Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

amerosm
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la amerosm » 10 apr 2012, 16:40

[youtube][/youtube]

Samo da napomenem da je Schumacher u jednom trenutku imao i 26 sekundi prednosti u odnosu na Barichella, tako da Vam ta prica ne pije vode.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 10 apr 2012, 19:34

amerosm je napisao/la:[youtube][/youtube]

Samo da napomenem da je Schumacher u jednom trenutku imao i 26 sekundi prednosti u odnosu na Barichella, tako da Vam ta prica ne pije vode.
Koja prica ne pije vode :?:

[youtube][/youtube]

U poslednjem krugu resene trke, naredjivati drugom vozacu da propusti prvog - to je sramno.

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 10 apr 2012, 19:42

Pa ove dvije scene su iz sezone 2002.godine. Barichello bio bolji na VN Austrije i pobjedio Schumacher, dok je Schumacher bio bolji na VN USA i pobjedio Barichello.
Iz SF su htjeli da ranije obezbjede titulu - VN Autrije je bila sesta trka sezone - i naredili su da Barichello propusti Schumachera, a oavj mu uzvratio na VN USA tako da niko nije zakinut i kada sve saberes dodjes do istog broja bodova.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 10 apr 2012, 20:08

amerosm je napisao/la:Pa ove dvije scene su iz sezone 2002.godine. Barichello bio bolji na VN Austrije i pobjedio Schumacher, dok je Schumacher bio bolji na VN USA i pobjedio Barichello.
Iz SF su htjeli da ranije obezbjede titulu - VN Autrije je bila sesta trka sezone - i naredili su da Barichello propusti Schumachera, a oavj mu uzvratio na VN USA tako da niko nije zakinut i kada sve saberes dodjes do istog broja bodova.
Ne razumes poentu. To sto je Schumacher na kraju pustio pobedu Barrichellu, to je bio samo gest pod pritiskom.
Poenta je da je sa superiornim bolidom Schumija #2 vozac morao da pusta u isceniranim preticanjima. Tako se rusi ideja o trkanju kao takva.

Uporedi Schumija i Barrichella sa jedne strane i Sennu i Prosta sa druge strane. Barrichello je u isto imao najbolji bolid, u periodu 2000-04. Ali, Barrichello nije smeo/umeo da napadne Schumachera. Samo mu je sluzio.

Sa druge strane, Senna i Prost su se kidali te dve sezone i obojica jedan drugome uskratili po titulu na kontu. To je ono sto Schumi nema u svojoj biografiji, a ostali velikani F1 imaju - mocnog klupskog druga, koji je i rival i kolega. ;)

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 11 apr 2012, 01:08

MaGiCa je napisao/la:Uporedi Schumija i Barrichella sa jedne strane i Sennu i Prosta sa druge strane. Barrichello je u isto imao najbolji bolid, u periodu 2000-04. Ali, Barrichello nije smeo/umeo da napadne Schumachera. Samo mu je sluzio.
Barikelo je bio ubijen u pojam. Tesko je napredovati kada znas da se tvom kolegi steli da on na kraju pobjedi. Psiha tu odigra presudan faktor. Sumijeve kolege su bile sputavane u svakom znacenju te rijeci.

Slicno se moze reci za Kultara i mnoge druge...
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

jose
Kontakt:

Post Postao/la jose » 11 apr 2012, 08:49

MaGiCa je napisao/la:
Sa druge strane, Senna i Prost su se kidali te dve sezone i obojica jedan drugome uskratili po titulu na kontu. To je ono sto Schumi nema u svojoj biografiji, a ostali velikani F1 imaju - mocnog klupskog druga, koji je i rival i kolega. ;)
Senna i Prost su se toliko "kidali", da nijedan vlasnik nekog tima nije želio da mu se nešto tako više desi. Zato su se i morali nakon dvije krvave sezone odlučiti za samo jednog od njih, dok je drugi prešao u Ferrari. Svjež primjer smo vidjeli i 2007. godine, kad su u McLarenu jedva dočekali kraj sezone, da razdvoje Alonsa i Hamiltona.
U današnjoj Formuli 1 nije važno šta gledaoci vole gledati na stazi, nego kako najlakše i najjednostavnije doći do titule. Puštanje Schumachera od strane Barichella u Austriji usred sezone je značilo: jesmo najjači, ali de da mi to što prije završimo što se tiče titule, da se ništa ne riskira.
Button i Hamilton danas izgledaju kao jedini podjednaki rivali u nekom timu, ali i njihov rivalitet se do sada odvijao u sjeni dominacije Red Bulla. Vidjećemo kako će to ići kad se bude radilo o borbi za titulu.
Velež, Chelsea FC, LA Lakers, Scuderia Ferrari

