Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

Tristan10
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Post Postao/la Tristan10 » 01 sep 2018, 11:09

Moggi je napisao/la:pa nasi kada dodju u neki klub prvo moraju godinu dana samo da sjede i treniraju kako bi nadoknadili nedostatke i stigli nivo potreban da nastupe,tako da prva godina ne treba da bude relevantna u procjeni potencijala igraca :D ja sam zivo iznenadjen npr da Todorovic ima i ovakvu minutazu u rbs

zato kazem, sto prije ici to bolje,kao Prevljak, mozda od nekog nesto i bude, sa 22-3 je vec kasno da se ide
Ja ne vidim korelaciju izmedju toga sto si otisao rano vani da ce vise uspjeti, ne postoji taj "data evidence". Ima bezbroj primjera mladih igraca koji su rano otisli i u manje poznate klubove vani, a i u velike akademije a nisu karijeru napravili. Imas isto vise primjera nasih trenutno reprezentativaca koji su igrali u domacoj ligi a odma se uklopili u strane timove; Sehic, Cimirot, Bajic, Visca, Duljevic. Ja vise vidim da igrac koji ode iz domace lige vani a predje u prevelik tim, da mu to bude zalogaj vise i mora da se vrati stepenicu nize.

dinoze
Kontakt:

Post Postao/la dinoze » 01 sep 2018, 11:12

Ma iskreno nasi igraci i da skontaju taktiku koja im se napise na tabli nemogu to fizicki godinama ispratiti.
Jer se fizicka sprema nemoze za godinu dana nadoknaditi.
Ali promblem je teoretska neskolovanost.
Kod nas u citavoj ligi nemas modernih bekova, ni jedna ekipa neigra kontrapresing a da nepricam o zamjeni strana za krilne igrace vise puta u toku utakmice jer vecina igra sa jednom nogom. Gradnja igre, tranzicija traju kao u slowmo itd.
Kontrapressing je standard kod nas nuklearna fizika.
Pogledaj Dzeku u Romi igra kontra pressing u repki krene pa stane kada vidi da se to netrazi.

dinoze
Kontakt:

Post Postao/la dinoze » 01 sep 2018, 11:18

Tristan10 je napisao/la:
Moggi je napisao/la:pa nasi kada dodju u neki klub prvo moraju godinu dana samo da sjede i treniraju kako bi nadoknadili nedostatke i stigli nivo potreban da nastupe,tako da prva godina ne treba da bude relevantna u procjeni potencijala igraca :D ja sam zivo iznenadjen npr da Todorovic ima i ovakvu minutazu u rbs

zato kazem, sto prije ici to bolje,kao Prevljak, mozda od nekog nesto i bude, sa 22-3 je vec kasno da se ide
Ja ne vidim korelaciju izmedju toga sto si otisao rano vani da ce vise uspjeti, ne postoji taj "data evidence". Ima bezbroj primjera mladih igraca koji su rano otisli i u manje poznate klubove vani, a i u velike akademije a nisu karijeru napravili. Imas isto vise primjera nasih trenutno reprezentativaca koji su igrali u domacoj ligi a odma se uklopili u strane timove; Sehic, Cimirot, Bajic, Visca, Duljevic. Ja vise vidim da igrac koji ode iz domace lige vani a predje u prevelik tim, da mu to bude zalogaj vise i mora da se vrati stepenicu nize.
Koje timove i koje lige?
Ako se kod nas igra u prvoj brzini ovi su otisli u ekipe koje igraju u drugoj brzini pa su se uklopili.
A ni jedan igrac koji je otisao jacu ligu nije se uklopio i ne samo to nego sto je veca sramota nabili su ih nogom odozgo poslije nekog vremena kada su vidili da su levati.
Ja razumijem da se neuklopis kada dodzes ali da se neuklopis godinu dana eh to je vec katastrofa.

