Profa, nemoj da i djecu ucis ovim stvarima.
29.05.2026. BiH - Sjeverna Makedonija
Moderatori/ce: _dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog,ribery
Re: 29.05.2026. BiH - Sjeverna Makedonija
Ma to kako ko priča i ismijavanje na tu temu je čisti naš papanluk.
Ali što se tiče "ekspertize" naših novinara, eh, to je već nešto totalno drugo. Ono pitanje sa vještačkim terenima je samo odraz njihove stručnosti.
Na službenoj press konferenciji za svjetsko prvenstvo, gdje javnost i veliki broj medija prate to, postaviti takvo pitanje govori da on ne poznaje elementarne stvari, a i to da se uopšte nije pripremio.
Koliko puta sam čuo: "Eh, ukrale su mi kolege pitanje, ja sam baš to htio."
Hajde to što je Barbarez ters, nije elokventan, non stop počinje odgovarati sa "pa vidite", ali i meni da postavljaju godinama jedna te ista pitanja, ne znam bil' ostao normalan ili bi ga onim mikrofonom po tintari mlatio.
Više je faktora što je to tako (nije da niste u pravu, ovo od jutros je sramotno, mada je i Savez smiješan sa izborom igrača). Prvo i osnovno jeste činjenica da većina radi za minimalac i po tri posla u isto vrijeme pa samim tim i nemaju vremena/načina da skakuću po pressicama (primijetili ste sigurno da se tu već 20 godina vrte ista imena, pogotovo kada je reprezentacija u pitanju). Drugo, urednička politika medija je uglavnom nezamjeranje iz xy razloga. Treće, publika ne voli kvalitet, voli isključivo clickbait i kakav zanimljiv video, tako da i ono ljudi što je htjelo da piše nešto kvalitetno više nema ni volje ni želje. Glavni razlog je način na koji funkcioniše marketing > klik, klik, klik, daj klik.
Ali ukratko, koliko para toliko i muzike. Da postoji ozbiljna publika koja bi plaćala pretplatu nekome sve bi se to promijenilo preko noći.
I bezveze ste se naklatili na momka. Ako ništa, trudi se, radi, hoda, iako je vjerovatno u većem trošku nego na bilo kakvom dobitku. Zajeb'o se, pa šta? Niko nije savršen, svi griješe. Bolje da i on griješi nego imena koja su izgradila 'nekakav brend' i ne miču.
Ali ukratko, koliko para toliko i muzike. Da postoji ozbiljna publika koja bi plaćala pretplatu nekome sve bi se to promijenilo preko noći.
I bezveze ste se naklatili na momka. Ako ništa, trudi se, radi, hoda, iako je vjerovatno u većem trošku nego na bilo kakvom dobitku. Zajeb'o se, pa šta? Niko nije savršen, svi griješe. Bolje da i on griješi nego imena koja su izgradila 'nekakav brend' i ne miču.
Nemam ja nista protiv toga kako neko prica, ali novinar bi morao pricati standardnim jezikom. Jednostavno neke profesije zahtijevaju određenu prilagodbu, a novinarstvo posebno.
Barbarez uradio 10 intervjua u zadnjih 5 dana i onda dodjes ti kao novinar na pres konferenciju
Sta ikako ga mozes pitati da vec nije pitano 10 puta do sad?
Sta ikako ga mozes pitati da vec nije pitano 10 puta do sad?
BUCA POTOK
FUDBALSKI KLUB SARAJEVO
FUDBALSKI KLUB SARAJEVO
-
General505
- Kontakt:
...Kao npr profesija profesoraaaa
E ako si ti stvarno neki profa to je dokaz da smo svi kolektivno otisli u qurac i da se svi trebamo zabrinuuti u ovoj drzavi kud i gdje idemo a ustvari tako nam se i vidi, nije ni cudno sto su djeca danas nesposobni degeni i sto zavrse Srednju a tablicu mnozenja do 10 ne znaju kamoli osnovni kodeks ponasanja da nauce, kada su i ucitelji i profesori jos veci degeni
Ma da, slazem se da je mali tanak ali s obzirom da je tek student sasvim dobro se snalazi, na stranu to kako ko prica na naglasak ne mozemo uticati.
Itekako možemo i trebamo! Tebi u Austriji to nije važno kad si na skeli, ali kada hoćeš biti novinar, ovo je ipak važno!General505 je napisao/la: ↑26 maj 2026, 08:46
...Kao npr profesija profesoraaaa
E ako si ti stvarno neki profa to je dokaz da smo svi kolektivno otisli u qurac i da se svi trebamo zabrinuuti u ovoj drzavi kud i gdje idemo a ustvari tako nam se i vidi, nije ni cudno sto su djeca danas nesposobni degeni i sto zavrse Srednju a tablicu mnozenja do 10 ne znaju kamoli osnovni kodeks ponasanja da nauce, kada su i ucitelji i profesori jos veci degeni
Ma da, slazem se da je mali tanak ali s obzirom da je tek student sasvim dobro se snalazi, na stranu to kako ko prica na naglasak ne mozemo uticati.