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 apr 2012, 16:36

jose je napisao/la:Senna i Prost su se toliko "kidali", da nijedan vlasnik nekog tima nije želio da mu se nešto tako više desi. Zato su se i morali nakon dvije krvave sezone odlučiti za samo jednog od njih, dok je drugi prešao u Ferrari. Svjež primjer smo vidjeli i 2007. godine, kad su u McLarenu jedva dočekali kraj sezone, da razdvoje Alonsa i Hamiltona.
U današnjoj Formuli 1 nije važno šta gledaoci vole gledati na stazi, nego kako najlakše i najjednostavnije doći do titule. Puštanje Schumachera od strane Barichella u Austriji usred sezone je značilo: jesmo najjači, ali de da mi to što prije završimo što se tiče titule, da se ništa ne riskira.
Button i Hamilton danas izgledaju kao jedini podjednaki rivali u nekom timu, ali i njihov rivalitet se do sada odvijao u sjeni dominacije Red Bulla. Vidjećemo kako će to ići kad se bude radilo o borbi za titulu.
Nije poenta ovde u Senni i Prostu, vec u Schumacheru. Senna i Prost su unutarklupsko rivalstvo podigli u stratosferu, ali Schumacher ga nikada nije ni okusio. Nisam zagovornik niti jednog od ta dva, ali uvek biram pre dva top vozaca koji se krljaju u istim autima, nego dominantnog alfa muzjaka koga ne sme niko da takne.
Apologije Schumachera su smesne. Ne moze neko da mi kaze kako titula ne bi otisla MSu i Ferrariju te 2002e, jer su bili ubedljivo najjaci. Sta mislite: da su mu ta 4 boda bila krucijalna, sa A1 Ringa? Nisu, samo je sebi nastetio.
Posle su vracanja usluga bila samo obicna farsa.

pluton
Kontakt:

Post Postao/la pluton » 11 apr 2012, 17:04

magica luzeru,bolan sta pricas o najvecem svih vremena,pokupi se bolan brukas vise neprestano. Laik si za formulu idi gledaj badminton ili tako sta
Bosna <3

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 11 apr 2012, 18:33

MaGiCa je napisao/la:@sead_f1

Cenim to sto se pojavio jos neko ko ume da prica argumentovano o ovome.

Samo cu reci da je Senna najbolji zato sto je:

1) najbolji vozac po kisi ikada
2) najbolji vozac na kvalivikacijama ikada
3) najbolji vozac ulicnih trka ikada
Pa bas ovakve izjave u mojim ocima nisu "argumentovane", nego vise mi lice na izjave jednoga navijaca ili simpatizera. Kako mozes reci da je najbolji na kisi ikada kad ni protiv Hamiltona ni protiv Alonse nije pobjedio ni jednu na kisi. Isto tako, odkad je Hamilton u F1, Senna nije imao ni jedan pole, niti je pobjedio i jednu utrku.

Mi njega mozemo nazivati najboljim iz vise razloga (i ja imam visoko misljenje o njemu i mislim da bi to trebao svaki ljubitelj ovog sporta), ali ipak mislim da ne postoji neka cvrsta osnova, neko jasno i ubjedljivo mjerilo prema kojem objektivno (dali ga volimo ili ne) mozemo reci po tom i tom i tom je najbolji i nema nikog ko je ikada postigao nesto slicno.

Kako da poredimo ko bolje vozi na kisi - Senna ili Hamilton. Niti je Hamilton kad vozio Sennin bolid pod tadasnjim uslovima, niti je Senna kad vozio Hamiltonov bolid pod danasnjim uslovima. Prema cemu da objektivno utvrdimo koji je bolji na kisi (odnosno koji bi bolji bio na kisi u direktnom duelu)? I dalje sam misljenja, Senna je za Hamiltona jedna velicina, ali to ne znaci da ga Hamilton nebi pobjedio (vazi i za Alonsu, i za Vettela, Schumachera itd). Danasnji Klitscho bi tadasnjeg Alija, mozebiti i nokautiro, ali za mene ni skupa braca nece nikad postici velicinu Muhameda Alija. I nikako ne poredim ko bi bio bolji.

