pa me ne bi čudilo da se otvori na još 5 mjesta u gradu.Lakoste je napisao/la:Nase trziste je nestabilno, uvedes neki novitet i to traje maximum godinu dana i isfura. Jedino sto se i dalje drze ovi shisha barovi, onaj Argelini ubi pare. Mada, Bosnjo ko Bosnjo bi odamh prvi mjesec da isplati sve i da bude u plusu, a neki dan gledam emisiju gdje kazu da je LEGO 10 godina poslovao u minusu 500 miliona al' nisu nikad planirali da odustanu. Treba biti strpljiv i pokusati uvesti nesto novo, jer ne vidim razlog ako postoji nesto vec u velikom obimu kod nas da sad kopiram to i ocekujem zaradu. Prije je recimo samo Bosnian Kingdom radili tekstil sa motivima drzave BiH a sad imas milion tih clothinga.![]()
![]()
Samo kladionica iz dana u dan ima sve više i sve su punije.
Mozda ce zvucati ludo ali kada bi covjek imao pare.
2 stvari mi padaju na pamet.
1. Hotel za zivotinje! U Eu je na svakom koraku, dok ih je kod nas samo par i oni nisu nesto opremljeni.Znaci sa malo marketinga se izdic iznad ostalih.
2.Hotel za stare i nemocne osobe, gdje bi covjek svoga oca, brata ili bilo kojeg clana uze i sire zajednice mogao ostaviti na njegu, da li vikend, sedmicu, mjesec.
Gdje ce ljudi imati neke ugodjaje i stvari kao u pravom hotelu. Ali za to treba puno novcanica sa likom Ive.
2 stvari mi padaju na pamet.
1. Hotel za zivotinje! U Eu je na svakom koraku, dok ih je kod nas samo par i oni nisu nesto opremljeni.Znaci sa malo marketinga se izdic iznad ostalih.
2.Hotel za stare i nemocne osobe, gdje bi covjek svoga oca, brata ili bilo kojeg clana uze i sire zajednice mogao ostaviti na njegu, da li vikend, sedmicu, mjesec.
Gdje ce ljudi imati neke ugodjaje i stvari kao u pravom hotelu. Ali za to treba puno novcanica sa likom Ive.
Nije ti palo na pamet da nismo učili ist gramatiku, u muje vrijeme da je neko napisao lahko i mehko dobio bi keca ko dalekovod,pa ja ne ispravljam nikoga. ispravno je i MORAT ĆE TE ili kraće MORAĆE TE.
Pa otvori buraz onda shishu u Jablanici, ici ce bolje nego jagnjetina kod Gojkajasmin10 je napisao/la:To i jest problem kada otvoriš nešto novo. Ako to krene onda odjednom se svi podju furati na to. Kod nas u Jablanici nema nijedan shisha bar. Npr doner se otvorio tek prije par dana, pa me ne bi čudilo da se otvori na još 5 mjesta u gradu.Lakoste je napisao/la:Nase trziste je nestabilno, uvedes neki novitet i to traje maximum godinu dana i isfura. Jedino sto se i dalje drze ovi shisha barovi, onaj Argelini ubi pare. Mada, Bosnjo ko Bosnjo bi odamh prvi mjesec da isplati sve i da bude u plusu, a neki dan gledam emisiju gdje kazu da je LEGO 10 godina poslovao u minusu 500 miliona al' nisu nikad planirali da odustanu. Treba biti strpljiv i pokusati uvesti nesto novo, jer ne vidim razlog ako postoji nesto vec u velikom obimu kod nas da sad kopiram to i ocekujem zaradu. Prije je recimo samo Bosnian Kingdom radili tekstil sa motivima drzave BiH a sad imas milion tih clothinga.![]()
![]()

Ma ne mogu mu u malom mjestu tako lako tražiti reket. Prvo vjerovatno zna sve "loše" momke, a sigurno mu neće doći neko sa strane i tražiti reket. Ne samo njemu, nego općenito govorim.tuzlak1987 je napisao/la:Problem nekada zna biti i reket. Kod nas je jedan momak u Tuzli otvorio mislim da se zvala "Soker mahala" i dosli su da ga reketare i on nije zelio davati i valjda dodju jedne noci i pokradu mu sve :S
Al' to je jedna poražavajuća činjenica, ja mislim da je 70% objekata (kafića, picerija, donera, sokerhana itd..) u državi pod reketom.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
- Donnie Darko
- Kontakt:
Dođi u Zenicu i otvori neki restorančić gdje ćeš samo piletinu radit. Da imam lovu sad bih to uradio 

- Evolution87
- Kontakt:
Ma yebeno se je kod nas u BiH upustati u takve avanture, osim ako nisi neka veca riba.