Slušao sam komunikologiju upravo sa studentima žurnalistike, i ovo što sam napisao mogu braniti pred cijelim svijetom!
Na HRT-u recimo radi veliki broj Dalmatinaca, ali ih nikad nećeš čuti kako zavijaju dalmatinski!
Ali dobro, razumijem ja da ovo ne može doći do tebe. Za početak recimo, srednja se piše malim slovom.
-
izdzezveubrazil
- Kontakt:
Pa ne možeš onda reći ni da zavijaju dalmatinski, ako već hoćeš da se držiš pravila. Ne zavijaju dalmatinski, nego izgovaraju riječi dalmatinskim akcentom.
Inače, priča o akcentiranju mi je najsmješnija koja postoji. Ja se ne bih prilagođavao iz principa.
Inače, priča o akcentiranju mi je najsmješnija koja postoji. Ja se ne bih prilagođavao iz principa.
Ima li ko kartu za sjever da prodaje
To je ok i slazem se s tim. Necemo ni dijete od 15 godina i 160 cm visine gurati u kosarku, ali necemo ni reci da nam se povraca kako neko prica (ako je jedini razlog za to mjesto odakle on potice).
Ma jok, nije zbog toga nagon za povracanje, nego prosto što nema ništa! Isti osjecaj imam i kad slusam Marijana recimo.. njega iz drugih razloga.Ghuraba je napisao/la: ↑26 maj 2026, 14:42To je ok i slazem se s tim. Necemo ni dijete od 15 godina i 160 cm visine gurati u kosarku, ali necemo ni reci da nam se povraca kako neko prica (ako je jedini razlog za to mjesto odakle on potice).
Da se do kraja razumijemo, ja volim Krajinu i Krajišnike i smatram ih najboljim dijelom naše zemlje. Simpatican mi je i njihov naglasak (kad pricamo na kafi). Za televiziju se treba potruditi i prilagoditi i to je tako.
evo jedan samar za novinare.. hajde dzelile sine pitaj sto kriju povredu sunjica ko zmija noge.. da se ne brukas vise sa umjetnom travom u torontu.. ili pitaj sto jasno narod lazu za tabakovica kad je statisticki sansa minimalna da ce igrati.. neka se provjeri sa specijalistima gavrankapetanom i karabegom..
dzelil i ganibegovic.. bujrum momci s pitanjima! **** vas atmosfera i pitanja o ostavki barbe!
dzelil i ganibegovic.. bujrum momci s pitanjima! **** vas atmosfera i pitanja o ostavki barbe!
-
MiranGlasnic
- Kontakt:
Je li to Vico prenio Vahi dok si pili kafu u Duradžiku?boatenkk je napisao/la: ↑26 maj 2026, 17:10evo jedan samar za novinare.. hajde dzelile sine pitaj sto kriju povredu sunjica ko zmija noge.. da se ne brukas vise sa umjetnom travom u torontu.. ili pitaj sto jasno narod lazu za tabakovica kad je statisticki sansa minimalna da ce igrati.. neka se provjeri sa specijalistima gavrankapetanom i karabegom..
ima li slucajno dvije, uzeo bih ja
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
- JavierBosnia
- Kontakt:
Izvini ako nisam upratio. Znaju li se komentatori za svjetsko?
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3
- PeppermintSA
- Kontakt:
Hem što zavija ko kurjak, hem što veze nema o lopti pa postavlja idiotska pitanja o vjestackoj travi.
Nekad, prije rata nisi mogao izaći u eter kao spiker ili novinar prije nego što prođeš jedno dvije godine klesanja na RTV SA. Logoped, profesor dikcije, disanja itd. Prethodno, selektovali su se ljudi koji imaju prijatnu boju glasa, koji su dovoljno elokventni itd.
Jbg, ja sam ipak, kako volite reći, jugosaurus. I ne ložim se na Bužim ili odakle već je taj mali.
Nekad, prije rata nisi mogao izaći u eter kao spiker ili novinar prije nego što prođeš jedno dvije godine klesanja na RTV SA. Logoped, profesor dikcije, disanja itd. Prethodno, selektovali su se ljudi koji imaju prijatnu boju glasa, koji su dovoljno elokventni itd.
Jbg, ja sam ipak, kako volite reći, jugosaurus. I ne ložim se na Bužim ili odakle već je taj mali.
Pa ovi što već rade na Areni BiH, Gabela će pratiti naše.JavierBosnia je napisao/la: ↑26 maj 2026, 17:33Izvini ako nisam upratio. Znaju li se komentatori za svjetsko?
Mrzim bojac, četnike, lišticu i ustaše 🥰
Ali stvarno gdje je Isus Sunjic nema ga na slikama,nisu ga valjda pustili da ostane u klubu za kup mimo svih Fifa pravila.
Baš evo pogledah slike, njega nema ni na vidiku.
Pa, ako je ostao u Pafosu, a sve su prilike da jeste, očigledno je u pitanju dogovor saveza i Pafosa.
Trenutno korisnika/ca: Edincapitano, GIBRA, Hardzavi, Konzerva, mukydesign i 70 gostiju.