MaGiCa je napisao/la:1. Stav vecine vozaca. Ako pitate danas vozace F1 ko je najbolji svih vremena (imate takvih tekstova po netu pa potrazite), najveci deo njih ce reci da je to Senna. Mislim da ljudi koji zive tim zivotom jako dobro mogu da prepoznaju ko je najbolji medju njima. Neko ce reci da je to zbog pijeteta, jer je Ayrton poginuo. Mozda, ali mislim da nije to. Postovanje prema Ayrtonu potice iz nekih potpuno drugih izvora.
Ne vjerujem ni da pola od te vecine vozaca koristi neke tehnicke argumente ili neke objektivne poredke. Vecina njih (u mojim ocima) ima veliko postovanje prema legendarnom imenu "Ayrton Senna" i iz tog dubokog postovanja cesto i rezultiraju velike rijeci pohvale. Ne vjerujem bas da puno njih koristi vrijeme da analizira svoju voznju, Senninu voznju i da onda to dvoje poredi po nekim odredjenim faktorima.

Bilo bi i interesantno cuti odgovore na pitanje "da je Senna sa vama u istom teamu i vozi isti bolid, ko bi bio bolji?", jer vecina pilota su egoisti i u prvom planu misle na svoj uspijeh. Moze biti da bi se kod ovako jednog pitanja kod pojedini moglo naci nesto u smislu "Senna, ali....". Neki moze biti opet iz postovanja nebi htjeli odgovoriti na ovako pitanje, ili zato sto bi rado rekli da bi ga rasturili ali malo ko da bi se usudio tako nesto reci u javnosti.

Ja se cak slazem sa ovima koji nebi dali odgovor na to pitanje. Jer mislim da nema potreba da bilo kojeg od danasnji pilota poredimo sa Sennom, odn. da poredimo neku dvojicu koji se nikad nisu borili jedan protiv drugog.
Mozemo to raditi iz zabave, ali ozbiljno?
MaGiCa je napisao/la:2. Cuveni broj titula i pobeda. Mislim da u ovom slucaju nije toliko merodavan iz vise razloga. Prvi je Sennin put u karijeri. Prvi put je vozio F1 sa 24 godine. U realno ocajnom bolidu. Posle se 3 godine taljigao sa Lotusom koji sem slavnog imena nije imao mnogo da ponudi. Opet je takav bolid mogao da dovede do titule, ali ga je sprecila nepouzdanost istog. Prvi put sa 28 godina je imao normalan bolid u McLarenu. Tu je bio drugi vozac u odnosu na Prosta. Odmah je osvojio sampionat. Trebalo je da osvoji i sledeci da nije bilo onih kontroverzi oko Suzuke i realno - poklonjena je titula Prostu. Onda je jos dvaput bio sampion, pa je dosla era Williamsa. Njih realno niko nije mogao da dobije sledece dve godine. I onda 1994 poginuo, a imao je sigurno jos bar 3,4 takmicarske sezone pred sobom u tom super Williamsu.
Sa druge strane Schumi je u F1 dosao ranije. Jesu to 2 godine, ali opet. Ranije je bio u sampionskom timu. Benetton 1992. i 1993. mozda nije bio najbolji, ali jeste komparativno bolji od Lotusa 1985-88. (koji je bio deathtrap i bilo je jako tesko voziti ga, pa su Sennini klupski drugovi uglavnom ispadali ili su bili lose plasirani). Ne zaboravite da je taj tim Benettona (Brawn, Byrne, Schumi) napravio onaj strasan Ferrari sa pocetka ovog veka (Brawn je i sam napravio ono cudo 2009). Dakle, vec taj Benetton je bio vrlo konkurentan, i to se vidi po rezultatima drugih vozaca tih godina: Brundle-a, Patrese-a i Verstapena, koji su konkurisali za podijum. Schumacher jeste bio znacajno bolji od njih, ali su i oni uvek konkurisali za podijum ili bili na njemu. I onda je komplet tim Benettona presao u Ferrari 1996. i pokrenuo revoluciju koja ce rezultirati sa 5 titula 2000-2004. Taj bolid je bio super dominantan i ipak je posao Schumiju bio olaksan. Ne kazem da bi to mogao da uradi svako, ali samo zbog toga stavljati Michaela ispred Senne, po mom misljenju nije posteno. Tada je napravljena i velika razlika u pobedama i mala razlika u pol pozicijama.
Sta racunamo u "najbolji na kisi", to kako je neko dosao do F1 i prosao kroz F1 ili to kako neko kontrolise svoj bolid na mokroj stazi, koliko je neko hrabar na mokroj stazi krenuti u napad ili kasnije kociti od protivnika? Ko na kisi kroz "Eaz Rouge" ili "Blanchimont" ostaje na gasu a ko ipak malo pusti gas".
Naravno svaki pilot nosi svoj "put do F1" i svaki kada prica o sebi, kazat ce kako je morao puno raditi, puno se truditi, zahvalit ce se roditeljima i prijateljima na podrsci itd. Cicnjenica da je Hamilton iz djecije beske upao u bolid McLarena njega ne cini losijim ili boljim na stazi. Naravno to ga je oblikovalo, ali on svojim bolidom radi onako kako radi. U toj njegovoj sposobnosti ima x% talenta, y% treninga, truda, rada, McLarenove skole i z% srece/nesrece (okolnosti). Jedan Kimi nije imao neku dugu motorsport-karijeru prije F1, ali covjek vozi i to onako kako vozi i to je dobro. On to dobro radi. Nakon uspijeha malo ko da ce upitati na koji je on nacin dosao u F1.