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
Cekajte novi rat, tu se prave pare okrecu i tu je nastala vecina danasnjih bogatasa.
"Najbolji sinovi Krajine, mi danas pišemo historiju Bosne"
admin je napisao/la:sestra ti ne može raditi računovodstvo sa položenom ekonomijom, mora imati i računovodstveni ispit položen, pečat za to isl. znači, ako želiš legalno raditi, računovođu moraš platiti. Nekako ne mogu da vjerujem i da za internet klub možeš imati režije 600, pogotovo ako radiš legalno (struja, voda, grijanje... sve je to skuplje za pravna lica, moraš imati bar jednog uposlenog, eto sebe kojem plaćaš doprinose, to ti je već više od 600).
Ipak, osim sebe, moraš imati bar još jednog uposlenog, jer ne možeš ti raditi po 16 sati dnevno i svaki vikend, bez dana odmora. Dalje, nisam siguran kako misliš na 20.000 stanovnika imati 3.000 KM mjesečno prometa (što je različito od profita). Znači da ti svaki 7 sugrađanin mora ostaviti marku mjesečno. Jel ti to djeluje objektivno?
E sad, u idealnom slučaju, sestra radi računovodstvo, a držiš radnika na crno, pa ga isplaćuješ iz dobiti i imaš po marku od svakog sedmog sugrađanina, tj tih 3.000 KM mjesečno, onda to znači da si zaradio 2.500, jer si 500 dao za PDV državi. I na kraju godine, ako ti je ostalo tih 2.500, a nije, 250 daješ kao 10% porez na dobit. Znači, ostane ti 2250, daš radniku 500 i daš 1000 za kiriju i režije, ostaje 750. Od tih 750 barem 500 ti je rata kredita, što bi značilo da ti u idealnom slučaju radiš da otplatiš banku i za 250 KM. Pošto radiš cijeli dan, moraš nešto pojesti... Svaki dan 4 KM da ručaš nešto vani (da bi se što prije vratio na posao( i ostaje ti 120KM. Pošto si privatnik, nervozan si jer se brineš hoćeš li isplatiti sve što treba, svako veče se opustiš uz pivu, ostaje 60. Od tih 60, bar 50 ti je iz kase mazno onaj što si ga zaposlio, jer kad ti ne gledaš on uzima lovu za PS3, a ne izbacuje račune nego trpa sebi u džep, pa ti na kraju ostane cener. Cener ti je taman da uzmeš dobar konopac da se objesiš, a da si na nuli, čista obraza i nisi nikom dužan.
Dodatno, kredit ne možeš dobiti ako nemaš posao... Možeš dobiti mikrokredit, sumnjam da može 20.000, a tu ti je kamata još veća i to nemoj ni slučajno.
Znači: fakultet.

I had an appointment with you tonight… in Samarra.
Fina diskusija, hvala vam momci. Dosta toga novog sam naučio jer praktično ovu ideju sam držao u sebi nekih 5 godina, a zadnjih 10 dana ne mogu je izbaciti iz glave, čak sanjam.
Pa hajde redom da pokušam odgovoriti na neka pitanja.
Kredit? To nije problem, ako bi se odlučio imam mamu i sestru stalno zaposlene i siguran sam da bi mi ako bi se odlučio pomogli u tom vidu, a isto tako mislim da sam pročitao (možda se i varam, ne da mi se sada tražiti), da se kredit može podići ako imam nekog u vidu žiranta koji ima stalna primanja, jer ne bi da dižem kredit na staru jer bi me to nekako kopkalo cijelo vrijeme, ako ću već tonuti onda bi volio to sam. Ali ako je nužno onda yebiga.
