Donnie Darko je napisao/la:Clutch je napisao/la:.
De ti meni Aytona prokomentarisi, kako ce se po tebi sloziti u ovu ekipu Phoenixa.
Ofanzivno, Ayton se moze uklopiti bilo gdje, pa tako i u Sunse. On i Booker su odlican fit, osim individualne produkcije, vjerujem da ce izgraditi i dobru hemiju u toj 2 na 2 igri, i ne sumnjam da ce Kokoskov stvoriti kreativan i kvalitetan napad baziran upravo na raznovrsnom talentu njih dvojice.
Medjutim, kada je u pitanju Phoenix, volio bih da je Ayton vise defanzivni nego ofanzivni prospekt, sto nije slucaj.
Njegov defanzivni potencijal baziran je pretezno na odlicnim fizickim predispozicijama, ali sam misljenja (a za to ima i veliki broj primjera) kada je u pitanju odbrana da instinkti, motor, iq su znatno vazniji od samih fizikalija, sto su upravo stvari koje su upitnici kod Aytona. Pokazao je ponesto Monroe/Okafor karakteristika, i nisu to problemi u fizickom smislu jer je znatno pokretljiviji i duzi od njih, nego su to brojne situacije gdje se moze uociti da njegove reakcije, razumijevanje/citanje igre, postavljanje, pa i sam intenzitet igranja odbrane, nisu dobri.
Phoenix svakako vec ima svojih problema defanzivno, i upravo centarska rim protekcija i kvalitetno prisustvo u reketu bi bili dobar temelj za formiranje snazne odbrane. Ayton te stvari u ovom trenutku ne donosi, cak naprotiv, donosi svoje mane i limitacije. Zato bih poseban fokus stavio upravo na ovaj segment i njegov razvoj na tom kraju, koji je od velikog znacaja za Phoenix i moze preodrediti koliko visoko sezu dometi ekipe s njim kao startnim centrom i izgledno buducim All Starom.
Svakako da ne otpisujem njegov potencijal na tom kraju, jer fizicke predispozicije su izvanredne, medjutim morat ce prikazati i da je prisutan žar i kompetitivnost za igranje odbrane, ucenje i razvoj, po cemu se dosad bas i nije pretjerano isticao. Ne znam da li je Chandler jos jednu sezonu sa Sunsima ili mu je istekao ugovor (?), posluzio bi kao dobar mentor u ovom trenutku, a ne sumnjam i da ce Kokoskov veliki fokus staviti upravo na odbranu, ne samo kod Aytona nego i kada su drugi igraci u pitanju.
Mislim da je Bender sa svojom odbranom vrlo dobar fit s Aytonom. Iako se razvija sporije od planiranog, pokazao je da tu ima materijala za dobrog i versatilnog 4/5 defanzivca, a uz to posjeduje i stretch kvalitet tako da on i Ayton mogu biti vrlo komplementaran frontcourt duo.
Booker (22) /Jackson (21) / Bender (20) / Ayton (19) su toliko mladi da je tesko sa velikom sigurnoscu pisati dok ih ne vidimo na djelu barem jednu sezonu, kao i sa novim trenerom. Ali koliko su mladi, jos su vise talentovani i zaista cine vrlo dobru jezgru za gradjenje buduceg contendera, sto zbog okupljenog talenta, sto zbog cinjenice da imate max prostor 2019., a cini mi se i 2020. Zato ne bih volio da sad ponudite max Gordonu oko cega je bilo price, jer smatram da uskoro mozete pokupiti nekog boljeg.