Tako da put do F1 govori sigurno nesto o pilotu kao osobi, njegovom karakteru, mozebiti i ponasanju na stazi, ali mislim da to ne moze biti jedini argument kada pricamo o "najboljem.....". Pogotovo kada pricamo o najboljem "car control", tada s iskljucivo broji ono na stazi.

Isto tako i broj uspijeha. Ukoliko neko ima toko 2-3-godine najbolje uslove i za to vrijeme obori niz rekorda, ne mora znaciti da je on najbolji na stazi. Prodje ta serija, tehnika konkurencije se poboljsa, promjenu se neka pravila i od jednom nisi sam na vrhu, osjetis pritisak kojeg do sad nije bilo. Pa nisi valjda od jednom postao los a do juce bio daleko najbolji.

Schumacher - i dalje drzi niz rekorda u svojim rukama, najvise titula prvaka, pa zar neko danas stvarno smatra da je on najbolji od aktuelni pilota? Mozebiti i da jes, ali trenutni rezultati to ne potvrdjuju a ako ce gledati na one dobre rezultate, trebali bi obratiti paznju i na aktuelne. A ni Rosberga ne kontrolise kako je Irvina, Barrichellu itd.

Alonso i Vettel isto imaju svoje pomocnike u ekipama (Webber i Massa).
Pa za Alonsu se jedan teamski cak i u zid zabio, da izazove Safety Car i Alonso iz toga izvuce korist.
MaGiCa je napisao/la:3. Senna je jednostavno bolji vozac od drugih. Samo jednom ga je na kraju sezone pobedio timski kolega (Prost 1989., a znamo i kako), u istim automobilima je dobijao. Takodje, ziveo je u vremenu bez timskih naredjenja i uspeo je da na kraju sampionata bude ispred klupskog kolege, koji je takodje medju top5 vozaca svih vremena - Prosta. Schumacher nikad nije imao tako jakog klupskog kolegu, a i kada je imao nekog ko mu moze iole konkurisati (Barrichello), bilo je jasno ko je prvi a ko drugi vozac.
2007 - Hamilton vozi u svojoj prvoj sezoni u F1 - Teamski kolega sa titulom prvaka - na kraju sezone Hamilton na tabeli ispred teamskog i jedan bod iza tadasnjeg sampiona. Svojih prvi 9 utrka zavrsava sve na podestu. Od ukupno 17 utrka 12 zavrsava na podestu. Mislim da je to za jednog pocetnika odlicno.
2008 - Hamilton prvak i sa tim i ispred teamskog kolege
2009 - Hamilton zavrsava na 5. poziciji ali ispred teamskog kolege
2010 - Hamilton opet skupa sa jednim prvakom u ekipi. Na kraju Hamilton ispred Buttona.
2011 - Hamilton opet skupa sa jednim pravkom u ekipi, ovaj put Button ispred Hamiltona.
2012 - Hamilton opet skupa sa jednim pravkom u ekipi, trenutno Hamilton vodi...