Plus radio sam u firmi gdje mi je kolega sa svojom mamom koja isto radi tu, neki dan digao kredit 20.000KM a svi uposlenici rade na jednomjesečni ugovor, ne vjerujem da su imali nekog sa strane, pa bi i ja mogao nešto iskombinirati.
Kao što sam naveo na početku, ali možda nisam pravo dočarao to je da kada sam rekao internet klub nisam mislio ono uštogljeno samo kao klub, nego da bi redovno, barem 2 puta mjesečno organizovao turnire sa nagradama.
Znači konstantna zanimacija da bude unutra, happy hours (random kad mi čefne uletim na fejs stranicu i objavim da je od 15:00 do 15:20 happy hours i da ko dođe u tom terminu dobija 1h free).
Jednostavno imam bruku ideja, tipa rekord skorova na nekim igrama tipa CoD, CS:GO, pa ideja da kupi 3 dobij četvrtu karticu besplatno - jer znam ja kada sam manji bio hoćemo igrati 2v2 CoD2 fali nam marka i propadne, ovako dođu 3 dobiju za 4 džaba (ne brinite se, ne bi me scamali pa uvijek tako hahaha uveo bi nešto).
Također sam planirao da plazme za PS budu na zidu, a da se sjedi na onim velikim vrečama na podu, one kugle velike ne znam kako se zove, praktički se leži a ne sjedi hahaha.
Idemo dalje, neko je govorio da ne dajem 1000KM po računaru, naravno to je besmisleno, jer znam sastaviti računar za duplo jeftinije pare koje će pokretati sve novije naslove barem na high i sve dijelove bi naručivao posebno pri čemu bi tražio popust na količinu, našao bi neku firmu koji bi mi sve to isporučio, znači i grafičke, matične, procesore, hladnjake i tako sve, jer sam siguran da bi zaradili 10.000KM jer je to količina koju sam spreman dati za 20 računara. Periferija bi bila znatno lošija jer znam kakva je ekipa i kakav sam ja bio, ne znam razliku a malo mi fali da razvalim.
Dobra stvar mi je još što mi je hvala Bogu dedo još živ, a dedo je znači zmaj za stolariju, sve bi mi džaba odradio, ja već sav materijal imam u šupi, grede, daske, boje, lakove, šarafe nema šta nema, ormare, sečije dvije imam haha.
On bi mi to sve skuckao siguran sam za džaba. Za stolice, stara mi radi u firmi za stolice, imam tu cake neke.
Sada o ovim prihodima, hvala svima koji su me zaintrigirali i siguran sam da ste vi upravu i to me sada zabrinjava ako ne bi mogao od daily profita npr 100km sve vraćati i da meni ne ostane ništa.
Ciljao sam na ratu od 200KM, al eto reći ćemo 300KM, prostor bi me došao prva 3 mjeseca džaba ali reći ću nekih 200KM, struja, voda nekih 100, to je 600KM. Ako bi imao 100KM svaki dan, to je 3000KM, znači 2400KM. Sada znam za te poreze, šta već ne, to bi trebao vidjeti sa sestrom da vidim kako i šta pa vam javim većeras. Kažem meni bi za početak extra bilo kad bi mi ostalo čistih 500KM pored svega, troškova vlastitih itd. Jer nemam poroka, kocku sam izbacio, jedino što pušim to je 150KM mjesečno, ne pijem, ne drogiam se hahah.
A pored toga sam i rekao, ako ne bi bilo finansijski izvodljivo, da bi pokušao prvu godinu na crno nešto, također znam da prvih 3 mjeseca ne plačaš ništa, jer to je kao probni rok ti daje porezna ili ko već.
Hajmo dalje, neko je govorio da neću zaraditi ako budem samo čekao i to jeste i fazon, to i sam znam da ne bi nikada imao ništa ako bi samo sjedio, pušio i čekao da mi neko uđe unutra. Išao bi od kafane do kafane, ima ih preko 10 koji su nedeljom puni ko šibica a niti jedan nema normalnu facebook stranicu kamo li pravu stranicu. Siguran sam za jednog klijenta kojem je nedeljom puno, preko 1000 gostiju ima, ponudio bi mu stranicu, facebook stranicu, upload slika (imam jarana koji profesionalno slika i on bi slikao nedeljom za 20KM haha) i dodavao te slike na stranice sa izradom vlastitog logo-a, sve to bi mu ponudio plus održavanje, kreiranje event-a za 100-200KM mjesečno. Mene bi to izašlo, možda 30-40KM na početku za izradu domene i web hosting a onda pola sata svakog ponedeljka za održavanje.
