Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Fantasista
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Fantasista » 18 dec 2019, 18:41

Sarrifufna je napisao/la:
18 dec 2019, 18:39
Fantasista je napisao/la:
18 dec 2019, 18:37
Super info. Ako već ne dozvoljavaju strimove zašto jednostavno ne blokiraju takve stranice. Kao što turci blokiraju twitter ili yt :mrgreen:
Zato sto je ovo demokratska zemlja i ne moze blokirati nesto sto zakonski nije nedozvoljeno. :mrgreen:
Gospoda, sad ih još više volim :kafa:

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 18 dec 2019, 19:27

Super info. Ako već ne dozvoljavaju strimove zašto jednostavno ne blokiraju takve stranice. Kao što turci blokiraju twitter ili yt :mrgreen:
Pa nije zabranjeno uopce. Tuzbe iniciraju oni koji misle da im je povrijedjeno autorsko pravo, a ne sama drzava. Ako drzava donese zakon, da ne dozvoljava nikakve marifetluke sa streamovima, odnosno stvari koje su trenutno u sivoj zoni, vrlo lako im je blokirat adrese najpopularnijih streaming sajtova.

Uglavnom se dobijaju kazne za muziku, jer se to najcesce i piratira. A pustanje u promet(citaj upload) materijala koji podlijeze zakonu o autorskim pravima je jasno krivicno djelo, i tu ako budes uhvacen bit ces i osudjen, odnosno novcano kaznjen. Za povredu autorskih prava, pa onda za izbjegavanje poreza, ako si imao neku finansijsku dobit na osnovu te povrede, itd, itd.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 18 dec 2019, 19:37

18 dec 2019, 18:34
jasmin10 je napisao/la:
18 dec 2019, 12:06
Kako online da gledam El Clasico vcrs a da se ne sekiram hoce li mi doci kazna ?
Da li su svi streamovi dozvoljeni ?
Ja sam preuzeo rizik i gledam streamove. Evo i detaljno zasto, pa ako ti nije mrsko citat. ;)

Malo sam se informisao po ovom pitanju, i definitivno jos uvijek ovo pitanje nije skroz regulisano i u sivoj je zoni. Velike medijske kompanije i izdavacke kuce su angazovale advokatske kuce i vanjske saradnile koji se bave samo ovime - prate aktivnosti korisnika po pitanju downloada, uploada i streama (gledanja).

Te advokatske kuce onda salju pisma, odnosno "kazne". Zavisno od advokatske kuce, imaju neki svoj cjenovnik, koji je otprilike reda velicine 800-900€ po filmu/seriji/utakmici. Gledao cijeli film/utakmicu ili 13 sekundi (ima i takav primjer, moze se naci na netu), "kazna" je cca 900€ (plus njihovi administrativni troskovi).

Eh sad, zasto kazna pod navodnike... zato sto, logicno, kaznu moze izreci samo sud i niko drugi. Medjutim, ljudi naivni i strah ih gubitka vize (sto je glupost, jer se viza gubi po osnovu krivicne odgovornosti, a ne ovih gluposti, sto je posebna tema), i onda uplate "kaznu" na racun koji je naveden u pismu. Znaci, koriste naivnost i neinformisanost. Treba spomenuti da je bilo i par vecih afera sa laznim kaznama, gdje su prevaranti, a ne advokatske kuce, slali ova pisma random korisnicima.

U velikoj velici slucajeva ova pisma/kazne dolaze korisnicima koji rade upload i onima koji skidaju nesto preko torrenta. Prvenstveno se to odnosi na novije sadrzaje, rijetki su slucajevi tih kazni za neke starije filmove i serije.

Znaci:
gledanje streama < download < upload

Dalje, jos nema ni jedan slucaj da je korisnik osudjen zbog GLEDANJA streama. Neki su dosli do suda, ali su odbijeni.

Za upload i download ima slucajeva, ali se radi o bas ekstremnim slucajevima sa tezom i kvantitativno obimnijom povredom izdavackih prava.

Hint:
Cak i ako ti dodje pismo po ovom slucaju, NIPOSTO ne odgovaraj na njega. Dodje ti tu formular koji traze da potpises i vratis. Sa tim papirom priznajes "krivicu" i tad te tek mogu tuziti. Ako ne odgovoris i ne vratis taj formular, ne mozes ni doci do suda. ;)

Najavljuju vec godinama da ce ovo iskristalisat zakonski, ali jos nista. Uzivaj u streamovima, javim ovdje kad da prestanes ako dodje do toga. :D

Malo duzi post, ali mislim da je ovo veoma vazna veza tema u procesu integracije prosjecnog muskog imigranta. :mrgreen:
Hvala jaro. Jos mi preostaje da nadjem kvalitetan link. Ziv bio.