Sa tvojim rijecima, i Hamilton je "samo jednom porazen od svog teamskog kolege". Cak je u svojoj pocetnoj godini ostao ispred dvostrukog prvaka. Sto se tice teamskih naredjenja, Hamilton je u borbi svojim teamskim kolegom mozebiti cak i ostao bez titule u svojoj prvoj sezoni. A poznate su i borbe sa Buttonom, pogotovo kada se sjetimo one u Turskoj.

Jeli sada ispada da je Hamilton najbolji? Sigurno bolji od Vettela (koji ima slugu Webbera) i Alonse (koji ima slugu Massu). Jer Button se bas ne smice kada je Hamilton iza njega, niti se to od njega trazi.

Sudeci po sezonama 2007 / 2008, Hamilton je tu negdje. Sudeci prema sezoni 2011, nebi ga uzo ni dzabe. U trenutnoj sezoni ima znakova prema kojima se je oporavio, ali treba jos odraditi na sebi. Kada je u pitanju voznja (a to treba na mjerimo na stazi) sigurno jes jedan od najbolji.

Ko je najbolji? Ma nek oni voze i na stazi pokazivaju nesto sto je vrijedno gledati...a meni ni u dzep ni iz dzepa.
To finish first, first you have to finish.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 apr 2012, 15:49

@sead_f1

Nalupetao si gomilu aporija i sad mislis da je to nesto neoborivo. :lol:

Ajmo redom:
Pa bas ovakve izjave u mojim ocima nisu "argumentovane", nego vise mi lice na izjave jednoga navijaca ili simpatizera. Kako mozes reci da je najbolji na kisi ikada kad ni protiv Hamiltona ni protiv Alonse nije pobjedio ni jednu na kisi. Isto tako, odkad je Hamilton u F1, Senna nije imao ni jedan pole, niti je pobjedio i jednu utrku.

Mi njega mozemo nazivati najboljim iz vise razloga (i ja imam visoko misljenje o njemu i mislim da bi to trebao svaki ljubitelj ovog sporta), ali ipak mislim da ne postoji neka cvrsta osnova, neko jasno i ubjedljivo mjerilo prema kojem objektivno (dali ga volimo ili ne) mozemo reci po tom i tom i tom je najbolji i nema nikog ko je ikada postigao nesto slicno.

Kako da poredimo ko bolje vozi na kisi - Senna ili Hamilton. Niti je Hamilton kad vozio Sennin bolid pod tadasnjim uslovima, niti je Senna kad vozio Hamiltonov bolid pod danasnjim uslovima. Prema cemu da objektivno utvrdimo koji je bolji na kisi (odnosno koji bi bolji bio na kisi u direktnom duelu)? I dalje sam misljenja, Senna je za Hamiltona jedna velicina, ali to ne znaci da ga Hamilton nebi pobjedio (vazi i za Alonsu, i za Vettela, Schumachera itd). Danasnji Klitscho bi tadasnjeg Alija, mozebiti i nokautiro, ali za mene ni skupa braca nece nikad postici velicinu Muhameda Alija. I nikako ne poredim ko bi bio bolji.

Sta je poenta ovoga :?: Neko treba da pobedi sve koji su ikada vozili, da bi bio najbolji :?: To je nemoguce. Mozes li da se nadjes u isto vreme na dva razlicita mesta ili da putujes kroz vreme? Ne mozes. Mozes samo da pobedis one koji ti se suprotstave.
Kad je Senna vozio, ljudi su ginuli na stazama redovno. Upravljanje bolidom je bilo mnogo teze nego danas. A covek je dominirao kisnim utrkama (nekih 5 godina nije izgubio kisnu trku), ulicnim utrkama i kvalifikacijama. To su cinjenice, a ne stvar misljenja.

Ne vjerujem ni da pola od te vecine vozaca koristi neke tehnicke argumente ili neke objektivne poredke. Vecina njih (u mojim ocima) ima veliko postovanje prema legendarnom imenu "Ayrton Senna" i iz tog dubokog postovanja cesto i rezultiraju velike rijeci pohvale. Ne vjerujem bas da puno njih koristi vrijeme da analizira svoju voznju, Senninu voznju i da onda to dvoje poredi po nekim odredjenim faktorima.

