Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Automobili, motori...

“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Nagadjam, msm da okasti 15-ka ne bi paso.
Inace vjerovatno se radi o Touranu, jer isti ima toliko prostora da ne bi glavom morala udarati u tapacirung.
btw

Jedan od najstarijih dragulja u BiH, prva serija strasnog W110 (190dc). Dizelas 1.9 kubikaze, iz 1963, od oko 100 KS. Pored ovog, radjen je jos 2.0 dizel motor.
Remek djelo.
Inace vjerovatno se radi o Touranu, jer isti ima toliko prostora da ne bi glavom morala udarati u tapacirung.
btw

Jedan od najstarijih dragulja u BiH, prva serija strasnog W110 (190dc). Dizelas 1.9 kubikaze, iz 1963, od oko 100 KS. Pored ovog, radjen je jos 2.0 dizel motor.
Remek djelo.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
- Papastathopoulos
- Kontakt:
Sinoc dam kontakt u autu kad mi se nesto pojavi ondje gdje je kilometraza, a nisam to prije vidjao...i haj reko uslikacu danas pa da vas pitam sta je ovo..
Prvo mi se ovo pojavi:
zatim nakon 5-6 sekundi ovo:
i onda nakon isto vremena se vrati na normalnu kilometrazu...i kad upalim auto vise se to ne pojavljuje, samo kad dam kontakt...
Prvo mi se ovo pojavi:
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan
To je lampica je kontrola izduvnih gasova.
Provjeri na dijagnostici ali msm da ti je zapusen katalizator.
To dole upozorenje kljuc i broj ti pokazuje koliko km imas do servisa.
Sent from my E6533 using Tapatalk
Mia San Mia
- Papastathopoulos
- Kontakt:
Koje, ovo zuto ? ne mislim ja na to, to se pali u svakog auta kad das kontakt koliko sam ja primijetio i ugasi kad ga upalis...ja sam mislio na ovo u plavom pravougaoniku..Asteriks je napisao/la:To je lampica je kontrola izduvnih gasova.
Motor mi je lanac, ali evo i da je mali servis otkud zna koliko mi je ostalo do servisa kad ovaj sto mi je mijenjao ulje ga je samo promijenio, nista nije barkao po kontrolnoj tabli ? ono ima malo smisla jer sam mijenjao ulje na cca 197.000 i sljedeci je 207.000, a sad sam presao oko 203...to je razlika tih 4000 sto pise, al opet mi to nije jasno...R32 je napisao/la:To dole upozorenje kljuc i broj ti pokazuje koliko km imas do servisa.
Aha, al ta zuta lampica kada treperi duze od predvidjenog je zbog zapusnosti protoka zraka.
A za drugo je rekao kolega.
Ulje se mijenja u prosjeku svako 10 - 12 000 km.
Inace ak se i pojavi signalizacija sem crvene i zute boje nemas problema, sve su samo obicne info poruke.
Inace ak se i pojavi signalizacija sem crvene i zute boje nemas problema, sve su samo obicne info poruke.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 01 jan 2017, 16:26, ukupno mijenjano 1 put.
A mozda ima neki senzor koji reagira, mozda ti je ponistio tipkama i kljucem bez prikljucka racunara.
A mozda ti oznacava i "veliki servis" i lanac se servisira nije neogranicenog vijeka.
Mada ako ti nije 100% ponistio mozda neki senzor ubiljezi ispustanje ulja pa se sam resetuje...
A mozda ti oznacava i "veliki servis" i lanac se servisira nije neogranicenog vijeka.
Mada ako ti nije 100% ponistio mozda neki senzor ubiljezi ispustanje ulja pa se sam resetuje...
Mia San Mia
Lanac kod vw-ova se obicno mijenja od 200 - 250k, mada na nekim modernijim autima kazu da traju koliko i motor.A mozda ti oznacava i "veliki servis" i lanac se servisira nije neogranicenog vijeka.
Inace, ak je mali servis svako 10 000 km, veliki ti u prosjeku dodje na oko 50 000 km.
- Papastathopoulos
- Kontakt:
Asteriks je napisao/la:Aha, al ta zuta lampica kada treperi duze od predvidjenog je zbog zapusnosti protoka zraka.
E ne znam vala, nadam se da je u pitanju mali servis, da nije lanac, ko bi to sad mijenjao, skupoR32 je napisao/la:A mozda ima neki senzor koji reagira, mozda ti je ponistio tipkama i kljucem bez prikljucka racunara.