Govorio sam o školama, džamijama gdje bi ponudio besplatno za najbolje, pa bi dao akciju ko je prošao peticom da ima karticu besplatno za igranje. Također neko je rekao nema ko visiti, tu sam kontao raju navući da ponudim da za 10KM se otvara račun na kojem se dobija 15h sa vlastitom šifrom gdje bi mogli prelaziti neke igre, naštimao bi da se deepfreeze gasi i da mogu prelaziti, dovoljno je da jednom krene prelaziti kasnije neće moći prestati garantujem.
Također štampanje 100% ubacujem, jer trenutno nema NIGDJE da se kopira običan papir, meni kad je hitno trebalo išao u lutriju i čovjek mi kroz printer od bingo listića isprintao.
Neko je govorio kako ću se boriti sa onim likom koji već ima IK, ja sam već rekao da je to objekat koji je totalno zatamnjen, neko kad naiđe nikad ne bi rekao da ima bilo šta unutra, kamoli IK, nonstop zagušljivo, meni mati mislila kad sam visio dole za nekih 12 godina da pušim uveliko koliko sam smrdio na duhan. Ja bi ubacio klimu i sve ostalo, čak sam razmišljao da od 20 računara, odvojim 14 za gaming a 6 odvojim na drugi dio samo za internet gdje se ne bi pušilo.
Također sam planirao staviti na ulaz, dok se uđe, info računar da neko kome je hitno može provjeriti besplatno npr linije za bus, rezultate haha, facebook i ostalo.
Dalje, reket? Kakav crni reket, znam grad u dušu, svi me znaju al haj što mene znaju, što znaju starog a to je dovoljno haha, ali ne vjerujem da bi mi iko i došao, a i kada bi došao vjerujte da znam kako bi postupio, dobro platit ću i samo ga isputim iz lokala, a već za pola sata bi se drastično promjenilo, jer znam šta bi bilo i kako bi bilo. Daleko od toga da sam ja opasan, nije da nisam ali nit bi se znalo da sam ja ili išta. Jer pun gnjurac omladine mojih godina koji će za cvaju robijat ako treba.
Svaki drot me zna, što zbog belaja, što zbog rodbinskih veza, komšija prvi mi drot, tako da to je sigurno najmanji problem.
Plus sam svakako kontao ugraditi neki alarm, jer ipak bi samo u opremi u lokalu bilo preko 15000KM.
A blizu sam također, kuća mi 4 minute do lokala.
Neki haver kaže uzmi stoke, e moj jaro, pa stari mi vodio u Travniku trgovinu poslije rata niko je nije imao, nije bilo niti binga niti konzuma, imao dnevno 1000-2000KM čistog profita, radili on, stara i radnica ali eto dođe konzum, viza, bingo i ****. Sada stari pola godine tražio šta kako, odlučio uzet koze, uzeo za početak 10, pa se podigao na cifru od 50 koza, ali nema kome niti sir, niti jarad prodati, tako da to ne drži vodu ako nemaš siguran plasman proizvoda.
Pišite još molim vas, ideje, prijedloge, kritike na nešto što sam spomenuo, jer ovo mi je dosta važno. Praktički idem na to da sam il' bos il' hadžija sa 20 godina, 97 godište brate moj a oko ovog se bahćem.
A fakultet? Jednostavno nemam volje, a situacija je loša iako sam tek prva godina, nisu još ni parcijale krenule jednostavno se ne vidim u yebenom mašinstvu kojeg sam upisao na drugom upisnom roku reda radi.
Pa hajde redom da pokušam odgovoriti na neka pitanja.
