Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
83
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 138

Asteriks
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 02:40

R32 je napisao/la:Ma ruku na srce al je ruzan drama xd

Vozio sam se par puta, jednom smo mu dusu vadili izivljavali se. Mislim da mu je 110-120 plafon neki. Mi nismo mogli vise navuci...
Ovo je D I4 motor od 2003., i pouzdaniji je od prethodnika - endure (motori koristeni do pomenute god). Onda, moderniji sistem ubrizgavanja itd.

Pa FIesta je ugradjivala duratecove motore u svoju petu generaciju a upravo je ista najprodavanije malo auto u Britaniji.

Brzina je problem, ali je startan i moze povuc za svoje uslove, ono za penzionere, a prejeftin za odrzavat. Ebga radi se o superminiju, nes sad neka cuda ocekivat.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 12 mar 2017, 11:38, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

rasavoje
Kontakt:

Post Postao/la rasavoje » 12 mar 2017, 09:01

Ma pusti ih asteriks. Nemaci pojma. :kafa:
♥ ce moje, kao i tvoje, vjecno da kuca za bordo boje!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 11:45

Nasa zemlja generalno prsti od predrasuda - mojne Talijana slab, neizdrzljiv, Francuz i elektronika dva razlicita pojma, Opel smece i nije do koljena vw-u, samo Merc, BMW, Audi, nema veze sto se neko izivljavo preko 300k na pomenutim i sto ces na dijelove otici 2 x preko nabavne.

Za svaki model, ev ak cemo detaljnije ima opoziv odredjenih primjeraka, pa su tak skoro citave serije preispitane i fabricke greske svedene na minimum, odredjene generacije krenule sa novim motorima itd.

Dosta proizvodjaca dijeli plaforme samo sto su sasija, karoserije, osovine, elektronika i oprema poseban pecat.

Ponavljam, ovdje se radi o odredjenim klasama, tj. manjoj kubikazi a kupci iste otp traze ono osnovno sto auto nudi ne tjerajuci gas do poda.

Ne zelim da drzim neka predavanja, al ko zeli da se do srzi uputi u desavanja (striktno u BiH) ima strucnjake najvecih auto otpada pocev od Mostara te ljude koji su svoj zanat pekli u Holandiji (servis Vucic i ostali).

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 12 mar 2017, 16:44

rasavoje je napisao/la: Nemaci pojma.
ti i asteriks? slazem se. pogotovo ovaj asteriks.
kad narod kaze da neko auto nije dobro, sta nam kojeg vraga neki mehanicar ima trubit da jeste.
narod zna :!:
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 16:46

Neki mehanicar, ok. :lol:

Narod kaze... :mrgreen:

Sve sto iznesete fino obrazlozite u protivnom imate chat za svakojake gluposti, msm necemo valjda i ovu temu spamat.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 12 mar 2017, 17:04

ma zezam se covo, ba :mrgreen:

i da, sjecas li se one nase prepiske u vezi cla 45 amg?
uzeo sam ga i probo. prvo, ne znam zasto ce mu ono 45 u nazivu kad se radi o 2.0 motoru.
4 cilndra :mrgreen: i 380 konja. ide ko lud. sa launch control od 0 do 100 za 4.2 sec :ljepota:
ide ko lud. takodjer je vrlo stabilan. jest da mu je nakon 70 kilometara zasmrdilo kvacilo, ali nema veze.
fino auto ko ga planira vozat godinu ili dvije tj. dok traje garancija.
i jos nesto, trosi otprilike ko moj e 63 :crazy:
za ono malo sto smo vozali, imali smo prosjek od nekih 19 litara :crazy:
kad budem raspolozen da prebacim slike sa tel. na comp, postavit cu i ovdje.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 17:15

Moguce zbog obrtnog momenta od 450 Nm (kasnije su ga digli do 475), barem tako msm. Valjda bi to ti trebo znat ebo ga ti, kad vec testiras takve zvjerke. :)

Cu zasmrdilo kvacilo, svasta.

Jasha ces neg uslikat i ne samo to neg sve sto ti dodje pod ruku da malo prosirimo horizonte.

Pa sad, 19 litara i nije puno jer pri top brzinama imas dodatni sub ubrzigavanja.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 12 mar 2017, 18:00

Bogami je smrdilo i to se bas osjetilo.
ma mislio sam da trosi manje. ono, kontas radi se o 2.0 motoru.
i da, ide 280 :cool:
slika
slika
slika
a znas li sta je ovo?
slika

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 18:10

C 63 V8 motor ili?