Bilo bi i interesantno cuti odgovore na pitanje "da je Senna sa vama u istom teamu i vozi isti bolid, ko bi bio bolji?", jer vecina pilota su egoisti i u prvom planu misle na svoj uspijeh. Moze biti da bi se kod ovako jednog pitanja kod pojedini moglo naci nesto u smislu "Senna, ali....". Neki moze biti opet iz postovanja nebi htjeli odgovoriti na ovako pitanje, ili zato sto bi rado rekli da bi ga rasturili ali malo ko da bi se usudio tako nesto reci u javnosti.

Ja se cak slazem sa ovima koji nebi dali odgovor na to pitanje. Jer mislim da nema potreba da bilo kojeg od danasnji pilota poredimo sa Sennom, odn. da poredimo neku dvojicu koji se nikad nisu borili jedan protiv drugog.
Mozemo to raditi iz zabave, ali ozbiljno?

Gle, ja verujem u to da svaki top teskas danas, duboko u sebi, smatra da bi mogao da umlati M.Alija u potencijalnom mecu. Ali, nisam cuo nikoga ko o njemu ne govori kao #1 ili #2 (u najgorem slucaju) ikada. Dakle, necim je to covek sigurno zasluzio. Isto tako, mozes da uzmes i ostale sportove. Postoje razlozi zasto se Ali, Merckx, Jordan, Gretzky, Senna... smatraju najboljim ikada. Nije to samo pijetet prema proslim vremenima, vec dominacija nad najboljom konkurencijom u istoriji tog sporta.
Sta racunamo u "najbolji na kisi", to kako je neko dosao do F1 i prosao kroz F1 ili to kako neko kontrolise svoj bolid na mokroj stazi, koliko je neko hrabar na mokroj stazi krenuti u napad ili kasnije kociti od protivnika? Ko na kisi kroz "Eaz Rouge" ili "Blanchimont" ostaje na gasu a ko ipak malo pusti gas".
Naravno svaki pilot nosi svoj "put do F1" i svaki kada prica o sebi, kazat ce kako je morao puno raditi, puno se truditi, zahvalit ce se roditeljima i prijateljima na podrsci itd. Cicnjenica da je Hamilton iz djecije beske upao u bolid McLarena njega ne cini losijim ili boljim na stazi. Naravno to ga je oblikovalo, ali on svojim bolidom radi onako kako radi. U toj njegovoj sposobnosti ima x% talenta, y% treninga, truda, rada, McLarenove skole i z% srece/nesrece (okolnosti). Jedan Kimi nije imao neku dugu motorsport-karijeru prije F1, ali covjek vozi i to onako kako vozi i to je dobro. On to dobro radi. Nakon uspijeha malo ko da ce upitati na koji je on nacin dosao u F1.

Tako da put do F1 govori sigurno nesto o pilotu kao osobi, njegovom karakteru, mozebiti i ponasanju na stazi, ali mislim da to ne moze biti jedini argument kada pricamo o "najboljem.....". Pogotovo kada pricamo o najboljem "car control", tada s iskljucivo broji ono na stazi.

Isto tako i broj uspijeha. Ukoliko neko ima toko 2-3-godine najbolje uslove i za to vrijeme obori niz rekorda, ne mora znaciti da je on najbolji na stazi. Prodje ta serija, tehnika konkurencije se poboljsa, promjenu se neka pravila i od jednom nisi sam na vrhu, osjetis pritisak kojeg do sad nije bilo. Pa nisi valjda od jednom postao los a do juce bio daleko najbolji.

Schumacher - i dalje drzi niz rekorda u svojim rukama, najvise titula prvaka, pa zar neko danas stvarno smatra da je on najbolji od aktuelni pilota? Mozebiti i da jes, ali trenutni rezultati to ne potvrdjuju a ako ce gledati na one dobre rezultate, trebali bi obratiti paznju i na aktuelne. A ni Rosberga ne kontrolise kako je Irvina, Barrichellu itd.

Alonso i Vettel isto imaju svoje pomocnike u ekipama (Webber i Massa).
Pa za Alonsu se jedan teamski cak i u zid zabio, da izazove Safety Car i Alonso iz toga izvuce korist.