Kredit? To nije problem, ako bi se odlučio imam mamu i sestru stalno zaposlene i siguran sam da bi mi ako bi se odlučio pomogli u tom vidu, a isto tako mislim da sam pročitao (možda se i varam, ne da mi se sada tražiti), da se kredit može podići ako imam nekog u vidu žiranta koji ima stalna primanja, jer ne bi da dižem kredit na staru jer bi me to nekako kopkalo cijelo vrijeme, ako ću već tonuti onda bi volio to sam. Ali ako je nužno onda yebiga.
Plus radio sam u firmi gdje mi je kolega sa svojom mamom koja isto radi tu, neki dan digao kredit 20.000KM a svi uposlenici rade na jednomjesečni ugovor, ne vjerujem da su imali nekog sa strane, pa bi i ja mogao nešto iskombinirati.
Kao što sam naveo na početku, ali možda nisam pravo dočarao to je da kada sam rekao internet klub nisam mislio ono uštogljeno samo kao klub, nego da bi redovno, barem 2 puta mjesečno organizovao turnire sa nagradama.
Znači konstantna zanimacija da bude unutra, happy hours (random kad mi čefne uletim na fejs stranicu i objavim da je od 15:00 do 15:20 happy hours i da ko dođe u tom terminu dobija 1h free).
Jednostavno imam bruku ideja, tipa rekord skorova na nekim igrama tipa CoD, CS:GO, pa ideja da kupi 3 dobij četvrtu karticu besplatno - jer znam ja kada sam manji bio hoćemo igrati 2v2 CoD2 fali nam marka i propadne, ovako dođu 3 dobiju za 4 džaba (ne brinite se, ne bi me scamali pa uvijek tako hahaha uveo bi nešto).
Također sam planirao da plazme za PS budu na zidu, a da se sjedi na onim velikim vrečama na podu, one kugle velike ne znam kako se zove, praktički se leži a ne sjedi hahaha.
Idemo dalje, neko je govorio da ne dajem 1000KM po računaru, naravno to je besmisleno, jer znam sastaviti računar za duplo jeftinije pare koje će pokretati sve novije naslove barem na high i sve dijelove bi naručivao posebno pri čemu bi tražio popust na količinu, našao bi neku firmu koji bi mi sve to isporučio, znači i grafičke, matične, procesore, hladnjake i tako sve, jer sam siguran da bi zaradili 10.000KM jer je to količina koju sam spreman dati za 20 računara. Periferija bi bila znatno lošija jer znam kakva je ekipa i kakav sam ja bio, ne znam razliku a malo mi fali da razvalim.
Dobra stvar mi je još što mi je hvala Bogu dedo još živ, a dedo je znači zmaj za stolariju, sve bi mi džaba odradio, ja već sav materijal imam u šupi, grede, daske, boje, lakove, šarafe nema šta nema, ormare, sečije dvije imam haha.
On bi mi to sve skuckao siguran sam za džaba. Za stolice, stara mi radi u firmi za stolice, imam tu cake neke.
Sada o ovim prihodima, hvala svima koji su me zaintrigirali i siguran sam da ste vi upravu i to me sada zabrinjava ako ne bi mogao od daily profita npr 100km sve vraćati i da meni ne ostane ništa.
Ciljao sam na ratu od 200KM, al eto reći ćemo 300KM, prostor bi me došao prva 3 mjeseca džaba ali reći ću nekih 200KM, struja, voda nekih 100, to je 600KM. Ako bi imao 100KM svaki dan, to je 3000KM, znači 2400KM. Sada znam za te poreze, šta već ne, to bi trebao vidjeti sa sestrom da vidim kako i šta pa vam javim većeras. Kažem meni bi za početak extra bilo kad bi mi ostalo čistih 500KM pored svega, troškova vlastitih itd. Jer nemam poroka, kocku sam izbacio, jedino što pušim to je 150KM mjesečno, ne pijem, ne drogiam se hahah.
A pored toga sam i rekao, ako ne bi bilo finansijski izvodljivo, da bi pokušao prvu godinu na crno nešto, također znam da prvih 3 mjeseca ne plačaš ništa, jer to je kao probni rok ti daje porezna ili ko već.
