Sarrifufna je napisao/la: ↑18 dec 2019, 18:34
jasmin10 je napisao/la: ↑18 dec 2019, 12:06
Kako online da gledam El Clasico vcrs a da se ne sekiram hoce li mi doci kazna ?
Da li su svi streamovi dozvoljeni ?
Ja sam preuzeo rizik i gledam streamove. Evo i detaljno zasto, pa ako ti nije mrsko citat.
Malo sam se informisao po ovom pitanju, i definitivno jos uvijek ovo pitanje nije skroz regulisano i u sivoj je zoni. Velike medijske kompanije i izdavacke kuce su angazovale advokatske kuce i vanjske saradnile koji se bave samo ovime - prate aktivnosti korisnika po pitanju downloada, uploada i streama (gledanja).
Te advokatske kuce onda salju pisma, odnosno "kazne". Zavisno od advokatske kuce, imaju neki svoj cjenovnik, koji je otprilike reda velicine 800-900€ po filmu/seriji/utakmici. Gledao cijeli film/utakmicu ili 13 sekundi (ima i takav primjer, moze se naci na netu), "kazna" je cca 900€ (plus njihovi administrativni troskovi).
Eh sad, zasto kazna pod navodnike... zato sto, logicno, kaznu moze izreci samo sud i niko drugi. Medjutim, ljudi naivni i strah ih gubitka vize (sto je glupost, jer se viza gubi po osnovu krivicne odgovornosti, a ne ovih gluposti, sto je posebna tema), i onda uplate "kaznu" na racun koji je naveden u pismu. Znaci, koriste naivnost i neinformisanost. Treba spomenuti da je bilo i par vecih afera sa laznim kaznama, gdje su prevaranti, a ne advokatske kuce, slali ova pisma random korisnicima.
U velikoj velici slucajeva ova pisma/kazne dolaze korisnicima koji rade upload i onima koji skidaju nesto preko torrenta. Prvenstveno se to odnosi na novije sadrzaje, rijetki su slucajevi tih kazni za neke starije filmove i serije.
Znaci:
gledanje streama < download < upload
Dalje, jos nema ni jedan slucaj da je korisnik osudjen zbog GLEDANJA streama. Neki su dosli do suda, ali su odbijeni.
Za upload i download ima slucajeva, ali se radi o bas ekstremnim slucajevima sa tezom i kvantitativno obimnijom povredom izdavackih prava.
Hint:
Cak i ako ti dodje pismo po ovom slucaju, NIPOSTO ne odgovaraj na njega. Dodje ti tu formular koji traze da potpises i vratis. Sa tim papirom priznajes "krivicu" i tad te tek mogu tuziti. Ako ne odgovoris i ne vratis taj formular, ne mozes ni doci do suda.
Najavljuju vec godinama da ce ovo iskristalisat zakonski, ali jos nista. Uzivaj u streamovima, javim ovdje kad da prestanes ako dodje do toga.
Malo duzi post, ali mislim da je ovo veoma vazna veza tema u procesu integracije prosjecnog muskog imigranta.