Pogledaj video, pa ces videti sta znaci "najbolji po kisi ikad". Mrzi me da se nastavljam u beskonacnoj sholastickoj raspravi sa tobom, glede voznje po kisi i Senne. To je nesto, sto je opste prihvaceno, ali ajde...
2007 - Hamilton vozi u svojoj prvoj sezoni u F1 - Teamski kolega sa titulom prvaka - na kraju sezone Hamilton na tabeli ispred teamskog i jedan bod iza tadasnjeg sampiona. Svojih prvi 9 utrka zavrsava sve na podestu. Od ukupno 17 utrka 12 zavrsava na podestu. Mislim da je to za jednog pocetnika odlicno.
2008 - Hamilton prvak i sa tim i ispred teamskog kolege
2009 - Hamilton zavrsava na 5. poziciji ali ispred teamskog kolege
2010 - Hamilton opet skupa sa jednim prvakom u ekipi. Na kraju Hamilton ispred Buttona.
2011 - Hamilton opet skupa sa jednim pravkom u ekipi, ovaj put Button ispred Hamiltona.
2012 - Hamilton opet skupa sa jednim pravkom u ekipi, trenutno Hamilton vodi...

Sa tvojim rijecima, i Hamilton je "samo jednom porazen od svog teamskog kolege". Cak je u svojoj pocetnoj godini ostao ispred dvostrukog prvaka. Sto se tice teamskih naredjenja, Hamilton je u borbi svojim teamskim kolegom mozebiti cak i ostao bez titule u svojoj prvoj sezoni. A poznate su i borbe sa Buttonom, pogotovo kada se sjetimo one u Turskoj.

Jeli sada ispada da je Hamilton najbolji? Sigurno bolji od Vettela (koji ima slugu Webbera) i Alonse (koji ima slugu Massu). Jer Button se bas ne smice kada je Hamilton iza njega, niti se to od njega trazi.

Sudeci po sezonama 2007 / 2008, Hamilton je tu negdje. Sudeci prema sezoni 2011, nebi ga uzo ni dzabe. U trenutnoj sezoni ima znakova prema kojima se je oporavio, ali treba jos odraditi na sebi. Kada je u pitanju voznja (a to treba na mjerimo na stazi) sigurno jes jedan od najbolji.
Ne vidim kakve veze ima Hamilton u raspravi Senna vs MS. Ali, ajde da prenebregnem tu nelogicnost i ovaj put.
Hamilton je usao u sampionski auto sa 21om godinom. Senna je to uradio sa 28 godina. Senna se izborio kroz F1 za to pravo, a Hamilton ga je dobio i pre nego sto je odvozio 1 jedini krug u istoj. To nisu sporedive stvari. Videli smo Hamiltona bez top bolida. On je onda 5. ili 6. na gridu. ;)

I za kraj:
Ko je najbolji? Ma nek oni voze i na stazi pokazivaju nesto sto je vrijedno gledati...a meni ni u dzep ni iz dzepa.

Slazem se. Samo toga vise nema mnogo. Kad je Senna vozio, toga je bilo najvise. Zato Senna ima taj faktor, pa ga ljudi ne vole usled James Dean sindroma, vec usled neverovatnih stvari koje je znao da napravi u trci.

Opet kazem: da sam znao da ce moja izjava o Senni kao GOATu napraviti takve reakcije medju forumasima, ne bih je izrekao. Ocigledno ljudi na ovim prostorima imaju duh totalitarizma, pa kad im neko dirne te velike ktonske "istine", bacaju drvlje i kamenje na njega. Ti to nisi uradio, ali mi taj stav "ne znamo ko je najbolji, jer nikada nisu vozili iste trke svi zajedno" deluje kao utopija. Nesto kao kad se misice zalazu za "mir u svetu i da nijedno dete na svetu ne bude gladno". Realnost bas i nije takva.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 apr 2012, 15:53

[youtube][/youtube]

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 12 apr 2012, 16:41

Oficijelno: Lotus protestvao protiv Mercedesa zbog njihovog "f-duct"-sistema, o kojem se vec prica od pocetka sezone. RedBull i Louts se vec od pocetka bune i trazili su od FIAe da se izjasni. FIA se je nakon tih zahtjeva dva puta izjasnila u korist Mercedesa.