Hajmo dalje, neko je govorio da neću zaraditi ako budem samo čekao i to jeste i fazon, to i sam znam da ne bi nikada imao ništa ako bi samo sjedio, pušio i čekao da mi neko uđe unutra. Išao bi od kafane do kafane, ima ih preko 10 koji su nedeljom puni ko šibica a niti jedan nema normalnu facebook stranicu kamo li pravu stranicu. Siguran sam za jednog klijenta kojem je nedeljom puno, preko 1000 gostiju ima, ponudio bi mu stranicu, facebook stranicu, upload slika (imam jarana koji profesionalno slika i on bi slikao nedeljom za 20KM haha) i dodavao te slike na stranice sa izradom vlastitog logo-a, sve to bi mu ponudio plus održavanje, kreiranje event-a za 100-200KM mjesečno. Mene bi to izašlo, možda 30-40KM na početku za izradu domene i web hosting a onda pola sata svakog ponedeljka za održavanje.
Govorio sam o školama, džamijama gdje bi ponudio besplatno za najbolje, pa bi dao akciju ko je prošao peticom da ima karticu besplatno za igranje. Također neko je rekao nema ko visiti, tu sam kontao raju navući da ponudim da za 10KM se otvara račun na kojem se dobija 15h sa vlastitom šifrom gdje bi mogli prelaziti neke igre, naštimao bi da se deepfreeze gasi i da mogu prelaziti, dovoljno je da jednom krene prelaziti kasnije neće moći prestati garantujem.
Također štampanje 100% ubacujem, jer trenutno nema NIGDJE da se kopira običan papir, meni kad je hitno trebalo išao u lutriju i čovjek mi kroz printer od bingo listića isprintao.
Neko je govorio kako ću se boriti sa onim likom koji već ima IK, ja sam već rekao da je to objekat koji je totalno zatamnjen, neko kad naiđe nikad ne bi rekao da ima bilo šta unutra, kamoli IK, nonstop zagušljivo, meni mati mislila kad sam visio dole za nekih 12 godina da pušim uveliko koliko sam smrdio na duhan. Ja bi ubacio klimu i sve ostalo, čak sam razmišljao da od 20 računara, odvojim 14 za gaming a 6 odvojim na drugi dio samo za internet gdje se ne bi pušilo.
Također sam planirao staviti na ulaz, dok se uđe, info računar da neko kome je hitno može provjeriti besplatno npr linije za bus, rezultate haha, facebook i ostalo.
Dalje, reket? Kakav crni reket, znam grad u dušu, svi me znaju al haj što mene znaju, što znaju starog a to je dovoljno haha, ali ne vjerujem da bi mi iko i došao, a i kada bi došao vjerujte da znam kako bi postupio, dobro platit ću i samo ga isputim iz lokala, a već za pola sata bi se drastično promjenilo, jer znam šta bi bilo i kako bi bilo. Daleko od toga da sam ja opasan, nije da nisam ali nit bi se znalo da sam ja ili išta. Jer pun gnjurac omladine mojih godina koji će za cvaju robijat ako treba.
Svaki drot me zna, što zbog belaja, što zbog rodbinskih veza, komšija prvi mi drot, tako da to je sigurno najmanji problem.
Plus sam svakako kontao ugraditi neki alarm, jer ipak bi samo u opremi u lokalu bilo preko 15000KM.
A blizu sam također, kuća mi 4 minute do lokala.
Neki haver kaže uzmi stoke, e moj jaro, pa stari mi vodio u Travniku trgovinu poslije rata niko je nije imao, nije bilo niti binga niti konzuma, imao dnevno 1000-2000KM čistog profita, radili on, stara i radnica ali eto dođe konzum, viza, bingo i ****. Sada stari pola godine tražio šta kako, odlučio uzet koze, uzeo za početak 10, pa se podigao na cifru od 50 koza, ali nema kome niti sir, niti jarad prodati, tako da to ne drži vodu ako nemaš siguran plasman proizvoda.
Pišite još molim vas, ideje, prijedloge, kritike na nešto što sam spomenuo, jer ovo mi je dosta važno. Praktički idem na to da sam il' bos il' hadžija sa 20 godina, 97 godište brate moj a oko ovog se bahćem.
