Februar, mart ove godine sam se odlučio prebaciti iz svoje struke u IT, ponajviše radi manjka posla tokom korone, a i malo iznerviran drugim nekim stvarima unutar struke.
Znači imao sam 0 radnog iskustva oko bilo čega vezanog za IT, nisam imao završenu niti školu, niti kurseve. S druge strane, jako dugo sam sa strane programirao, i imao sam 2 fullstack projekta + portfolio stranicu da pokažem. Prijavljivao sam se manje više na sve što sam pronašao, jer mi je prvih godinu dana bilo svejedno gdje ću raditi, samo da steknem iskustva.
Nakon 1 mjeseca slanja, imao sam 2x intervjua sa Mostarskim firmama, 1x za Zagrebom, 1x za Banja Lukom, 1x Beograd i 1x Novi Sad. Iz Sarajeva nijedno javljanje, ništa. Uredio sam portfolio više puta kroz tih mjesec dana u odnosu na sugestije prijatelja i poznaznika iz IT-a.
Ono što sam primjetio je da niko uopšte nije ni ulazio na stranice koje sam napravio da ih testira. Korištenje prve stranice nije bilo moguće bez kreiranog accounta, i za mjesec ipo, samo dvoje stranaca je napravilo račun. Uz to, nije zabilježen nijedan login na postojeće kreirane račune čije login podatke sam linkao na portfolio. Druga stranica, također ista priča, iako se 80% te stranice moglo koristiti bez računa, ali po statistici posjeta, primjetio sam da također niko ne ulazi. To me malo deprimiralo, pogotovo jer su svi pričali tu priču bitni su projekti, a eliminisali su me isključivo na nivou nepostojećeg iskustva.
Na kraju se svelo na jednu firmu iz Mostara, i jednu iz Zagreba. Mostarci su mi dali neki zadatak da uradim za 24h, a Zagrebčani uživo tokom razgovora. Mostarci su mi se prije javili, rekli da su baš zadovoljni, obavili jedan intervju, i ostao mi još jedan s njihovim tehničkim direktorom koji je stranac. Dogovorili načelno sve uvjete, i to je trebao valjda biti samo formalni razgovor da se upoznamo. U toku razgovora s tim direktorom skontam da se borim za poziciju s nekim likom koji već radi u firmi. A s obzirom da tokom tog razgovora nisam upitan ništa oko znanja, skontam koliko je sati. Nakon par sati dobijem odgovor da su se ipak odlučili za ovog drugog. I dalje mi nije jasno zašto su uopšte pravili konkurs ako su imali njega na umu da zaposle. Pogotovo kad sam tražio feedback, i dobio odgovor :

Ovi iz Zagreba su na kraju jedini ušli na github, pogledali kod za projekte koje sam radio. Rekli da je kod prljav, ali da radi, i da je uloženo jako puno truda i razmišljanja u njega. Dali ponudu, i evo uskoro četvrti mjesec kako sam u lipoj našoj

Otišao sa znanjem Reacta i Nodea, bacili me na projekat Angular i C#, koji završavam iduće sedmice. Normalna ekipa baš, nije moglo bolje na kraju.
I da, 2 dana nakon što sam prihvatio to, javila mi se prva firma iz Sarajeva