"f-duct" - (moj avatar) - sistem sa kojim je McLaren poceo, druge ekipe su preuzeli ideju sa razlicitim rjesenjima. Kod McLarena su piloti imali mogucnost, da sa nogom otvore/zatvore prolaz za vjetar koji je pomocu kanala kroz bolid usmjeren prema zadnjem krilu. Sa tim sistemom su u okukama imali dobar aerodinamicni downforce a na ravniku "prekinutim prolazom" (kada pilot zatvori kanal sa nogom) vecu brzinu.

FIA se ukljucila nakon sto su se pojavili sistemi koji su zahtjevali upravljanje f-ducta sa rukama, tako da je bilo scena (vidljivo na cockpit kamerama) kada su piloti vozili samo jednom rukom na volanu (sigurnost).

FIA je reagovala sa zabranom aerodinamicnih djelove koje pilot aktivno upravlja (pomjera), sa jednim izuzetkom - a to je DRS. Ta zabrana je naravno vazila i za McLarenov f-duct sistem.

Mercedes je svoj sistem spojio sa DRSom. Tako da kada Schumacher ili Rosberg aktiviraju DRS, automatski se aktivira i njihov f-duct. Sa tim su elegantno zaobisli zabranu da "pilot upravlja f-duct". Kod njih pilot upravlja DRS, a DRS aktivira f-duct.

U ocima RedBulla i Lotus to ipak nije u smislu pravila...

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 12 apr 2012, 18:09

Update:

FIA odbila protest, koji je ekipa Lotus podnijela protiv ekipe Mercedes zbog njihovog f-duct sistema. FIA je potvrdila da se kod Mercedesovog sistema radi "samo o jednom unapredjenju DRSa". Potvrdili su i da se sistem koji Mercedes koristi ne aktivira direktno kroz aktivnost pilota, nego vezano uz DRS.

To znaci da Mercedes ovu prednost (nekoliko dodatnih km/h na ravniku) u punom kapacitetu moze koristiti samo tokom kvalifikacija, kada nema organicenja koristenja DRSa. Tokom utrke to mogu koristiti kao i DRS, samo na odredjenim djelovima staze i ukoliko se nalaze ispod sekunde iza protivnika.

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 14 apr 2012, 08:49

is it enough is it enough , **** te guma da te ****, šta štediš, znao sam da se ovo moralo desiti, svaki put u prvim rundama negdje na granici ...
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★

Juventus (32) ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Sebastian Vettel (4) ¤ ¤ ¤ ¤
Jose Mourinho (7+4+1+2) + * # + ★ + + * + + * ★ * +

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 14 apr 2012, 09:04

Čestitke Rosbergu ...

GaetanoScirea
Kontakt:

Post Postao/la GaetanoScirea » 14 apr 2012, 09:12

Ja sve mislio da su kvalifikacije tek u 9. Ustao i vidio posljednji krug. :mrgreen:

Lewis kreće sutra tek sa 7 pozicije, uz nepovoljne vremenske uslove, siguran sam da će biti svega na stazi.

Nisam gledao, ne mogu suditi o vožnji vozača.
Volim te, Željo!

★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 14 apr 2012, 09:14

GaetanoScirea je napisao/la:Ja sve mislio da su kvalifikacije tek u 9. Ustao i vidio posljednji krug. :mrgreen:

Lewis kreće sutra tek sa 7 pozicije, uz nepovoljne vremenske uslove, siguran sam da će biti svega na stazi.

Lewis kreće sa 2.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 14 apr 2012, 09:16

Genghis je napisao/la:
GaetanoScirea je napisao/la:Ja sve mislio da su kvalifikacije tek u 9. Ustao i vidio posljednji krug. :mrgreen:

Lewis kreće sa 2.
Sa 7 pozicije

Dobio je dodatnih 5 mjesta zbog promjene mjenjaca
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

aqarius
Kontakt:

Post Postao/la aqarius » 14 apr 2012, 09:17

Pa ovi na sport klubu cijelo vrijeme govore za Lewisa +5 mjesta unatrag ,a sada ga gledam kao trećeg na konf.za štampu..

aqarius
Kontakt:

Post Postao/la aqarius » 14 apr 2012, 09:19

ili ono drugog..nisam paš pažljiv do mene je

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.