Formula 1 - ARHIVA POSTOVA
Moderator/ica: rio_Ferdy88
Re: Formula 1
Ako vam se ne sviđa nemojte pratit ... čuj zanimljivije bilo gledati kako Šumaher ostavlja sve za krug iz utrke u utrku nego ovo danas ...
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★
- SaltCityAttack
- Kontakt:
ja mogu biti zadovoljan sto je Mclaren dosao do pobjednickog postolja..konkurenti su bili iza njih to je vazno 
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
GenghisBilal je napisao/la:To samo govori koliko ste pasioniraniValencia je napisao/la:Ovo sam jos zaboravio. Ma fuj sta su uradili. Ubijaju ovaj sport.MaGiCa je napisao/la:Postoji samo jedan dobavljac guma
Bas se mora desiti tesko s r a nj e da pasionirani ljubitelji F1 prestanu pratiti ovaj sport. Ja ih znam nekoliko ukljucujuci i sebe. Pa sad cu radije gledati pikado i snuker nego F1.
A zasto su uopste ukinuli dosipanje goriva? Koji je razlog? Koji debili, sve gora od gore novina. Jos jednom - fuj.
Sto ste se vas dvojica nasli uvrijedjeni kao da vam Berni nesto dodjeAko vam se ne sviđa nemojte pratit ... čuj zanimljivije bilo gledati kako Šumaher ostavlja sve za krug iz utrke u utrku nego ovo danas ..
Nijedna ljubav nije bezuvjetna, pa ne moze biti ni prema F1. Ne mogu gledati nesto sto se pretvorilo u s r a nj e. Kada ne gledam svoj lokalni klub pored cijeg sam stadiona rodjen i odrastao, kojeg nosim u srcu, necu ni ovo Bernijevo s r a nj e.
Berni, vrati nam F1
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.
Traction control je ukinut davno, cini mi se da je Senna jos bio ziv kad se to desilo. Posle je vracen i opet ubrzo ukinut. I sta, tad je kao bilo mnogo lakse voziti? Pogledaj samo kome se najvise isplatio TC. Ko je uzeo 3-4 titule na njemu, u poslednjih 10ak godina.Bilal je napisao/la:Ukidanje traction control-a. To je otezalo voznju, ne olaksalo. Smanjen downforce isto tako otezao. Zbog toga se danas na jacoj kisi ne vozi. Lako je bilo prije kad je bolid ko tenk lezao na stazi.
Jeste, bas je bilo lako kontrolistati turbo motore i menjati rucno brzine jednom rukom.
Vidi kako je to lako:
[youtube][/youtube]
Jadni ovi danasnji vozaci.
Tacno. Samo sto ti treba nesto blisko idealnoj putanji da bi preticao/stekao mogucnost da pretices. A kako da dodjes do nje? Pa DRSom.Danas su svi bolidi dizajnirani tako da stvaraju turbulencije iza bolida i da onemoguce prestizanje. Ko bi mogao povjerovati da je staza koja je na svakom dijelu siroka po nekoliko sirina bolida, napravljena da nema mjesta za prestizanje?
Uporedi preticanja na "trkackim stazama" i na Tilkeovim stazama. Razlika je vidljiva.
Nema to veze sa temom. Poenta je da sve zavisi od toga kako se gume ponasaju tog odredjenog dana, kad se vozi trka. Sa Pirellijem nema borbenosti. Tu se vozi kao po jajima i cuvaju se gume.Pirelli je ubio agresivnu voznju i to je njegov najveci greh. Vidis da skoro niko nije znao kada tacno treba u pit po nove gume. Odjednom izgube 1.5-2 sekunde po krugu, pa bezi u pit, kao da zivot od toga zavisi. Ova sezona ce biti najzanimljivija od poslednjih 5-6, upravo zato - zbog ciste slucajnosti kod setup-a i pogadjanja temperature. Rezultat Rosberga to najbolje pokazuje - ne toliko u trci koliko na kvalifikacijama, kad je bio vise od pola sekunde brzi od Hamiltona i Schumachera. To potvrdjuje samo jedno: da je uboden setup.Isto kao sto su se prije pravile taktike sa gumama i dosipanjem goriva, tako se sada taktizira sa meksim i tvrdjim setovima guma.
Sledeca trka ce biti po vrucini i opet pole ide McLarenu ili Mercedesu (tesko da RB moze do pole-a). Ali u trci ce pobediti verovatno onaj ko najbolje pogodi gume. Ne samo koje, nego i kada tacno ici u box. I to tacno u krug. Jer omane li se krug ili dva - odose gume, ode pozicija u nepovrat. Degradacija guma je taj factor X, koji ovo takmicenje cini neizvesnim.