Sarrifufna

Post Postao/la Sarrifufna » 18 dec 2019, 19:48

AshburtonG je napisao/la:
18 dec 2019, 19:27
Pa nije zabranjeno uopce. Tuzbe iniciraju oni koji misle da im je povrijedjeno autorsko pravo, a ne sama drzava. Ako drzava donese zakon, da ne dozvoljava nikakve marifetluke sa streamovima, odnosno stvari koje su trenutno u sivoj zoni, vrlo lako im je blokirat adrese najpopularnijih streaming sajtova.

Uglavnom se dobijaju kazne za muziku, jer se to najcesce i piratira. A pustanje u promet(citaj upload) materijala koji podlijeze zakonu o autorskim pravima je jasno krivicno djelo, i tu ako budes uhvacen bit ces i osudjen, odnosno novcano kaznjen. Za povredu autorskih prava, pa onda za izbjegavanje poreza, ako si imao neku finansijsku dobit na osnovu te povrede, itd, itd.
Glavni razlog, odnosno otezavajuca okolnost za donosenje jasnih i primjenjivih zakona je to sto IP adresa nije osoba.

Sta cemo sa otvorenim mrezama? Kafici, hoteli, itd? Ko meni zabranjuje da skinem sifru i dozvolim komsijama i prolaznicima ispod prozora da se sluze wifi-jem?

Dakle, ovo je komplikovana tema i nece se tako lahko rijesiti. Govorim prvenstveno za gledanje streamova, pa cak i download. e ukljucujuci tu torrent, jer znamo kako torrent radi - uporedo radis i upload. Cak i tu ima hint - skines film i odmah nakon toga obrises cache memoriju i ne mogu ti nista. :mrgreen:

Mogu samo kao sto Kina uvodi da svaki smartphone i smart el.uredjaj moras prijaviti na neko lice, cak sa fotografijom i/ili otiscima prstiju. Ali to ce tek za 100-150 godina kad kosooki preuzmu svijet. :kafa:
pocasni precjednik @ FK Formula

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 18 dec 2019, 19:55

18 dec 2019, 19:48
AshburtonG je napisao/la:
18 dec 2019, 19:27

Glavni razlog, odnosno otezavajuca okolnost za donosenje jasnih i primjenjivih zakona je to sto IP adresa nije osoba.

Sta cemo sa otvorenim mrezama? Kafici, hoteli, itd? Ko meni zabranjuje da skinem sifru i dozvolim komsijama i prolaznicima ispod prozora da se sluze wifi-jem?

Dakle, ovo je komplikovana tema i nece se tako lahko rijesiti. Govorim prvenstveno za gledanje streamova, pa cak i download. e ukljucujuci tu torrent, jer znamo kako torrent radi - uporedo radis i upload. Cak i tu ima hint - skines film i odmah nakon toga obrises cache memoriju i ne mogu ti nista. :mrgreen:

Mogu samo kao sto Kina uvodi da svaki smartphone i smart el.uredjaj moras prijaviti na neko lice, cak sa fotografijom i/ili otiscima prstiju. Ali to ce tek za 100-150 godina kad kosooki preuzmu svijet. :kafa:
Apsolutno niko. Ti si odgovoran onda i za njihove i za svoje uredjaje. To je isto da kazes sudiji, ja sam dao pin svoje bankovne kartice, oni su trosili. Pomozite mi. ;)

Na otvorenim mrezama svakako ne mozes downloadat nista dalje od dopustenog. Vecina blokira totalno upload, i mozes samo browsat. Torrent je zabranjen, tj. seedanje je zabranjeno. Nema tu brisanja cache memorije, jer imas dovoljno pohranjenih podataka i uvidjanja u tvoje aktivnosti za vrijeme skidanja filma ili bilo cega. Studirao sam informatiku, pa smo imali i predmet cybercriminal i slicne stvari. Tebe mogu kaznit kad hoce, ali cinjenica je da se njima to ne isplati, jer si mala riba. Koga boli q sto neko od nas pogleda po koji film mjesecno. Cinjenica je isto tako, da na Zapadu vecina smatra, da je normalnije dat 10ak eura mjesecno, i bit clan nekog legalnog streaming sajta, nego se peglat sa sivom zonom i ilegalom. Offline igrice su skoro izumrle, tako da ni piraterija igrica nije vise problem.

