Benjamin Tahirović
Moderatori/ce: _dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog,ribery
Re: Benjamin Tahirović
Hoće se i Celtic usrećitiCoolpanda24 je napisao/la: ↑03 jun 2026, 10:48Danaki mediji uveliko pišu da on ode u Celtic, za oko 4 miliona. Šta vi mislite o ponovnoj promjeni sredine? Momčina nikako da uhvati kontinuitet u nekom klubu, plus ja ga fkt ne vidim u otočkom nogometu.
Kakav zadnji voz lik je napunio neki dan 23 godine. Imat će on još najmanje 5 različitih klubova. Vidiš da mu je agent neki mađioničar. Svaki put mu uspije obezbijediti solidan transfer. Na njemu je samo da igra i opet ne uspije.h1a2s3o4 je napisao/la: ↑03 jun 2026, 10:53Odličan klub i dobra liga za njega. Niti prejaka niti preslaba, reklo bi se mjera. Samo da pocne igrati redovno i ima kontinuitet, to je najbitnije. Onda cemo vidjeti od cega je.Coolpanda24 je napisao/la: ↑03 jun 2026, 10:48Danaki mediji uveliko pišu da on ode u Celtic, za oko 4 miliona. Šta vi mislite o ponovnoj promjeni sredine? Momčina nikako da uhvati kontinuitet u nekom klubu, plus ja ga fkt ne vidim u otočkom nogometu.
Uz to mislim da mu je ovo zadnji voz za neku bolju karijeru. Mora biti bas pametan sa izborom, a i siguran da se moze nametnuti.
Ne znam ko mu je agent ali skidam mu kapu.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.
- Beduin
- Kontakt:
Al hajmo sacekati prvo da ga dovedu u Celtic pa cemo onda cekati misljenje forumske struke.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Zanimljiva analiza Danskog novinara, koji su prenijeli skotski mediji. Kome nije mrsko nek procita:
Tahirović je stigao u Brøndby uz velika očekivanja
Theilade, koji je glavni urednik fudbalskog portala Vilfort Park posvećenog Brøndbyju, dao je svoje viđenje Tahirovića, a čini se da Celtic prati zaista zanimljivog igrača.
Tahirovićev kvalitet nikada nije bio upitan. Prije dolaska u Brøndby već je nastupao za AS Roma i AFC Ajax, a upisao je i nastupe za reprezentaciju Bosnia and Herzegovina.
Takva reputacija uticala je i na velika očekivanja nakon njegovog dolaska u Dansku, a procjena njegovih nastupa je zanimljiva jer ga ne opravdava u potpunosti, ali ga ni ne otpisuje.
Ti komentari pokazuju zašto interes Celtica i nije toliko iznenađujući. Klubovi ne odustaju lako od talentovanih igrača, posebno onih koji su već pokazali kvalitet na visokom nivou.
Promjena sistema u Brøndbyju mu nije odgovarala
Prema riječima Theiladea, okolnosti u Brøndbyju su se promijenile ubrzo nakon Tahirovićevog dolaska.
Taktička promjena ostavila ga je u konkurenciji za manji broj mjesta u veznom redu, a nakon toga više nije uspio vratiti status važnog igrača.
Taj kontekst je važan. Ne opravdava svaku lošu partiju, ali objašnjava zašto igrač od kojeg se mnogo očekivalo nije uspio da se potpuno nametne.
Kvalitete koje bi mogle zanimati Celtic
Iako je Theilade kritikovao određene dijelove Tahirovićeve igre, jasno je naglasio da veznjak i dalje posjeduje kvalitete koje su veoma zanimljive.
Danski novinar smatra i da postoji tačno određena pozicija na kojoj Tahirović može pružiti najbolje partije.
Iako je istakao kvalitete koje bi mogle odgovarati Celticu, Theilade i dalje nije uvjeren da je Tahirović pokazao dovoljno kako bi opravdao očekivanja koja su ga pratila po dolasku u Dansku.