Da. Ali BE sa svojom ekipicom kreira sve okolnosti za tako nesto. F1 je njegovo, skoro pa, privatno takmicenje. Druga je stvar sto to takmicenje donosi novca i FIA i njemu samome, pa se oni nekako uvek dogovore sta im je za ciniti.Bernie Ecclestone ne odredjuje paravila u F1. To FIA radi
Ali nije mi jasno zašto ti seznoa u kojoj 6-7 vozača ima dostojne šanse da pobjede utrku, u svakoj utrci bude dosta više preticanja nego prije 5 ili 10 godina, u kojoj strategija tima od vrhunskog značaja može biti nezanimljiva ... Koji je to element koji vam smeta ?
@SaltCity
Jesi li gledao IC u Long Beach-u?
@Genghis
Poenta nije u ovoj sezoni, koja jeste zanimljiva, usled vec pomenute okolnosti. Poenta je u citavom nizu dogadjaja, koji su doveli do toga da se pravila menjaju stalno da bi se odrzao TV rejting, u glupavim stazama pitaj Boga gde sve ne po trecem svetu, u izbacivanju kultnih staza iz kalendara, u raznim KERSovima, DRSovima i sl. koji vestacki donose draz, a ne u cistim vozackim trikovima i umecu. Poenta je u tome sto je F1 postala isuvise "bezbedan sport". To je oduvek bio spektakl upravo zbog vozackih odluka, preticanja, lomova, riskantnih poteza. Sada je to partija saha, gde top inzenjeri donose esencijalnu razliku i gde 1 Mark Webber dolazi do toga da drzi teorijsku sansu da postane prvakom sveta u poslednjoj trci sezone. EJ, MARK WEBBER, covek koji je 10 godina bio na marginama F1 i koji je "provozio" tek u ranim tridesetim.
Jesi li gledao IC u Long Beach-u?
@Genghis
Poenta nije u ovoj sezoni, koja jeste zanimljiva, usled vec pomenute okolnosti. Poenta je u citavom nizu dogadjaja, koji su doveli do toga da se pravila menjaju stalno da bi se odrzao TV rejting, u glupavim stazama pitaj Boga gde sve ne po trecem svetu, u izbacivanju kultnih staza iz kalendara, u raznim KERSovima, DRSovima i sl. koji vestacki donose draz, a ne u cistim vozackim trikovima i umecu. Poenta je u tome sto je F1 postala isuvise "bezbedan sport". To je oduvek bio spektakl upravo zbog vozackih odluka, preticanja, lomova, riskantnih poteza. Sada je to partija saha, gde top inzenjeri donose esencijalnu razliku i gde 1 Mark Webber dolazi do toga da drzi teorijsku sansu da postane prvakom sveta u poslednjoj trci sezone. EJ, MARK WEBBER, covek koji je 10 godina bio na marginama F1 i koji je "provozio" tek u ranim tridesetim.
15 god sam pratio Formulu svaku trku, ustajao rano nedjeljom i kad mi se nije ustajalo (znamo svi subotom zurka), pratio sam dosta toga oko Formule kompletno! Sada samo pogledam na teletekstu tko je pobijedio i to je to! jednostavno je postala totalno bez veze! stvarno zalosno!

I krv svoju za Plavu boju!!! Pazza Inter amala!!!
Onu ludaru na Interlagosu 2007 smo stojeći pratili stari i ja... naravno navijali za brata Kimija
, godinama rano ustajali, gledali, komentarisali, ovo-ono...
kao što kolega reče, sad samo pogledam highlightse, ttx, bar u zadnje 2 godine.. ova u nedjelju je bila zanimljiva, nekad se čovjeku učini da će biti bolje, a ne da gledam partiju f...ng šaha svaki put
kao što kolega reče, sad samo pogledam highlightse, ttx, bar u zadnje 2 godine.. ova u nedjelju je bila zanimljiva, nekad se čovjeku učini da će biti bolje, a ne da gledam partiju f...ng šaha svaki put
29 ... a do maja 2012 - 30 ...
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
- SaltCityAttack
- Kontakt:
nego ima li kakve sanse da USA ponvo dobije trku?..mialim da je bilo rijeci da ce dobiti ali ne radi se vise o Indianapolisu ebiga vec u Texas Austin
..meni je ova Inianapolis pravo godila...tri puta sam prisustvovao, jer staza je nepuna 2 sata od Chicaga ebiga moglo se otici...volio bi ponovo imati priliku otici na turku pogledati Mclaren u ovom sastavu.
