Kako mi onda objašnjavaš da relativno velike dvije fudbalske nacije nema na nogometnoj mapi ? Odnosno, kad se pojave, tada ih i rasture ?!
Evo, ovako ću ti reći, moje mišljenje: Ne postoji najbolji igrač. To je religija ili čak gori oblik fanatizma. Fudbal je ekipni sport i on zavisi od ekipe, od hemije. Ronaldo, Messi ? Dva igrača, ništa više. Griješe, skloni su greškama i nisu savršeni. Ne mogu biti najbolji na svijetu ili najbolji svih vremena, jer ne postoji jasan kalup kako da ih tamo umjestimo.
Kalup ne postoji ne jer mi ne želimo da ga nadjemo, nego jer ga nema. Ne postoji nešto što je uzor svemu, ne postoji nešto što je savršeno ili blizu savršenog. Ekipa, Barcelona, ona bi nekak' mogla biti uzor.Al' više je trend, nego uzor, jer i od nje postoji bolji/biće bolji. Barcelona pobjedjuje, Barcelona je jedna od najboljih ekipa (i svijeta i svih vremena). Nije najbolja jer ne mogu , ne umijem i ne znam povući paralelu izmedju dva (ili više) vremenskih perioda.
Da se vratim na kratko na Messija i Ronalda. Da sam trener (bilo koji x,y trener bi isto rek'o) izabrao bih Xavija i(li) Iniestu ispred Messija/Ronalda, da sam trener uzeo bih još Alonsa, Fabregasa, da sam trener uzeo bih i Wilshira, Rooneya ,Pedra, Mullera uzeo bih Pirla i Sedorfa, Lahma i Sagnu. Napravio bih tim, koji bi sigurno bio najbolji na svijetu, a ne bi imao Messija ili Ronalda.
Logika nam govori da bi mogao sastaviti ekipu ,koja bi bila pobjednička/najbolja, bez njih dvojce. Logika nam govori da oni nisu neka ekstremna prevaga. Jesu, al' uz ekipu, bez ekipe ne umiju. Barcelona bez Messija je i dalje sjajna ekipa, Messi bez Barcelone (x,y sastava odredjenih kvaliteta) nije sjajan igrač. Ronaldo bez Reala, takodje.
Uzmite neke ekstreme, hipotetičke situacije, pa ćete vidjeti da ne postoji savršenstvo, ne postoji nogometno božanstvo (iako je taj epitet jedne prilike Pape dobio, onda kada je Rumunima zavalio 3 komada

).
Zašto je ova BiH ovako jaka ? Jer je uredjena situacija, postoji hemija, postoji neka funkcionalnost, neka kompaktibilnost, sklad. Zašto je ona BiH bila tako slaba ? Jer nije bilo gore navedenih elemenata, kako u igri, tako i u samoj "instituciji".
Opet , i dalje je očigledna prisutnost "traženja idola". Ova pojava je česta, od religije (poslanici/božanstva) do politike (vodje), preko nogometa i sporta (idoli, uzori,
najbolji) itd.