[
Za ekipu Celtica, koja se često susreće s dubokim defanzivnim blokovima protivnika, upravo bi taj detalj mogao biti najvažniji dio cijele analize.
Upozorenje i izazov ukoliko Celtic realizuje transfer
Theilade priznaje da ga je iznenadilo kada je vidio da se Celtic povezuje s veznjakom, te smatra da bi takav transfer predstavljao veliki korak naprijed za njega.
Također je otkrio da je Tahirović tokom boravka u Danskoj imao i disciplinskih problema.
“
Možda upravo taj posljednji komentar najbolje opisuje Tahirovića. Talent je očigledan, ali postoje i ozbiljne sumnje.
Ako Celtic odluči krenuti u realizaciju transfera, neće dovesti potpuno formiranog igrača. Skauti škotskog kluba očigledno vide nešto posebno u Tahiroviću. Pitanje koje se nameće nakon Theiladeove analize jeste da li vide igrača kakav je danas ili igrača kakav bi tek mogao postati.
Tahirović je stigao u Brøndby uz velika očekivanja
Theilade, koji je glavni urednik fudbalskog portala Vilfort Park posvećenog Brøndbyju, dao je svoje viđenje Tahirovića, a čini se da Celtic prati zaista zanimljivog igrača.
Tahirovićev kvalitet nikada nije bio upitan. Prije dolaska u Brøndby već je nastupao za AS Roma i AFC Ajax, a upisao je i nastupe za reprezentaciju Bosnia and Herzegovina.
Takva reputacija uticala je i na velika očekivanja nakon njegovog dolaska u Dansku, a procjena njegovih nastupa je zanimljiva jer ga ne opravdava u potpunosti, ali ga ni ne otpisuje.
“ Tahirović je stigao prije 18 mjeseci i očekivanja su bila velika. Naravno, njegov CV je impresivan, s utakmicama za Romu, Ajax i reprezentaciju.
Trebao je biti jedan od ključnih igrača i bio je jedno od najskupljih pojačanja u historiji kluba.”
Ti komentari pokazuju zašto interes Celtica i nije toliko iznenađujući. Klubovi ne odustaju lako od talentovanih igrača, posebno onih koji su već pokazali kvalitet na visokom nivou.
Promjena sistema u Brøndbyju mu nije odgovarala
Prema riječima Theiladea, okolnosti u Brøndbyju su se promijenile ubrzo nakon Tahirovićevog dolaska.
Taktička promjena ostavila ga je u konkurenciji za manji broj mjesta u veznom redu, a nakon toga više nije uspio vratiti status važnog igrača.
“Nažalost po njega, sistem igre je promijenjen ubrzo nakon njegovog dolaska i Brøndby je prešao sa tri centralna vezna na samo dvojicu, pa je on postao višak.
Kada je trener dobio otkaz na jesen, stvari se nisu mnogo promijenile. I dalje je rijetko počinjao utakmice i uglavnom je ulazio s klupe na kraće periode.”
Taj kontekst je važan. Ne opravdava svaku lošu partiju, ali objašnjava zašto igrač od kojeg se mnogo očekivalo nije uspio da se potpuno nametne.
Kvalitete koje bi mogle zanimati Celtic
Iako je Theilade kritikovao određene dijelove Tahirovićeve igre, jasno je naglasio da veznjak i dalje posjeduje kvalitete koje su veoma zanimljive.
“Jasno se vidi da je riječ o kvalitetnom igraču. Tehnika mu je na visokom nivou, a i pas igra je dobra, iako često bira sigurnija rješenja. Fizički je snažan i dobro se postavlja u defanzivi.”
Danski novinar smatra i da postoji tačno određena pozicija na kojoj Tahirović može pružiti najbolje partije.
“Mislim da je najbolji kada igra povučeniju ulogu kao zadnji vezni, odnosno ‘šestica’. Nije dovoljno brz za ulogu osmice, a nedostaje mu i kreativnosti za tu poziciju. Ali kao šestica u timu koji dosta drži loptu i igra sa tri vezna igrača, može biti veoma koristan. Ne gubi lako lopte i može dobro pokrivati prostor u odbrani.”