Tristan10
Kontakt:

Post Postao/la Tristan10 » 01 sep 2018, 11:39

dinoze je napisao/la:
Tristan10 je napisao/la:

Koje timove i koje lige?
Ako se kod nas igra u prvoj brzini ovi su otisli u ekipe koje igraju u drugoj brzini pa su se uklopili.
A ni jedan igrac koji je otisao jacu ligu nije se uklopio i ne samo to nego sto je veca sramota nabili su ih nogom odozgo poslije nekog vremena kada su vidili da su levati.
Ja razumijem da se neuklopis kada dodzes ali da se neuklopis godinu dana eh to je vec katastrofa.
Sa tim se slazem. Nije se niti jedan nas igrac odma uklopio koji je presao u respektabilan evropski klub, a bilo je dosta takvih transfera ranije. Berberovic(Leverkusen), Hrgovic(Wolfsburg), Grujic(Keln), Jelic(Nurnberg), Huseijnovic(Werder), sad Cavar(Frankfurt). Ali dosta Hrvatskih igraca isto tako ne mogu odma da igraju za prve timove gdje oni predje, pa moraju stepenicu nize. Cavar predje u Frankfurt, onda nazad u Osjek. Pjaca predje u Juventus, nazad ali u Fiorentinu, Rebic ne moze u Fiorentini, ali moze u Frankfurt, Vlasic ne moze u Everton, ali moze u CSKA, Mario Pasalic isto tako. To je ta razlika. Ali na kraju kvalitet ispliva, jer oni imaju kvalitet ali i mentalitet. Kod nas dosta igraca nemaju mentalitet za nesto vise, jer mentalitet znaci isto radne navike, konstantno dokazivanje, neki igracu nisu zeljni toga kad obezbijede eksistenciju za sebe i familiju.

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 01 sep 2018, 11:43

Osnovni problem je sto , vec sa 17 godina, nasi mladici imaju prevelik deficit u odnosu na igrace na "zapadu". Konkurencija je ogromna, ozbiljne lige stvaraju stotine kvalitetnih igraca godisnje, nikome ne pada na pamet da nekoga ceka i ponovo uci sto je trebao davno nauciti.
Vise nije pitanje otici prije 20, pa da imas sanse da se uklopis, bojim se da je za nase igrace nemoguce nadoknaditi ono sto nisu izgradili i naucili sa 10, 12, 14,15 godina.
@tristan10, Sehic, Bajic, Duljevic Cimirot su nasi najreprezentativniji proizvodi, sto pokazuje sav jad nase lige. Oni su upravo primjer da se zaostatak tesko moze nadoknaditi. Ti igraci su na danasnjem nivou nivou trebali igrati sa 19, da bi od njih postali europski igraci.
Jedini spas je ono sto i jeste najnormalnije, najociglednije, a to je da moramo podici uslove rada s mladima na profesionalni nivo.
Zadnja izmjena: DrFilgud, dana/u 01 sep 2018, 11:46, ukupno mijenjano 1 put.

dubrovnik
Kontakt:

