Beduin je napisao/la: Ima li neki video dokaz, intervju, politicka emisija po pitanju povratka Veleza pod BB, da im se zabranjuje povratak ili odobrava pod tim i tim uslovima?
Sve mi se cini da sam nekad davno negdje citao (slusao, nebitno) da Uprava Veleza ne zeli se vratiti pod BB, nisam siguran kojim povodom!?
A ovako kad se glava ohladila od prepucavanja i zaj3bancije, bas mi zao svega sto se desava u i oko Veleza i iskreno se nadam da ce se iskoprcati, pa zasto ne napraviti i podvig kakav je Sloboda napravila u 2. dijelu prosle sezone.
sva sustina povratka pod BB je u ovome
Novinar Predrag Lucić tvrdi da je to rezultat golog nasilja: "Velež se ne može vratiti na svoj Stadion pod Bijelim Brijegom zato što mu to ne dopušta onaj instrument golog nasilja koji se eufemistički naziva politikom. Iskreno, ne znam hoće li se taj Veležov povratak otetome domu ikada dogoditi, ali ako se dogodi, mislim da znam kakav on neće biti. Nikoga se neće protjerivati, ničiji se trofeji neće bacati u smeće, ničija se klupska povijest neće uništavati, niti će stadion i na sekundu funkcionirati kao sabirni centar. Jer ako bi se išta od navedenoga dogodilo, tada to ne bi bio Velež, barem ne onaj kakvoga pamtim."
Ovaj je stadion postao egzemplar osvojene teritorije, a ti se egzemplari ne vraćaju. Drugim riječima, kada bi se dopustio povratak na stadion pod Bijelim Brijegom, pogotovo pod uvjetima koje je naveo Lucić (da se nitko ne protjeruje, niti da se nečiji trofeji bacaju u smeće) sve ono što Mostar drži kao podijeljen grad bi naprosto palo u vodu. Zato se oko ovog stadiona vode tolike borbe. Za one koji istrajavaju na aparthejdu i konceptu osvojeno-prisvojeno, ovaj je stadion ishodišni topos tog ratničkog identiteta. Za one koji Stadion pod Bijelim Brijegom vide kao opće dobro svih ljudi u Mostaru, bez bacanja trofeja i uništavanja ičije klupske povijesti, vraćanje pod Bijeli Brijeg bi značilo osnovu za budućnost Mostara kao nepodijeljenog grada. A baš je u tome problem. Jer, da se ne lažemo, podijeljeni grad nije želja samo hrvatskih političkih elita, već i bošnjačkih budući da je podjela najbolji jamac za pljačku i nezakonito bogaćenje. U podijeljenom gradu je lako biti "glavni baja". Otuda se pitanje povratka Veleža pod Bijeli Brijeg može promatrati kao jedan od prioriteta u Mostaru. Prije svega zbog činjenice da bi to značilo temeljitu i ideološku i prostornu reorganizaciju samoga grada, a samim time i kraj vladavine HDZ-SDA elita koje profitiraju na podijeljenosti. Za one koji insistiraju na podijeljenosti Mostara, Stadion pod Bijelim Brijegom je najjače simboličko mjesto tog njihovog novostvorenog poretka.
evo kakav je stav bio uprave prije a i danas je isti
Ivan Beus, predsjednik Nogometnog kluba Zrinjski, ostao je danas nedostupan za naše pitanje, dok Ahmet Džubur, predsjednik Fudbalskog kluba Velež i vijećnik Stranke za BiH u Gradskom vijeću naglašava:
«Ne mogu se klubovi tu dogovoriti, jer to je više nego političko pitanje. Znači, to je samo njihov izgovor. Beus je vrlo korektan, međutim, nit je moje, nit je njegovo da se mi međusobno dogovaramo, zna se ko je gazda i vlasnik. Mi ćemo tražiti to na 106 godina da se da i nama, pa sad ako je zajednički grad, to će se dozvoliti- ako nije, onda neka to javno kažu.»
Džubur također demantira kako postoji politički dogovor o dva stadiona, ali i dodaje kako bi u trenutnoj situaciji dva stadiona moglo biti rješenje:
«Vidjećemo. Možda je rješnje za grad Mostar izgradnja drugog, još jednog stadiona, ali u gradskoj zoni, najvjerovatnije u Sjevernom logoru, koji će se graditi godinama i koje će biti možda adekvatno rješnje.»