Sarrifufna

Post Postao/la Sarrifufna » 18 dec 2019, 20:01

Imas slucaj bas u Njemackoj nekog vlasnika kafica koji se peglao sa ovime par godina, jer je imao otvorenu mrezu, ali bez ikakvih blokada. Laik sam, i ne znam bas detaljno sta je po automatizmu blokirano, a sta moguce. Uglavnom, njemu je doslo par pisama i tuzili su ga. Na kraju nije osudjen i odbio je uvesti sifru smatrajuci to otezavajucom okolnoscu za svoj biznis, neravnopravan odnos u poredjenju sa konkurencijom i sl, ali je naredjeno da mu operater uvede zabrane downloada i uploada.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 dec 2019, 20:23

18 dec 2019, 18:34
jasmin10 je napisao/la:
18 dec 2019, 12:06
Kako online da gledam El Clasico vcrs a da se ne sekiram hoce li mi doci kazna ?
Da li su svi streamovi dozvoljeni ?
Ja sam preuzeo rizik i gledam streamove. Evo i detaljno zasto, pa ako ti nije mrsko citat. ;)

Malo sam se informisao po ovom pitanju, i definitivno jos uvijek ovo pitanje nije skroz regulisano i u sivoj je zoni. Velike medijske kompanije i izdavacke kuce su angazovale advokatske kuce i vanjske saradnile koji se bave samo ovime - prate aktivnosti korisnika po pitanju downloada, uploada i streama (gledanja).

Te advokatske kuce onda salju pisma, odnosno "kazne". Zavisno od advokatske kuce, imaju neki svoj cjenovnik, koji je otprilike reda velicine 800-900€ po filmu/seriji/utakmici. Gledao cijeli film/utakmicu ili 13 sekundi (ima i takav primjer, moze se naci na netu), "kazna" je cca 900€ (plus njihovi administrativni troskovi).

Eh sad, zasto kazna pod navodnike... zato sto, logicno, kaznu moze izreci samo sud i niko drugi. Medjutim, ljudi naivni i strah ih gubitka vize (sto je glupost, jer se viza gubi po osnovu krivicne odgovornosti, a ne ovih gluposti, sto je posebna tema), i onda uplate "kaznu" na racun koji je naveden u pismu. Znaci, koriste naivnost i neinformisanost. Treba spomenuti da je bilo i par vecih afera sa laznim kaznama, gdje su prevaranti, a ne advokatske kuce, slali ova pisma random korisnicima.

U velikoj velici slucajeva ova pisma/kazne dolaze korisnicima koji rade upload i onima koji skidaju nesto preko torrenta. Prvenstveno se to odnosi na novije sadrzaje, rijetki su slucajevi tih kazni za neke starije filmove i serije.

Znaci:
gledanje streama < download < upload

Dalje, jos nema ni jedan slucaj da je korisnik osudjen zbog GLEDANJA streama. Neki su dosli do suda, ali su odbijeni.

Za upload i download ima slucajeva, ali se radi o bas ekstremnim slucajevima sa tezom i kvantitativno obimnijom povredom izdavackih prava.

Hint:
Cak i ako ti dodje pismo po ovom slucaju, NIPOSTO ne odgovaraj na njega. Dodje ti tu formular koji traze da potpises i vratis. Sa tim papirom priznajes "krivicu" i tad te tek mogu tuziti. Ako ne odgovoris i ne vratis taj formular, ne mozes ni doci do suda. ;)

Najavljuju vec godinama da ce ovo iskristalisat zakonski, ali jos nista. Uzivaj u streamovima, javim ovdje kad da prestanes ako dodje do toga. :D

Malo duzi post, ali mislim da je ovo veoma vazna veza tema u procesu integracije prosjecnog muskog imigranta. :mrgreen:
Otkud im podaci? Kako u jednoj civilizovanoj zemlji mogu podaci.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Sarrifufna

Post Postao/la Sarrifufna » 18 dec 2019, 20:30

Mozes na torrentu vidjeti listu svih ip adresa koje dijele sadrzaj ko i ti. To im je glavni izvor. Navodno.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 dec 2019, 21:32

18 dec 2019, 20:30
Mozes na torrentu vidjeti listu svih ip adresa koje dijele sadrzaj ko i ti. To im je glavni izvor. Navodno.
To znam, ali otkud znaju da meni pripada IP adresa. Samo tvoj IP im može dati te podatke.
Nullius in verba

Sarrifufna

Post Postao/la Sarrifufna » 18 dec 2019, 21:43

Ma mala bara, svi se znaju. :mrgreen:

Nemam pojma iskreno, to nisam istrazivao. Meni bilo dovoljno ovo sto sam gore napisao, vidio da gledanje streamova nije problem i nisam dalje nista citao.

