Zamisli onda na kom si ti nivou kad ja sa citankom za 4. bolje vidim od tebe
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na SP 2026
- invincible1921
- Kontakt:
Re: Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na SP 2026
=\_1921_/=
- invincible1921
- Kontakt:
Tako je mi smo se pitali i sve vodili, policiju, vojsku...Mujo i Alija su bili sefovi policijskih stanica po BGDaduli je napisao/la: ↑25 jun 2026, 16:19Bio si **** moj kmet u toj državi. Upravo obrnuto. "Ta" vojska se ne može povezati sa jugonostalgijom niti ju iko priželjkuje i sanja. Nije sve manje takvih, upravo obrnuto.invincible1921 je napisao/la: ↑25 jun 2026, 16:15Da imamo konacno svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu, kakva je da je nasa je, stvorili smo je inatom i prkosom, a krvlju platili...a to sto neki jos sanjaju tvorevine gdje si bio kmet i kace zastave vojske koja je srokala milion granata na grad cije ime nosis u niki, neka sanjaji slobodno i dalje...na svu srecu sve je manje takvih.
Da je malo vise cijenite svima bi nam bolje bilo pa i njoj samoj
De dijete drago, ne lupaj i ne petljaj se u šta se ne razumiješ.
Kolko smo bitni bili ni baklju nam nisu dali do 70i neke a treci najbrojniji narod...
=\_1921_/=
- invincible1921
- Kontakt:
Ja sam te 2014 vec uveliko bio na fakultetu i apsolutno tvrdim da tada i danas euforija se ne mogu poredit...ni blizu znaci. Pocevsi od fan zona, preko slavlja po gradovima pa do samog broja navijaca na utakmicama u Americi..antetokounmpo je napisao/la: ↑25 jun 2026, 17:50Sve je to, druze, stvar licne percepcije i osjećaja. Mene je euforija vise tresla te 2014. godine, a to bih pripisao fazama odrastanja. Tada sam bio srednjoskolac, živio sam punim plućima, mislio sam ono sto kazu "da sam najpametniji i najsnažniji na svijetu". Pored toga, odrastao sam gledajući repku kako se većinom pati u ciklusima 2000ih godina, pa onda dva "umalo" ciklusa između 2008. i 2012. godine. Konačno je nekako bilo sve na svom mjestu.invincible1921 je napisao/la: ↑25 jun 2026, 15:50Koja razlika u odnosu na Brazil...ok i drustvene mreze doprinose ali i narod a pogotvo omladina su se probudili iz jugonostalgicnog sna...nove generacije su stasale....VOLIMO TE DOMOVINO![]()
Danas sam sa "druge strane" katedre kao profesor i imam privilegiju iz prve ruke posmatrati svoje učenike koji sada prolaze ono sto sam prolazio ja prije 12 godina. Naravno, da sa istim žarom pratim repku, ali imam osjecaj da mi je tada krv bila mnogo vrelija. Uzivam u ovom svjetskom prvenstvu, jer ponovo nakon 12 godina navijam za svoje, ali u spomenaru mog zivota ljeto 2014. ima posebne redove.
Od ovih nasih silnih neuspjeha, Danska 2004. neuporedivo ni sa barazima kasnijim niti bilo cim...Pariz je isto bio ludilo ali kad se gelda citava drzava i euforija danska 2004. bez premca
=\_1921_/=
Sljedeći update FIFA rang liste 20. jula, koliko mjesta bi mogli napredovati?
Šta lupaš ti? Pa ti nemaš pojma fakat. Ni statistika ne ide u prilog. U prva dva poslijeratna popisa Srbi su bili najbrojniji narod u BiH, dok se u popisu iz 1971. godine situacija mijenja, kada Muslimani (Bošnjaci) postaju najbrojnija etnička grupa u republici.invincible1921 je napisao/la: ↑25 jun 2026, 18:44Daduli je napisao/la: ↑25 jun 2026, 16:19Bio si **** moj kmet u toj državi. Upravo obrnuto. "Ta" vojska se ne može povezati sa jugonostalgijom niti ju iko priželjkuje i sanja. Nije sve manje takvih, upravo obrnuto.invincible1921 je napisao/la: ↑25 jun 2026, 16:15
Da imamo konacno svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu, kakva je da je nasa je, stvorili smo je inatom i prkosom, a krvlju platili...a to sto neki jos sanjaju tvorevine gdje si bio kmet i kace zastave vojske koja je srokala milion granata na grad cije ime nosis u niki, neka sanjaji slobodno i dalje...na svu srecu sve je manje takvih.