A fakultet? Jednostavno nemam volje, a situacija je loša iako sam tek prva godina, nisu još ni parcijale krenule jednostavno se ne vidim u yebenom mašinstvu kojeg sam upisao na drugom upisnom roku reda radi.
Nema goreg biznisa danas od Internet klubova
To je svugdje propalo i definitivno se ne isplati
Prošlo je vrijeme kad su klinci masovno igrali igre, sad svako ima komp kuci a i interes je pao
Ako vec zivis u mjestu od 30000 ljudi onda otvori grill ili palacinkabar, ovisno sto vec postoji tj kakva je konkurencija
To je svugdje propalo i definitivno se ne isplati
Prošlo je vrijeme kad su klinci masovno igrali igre, sad svako ima komp kuci a i interes je pao
Ako vec zivis u mjestu od 30000 ljudi onda otvori grill ili palacinkabar, ovisno sto vec postoji tj kakva je konkurencija
- BenjooJutub
- Kontakt:
Druze neces ribnjak otvorit pa da ti mjesecno dolazi 100km za struju. 
A sto se tice biznisa, ja mislim da ekipa od 3-4 zavarivača moze otvorit firmu i ubijat posao, prodavat svoje usluge i slično. Nije gospodski posao, ali ko zna variti, dobar je u tome i ima ambicije, svakako može uspijet.
Za bilo kakva okupljališta raje gdje nema alkohola, gdje nema hrane.. Teško da se može šta postići. Ti si vjerovatno gejmer, pa si gledao takmičenje u LoL-u pa te očarala sva ta oprema, konpjuteri, uređenost prostora.
Npr. ja u takvom prostoru ne bih dozvolio da se puši, al hajde ti našem hajvanu zabrani da ne zapali. Teško je i rijetko ko uspije napravit i stvorit zapadnjački i moderni ambijent. Svi se na početku dive, a kasnije sve sjebu. Kreni od najmanjih sitnica, pa ces vidjet da je tako nešto ne izvodljivo.
Za web design, servis i održavanje ti ne treba ni firma ni prostor. Kreneš sve to od kuće da radiš, kazeš da si dobar u marketingu, napravi FB stranicu, boostaj postove, smisli dobar slogan, dobre slike postavi, da to izgleda peofesionalno. Ako ti to krene, lahko je naci prostor i prebacit se u njega, e onda mozes ubacit neki PS ili PC ali to ti ne smije bit primarni izvor zarade, nego furaj sa odrzavanjem stranica i dizajnom a ovo sa strane guraj. Tako ces najbolje i sredit to, kad nisi pod pritiskom i kad si rahat.

A sto se tice biznisa, ja mislim da ekipa od 3-4 zavarivača moze otvorit firmu i ubijat posao, prodavat svoje usluge i slično. Nije gospodski posao, ali ko zna variti, dobar je u tome i ima ambicije, svakako može uspijet.
Za bilo kakva okupljališta raje gdje nema alkohola, gdje nema hrane.. Teško da se može šta postići. Ti si vjerovatno gejmer, pa si gledao takmičenje u LoL-u pa te očarala sva ta oprema, konpjuteri, uređenost prostora.
Npr. ja u takvom prostoru ne bih dozvolio da se puši, al hajde ti našem hajvanu zabrani da ne zapali. Teško je i rijetko ko uspije napravit i stvorit zapadnjački i moderni ambijent. Svi se na početku dive, a kasnije sve sjebu. Kreni od najmanjih sitnica, pa ces vidjet da je tako nešto ne izvodljivo.
Za web design, servis i održavanje ti ne treba ni firma ni prostor. Kreneš sve to od kuće da radiš, kazeš da si dobar u marketingu, napravi FB stranicu, boostaj postove, smisli dobar slogan, dobre slike postavi, da to izgleda peofesionalno. Ako ti to krene, lahko je naci prostor i prebacit se u njega, e onda mozes ubacit neki PS ili PC ali to ti ne smije bit primarni izvor zarade, nego furaj sa odrzavanjem stranica i dizajnom a ovo sa strane guraj. Tako ces najbolje i sredit to, kad nisi pod pritiskom i kad si rahat.