Post Postao/la dubrovnik » 01 sep 2018, 11:44

Tristan10 je napisao/la:
dubrovnik je napisao/la:Struka ljudi, struka. U tom grmu lezi zec sto se PL tice. U dva najveca Sarajevska kluba u zadnjih 20 godina su radila mozda 2 trenera koja imaju neku tezinu. Osim i Kodro. Umjesto da klubovi pokusaju odgojiti trenere sto je i teze nego proizvesti igrace mlade selekcije se davaju natalentiranim bivsim igracima koji nisu u stanju uloziti nista u sebe.
Rezultat toga se vidi u A momcadima gdje defiliraju mediokriteti koji nisu sposobni odmaknut cm. od 89. Sarajevo mozemo reci ima lose igrace u Evropskim okvirima ali sam uvjeren da makar pola tima moze prodati u klubove koji imaju veci status od njih samih. To je fakat. Za razliku od toga trenera ne mogu ni pokloniti nikom tko ne igra PL BiH. Vrlo lako mogu zamisliti malog Pidra u Rijeci ili Hajduku ali Musemic ne moze doci u obzir ni u NK Gosk Jug.
U tom grmu lezi zec i dok se taj problem ne rijesi ne moze se naprijed. Slucajevi tipa Nalic-Sloboda ili Sablic-Siroki su izuzetak od pravila. Mislim da je Zlatan dosao u PL jer preko Slobode zeli doci do nacionalnog tima. Za napredak lige i klubova je stvarno potreban otklon od prakse da trener bude najveci "baja" od bivsih igraca.
Slazem se da je do trenera. I slazem se isto za navedene primjere trenera. Ali npr Kodro, Osim i Nalic su strucnjaci iz vana. Ja mislim da mi imamo taj “gap” i zbog rata. Nama treba vise nasih strucnjaka pa i regionalnih da dodju i rade u BiH. Zato i treba kapital jer takvi ljudi uvjek imaju opcije. Sto bi npr se Bolic bavio fudbalom u BiH kad moze vise napredovati u privatnom biznisu (ovo je samo primjer, i nema veze da li je on strucan). Sto bi se Custovic vratio iz Belgije da radi u domacoj ligi. Kljuc je okupiti vise nasih strucnjaka iz vana, to moze dosta lakse sa vise ulaganja, kod nas se nista ne ulaze. Isto savez, mislim da je vrijeme da ljudi u savezu napuste svoje pozicije i puste nekim novim snagama da nesto pokusaju.
Nisam ja protiv dovodjenja trenera iz regije ali se i tu katastrofalno grijesi jer ne znaju prepoznati pravi materijal. Ili ga ne zele prepoznati ljudi koji vode klubove. Evo npr. ja sam uvjeren da je Samir Toplak odlican mladi trener koji je dostupan Sarajevu ili Zeljeznicaru ali nije razvikani tip kao sto je bio Jesic i slicni. Uvjeren sam da bi strucnjak tog tipa dobro ukomponirao mlade igrace u prvu momcad i vrlo brzo se isplatio domacem klubu. Njega sam uzeo kao primjer a ima ih vise. Dalje, gledao sam trenera juniora Zeljeznicara dok su igrali LP a znam tko vodi i juniorski tim Sarajeva. Potpuno isti tip nestrucnjaka(galamdzija) od kojih se nikad nece isprofilirati cak ni osrednji trener. Idealne zamjene za Musemica i slicne. Treneri bi trebali biti mudri i radisni ljudi, elokventni, pedagozi pogotovu ako govorimo o mladim selekcijama. Pitanje je da li takav tip ljudi uopce postoji u BiH nogometu. Ako ih nema nece biti ni napretka nogometa u cjelini.

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 01 sep 2018, 11:54

dubrovnik je napisao/la: Nisam ja protiv dovodjenja trenera iz regije ali se i tu katastrofalno grijesi jer ne znaju prepoznati pravi materijal. Ili ga ne zele prepoznati ljudi koji vode klubove. Evo npr. ja sam uvjeren da je Samir Toplak odlican mladi trener koji je dostupan Sarajevu ili Zeljeznicaru ali nije razvikani tip kao sto je bio Jesic i slicni. Uvjeren sam da bi strucnjak tog tipa dobro ukomponirao mlade igrace u prvu momcad i vrlo brzo se isplatio domacem klubu. Njega sam uzeo kao primjer a ima ih vise. Dalje, gledao sam trenera juniora Zeljeznicara dok su igrali LP a znam tko vodi i juniorski tim Sarajeva. Potpuno isti tip nestrucnjaka(galamdzija) od kojih se nikad nece isprofilirati cak ni osrednji trener. Idealne zamjene za Musemica i slicne. Treneri bi trebali biti mudri i radisni ljudi, elokventni, pedagozi pogotovu ako govorimo o mladim selekcijama. Pitanje je da li takav tip ljudi uopce postoji u BiH nogometu. Ako ih nema nece biti ni napretka nogometa u cjelini.
Mislim da ne postoji jedan covjek, trener, strucnjak koji moze popraviti stvar sam.
Bez obzira koliko kvalitetnog pojedinca doveo, nece napraviti rezultat bez sistemske podrske.
Dzaba dovesti tog Toplaka u Sarajevo, kada ce se susresti sa mladim "talentima", koji ne mogu igrati u U19 ekipi portugalskog drugoligasa.
Ne postoji carobni stapic kojim neko moze srediti sve. Riba smrdi od glave, a to je nesposoban menadzment. Kada u poslovodnim odborima budu sjedili sposobni ljudi, sa vizijom, koji znaju obezbijediti finansije i napraviti plan razvoja za 5-10 godina, doce i rezultati.
Do tada, imacemo situaciju da Sarajevo i Zeljo, za 4 godine,promijene po 10 trenera, a ne naprave ni korak naprijed.

dinoze
Kontakt:

