Mislim da mi sebi stvarmo neki bezpotreban pritisak, mislim od nas navijaca, pa do bivsih igraca, novinara itd. Svi kazu da je ova sansa generacije, ali ja se najezim kad ovo cujem. Mi imamo mladu i perspektivnu reprezentaciju, koja ce ubuduce bit stalni ucesnik velikih takmicenja, i ako se sada ne daj Boze ne kvalifikujemo. Evo zelim analizirati nas trenutni sastav i reci gdje treba traziti pojacanja, a gdje smo sigurni.
Sto se tice golmanskih pozicija tu smo sigurni jer imamo Asmira Begovica koji je dosta mlad i kvalitetan golman, a njegova zamjena Supic moze jos igrati tri ciklusa kvalifikacija (jedan ciklus kvalifikacija traje dvije godine). Sto se tice odbrane tu nakon kvalifikacija za SP, ili cak mozda prije moramo traziti adekvatne zamjene. Ubuduce kad budemo igrali prijateljske utakmice treba pozvati Sunjica, Vranjesa, malog Hajrovica koji trenutno igra u Svicarskoj (naravno ukoliko on zeli da igra za nas), Cocalica (ukoliko nadje inostrani angazman) da vide atmosferu i nek uce od Spahica, Nadarevica i ostalih, ali ne moraju igrati utakmice (mozda mogu dobiti posljednjih deset minuta da osjete malo igru). Dalje sto se tice bekoviskih pozicija tu smo totalno tanki i treba traziti igrace koje ce nam pomoci. Mozda bi trebalo pozvati Elvira Colica iz Veleza da se pocne uklapati u reprezentaciju na desnom boku, a sto se tice lijevog beka tu nam je najvisi problem jer trenutno nemamo kvalitetnog igraca. Sto se veznog reda tice mislim da smo tu dosta dobro popunjeni i da treba polahko treba A reprezentaciji zvati Osmanagica iz Veleza, jer mali zna igrati, a i treba imati sirinu na klupi. Jedini problem vidim u daljoj buducnosti oko drugogo igraca koji ce igrati zadnjeg veznog jer smo tu totalno tanki, a ovdje uzimam u obzir da Medunjanin moze igrati tu poziciju. Za napad ne treba nista puno govoriti, mozda bi bilo jos doboro prikljuciti Nemanju Bilbiju pored Dzeke, Ibisevica, Zeca, Muslimovica i ostalih.
Mislim spisak igraca koji bi konkurisali za reprezentaciju naredne kvalifikacije bi trebao biti spoj iskustva i mladosti, pa da smjena generacije na odredjenim pozicijama bude sto bezbolnija.
Glomani: Asmir Begovic, Nemanja Supic
Odbrana: Emir Spahic, Safet Nadarevic, Sanel Jahic, Toni Sunjic, Ognjen Vranjes, Sead Hajrovic, Edin Cocalic, Elvir Colic, Dzemo Berberovic i jedan kvalitetan lijevi bek
Vezni red: Zlatan Bajramovic (ukoliko ga povrede zaobidju), Haris Medunjanin, Sejad Salihovic, Miralem Pjanic, Senajid Ibircic, Zvijezdan Misimovic, Adin Dzafic, Amer Osmanagic, Semir Stilic
Napad: Edin Dzeko, Vedad Ibisevic, Ermin Zec, Zlatan Muslimovic, Nemanja Bilbija
Ovim svojim postom zelim kazati da imamo dosta kvalitetnih igraca koji narednih deset godina mogu puno toga dati nasoj reprezentaciji i ja licno ne smtram da je ovo sansa ove generacije, jer ova generacija ima jos minimalno deset godina pred sobom. Samo za sljedece kvalifikacije treba napraviti spoj mladosti i iskustva, i pokusavati svim nacinima da se igrace iz U21 dobro uklope u A reprezentaciju.
Zatmo momci veceras trebaju izaci bez nekog velikog pritiska i igrati fudbal na terenu bez nekog velikog razmisljanja.
"My Favorite Ring is Always the Next One"