Vrhunska izvedba... :salut:

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 12 mar 2017, 19:15

bravo majstore, skidam kapu.
v8 - da, ali iz e klase.

fino je vidjeti da se neko tako dobro razumije u auta a da nije mehanicar.
cestitam.

sto se tice auta sa slike, uradjeni su neki detalji kao sto su novi sportski filteri i auspuh tako da sad ima 550 konja.
sljedeca faza je ugradnja kompresora tj. dobijanje jos 200 ks.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 19:27

Strasno, mogu mislit kakvo brujanje.

Inace kada vec pricamo o 45-ici, radi se o najbrzem serijskom cetverocilindrasu.

Merc samara na svim poljima od hatchbacka do dzipa, a tek kakva je ova G 650 klasa, cini mi se da je sad nekad u martu predstavljena. :bow:

Mah, sve je stvar interesovanja te uzeg kruga ljudi sa kojim dijelis slicne stvari. Ono auta, zene i to je to, politika tek neka sekundarna stvar pa cak i steceno zvanje istoricara.

Rad u auto servisu, uz to vrhunska obuka u dijaspori etc, nikad prezaljena zelja.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 12 mar 2017, 22:09

sto se tice ove g klase, toliko su mi ga nahvalili da razmisljam da ga kupim.
ono, cekam da jos malo ostarim :mrgreen: dotad samo sportasi.
Asteriks je napisao/la:Rad u auto servisu, uz to vrhunska obuka u dijaspori etc, nikad prezaljena zelja.
imam jednog prijatelja, ma brat, doktor za mercedesa. cova je kfz meister i ima svoju radionicu.
ako hoces, mogu ga pitat da te primi na par mjeseci.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 12 mar 2017, 22:36

Šećo, kosica do ramena i kulira u Merdzanu :mrgreen:
Mia San Mia

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 mar 2017, 22:55

imam jednog prijatelja, ma brat, doktor za mercedesa. cova je kfz meister i ima svoju radionicu.
ako hoces, mogu ga pitat da te primi na par mjeseci.
Bez obzira na teoriju treba jos dosta pure jest pogotov iz prakse ovih novijih modela al i uopce. Onda kod nekog majstora zanat pec ko segrt pa tek onda preci ko sergt al veliku pozornicu et u ovom slucaju Svabiju, msm ono treba podebel temelj i to sve ovo na preporuku.

Pa onda u sklopu tog rada ide kurs, pa provjere na oba nivoa i tek onda mozes radit al kao neki pomocnik naravno dok ne steknes rutinu za nesto vise. Ovako ugrubo preko 2 god. da se mos nazvat gusterom (msm generalno na servisere) pa jos dosta toga.

Fina zamisao koja bi sa sobom vukla opet drugi posao, jer to sve treba mal masnije tiplat ak os bolji certifikat.

Zasad se drzim istorije kao potencijalnog primarnog izvora prihoda al ko zna... :mrgreen:

G klasa je plafon auto industrije.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 13 mar 2017, 07:08

R32 je napisao/la:Šećo, kosica do ramena i kulira u Merdzanu :mrgreen:
ma joook :oops:
nikad nisam kuliro niti sam vozio otvorenog prozora i pojacane muzike :oops:
auta kupujem iskljucivo zbog brzine jer uzivam u brzoj voznji. neko bi reko frik, jelte :mrgreen:
kad izadjem na autoput i vozim 300+, osjecam se slobodnim, bas kao da su svi problemi iz svakodnevnice ostali iza mene.
i tako jednom il dvaput sedmicno izadjem na ovaj "moj autoput" (to je nekih 20 il 35 kilometara u zavisnosti na kojem izlazu napustim autoput), nebitno sa prijateljima ili sam i uzivam. ovih 20 km predjem za 6 minuta :cool:
bas sad u petak sam uspio nabiti 304.
Asteriks je napisao/la:G klasa je plafon auto industrije.
sta ga to, po tebi, cini tako dobrim?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 13 mar 2017, 09:09

Po meni, spoj najjacih komponenti i konstanta same klase, znaci sumiranje perioda od prvog pustenog primjerka do danas. To je vec od samog zacetka bio model razvijen u vojne svrhe.

Visoko napredna tehnologija same karoserije, specijalne legure pocev od obicnog kartera, nepoderiva osovina, top podeseni napadni uglovi i prenos sange koji ne dozvoljavaju da se ova zvjer zaglavi cak na terenu slicnom prasumi.