Zadnji put kad sam bio to je kad sam tek dosao u USA 2005,2006 i 2007.. ebiga imo sam gadnu srecu da sam morao u dvije trke gledat na postolju ferariev dvojac Shumi-Barichelo i Shumi-Massa...onda zadnju trku koju sam gledao i koja je ujedno zadnja u USA bila je po mom ukusu
... Hamilton i Alonso dominirali dok su vozili za Mclaren
.
nego kad USA , odnosno Texas ulazi u kalendar?
Zadnji put kad sam bio to je kad sam tek dosao u USA 2005,2006 i 2007.. ebiga imo sam gadnu srecu da sam morao u dvije trke gledat na postolju ferariev dvojac Shumi-Barichelo i Shumi-Massa...onda zadnju trku koju sam gledao i koja je ujedno zadnja u USA bila je po mom ukusu
nego kad USA , odnosno Texas ulazi u kalendar?
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
VN SAD-a je već u kalendaru ove sezone (u novembru) , i da - vozit će se na novoj stazi u Texasu.SaltCityAttack je napisao/la:nego ima li kakve sanse da USA ponvo dobije trku?
- SaltCityAttack
- Kontakt:
hvala nisam upoznat bio...znam da se pricalo, ali sam mislio da je od slijedece godine..ma nista valja mi kod druga dole u Austin i na trku ako bog daGenghis je napisao/la:VN SAD-a je već u kalendaru ove sezone (u novembru) , i da - vozit će se na novoj stazi u Texasu.SaltCityAttack je napisao/la:nego ima li kakve sanse da USA ponvo dobije trku?
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
vrebac86 je napisao/la:15 god sam pratio Formulu svaku trku, ustajao rano nedjeljom i kad mi se nije ustajalo (znamo svi subotom zurka), pratio sam dosta toga oko Formule kompletno! Sada samo pogledam na teletekstu tko je pobijedio i to je to! jednostavno je postala totalno bez veze! stvarno zalosno!![]()
Dobro je da nisam jediniramiral je napisao/la:Onu ludaru na Interlagosu 2007 smo stojeći pratili stari i ja... naravno navijali za brata Kimija, godinama rano ustajali, gledali, komentarisali, ovo-ono...
Sada dobre utrke budu samo,ako kiša padne
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
@ Magica
Pretjerujes !
Pricas suvise u superlativima o godinama u nazad.Ljudi su nostalgicni pa nije ni cudo.Jedni pricaju da nema Fudbal draz koju je imao , drugi da nema F1 , treci da je Kosarka otisla u qrac etc.
Sto se tice F1 , ona raste i napreduje.Zaista ne vidim draz gdje u 140 minuta prenosa gledas Schumachera i Haniknena.S' druge strane Prosta i Senu etc. !?
Mislim vrsni vozaci , nema diskusije ali misljenja sam da su danasnji mnogo diskretniji i konkretniji.Manje prilika imas za prestizanje sto implicira da moras vise riskirati i manevrisati.
Gume jesu u Bed-u jer sjetimo se Michelina i Bridgestona , pa razno raznih kalkulacija unutar boxova.
Dosipanje goriva je stvar koja je ukinuta a nikada mi nece biti jasno zasto!?
Da je to i danas odlicka F1 to bi bio apsolutni spektakl.
Danasnji F1 je mnogo dobar , mnogo zanimljiv i ujednacen.Danas za pobjedu moras dobro polizat bolid.Dovoljno je vidjeti koliki broj Svjetskih prvaka vozi danas a koliki je broj bio prije 5-10 godina.
Bolid je uvjek igrao i igrat ce glavnu ulogu i zato nikada necemo znati ko je GOAT ovog sporta.Ja ga radi toga i volim !
Mnogo vrhunskih vozaca je vozilo bolide i mnogi su to radili besprijekorno.Uvjek sam postovao racionalne , stalozene ali uvjek agresivne i direktne vozace.Mnogi su ga kaljali kada je dobijao prakticno svaku utrku koja ima neocekivan rasplet.Upravo to je ono sto ja mislim da je taj njegov dodatni plus u odnosu na ostatak.Njegova snalazljivost je uvjek na maximalnom nivou i iz svog bolida crpi svu snagu kako bi dosao do cilja.Bilo je mnogo velkih vozaca ali najkompletniji sto sam ja gledao je Alonso.Cista genijalnost za volanom !(da se razumijemo, ne favoriziram ga ispred ostalih velikana ali po mom ukusu i po nekim mojim kriterijima on posjeduje taj x faktor)
Danasnja konkurencija je 10 puta jaca nego ona od prije x godina.