Nema alkohola u shisha barovima, a od halala u Jablanici nema paraLakoste je napisao/la:Pa otvori buraz onda shishu u Jablanici, ici ce bolje nego jagnjetina kod Gojkajasmin10 je napisao/la:To i jest problem kada otvoriš nešto novo. Ako to krene onda odjednom se svi podju furati na to. Kod nas u Jablanici nema nijedan shisha bar. Npr doner se otvorio tek prije par dana, pa me ne bi čudilo da se otvori na još 5 mjesta u gradu.Lakoste je napisao/la:Nase trziste je nestabilno, uvedes neki novitet i to traje maximum godinu dana i isfura. Jedino sto se i dalje drze ovi shisha barovi, onaj Argelini ubi pare. Mada, Bosnjo ko Bosnjo bi odamh prvi mjesec da isplati sve i da bude u plusu, a neki dan gledam emisiju gdje kazu da je LEGO 10 godina poslovao u minusu 500 miliona al' nisu nikad planirali da odustanu. Treba biti strpljiv i pokusati uvesti nesto novo, jer ne vidim razlog ako postoji nesto vec u velikom obimu kod nas da sad kopiram to i ocekujem zaradu. Prije je recimo samo Bosnian Kingdom radili tekstil sa motivima drzave BiH a sad imas milion tih clothinga.![]()
![]()

- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Programiranje je najunosniji biznis. Nauči programirati, i ne mora upisivati na IT Academyji ništa, na udemyju ima kurseva koliko hoće. Za 200$ može naći odličan kurs, ako zna engleski. Pa kasnije na freelancer i eto zarade. Kad se dobro ušteli, prijavi se na toptal, gdje satnica ide i do 95$ (ide od 45$ do 95+$). Što je najbitnije ne možete Indijac dobiti jer ti poslove dogovara toptal a ne ti sam i oni odrede satnicu po kojoj će raditi.bodi123 je napisao/la:Uzmi kurs na IT akademiji u BG, godinu dana. Nauci programirati, bar WEB developing, kazes da znas i oko WEB dizajna nesto, nauci jos CSS i PHP, registruj se na upwork ili fiverr i guraj. Ispocetka ce ici sporo ali vremenom ako se uspijes bar malo progurati mozes imati 1500-2000$ mjesecno za nekih 8-10 sati dnevnog rada, sto su strasne pare. Licno sam zavrsio ETF, naucio programirati i radio vec neko vrijeme na upworku dok sam ujedno isao i na faks, imao mjesecno nekih 650$, a radio sam 4 sata dnevno po 5$ satnice, onako usput receno samo. Naravno za programiranje moras imati volju, jer ne moze svako ni nauciti i postati dobar programer, ali kazes da volis poslove na racunarima, a nema ti boljeg u danasnji vakat od programiranja.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Rekoh, proizvodnja šafrana. 

37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
Bolje probaj sa manjim ulogom,da vidis kako to sve ide,pa posle prosiruj objekat ako bude krenulo,jer bi ti bilo bezbolnije ako bi krenulo lose.Jer lakse ti je vratiti 5000km nego 20000.Tesko je u ovo vrijeme u Bosni pokrenuti neki biznis,a kad bolje razmislis ako neces imati mjesecno cisto oko 1000- 1500km nema te nigdje.Trenutno problem je u Bosni sto se sve manje djece radja,plus narod masovno odlazi u inostranstvo,to zvuci malo neambicijozno i pesimisticki ali tako je i za 5-10 godina ova manja mjesta ce biti pusta.Ti nemoj odustajati od svoje ideje, samo bolje ti je da je postepeno razvijas,a u svakom slucaju zavrsi FAX.
- Stone Island
- Kontakt:
Brate dragi, internet klub je katastrofalna opcija. Proslo je to vrijeme. Zavalit ces se bezveze 20 milja i onda 4,5 godina tegli i otplacuj to. Jadi su to. Ako nemas podlogu, bolje i ne razmisljaj o bilo kakvom biznisu u koji ces prakticno tudje pare ulagati. Ili izuci neki rijedak zanat, zavrsi kurs i otvori neku radnjicu bez previse ulaganja i kreni lagano. Malo po malo, strpljenje je najbitnije. Ako mislis napraviti kes preko noci onda zaboravi na ovo sve.