Iako je istakao kvalitete koje bi mogle odgovarati Celticu, Theilade i dalje nije uvjeren da je Tahirović pokazao dovoljno kako bi opravdao očekivanja koja su ga pratila po dolasku u Dansku.
[
Njegove kritike postaju još konkretnije kada govori o Tahirovićevoj igri s loptom.i]
“Ipak, za igrača s njegovom cijenom i CV-jem očekivao sam više. Nije imao sreće zbog promjene sistema, ali nije uspio ostaviti ni veći trag kada je dobio priliku. Rijetko pravi razliku na terenu i često zna biti gotovo nevidljiv.”[/i]
“Ne treba očekivati previše od njegovih dodavanja. Igra pomalo previše sigurno da bi ga se smatralo kreatorom igre. Previše njegovih pasova ide u stranu i često poželite da češće pokušava probijati linije dodavanjima ili driblingom. Posebno zato što povremeno pokaže da to može.”
Za ekipu Celtica, koja se često susreće s dubokim defanzivnim blokovima protivnika, upravo bi taj detalj mogao biti najvažniji dio cijele analize.
Upozorenje i izazov ukoliko Celtic realizuje transfer
Theilade priznaje da ga je iznenadilo kada je vidio da se Celtic povezuje s veznjakom, te smatra da bi takav transfer predstavljao veliki korak naprijed za njega.
“Iskreno, iznenadio sam se kada sam vidio povezivanje s Celticom. Mislim da posjeduje neiskorišten potencijal, ali Celtic je ipak nivo iznad Brøndbyja, gdje nije uspio. Ako ode, Brøndby će biti treći klub u samo tri godine koji ga se riješio.
Mislim da mu treba sredina u kojoj će imati mnogo minuta i trenera koji mu zaista vjeruje.”
Također je otkrio da je Tahirović tokom boravka u Danskoj imao i disciplinskih problema.
“
Imao je i određene disciplinske probleme u Brøndbyju. Steve Cooper ga je suspendovao na neko vrijeme jer nije ispunjavao njegove standarde. Ipak, uspio se vratiti i dobiti minutažu pred kraj sezone, što zaslužuje pohvalu.”
Možda upravo taj posljednji komentar najbolje opisuje Tahirovića. Talent je očigledan, ali postoje i ozbiljne sumnje.
Ako Celtic odluči krenuti u realizaciju transfera, neće dovesti potpuno formiranog igrača. Skauti škotskog kluba očigledno vide nešto posebno u Tahiroviću. Pitanje koje se nameće nakon Theiladeove analize jeste da li vide igrača kakav je danas ili igrača kakav bi tek mogao postati.
On treba vječno biti zahvalan i menadžeru i Barbarezu.
Mada kada pogledaš sastav Celtica on tu realno nema mjesta. Osim ako ne prodaju nekoga.
- Beduin
- Kontakt:
Nista zanimljivo ja ne vidim u toj "analizi".
On i u reprezentaciji igra sa jos jednom veznim nerijetko, a kao najskuplji igrac i uz onakav CV on je promjenom sistema (sa 3 na 2 vezna) trebao biti prvi izvor, a ne 2. ili 3. Problem su lose partije i odnos na terenu, a ne promjena sistema. Problem je njegovo strmovito nazadovanje u karijeri, budimo realni.
Ali da mu treba promjena, itekako treba. Jaca liga i klub, vece ambicije mozda i njemu dadnu novu motivaciju i zelju za napredovanjem.
On i u reprezentaciji igra sa jos jednom veznim nerijetko, a kao najskuplji igrac i uz onakav CV on je promjenom sistema (sa 3 na 2 vezna) trebao biti prvi izvor, a ne 2. ili 3. Problem su lose partije i odnos na terenu, a ne promjena sistema. Problem je njegovo strmovito nazadovanje u karijeri, budimo realni.