A sta mislite na ovu drugu sliku, ovaj broj 29 i ovaj znak kao mali sat pored ovog kljuca, sta bi to moglo oznacavati ? pogotovo @Asteriks bi mozda mogao znati posto je i u njega Polo koliko se sjecam ?
Ovako, ta servis interval lampica ne mora biti tacna i trebala bi se ustimati il resetirati nakon iduceg servisa pa da tacno znas da ti bas u to vrijeme i pada isti.
Fkt neam pojma sta je to 29, ali vidi jednu stvar po pitanju velikog servisa. Posto imas lanac, mozes provjeriti svake god njegov vijek trajanja odnoso stanje, jer on sigurno nece puknuti kao remen pa s toga i ne moras mnogo mariti za velikim servisom. Znaci neka ti svakog cetvrtog malog servisa pregleda kocnice (i kociono ulje), rashladnu tecnost, naravno zamjeni ulje na svakom malom te skopca na dijagnostiku, jer bi to otp bilo to.
Msm koliko ti je auto preslo, pa da ovako ugrubo dam neku procjenu?
Jel ono benzinac?
Fkt neam pojma sta je to 29, ali vidi jednu stvar po pitanju velikog servisa. Posto imas lanac, mozes provjeriti svake god njegov vijek trajanja odnoso stanje, jer on sigurno nece puknuti kao remen pa s toga i ne moras mnogo mariti za velikim servisom. Znaci neka ti svakog cetvrtog malog servisa pregleda kocnice (i kociono ulje), rashladnu tecnost, naravno zamjeni ulje na svakom malom te skopca na dijagnostiku, jer bi to otp bilo to.
Jel ono benzinac?
- Papastathopoulos
- Kontakt:
E svaka cast majstore, najbolje da ja tebi dovezem auto da ga prekontrolises kad se toliko razumijes, svakako nismo dalekoAsteriks je napisao/la:Ovako, ta servis interval lampica ne mora biti tacna i trebala bi se ustimati il resetirati nakon iduceg servisa pa da tacno znas da ti bas u to vrijeme i pada isti.
Jel ono benzinac?

Mislim, sto se tice ovog "upozorenja" za mali servis nije mi ni potreban, pa ako sam mijenjao ulje na 200.000 znam i sam da mi je sljedeci na 210-212.000...ovako me samo buni kad i ne znam o cemu se radi...
Presao je oko 203.500, a jest benzinac, 1.2..
Lanac sigurno nije mjenjan pa bi ti najbolje bilo da ga na oko 250 000 zamjenis (i onda dok traje motor toliko ce i on a vjerovatno ces i novu makinju nac za nekoliko god
).
Kazem ti, ta se lampica moze i iskljuciti/resetovati te podesiti po zelji u servisu.
I da, otp kada mjenjo il kontrolisao lanac prekontrolisi i vodenu pumpu, to sve fino zapises u rokovnik i miran.

Kazem ti, ta se lampica moze i iskljuciti/resetovati te podesiti po zelji u servisu.
I da, otp kada mjenjo il kontrolisao lanac prekontrolisi i vodenu pumpu, to sve fino zapises u rokovnik i miran.

To mu nije belaj kako sam skontao, nego je dao kontakt samo da uslika, pa standardne lampice se pojavile.
Mia San Mia
Re: RE: Re: Automobili, motori...
Skonta kasnoR32 je napisao/la:To mu nije belaj kako sam skontao, nego je dao kontakt samo da uslika, pa standardne lampice se pojavile.

Sluša li tebe tvoja četvorka?
Re: RE: Re: RE: Re: Automobili, motori...
Ma ekstra, proljece jesen radim servise, svakih 10k. Non stop vozim, potrosnja mi standard. Ja prezadovoljan.Quinlan je napisao/la:Skonta kasnoR32 je napisao/la:To mu nije belaj kako sam skontao, nego je dao kontakt samo da uslika, pa standardne lampice se pojavile.
Sluša li tebe tvoja četvorka?
Morao sam samo akumulator promijeniti, al i to sumnjam na muziku, jer mi je oko 1.5kw uvijek upaljeno pa vuce struje, a nemam kondenzatora...
Mialio sam benzinca sebi, isto mi bila kod buraza 1.4 al poce se nesto kvarit, bilo ulaganja, i nije trebalo jos jedno vozilo i tako da nista drugo nisam ni uzimao.
Jesam imao nezgodu prema Sarajevu, izbaci me u krivini i od stijednu udarim.
Ali eto sreca nije puno, prednjim desnim nosacem, tako da sam far, karambolku, prsa i resetkice mijenjao.
Al i to je skola, dobre prednje gume a zadnje lose, i sve ono moze jos malo, vako nako i na kraju plati dosta vise ali eto sve u svemu dobro je.
Mia San Mia
Mene za sad sluša eto nijedan mehanički kvar ima preko godine da je kod mene, jedino eto mjenjo prednje pločice i prednje lafete 
Jbg i ja mjenjo haubu, desni blatobran i onu resetku plastičnu ima 2-3 mjeseca, fino ga bio udario ali sreća izletište mi dijelovi crne iste pa samo zamjenio
Ma znače gume bas i kod mene ljetne bile haman gotove zadnje, pukne mi jedna i stavim rezervnu haj reko mjesec i po pa moram ionako zimske, izdržat će i obi mi se o glavu i prokliza

Jbg i ja mjenjo haubu, desni blatobran i onu resetku plastičnu ima 2-3 mjeseca, fino ga bio udario ali sreća izletište mi dijelovi crne iste pa samo zamjenio

Ma znače gume bas i kod mene ljetne bile haman gotove zadnje, pukne mi jedna i stavim rezervnu haj reko mjesec i po pa moram ionako zimske, izdržat će i obi mi se o glavu i prokliza

Eh to je najgore, i ja sam isto mislio, a i sto sam mislio zamijeniti hajdi reko nece jos zima, to je bilo nekako s jeseni. I eto mene je ispalo Bgm 590 sve, kud mi se zurilo potrebno vozilo...
A i ti potrosni dijelovi stvarno dugo budu, a i jeftini su. Cak i da u Motorexu uzimas koji su preskupi opet nije puno.
Drago mi je da te slusa
A i ti potrosni dijelovi stvarno dugo budu, a i jeftini su. Cak i da u Motorexu uzimas koji su preskupi opet nije puno.
Drago mi je da te slusa

Mia San Mia
Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, delko i 11 gostiju.