Da li je bolje nastaviti put sa starim selektorom ili eventualno dovesti nekog novog?
- Pa dobro... Pravo da vam kažem, po meni je bilo logično da smo onog trenutka, kada smo se kvalifikovali na jedno veliko takmičenje s ovim selektorom, potražili rješenje da se odmah produži ugovor. Da to odmah bude neki pokazatelj šta mislimo za ubuduće. I Safet Sušić je malo kriv zato što malo zateže sa svojim ugovorom, sa svojim uslovima. Jednom to mora reći - otvoreno, da se zna.
Primijetili smo da su jedino vaše ocjene kod javnosti prihvaćene na pravi način. Vi niti imate ambicije da zamijenite Sušića, niti ste nekolegijalni. Naprotiv, uglavnom ste uz struku, ali i kažete jasno i glasno što mislite?
- Po meni, bilo je logično reagovati odmah - nakon minulih kvalifikacija, i reći mu, dobro, evo ti novi ugovor. Vjerovatno i on tako razmišlja, jer zna šta ga ponovo čeka. Svi misle da mi sada imamo dobru reprezentaciju, da će sada sve biti lakše. A može biti i daleko teže. Jer, sad si već obavezan nekome - treba se ponovo dokazivati, a to nije baš tako jednostavno
Bilo bi dobro da prilikom izbora novog ili starog selektora bude presudna Vaša riječ, vaše mišljenje, preporuka? Ili stav Komiteta za posredovanje.
- Ne znam. Mislim da o svemu treba razmisliti korektno. Jer, vjerovatno i svi ti kandidati razmišljaju na takav način. Da već sada, ako i gledaju sebe kao selektore, moraju unaprijed znati šta ih čeka. A to je, ako se ne kvalifikuješ na Evropsko prvenstvo 2016, Izvršni odbor te jednostavno može skloniti odmah. To će tražiti i javnost i mediji. Prema tome, treba se susresti s tim i biti spreman na to. Ne trebaju nam šokovi. Jer, šokovi nijedne vrste nisu dobri.
Nezgodno je pitanje, ali kako komentarišete to što mnogi sada u selektorskoj križaljci favorizuju Duška Bajevića?
- S Duškom sam dobar drug, dugo smo zajedno - i u Komitetu i sve ove godine. Radili smo vrlo korektno, surađivali. Međutim, ne bi sad bilo korektno da ja određujem šta će Duško. On najbolje treba znati šta želi i tako, mada s obzirom na njegovu karizmu, karakter, s punim pravom ljudi bi očekivali da dobiju nekoga ko je malo - neću sad da kažem bolji ili gori, već jednostavno odlučniji, ko zna - ono što kažu, udariti rukom od sto. Da se sto raspadne, a nikom ništa ne bude.
Da li su našem državnom timu u Brazilu trebali psiholog, kondicioni trener?
- Ovako kako se to odvijalo ili kako je išlo prvenstvo, svi su došli u situaciju kada ti je vjerovatno trebao neko da ne neki način smiri ekipu, da pokuša nešto napraviti, da sve malo umiri - smanji tenzije. Ne bi bilo loše to imati, ali to je post festum priča. Isto kao što bi bila priča da li bi nam trebao kuhar da se neko otrovao ili... Dobro, o takvim stvarima treba razmišljati za budućnost. Mislim da nama najprije treba jedan dobar kondicioni trener ili neko ko će se baviti tom fizičkom spremom, pogotovo dijelom odmora i relaksacije. I nama igrači dolaze umorni, isto kao i svima drugim. Dolaze iz prvenstava koja nisu nimalo lagana, s puno pritiska, tenzija i ne mogu da uhvate korak s takmičenjem jer se opet - na kraju krajeva, sve dešava po istom scenariju. Sve se traži, maksimum i trke i svega, a to igrači teško mogu podnijeti sami. Stalno je pritisak, stalno je druk, a to ljudi teško trpe. Zato možda prisustvo psihologa ne bi bilo loše - da na neki način igrače rastereti u glavama. Sve je u životu postalo važno, možda i prevažno, a u fudbalu pogotovo, konstatira Osim.