Ali da mu treba promjena, itekako treba. Jaca liga i klub, vece ambicije mozda i njemu dadnu novu motivaciju i zelju za napredovanjem.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Ne znam zašto se spominje ta motivacija, kao da mu je to problem.Beduin je napisao/la: ↑03 jun 2026, 13:45Nista zanimljivo ja ne vidim u toj "analizi".
Lik jednostavno nema kvalitet i tacka.
Kako nema nista, kad vecina ocekuje da on igra Pjanicevu poziciju a ljudi govore da nije za te pozicije. Onda covjek govori o sistemu kako je djelovao na njeg, i da mu treba trener koji ce mu dat sansu i minute, da ima kontinuitet. Naglasio je i da je nevidljiv, sto cesto i nasi govore u repki. U biti, sto se tice igra slican je i u Bosni, ali ocito da ima neki faktor X kad je igrao u takvim ekipama. Ja cu mu dat jos godinu, dvije roka, mada nisam ni ja optimista vezano za njegovu buducnost.Beduin je napisao/la: ↑03 jun 2026, 13:45Nista zanimljivo ja ne vidim u toj "analizi".
Ja imam neki osjecaj da nije bio bas motiviran u Brondbiju, jer je navikao igrat za vece timove. Vecina igraca kad napravi stepeniu nize, to je ogormna promjena. Za njeg se ocekivalo da bude nosioc igre, i da povezuje sve.
-
Edincapitano
- Kontakt:
Roma, Ajax, Brondby, Celtic. A samo 23 godine + 27 utakmica za repku koja je otisla na SP
Ali zna forum bolje od Barbareza i ostali ljudi sto vode ove klubove, ovdje je svaki drugi forumas neki stolar ili konobar koji nikad nije igrao lopte i sad glumi Fergusona.
Ali zna forum bolje od Barbareza i ostali ljudi sto vode ove klubove, ovdje je svaki drugi forumas neki stolar ili konobar koji nikad nije igrao lopte i sad glumi Fergusona.
Zadnja izmjena: Edincapitano, dana/u 03 jun 2026, 13:52, ukupno mijenjano 1 put.
Ljudi zaboravljaju da su i Benji tek 23 godine. Al bitno je pljuvati, valjda tako (ne)ljudi lakše zaspu navečer kad zna da je dobro napljuvo i onda miran san.
‘Ta će Murinjo, ta će Ajax, ta će Celtic
‘Ta će Murinjo, ta će Ajax, ta će Celtic
...jer žive, i prkose vragu, dok smrt im opaku slute.
Ta će Brondby gdje također nije igrao i koji ga također tjera.
Potencijal imamo, svi želimo da uspije, niko ne komentariše 'negativno' jer mu želi sve najlošije, naprotiv, znamo da može i mora puno bolje, da ima kapacitet za to, a zašto to ne prenese na teren znaju on i stručni ljudi oko njega
Pa da bi ga “otjerao” moras ga prvo dovesti jer u njemu vidis nesto. Ja ne kazem da je Benjo ispunio ocekivanja i pokazao sta zna, ali previse se pljuje po momku koji ima 23 godine. Nije to opet 18 godina slazem se ali kod nas su mu strucnjaci vec zavrsili karijeru. Na kraju krajeva, cemu interes jednog ogromnog kluba nakon svega kao sto je Celtic. Da ogroman je to klub, sta god neko mislio. Ali evo pred nama je, mislim da ce na SP igrati svaku utakmicu i vrijeme je da se pokaze.
DaBogda on otišao u Celtic i bio prevaga i u klubu i u reprezentaciji. Ali malse su šanse. Zbog toga su nam Catovic i Topalović prioriteti.
Dokle smo došli sa Ćatovićem, i ja na njega iskreno jedva čekam
On moze u Celtic, samo ako razvali na ovom SP. U ovom trenutku je, po meni, blizi nekom FK Sarajevu ili sl., isto kao i Bazdar.