Pouzdani motori, nebitno dal se radi o kubikazi 2.0 ili V8 (5.0) te V12 (6.0 twin turbo) azdajama. Imas onu pricu o nekom Svabi koji je bio toliko zaljubljenik pomenutog da je sa nekim G modelom za 27 godina po svijetu presao blizu 900k uz min i osnovno odrzavanje, i naravno nije postigao plafon izdrzljivosti.

Sve elitne specijalne jedinice imaju ovog terenca kao primarno vozilo pocev od australijskih (msm da je to G 500) do americkih. Bas ovaj G 500 od 0 - 100 stize za nekih 6 sec (a ogromna masa) plus ima elektro ogranicenje na 210 km/h jer gume ovog tipa nisu podesena za vece brzine kao ni sam oblik (prije svega msm na aerodinamiku).

Potencijalna pretvrtanja, udesi etc (barem po testovima i iskustvu) ostavljaju najmanju mogucu stetu od serijskih vozila. Ono na foru, uzmi mu dio motora nastavit ce na cetiri cilindra (ak je V8) itd.

Znaci u svijetu putnickih i vojnih aviona navedena G klasa predstavlja neku raketu (glede izdrzljivosti i dugovjecnosti gledajuci iz perspektive nekog prenesenog znacenje), et ne znam kak da se dr izrazim.

Pokusali su ih sustici mnogi pocev od Wranglera preko Land Rovera itd., ali jednostavno ne mogu im odbiti pero iako se radi o strasnim terencima.

Quinlan
Kontakt:

Re: RE: Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Quinlan » 14 mar 2017, 21:31

Asteriks je napisao/la:.
Zanima me tvoje mišljenje o 1.4hdi motoru koji ide u Citroena c3, 2003-2005? Hvala unaprijed

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 14 mar 2017, 22:09

To ti je DV4 platforma motora (Duratorq) a motori 1.4 su ugradjivani u C3 (kao HDI), Fiestu 1.4 (TDCI), Pezoa 206. Sa 206-om dijeli dosta stvari, pocev od pomenutog motora. Spone, trapovi etc sve odlicno izbalansirano. Msm da mu je granica negdje oko 140 km/h, potrosnja 5l, jeftin za odrzavat.

Naravno imas onaj generalni bez obzira na model, koji ukljucuje pregled limarije, boju dima na auspuhu, potencijalna kuckanja te utegnutost, tak sto ces negdje na pravcu lagan pustit volan, koji ne bi smio drmati il da auto vuce na jednu str.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 14 mar 2017, 22:11

sekerbay je napisao/la:i tako jednom il dvaput sedmicno izadjem na ovaj "moj autoput" (to je nekih 20 il 35 kilometara u zavisnosti na kojem izlazu napustim autoput), nebitno sa prijateljima ili sam i uzivam. ovih 20 km predjem za 6 minuta :cool:
bas sad u petak sam uspio nabiti 304.sta ga to, po tebi, cini tako dobrim?
Na jesen ja sa sefom i meckom po autobanu, 258kmh, plovi ko brod.
Cini mi se da je c klasa 2016 karavan.
Mia San Mia

Quinlan
Kontakt:

Re: RE: Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Quinlan » 14 mar 2017, 23:14

Asteriks je napisao/la:To ti je DV4 platforma motora (Duratorq) a motori 1.4 su ugradjivani u C3 (kao HDI), Fiestu 1.4 (TDCI), Pezoa 206. Sa 206-om dijeli dosta stvari, pocev od pomenutog motora. Spone, trapovi etc sve odlicno izbalansirano. Msm da mu je granica negdje oko 140 km/h, potrosnja 5l, jeftin za odrzavat.

Naravno imas onaj generalni bez obzira na model, koji ukljucuje pregled limarije, boju dima na auspuhu, potencijalna kuckanja te utegnutost, tak sto ces negdje na pravcu lagan pustit volan, koji ne bi smio drmati il da auto vuce na jednu str.
Ma dobro ovo bi trebalo biti žensko auto pa rekoh samo da priupitam tebe kakav je motor da nije nešto što bi se trebalo izbjegavati :D vidim da je mali potrošač to je pozitivno, a i ne vjerujem da će preko 60 često ići :rol:

Ovo ostalo će provjeriti valjda automehaničar jbg to je obavezni pregled :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], enobarca, Slatinash_7, ŠTA_JE i 5 gostiju.