Negdje sam letimicno preletio da te advokatske kuce imaju neku proceduru gdje zaobilaze zakon. Prvo nadju geografsku lokaciju IP adrese. Dalje nisam citao. :mrgreen:

Evo kolega AshburtonG to vjerujem zna bolje.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 18 dec 2019, 22:05

Heller je napisao/la:
18 dec 2019, 21:32
18 dec 2019, 20:30
To znam, ali otkud znaju da meni pripada IP adresa. Samo tvoj IP im može dati te podatke.
Pa u slucaju da tebi ne pripada, dobit ce ime osobe kojoj pripada. Mada se to vrlo lako pronalazi i otkrije, cak i privatnim licima, a da ne govorim o timovima kojima je jedini posao da prate protok internet sadrzaja.

Tu najvecu zapravo ulogu ima tvoj internet provajder. Vecina ih uopce ne zeli suradnju sa policijom, ako nije neki ozbiljan slucaj. To donosi samo nepopularnost medju korisnicima i ogroman udar na budzet. Normalno ako se konstantno pojavljujes sa istom IP adresom, onda je to lako trackovat. Medjutim, ako si konstantno u pokretu, jedna od opcija je preko logovanja na aplikacije. Medjutim, npr. u nekim zemljama se dokazi vezani tj. bazirani na saznanjima IP adresa i ne uzimaju relevantnim.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 18 dec 2019, 22:43

Ja vala eo 5 mjeseci po raznoraznin stranicama pratim streamove, sto fudbal sto NBA, nikad nista nije doslo.

Uzivaj slobodno. ;)
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 dec 2019, 23:25

18 dec 2019, 21:43

Nemam pojma iskreno, to nisam istrazivao. Meni bilo dovoljno ovo sto sam gore napisao, vidio da gledanje streamova nije problem i nisam dalje nista citao.

Negdje sam letimicno preletio da te advokatske kuce imaju neku proceduru gdje zaobilaze zakon. Prvo nadju geografsku lokaciju IP adrese. Dalje nisam citao. :mrgreen:

Cuj svi znaju, ne možeš legalno znati ime vlasnika IP adrese, osim sudskim nalogom ISPu.
Nullius in verba

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 dec 2019, 18:19

Za ove bolje poznavatelje njemačkog.
Koliko značenja ima glagol angehen?
Ja sam ga naučio kao početi i počinjati, kasnije skontao da ima i brinuti, a onda skontam da ima još puno značenja. :urnebes:

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 19 dec 2019, 18:33

ASD je napisao/la:
19 dec 2019, 18:19
Za ove bolje poznavatelje njemačkog.
Koliko značenja ima glagol angehen?
Ja sam ga naučio kao početi i počinjati, kasnije skontao da ima i brinuti, a onda skontam da ima još puno značenja. :urnebes:
Stranica dict tačka cc najbolja za takve stvari. Apsolutno sva moguća značenja će ti prikazat, doduše na engleskom.
You'll never walk alone.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 19 dec 2019, 19:49

Heller je napisao/la:
18 dec 2019, 23:25

Cuj svi znaju, ne možeš legalno znati ime vlasnika IP adrese, osim sudskim nalogom ISPu.
Reci to onima iz NSA :mrgreen:

I pročitaj Permanent Record :salut:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 19 dec 2019, 19:51

rio_Ferdy88 je napisao/la:
19 dec 2019, 19:49
Heller je napisao/la:
18 dec 2019, 23:25

Reci to onima iz NSA :mrgreen:

I pročitaj Permanent Record :salut:
Pričamo o nekim futavim advokatskim kancelarijama koje hvataju ljude na foru.
Nullius in verba

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 19 dec 2019, 23:36

Sto se tice streama, nisam upratio diskusiju od pocetka ali kako da ja budem odgovoran za stream ako ja ukucam na google recimo free football streams i izbaci mi neku stranicu i kliknem i gledam? Ili seriju, film?
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Sarrifufna

Post Postao/la Sarrifufna » 19 dec 2019, 23:49

Nisi odgovoran, ali je ilegalno, tacnije postat ce ubrzo. Evropski sud je prije 2 godine donio smjernicu (ne zakon) za sve clanice EU da i gledanje streama proglase ilegalnim i donesu zakone, ali se tu jos nije iznaslo rjesenje. Ali izgleda hoce ubrzo, bas sam danas malo citao da stezu obruc i bave se ovim pitanjem.

VPN, svicarski IP i nek jebu mater onda.

Sarrifufna

Post Postao/la Sarrifufna » 21 dec 2019, 15:18

slika

slika

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: lol89, sarajevskiMarlboro i 6 gostiju.