Ma to je jasno, znam da je to pričao i upravu je. Ti kad gledaš veće timove tipa Atalante recimo, sve je to isprogramirano. Gdje, ko, kad stoji, gdje treba biti, koja mu je uloga, tako isto i u tom trčanju. Znati pravilno dozirati, oboriti ritam, povećati ritam, povuči ručnu, čekati itd. To je danas čitava jedna nauka, a to napreduje iz sezone u sezonu.SarajevoJeBordo je napisao/la:Jedini problem i najveći faktor razlike zbog koje se čini da su ekipe poput Gladbacha, Atalante i Celtica vanzemaljci, jeste INTENZITET!AlfredNobel je napisao/la:Eldin Jelešković doesn't like this.BordoSarajevo je napisao/la:Naš je najveći problem fizička sprema, ne samo nas, nego komplet sve naše selekcije i ekipe bilo kojeg sporta u drzavi. Brzo ispušemo i onda je problem, dok ljudi lete i u 80oj minuti kao i u prvoj, mi tad jedva dišemo i to nam yebe svu koncepciju. Tog me najviše strah.
Po pretrčanim kilometrima smo isti kao klubovi i igrači iz najjačih liga, ali koliko je tu kilometara sprinta?
Jelešković je pričao o tome. Npr u ligama 5, igrač u prosjeku po utakmici napravi 400 sprintova, dok kod nas u ligi na jednoj utakmici rekord je oko 200 računajući obje ekipe.
Ako se sjećate 2015 onog derbija 0:0 na Koševu, Amer Bekić je pretrčao preko 12km, ali veoma malo sprinta, zato se s loptom nije sastavio.
Tomas Miller je u jednoj utakmici LP pretrčao preko 13km, od toga sa loptom u nogama trčao je oko 500 metara.
Najveća razlika i glavni razlog zašto nastradamo je intenzitet!
Kod nas je to sve još na seljačkom nivou. Zato mi padne na oči ono kad vidim da neko napiše "ma pošalji ih na Jahorinu neka se spremaju pa će letiti po terenu". To kad vidim, pucao bih sebi u nogu. Nema bezveze trčanja, to je davno prošlo. Danas je to sve u bobu isplanirano, masno se plaćaju razni stručnjaci. Imaš recimo onog Škota ili Islanđanina što radi s Dalićem u repki. Lik na sve moguće stvari pazi, sigurno je i on bio jedan od ključnih persona u onom uspjehu.
Treba se raditi na svakom aspektu, treba se izdizati na sve moguće načine. Bojim se da za to još i dalje nismo, moraš za to imati igrače profesionalce tipa Lazić kao što je i još par njih, a boga mi i odličnog modernog trenera. Treba još do toga.