da polako zaključujemo temu … upravo sam skoro sat vremena pričao s jaranom iz pariza, tj. jaranom iz razreda koji živi u parizu od rata .. pa da prenesem par impresija za olimpijce ria i braneta
kaže čovjek nestvarno. oduševljen! francuzi bili dvije hefte ko da nisu francuzi, čak su i engleski htjeli pričati

potrudili su se jako da sve bude top i prevazišli sebe, svoju ufuranost i svoje mentalne blokade kako on to već godinama definiše

kao nagradu su im podijelili velike količine neprodanih karata preko firmi i sportkih organizacija, uglavnom onih najskupljih tako da nije čudo da je sve bilo puno. iskreno mene je to pravo čudilo znajući koliko su kategorije A i B koštale.
kaže cijeli grad je bio blokiran, niđe auta a tvrdi se da je pariz poslije napulja grad sa najgorim saobraćajem u evropi. turista nula, sve sablasno prazno, kaže takav pariz nije u ovih 30+ godina doživio, bez ikakvih gužvi u javnom saobraćaju, metroi poluprazni, autobusi skoro nikoga … za njega milina! osim olimpijskih turista očito nikoga nije bilo a jako veliki broj parižana je navodno pobjegao na odmor. oni koji žive u centru su morali posebno zatražiti dozvole da mogu voziti za vrijeme igara a i to je bilo jako limitirano. navodno su hoteli po centru zjapili poluprazni jer su se prekontali sa cijenama i opcijama storniranja itd.. security enorman, kaže hiljade do zuba naoružanih specijalaca i vojnih specijalaca svuda naokolo u punoj ratnoj opremi sa mašinkama u ruci i upadljivo sa prstom na obaraču ..valjda je to bio način da se prikaže neka sigurnost, ruksake su pregledali samo na ulazima a jako interesantno je da su se piće i hrana mogli unositi na stadione. njemu su negdje na ulazu tražili da otpije gutljaj iz flaše da vide da je stvarno voda unutra
po njemu su stadioni su bili još bolji uživo nego na TVu. grand palais je veli bio highlight sa nekim bijelim zavjesama, pa beach volleyball stadion pa onda sve ostalo. na obelisku su se svi street sportovi kao 3x3 basket ili bmx mogli čak fino gledati sa vana, svi su imali jednu stranu otvorenu prema obelisku. on je pokušao vidjeti sve stadione po jednom ali nije stigao do dosta toga van pariza, nije ni išao na stade de france koji kaže zna napamet osim na zatvaranje. kaže stadioni u kongresnom centru su poseban highlight kako su optimalno konstruisani, iskoristili su veličinu tih nekoliko sala u bobu.
rekao mi je da je par sportova potpuno besmisleno gledati iz daljine, prije svega stoni tenis i vaterpolo, nevidiš navodno ništa. ja nešto kontam, to su upravo dva sporta koja nikad nisam gledao uživo. ali eto iz prve ruke saznaš i par stvari koje ti može reći samo ko je bio tamo. kaže na svim stadionima osim u roland garrosu su bili nenumerisani cijeli redovi ili čak cijeli blokovi sa stolicama za sportaše, trenere i volontere … ako ne vidiš sjedneš tu i niko te ništa ne pita ,..on je to uradio više puta bez da mu je iko išta rekao.
na otvaranju je bio negdje sa strane i nije ništa vidio i smrzo se ko go.vno (njegove riječi) a zatvaranje je bilo OK ali su ekrani na stade de franceu jako loši tako da dosta toga izvana nije bilo preneseno kako treba, posebno LA dio na kraju. kaže u francuskoj je 2/3 šokirano otvaranjem a 1/3 ih brani sve to .. lokalni patriotizam
i na kraju meni najinteresantnija stvar, pomalo šokantna, svi ti silni volonteri iz 150 zemalja nisu dobili ni banke za sve to

samo su im posredovali za jeftin smještaj u okolini pariza koji su morali sami platiti i davali im po jedan lunch paket dnevno. put i sve ostalo su sami o svom trošku morali platiti …. kaže čovjek pitao je najmanje 10 njih prije nego što je počeo vjerovati u to
garant sam još nešto zaboravio, ali čovjek je jednostavno toliko oduševljen svim tim da mi je sad fakat krivo da nisam otišao do njega, ali sad je kasno… barem sam uštedio fine pare