Neprilagodjen je napisao/la:robijaši dobit cete link za nedjeljnu tekmu protiv ŠB-a, eto da nebi rekli da smo mi škutori nekakvi tamo
sb citizen
Kako je nastao taj naziv škutor i sta znaci?
Koliko sam primjetio koristi se da bi se uvrijedilo nekog iz Zapadnog Mostara ili Sirokog Brijega?
Jako sirok pojam danas. Taj tvoj primjer se koristi najcesce u poslijeratnoj fazi, smatrajuci to uvredom ili necim losim, podrugljivim za stanovnike odredjenog kraja, prije toga fakticki nije ni postojalo za to podneblje, a onda je to izgledalo otprilike (govoreci u tim poslijeratnim nazivanjima najcesce kad je i postalo ''poznatije'') ovako : za Bosnu je to cijela Zapadna Hercegovina, za Mostar sve zapadno od njih (tocnije Široki, Posusje, Grude), za Široki sve zapadno od njih (tocnije Imotski), za Istocnu Hercegovinu teritorij Ljubuskog i sve zapadno od njih, itd. Vidis valjda odredjeni uzorak.
Inace, pojam je po stupnju prihvacenosti najcesce oznacavao ''granicare'', odnosno regije uz granicu, ali i neke hrvatske otoke, te takodjer naselja unutar HR na uscu Neretve, sto takodjer spada pod prvotnu odrednicu.
Inace se izvorno radi o kolokvijalizmu Imocanskog kraja koji su tako nazivali otocane, sto se odatle rasirilo dalje, a po gore navedenom principu su tako njih zvali npr. Širokobriježani. To se s vremenom tako rasirilo da se svako mjesto/selo u pravcu mora, odnosno zapadno od mjesta koji druge tako naziva, gledajuci imotsku krajinu, nazivalo tim terminom, manje vise.
Znaci, da rezimiramo, kolokvijalizam imotske krajine i hrvatskog naroda zapadno i istocno od iste, kasnije se rasirilo tako da oznacava termin onih ''zapadno od nas'', bez obzira da li se radi o istocnoj hercegovini, zapadnoj, ili dalmaciji (dok to nije slucaj sa nekim drugim izrazima koji su karakteristicni npr. samo za jedne ili druge), danas oznacava stosta i brojni nemaju pojma kako ga ispravno koristiti nego eto smatraju uvredom pa koriste, a meni osobno smijesno, i dosta je cesto danas u praksi da se ovdasnji ljudi s tim zajebaju i kao takvi predstavljaju, ili prepucavaju drugim regionalizmima.
Ako ti je poznat termin Vlaji, to je jako slicno, samo sto ovo ovo ide ka zapadu, a termin Vlaji istocno. Dakle, neki Istocni Hercegovac neovisno o etnicitetu po ''pravilu'' je meni Vlaj, ja njemu Skutor, neki Dalmatinac za mene Sperac ili Skutor, ovisi o sredini, zelji, itd. itd.
...Život za Široki...