Pretjerujes !
Pricas suvise u superlativima o godinama u nazad.Ljudi su nostalgicni pa nije ni cudo.Jedni pricaju da nema Fudbal draz koju je imao , drugi da nema F1 , treci da je Kosarka otisla u qrac etc.
Sto se tice F1 , ona raste i napreduje.Zaista ne vidim draz gdje u 140 minuta prenosa gledas Schumachera i Haniknena.S' druge strane Prosta i Senu etc. !?
Mislim vrsni vozaci , nema diskusije ali misljenja sam da su danasnji mnogo diskretniji i konkretniji.Manje prilika imas za prestizanje sto implicira da moras vise riskirati i manevrisati.
Gume jesu u Bed-u jer sjetimo se Michelina i Bridgestona , pa razno raznih kalkulacija unutar boxova.
Dosipanje goriva je stvar koja je ukinuta a nikada mi nece biti jasno zasto!?
Da je to i danas odlicka F1 to bi bio apsolutni spektakl.
Danasnji F1 je mnogo dobar , mnogo zanimljiv i ujednacen.Danas za pobjedu moras dobro polizat bolid.Dovoljno je vidjeti koliki broj Svjetskih prvaka vozi danas a koliki je broj bio prije 5-10 godina.
Bolid je uvjek igrao i igrat ce glavnu ulogu i zato nikada necemo znati ko je GOAT ovog sporta.Ja ga radi toga i volim !
Mnogo vrhunskih vozaca je vozilo bolide i mnogi su to radili besprijekorno.Uvjek sam postovao racionalne , stalozene ali uvjek agresivne i direktne vozace.Mnogi su ga kaljali kada je dobijao prakticno svaku utrku koja ima neocekivan rasplet.Upravo to je ono sto ja mislim da je taj njegov dodatni plus u odnosu na ostatak.Njegova snalazljivost je uvjek na maximalnom nivou i iz svog bolida crpi svu snagu kako bi dosao do cilja.Bilo je mnogo velkih vozaca ali najkompletniji sto sam ja gledao je Alonso.Cista genijalnost za volanom !(da se razumijemo, ne favoriziram ga ispred ostalih velikana ali po mom ukusu i po nekim mojim kriterijima on posjeduje taj x faktor)
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
Zaustavio bih se samo na ove dvije konstatacije.Johny je napisao/la:@ Magica
...
Što se tiče onog dijela u vezi Schumachera i Hakinena, mogao bih se i složiti. U stvari, koliko god mi bio drag period u kojem je Ferrari dominirao, moram priznati da je tad formula postajala sve dosadnija zahvaljujući dominaciji Schumachera i Ferrarijevog bolida.
Ali da svedeš 80-te na Sennu i Prosta, malo je reći da je neznanje. Ja shvatam da tih godina ti vjerovatno nisi pratio F1, ali možeš malo pročitati o tome. Tad je konkurencija bila izuzetna, a pored Senne i Prosta, tu su bili Mansell, Lauda, Keke Rosberg, Fitipaldi, Piquet, Berger... Nije se znalo ko je bolji od koga. Preticanja je bilo puno više, trke uzbudljivije, jer tad se nije baš previše vodilo računa o sigurnosti vozača i gledatelja.
Velež, Chelsea FC, LA Lakers, Scuderia Ferrari
- Amoxicillin
- Kontakt:
Hmm, dala mi je do sad ove nadimke: "Kmeki", "Cmizdravo benavo kmečalo", "šef", "sekundarno ljepilo"...to be continued.
Vrlo dobro izgleda brzina Red Bull-a u P3 ... nadam se da će tako biti i u kvalifikacijama ...
Kvale su u 1 sat , a utrka sutra u 2.pluton je napisao/la:u koliko su kvalifikacije,a u koliko trka sutra?
- GaetanoScirea
- Kontakt:
Lewis jedva, nisam gledao prvu sesiju, ali su očigledno čuvali gume. Schumi ispao.
Volim te, Željo!
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★
jao schumija idiota kako se izradi sa gumama
pa zar je toliko tesko izaci obici jos jedan krug, dokle vise to glupo kockanje....nevjerovatno...da se ovo pocetniku dogadja pa shvatio bih

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.