Post Postao/la dinoze » 01 sep 2018, 11:55

Ma mnostovo je gresaka u omladinskim skolama, ali ako nemamo strucnajke za teoretsko skolovanje i ako nema novca za tehnicka sredstva onda trebamo kopirati afrikance i raditi masovno na atletici pa neka nas igrac sa 15 godina bude jaci fizicki od njemackog. Pa pokusati na taj fol prodati igrace.
Al sve dok igrac sa 14 godina ode kuci i napuca se pite i bjelog hljeba pa poslije toga cokoladu nema od nas nista.
Ishrana je osnova svega.

dubrovnik
Kontakt:

Post Postao/la dubrovnik » 01 sep 2018, 12:07

DrFilgud je napisao/la:
dubrovnik je napisao/la: Nisam ja protiv dovodjenja trenera iz regije ali se i tu katastrofalno grijesi jer ne znaju prepoznati pravi materijal. Ili ga ne zele prepoznati ljudi koji vode klubove. Evo npr. ja sam uvjeren da je Samir Toplak odlican mladi trener koji je dostupan Sarajevu ili Zeljeznicaru ali nije razvikani tip kao sto je bio Jesic i slicni. Uvjeren sam da bi strucnjak tog tipa dobro ukomponirao mlade igrace u prvu momcad i vrlo brzo se isplatio domacem klubu. Njega sam uzeo kao primjer a ima ih vise. Dalje, gledao sam trenera juniora Zeljeznicara dok su igrali LP a znam tko vodi i juniorski tim Sarajeva. Potpuno isti tip nestrucnjaka(galamdzija) od kojih se nikad nece isprofilirati cak ni osrednji trener. Idealne zamjene za Musemica i slicne. Treneri bi trebali biti mudri i radisni ljudi, elokventni, pedagozi pogotovu ako govorimo o mladim selekcijama. Pitanje je da li takav tip ljudi uopce postoji u BiH nogometu. Ako ih nema nece biti ni napretka nogometa u cjelini.
Mislim da ne postoji jedan covjek, trener, strucnjak koji moze popraviti stvar sam.
Bez obzira koliko kvalitetnog pojedinca doveo, nece napraviti rezultat bez sistemske podrske.
Dzaba dovesti tog Toplaka u Sarajevo, kada ce se susresti sa mladim "talentima", koji ne mogu igrati u U19 ekipi portugalskog drugoligasa.
Ne postoji carobni stapic kojim neko moze srediti sve. Riba smrdi od glave, a to je nesposoban menadzment. Kada u poslovodnim odborima budu sjedili sposobni ljudi, sa vizijom, koji znaju obezbijediti finansije i napraviti plan razvoja za 5-10 godina, doce i rezultati.
Do tada, imacemo situaciju da Sarajevo i Zeljo, za 4 godine,promijene po 10 trenera, a ne naprave ni korak naprijed.
Naravno da ne moze jedan covjek promjeniti sve ali moze dobrim radom inicirati promjene. Njega sam uzeo kao primjer jer je radio u omladinskim selekcijama Varteksa pa bi mogao pomoci i tom segmentu. Ivic je bio otac najjaceg Hajduka u povijesti upravo radi svoje moci da utice na sve segmente kluba. Od nogometne skole do seniora. Naravno da je takvih malo ali se moraju pronaci.
U ovom momentu najbolji BiH klubovi bi trbali biti spremni da plate trenera duplo vise nego sto im je placen najbolji igrac. Tek tada bi se mogli privuci osrednji strucnjaci iz regije koji imaju kapacitet da mjenjaju stvari na bolje. I to izricito mladi ljudi. Oni bi izabrali pomocnike iz mladih selekcija i stvarali nove trenere od njih. Ako materijal uopce i postoji.
Postoji na zalost jedna tuzna tradicija. Vrlo je malo nas Bosnjaka koji smo nesto u sportskom trenerskom poslu u svjetskim razmjerima napravili. Ja ne znam razloge ali mi to pocesto upadne u oci.
Valjda se i to jednom promjeni.