Ne znam za vas,meni njegove fudbalske kvalitete nikada nisu bile upitne.U pocetku svoje karijere se to moglo vidjeti.Medjutim ono na sta sam mnogo osjetljiv pogotovo po pitanju njegovih igara u reprezentaciji jeste sama predstava tih sposobnosti na terenu.Ne donosi nam nista.Jedan dobar potez pa 5 losih.Njegov govor tijela je uzasan,mrtav je i van ritma.Kada ga pogledas,dovoljno vidis.Meni djeluje totalno nezainteresovano i nezanimljivo,bez zivosti zato su nam Basic i Hadziahmetovic pogotovo u Velsu donijeli svjeze krvi koja nam je bila prijeko potrebna.Benji su 23 godine i za solidnu evropsku karijeru ima jos vremena da se dozove ali mislim da je za sada on izgubljen slucaj u smislu nekog jaceg doprinosa u igri reprezentacije.Najprostije receno,bolji smo kada ne igra.
Ne lupaj gluposti.
Roma ga nije prodala zato što nije vjerovala u njegov kvalitet, nego zbog FFP-a. Tačno je da je kasnije sklonjen u Ajaxu, ali isto se desilo sa još 9 od 12 igrača koje je doveo Sven Mislintat. Dakle, razlog nije bio nedostatak kvaliteta, nego promjena sportske politike i distanciranje od prethodnog sportskog direktora.
Kačite se na ledja igračima i tražite neko žrtveno jagnje, umjesto da se stvari sagledaju kako treba.
Što se tiče njegovog profila, ne mogu da shvatim kako ne vidite da on ne može igrati u duplom pivotu, što u reprezentaciji najčešće i igra. Kad god je imao adekvatnu podršku u veznom redu, bilo kroz jednog defanzivnog veznog i desetku ili kroz dvije osmice pored sebe, uvijek je pružao dobre partije, što za klub, što za repku.
U sistemu koji preferira Barbarez od njega se traži previše različitih stvari. Od spuštanja po loptu, organizacije igre, kontrole tempa, pa do pokrivanja velikog prostora i trčanja od 16 do 16. On da može sve to da radi vrhunskom nivou svih 90 minuta, mi ne bismo čitali o interesu Celtica, nego Real Madrida.
Suma sumarum, Benjo ima odredjene limite, ali isto tako posjeduje kvalitet i trenutno je naš najbolji vezni igrač. Pri tome su mu još uvijek 23 godine.
92:48 - La Decima
"Dan bez nogometa je izgubljen dan." - Ivica Osim
"Dan bez nogometa je izgubljen dan." - Ivica Osim
Jah, pa sto ga onda tjeraju iz yebene Danske lige.RajvoSA03 je napisao/la: ↑03 jun 2026, 15:26Ne lupaj gluposti.
Roma ga nije prodala zato što nije vjerovala u njegov kvalitet, nego zbog FFP-a. Tačno je da je kasnije sklonjen u Ajaxu, ali isto se desilo sa još 9 od 12 igrača koje je doveo Sven Mislintat. Dakle, razlog nije bio nedostatak kvaliteta, nego promjena sportske politike i distanciranje od prethodnog sportskog direktora.
Kačite se na ledja igračima i tražite neko žrtveno jagnje, umjesto da se stvari sagledaju kako treba.
Što se tiče njegovog profila, ne mogu da shvatim kako ne vidite da on ne može igrati u duplom pivotu, što u reprezentaciji najčešće i igra. Kad god je imao adekvatnu podršku u veznom redu, bilo kroz jednog defanzivnog veznog i desetku ili kroz dvije osmice pored sebe, uvijek je pružao dobre partije, što za klub, što za repku.
U sistemu koji preferira Barbarez od njega se traži previše različitih stvari. Od spuštanja po loptu, organizacije igre, kontrole tempa, pa do pokrivanja velikog prostora i trčanja od 16 do 16. On da može sve to da radi vrhunskom nivou svih 90 minuta, mi ne bismo čitali o interesu Celtica, nego Real Madrida.
Suma sumarum, Benjo ima odredjene limite, ali isto tako posjeduje kvalitet i trenutno je naš najbolji vezni igrač. Pri tome su mu još uvijek 23 godine.