Da ti nije partizana i Jugoslavije bilo , Draža bi ti bio ministar odbrane a drugačije bi skroz etnički sastav bio , pitanje da li bi uopšte bilo Bosne i Hercegovine da su ovi dobili.
Svođenje uloge i položaja Bošnjaka u SFRJ na kafansku dosjetku o „lopatanju i kuhanju” potpuno je istorijski neutemeljeno, jer ignoriše činjenicu da su upravo tokom 1970-ih i 1980-ih kadrovi iz Bosne i Hercegovine držali same poluge savezne vlasti. Dokaz za to su Džemal Bijedić kao dugogodišnji premijer SFRJ (predsjednik SIV-a) koji je krojio savezni budžet, te braća Hamdija i Hakija Pozderac u samom vrhu kolektivnog šefa države koji je komandovao JNA. Mit o „baklji” takođe pada u vodu jer je šesta baklja na grbu SFRJ (uvedena 1963.) predstavljala republike, a ne narode, dok je ustavno priznanje Muslimana 1971. i 1974. godine došlo kao rezultat snažne institucionalne i kulturne emancipacije unutar same BiH. Konačno, JNA nije bila „tuđa” vojska u koju je ulagao samo jedan narod, već oružana sila finansirana iz budžeta svih republika, čiju je privrednu i namjensku kičmu (vojne fabrike u Bugojnu, Konjicu, Mostaru, Novom Travniku) izgradila upravo Bosna i Hercegovina, prije nego što je ta vojska u predvečerje rata nelegalno oteta i zloupotrijebljena kroz državni udar.
Glory Glory Man United
U prvoj Jugoslaviji, Mehmed Spaho i JMO su kroz borbu za Vidovdanski ustav i čuveni „Turski paragraf” osigurali teritorijalni integritet i istorijske granice BiH uprkos rigidnom centralizmu beogradskog dvora, dok su krajem 1932. kroz „Sarajevske punktacije” otvoreno prkosili kraljevoj diktaturi tražeći autonomiju. U socijalističkoj Jugoslaviji, bošnjački (tada muslimanski) političari su najprije pružili pasivni otpor asimilaciji masovnim izjašnjavanjem kao „neopredijeljeni” na poslijeratnim popisima, da bi nakon pada Aleksandra Rankovića, predvođeni kadrovima poput Džemala Bijedića i braće Pozderac, kroz žestoke unutarpartijske borbe lobirali i izborili ustavno priznanje nacije (1971. i 1974. godine) i puni institucionalni i ekonomski razvoj BiH. Ono što površni posmatrači nazivaju podaništvom zapravo je bila visokoartikulirana politika vještog manevrisanja koja je spriječila komadanje Bosne i asimilaciju naroda, osiguravši da BiH u predvečerje 1992. godine uđe sa jasno definisanim granicama i statusom ravnopravne republike.313 je napisao/la: ↑25 jun 2026, 17:23Čega je to obrnuto? Podanički mentalitet je vjerovatno sinonim za Bošnjake u JugoslavijamaDaduli je napisao/la: ↑25 jun 2026, 16:19Bio si **** moj kmet u toj državi. Upravo obrnuto. "Ta" vojska se ne može povezati sa jugonostalgijom niti ju iko priželjkuje i sanja. Nije sve manje takvih, upravo obrnuto.invincible1921 je napisao/la: ↑25 jun 2026, 16:15
Da imamo konacno svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu, kakva je da je nasa je, stvorili smo je inatom i prkosom, a krvlju platili...a to sto neki jos sanjaju tvorevine gdje si bio kmet i kace zastave vojske koja je srokala milion granata na grad cije ime nosis u niki, neka sanjaji slobodno i dalje...na svu srecu sve je manje takvih.
Kasnije je došao Alija i februar 1992. gdje su postavljeni temelji za etnoentitetsko uređenje države, a tezu o "Dogovoru naroda" je lansirao upravo on. prvi. HDZ i SDS nacionalisti jedva dočekali.
Glory Glory Man United
- dariolovrinovic00
- Kontakt:
O čemu vi nesretnici pišete ? Kakve veze istorija i politika ima sa ovom temom ? BiH je činjenica, država, postoji, ima svoju fudbalsku reprezentaciju, igramo na SP a vi o Mehmedu Spahi. Gdje je administracija ?
Trenutno korisnika/ca: bvsic, Paromlinac i 23 gosta.