NiftyDribbler
Kontakt:

Post Postao/la NiftyDribbler » 01 sep 2018, 15:58

Tristan10 je napisao/la:

To je prica glupih forumasa tipa moggi, vuchevich i slicnih. Prave oni neke putanje kojima bi trebali svi ici. Odlicni kontraindikatorni primjerci. Da dodam Nedima Hadzica i Veladzica koji se pogubise negdje u Portugalu. Je li jos igraju fudbala ili sade buraniju, bog zna. Nisu htjeli da idu stepenicu Sarajeva na seniorskom nivou.
"Ti si mali ovdje zalutao." Pape

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 01 sep 2018, 16:00

Evo neki nas golman brani na Stanford Bridgu.. Postoji li sansa da igra za nas?!
Zemljo otvori se :lol: :lol: :lol:
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

NiftyDribbler
Kontakt:

Post Postao/la NiftyDribbler » 01 sep 2018, 16:05

sajo10 je napisao/la:Evo neki nas golman brani na Stanford Bridgu.. Postoji li sansa da igra za nas?!
Sto ce nam? Ima evo neki PAVAO Pervan brani za Wolfsburg. Vuchko vec kao Onan. Drk drk.

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 01 sep 2018, 16:09

NiftyDribbler je napisao/la:
sajo10 je napisao/la:Evo neki nas golman brani na Stanford Bridgu.. Postoji li sansa da igra za nas?!
Sto ce nam? Ima evo neki PAVAO Pervan brani za Wolfsburg. Vuchko vec kao Onan. Drk drk.
Taj Pervan je pet puta bolji od najgoreg golmana u Premijer Ligi BiH Kjosevskog ili od Pirica koji ne moze izboriti za mjesto startera u Mariboru ispred 40-godisnjeg Handanovica.

Ali naravno, bolje je biti drugi golman u Mariboru, nego u Bundesligasu.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 01 sep 2018, 16:11

Od tebe je se vuchko nekada moglo i procitati nesto pametno, ali u zadnje vrijeme... :oops:
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 01 sep 2018, 16:12

sajo10 je napisao/la:Od tebe je se vuchko nekada moglo i procitati nesto pametno, ali u zadnje vrijeme... :oops:
Sta, hoces reci da Kjosevski i Piric su bolji? :lol:

Pogotovo Kjosevski koji je ove sezone najgori golman u jednoj od najgorih liga u citavoj Evropi.

Takav 'golman' moze proci samo u PLBiH, u bilo kojoj poluozbiljnoj ligi ne bi bio ni blizu.

NiftyDribbler
Kontakt:

Post Postao/la NiftyDribbler » 01 sep 2018, 16:14

sajo10 je napisao/la:Od tebe je se vuchko nekada moglo i procitati nesto pametno, ali u zadnje vrijeme... :oops:
Jest vala, ko ono guranje velikog Paolo Dilavera. Najboljeg stopera mocne Ekstraklase, za kojeg se svi bundesligasi trgaju... :crazy:

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 01 sep 2018, 16:17

NiftyDribbler je napisao/la:za kojeg se svi bundesligasi trgaju... :crazy:
Ako mi nadjes gdje sam to ikad napisao, bio bih zahvalan. Jer, kao obicno, seres i izmisljas :thumbup:

A sam Prosinecki je rekao da je Dilaver zanimljivi i kvalitetan igrac, tako da ga mozes tuliti gdje sunce ne sija seronjo :wave:

NiftyDribbler
Kontakt:

Post Postao/la NiftyDribbler » 01 sep 2018, 17:03

Vucevich je napisao/la:
Ako mi nadjes gdje sam to ikad napisao, bio bih zahvalan. Jer, kao obicno, seres i izmisljas :thumbup:

A sam Prosinecki je rekao da je Dilaver zanimljivi i kvalitetan igrac, tako da ga mozes tuliti gdje sunce ne sija seronjo :wave:
Haha nisam mahnit da trazim po tvojim postovima, znas sam da si srao da ce sigurno u bundesligu. Imaci u vidu da si patoloski slucaj i kompleksas sa nekim tikovima boli mene qrac za tebe.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 01 sep 2018, 17:04

nifty yebo ti bog sve glupo ne citiraj me vise reko sam ti hilkadu puta
Zarathustra

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 01 sep 2018, 17:08

NiftyDribbler je napisao/la:
Vucevich je napisao/la:

Haha nisam mahnit da trazim po tvojim postovima, znas sam da si srao da ce sigurno u bundesligu. Imaci u vidu da si patoloski slucaj i kompleksas sa nekim tikovima boli mene qrac za tebe.
Ne da ti se trazit jer nisam nigdje napisao.

Kad ukucam "Dilaver Bundesliga" u pretrazivac, jedino izadje tvoje serendanje i izmisljotine da sam to navodno ja negdje napisao.

Kakav glupan.

Zaključano

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Proximic i 10 gostiju.