Rekonstrukcija stadiona u BiH

Kvota
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la Kvota » 15 feb 2013, 17:23

U Gradaccu je po projektu i predvidjena rasvjeta sa krova sto znaci da je nece bit dok se obadvije tribine ne pokriju!Ova druga nije ni napravljena koja je planirana da bude ista velicine kao i istocna ali je daleko jeftinija zbog podtribinskog prostora !

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 15 feb 2013, 17:42

Jack777Pott je napisao/la:
@badblueboylivno - Malo si se zeznuo, te Senice su u Slovackoj, a taj stadion treceligasa je u Ceskoj, al to nije ni bitno, bitno da drugi mogi, a mi ne.
Ma dobro, Češka, Slovačka, kuratz palatz. :D

Važno je da je ovo izrazito funkcionalno i praktično, brzo i jeftinije nego tradicionalni način gradnje... a ako bude potrebe, samo ga se demontira i preseli na drugu lokaciju. :D
Hayley <3

Jack777Pott
Kontakt:

Post Postao/la Jack777Pott » 15 feb 2013, 18:42

Pa da, jedino na tom stadionu sto se ne moze maketi su betonski temelji koji i jesu glavni propis u UEFA-i kod montaznih stadiona. A koliko ti temelji kostaju moze se procjeniti na ovoj slici

slika

Uopce nije nista specijalno.

Jedino me brinu svlacionice i prateci sadrzaj, vjerojatno ce uraditi neku zgradu il nesto slicno, jer gledajuci slike trenutnih radova cini se kao da ispod ove tribine ne moze stati nista, a pogotovo ne svlacionice, press sala i sve te pizdrarije koje UEFA zahtjeva.

Koga zanima ovako ce izgledati kad se sve zavrsi

slika

Rok zavrsetka radova je 2015. Malo mi je cudno s obzirom da se ovo brzo radi, al moguce da nemaju para za brzi zavrsetak, a treba i rusit neke tribine, a mozda i ta dodatna zgrada ulazi u taj rok, ne znam.

Inace, u Slovackoj Ruzemberok ima fin stadion koji bi pasao skoro svim klubovima PL. Necu sad spamat temu slikama, tko zeli nek potrazi i pogleda. Kapacitet 4817, dvije tribine, simetricne, pokrivene, reflektori na krovu, bombona :D
I okrenu tada glavu, zagleda se u daljinu, kao plave voljeli smo jedino još domovinu!

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 15 feb 2013, 19:02

Ljudi koliko ce se para potrositi na odrzavanje celicne konstrukcije?
Posebno kod nas gdje su godisnja doba da kazem brutalna.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

Jack777Pott
Kontakt:

Post Postao/la Jack777Pott » 15 feb 2013, 19:32

samo_lijevo je napisao/la:Ljudi koliko ce se para potrositi na odrzavanje celicne konstrukcije?
Ja mislim da se to odmah rijesi i zastiti, tako da nema velikih problema. Sta mislis o konstrukciji za krov one tribine nacionalnog trening kampa? Konstrukcija je drvena, ja sam se smijao dok nisam procitao koliko je to obradjivano i da nece tek tako da istrune i da postane neupotrebljivo. Uostalom, sta i da se odrzava, nek ovaj stadion kosta 10 milijuna odjednom i po jedan milijun svakih 3-4 godine opet je lakse za izmoc nego da se plati 30tak milijuna odjednom, a i ne dobije se zadovoljavajuci stadion.
I okrenu tada glavu, zagleda se u daljinu, kao plave voljeli smo jedino još domovinu!

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 15 feb 2013, 19:35

Ako Bog da, neka se ovo izgradi. ;)
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 15 feb 2013, 20:03

Jack777Pott je napisao/la:
samo_lijevo je napisao/la:Ljudi koliko ce se para potrositi na odrzavanje celicne konstrukcije?
Ja mislim da se to odmah rijesi i zastiti, tako da nema velikih problema. Sta mislis o konstrukciji za krov one tribine nacionalnog trening kampa? Konstrukcija je drvena, ja sam se smijao dok nisam procitao koliko je to obradjivano i da nece tek tako da istrune i da postane neupotrebljivo. Uostalom, sta i da se odrzava, nek ovaj stadion kosta 10 milijuna odjednom i po jedan milijun svakih 3-4 godine opet je lakse za izmoc nego da se plati 30tak milijuna odjednom, a i ne dobije se zadovoljavajuci stadion.
U Zenici su ja mislim lamelirani nosaci koji prilikom tehnoloske obrade prodje sve moguce preglede i zastite tako da je nekoliko puta bolji od izvornog drveta i nije mu potrebna zastita dugi niz godina.Meni su ove od celika tribine isto montazna kuca,nikad joj ne znas na cemu si.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

Vamos
Kontakt:

Post Postao/la Vamos » 15 feb 2013, 20:07

Nije losa ova varijanta sa montaznim krovom. Bas me interesuje koliko je novca recimo 10 ili 100 metara ovog krova, sa montazom :mrgreen:

Mozda je ovo rjesenje kako bi se brzo moglo osposobiti sto vise BH stadiona sto se pokrivanja a i reflektora tice.

Zato me i interesuje cijena.

elf1
Kontakt:

Post Postao/la elf1 » 16 feb 2013, 01:00

Vamos je napisao/la:Nije losa ova varijanta sa montaznim krovom. Bas me interesuje koliko je novca recimo 10 ili 100 metara ovog krova, sa montazom :mrgreen:

Mozda je ovo rjesenje kako bi se brzo moglo osposobiti sto vise BH stadiona sto se pokrivanja a i reflektora tice.

Zato me i interesuje cijena.
ma bezveze bacanje para
DOMINACIJA BAYERNA
1 FC Bayern München
2 FC Bayern München
3 FC Bayern München

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 16 feb 2013, 04:39

Cuj bezveze bacanje para... Pa to treba da svaki klub baci po milion da napravi polovicnu tribinu? Ove montazne su dale dusu za nase podneblje. Jeftine, a jos uz jednu glavnu betonsku tribinu bi mogli da ispunjavaju cak uslove za UEFA takmicenja. Sto se tice odrzavanja, u tome lezi kronicni problem nasih stadiona, sto nijedan klub/grad nije spreman (a nije sada da je fkt u mogucnosti) da izdvoji svake godine po 200k KM za odrzavanje sto po meni treba biti glavni prioritet saveza da nametne klubovima.

mikki21
Kontakt:

Post Postao/la mikki21 » 16 feb 2013, 13:50

montazni stadion iznad je pravo dobar i mogao bi se sigurno za male pare napravit. ali problem sa ovim konstrukcijama je da ga je tesko zastiti protiv vremena a i treba varit na konstrukciji, nesto sto je vrlo tesko radit prefektno kosto bi trebalo da se izbjegne korozija i da konstrukcija dugo ostane jaka! pocne li hrdzat, kosto bi lako moglo jer voda se svukud zavlaci onda pisi proplao jer ce se elementi u konstrukciji vrlo tesko mjenjat kad se sve izgradi! sjetimo se samo nedavnog pada tribine na grbavici, ona je bas pala radi ovi razloga, to jest hrdze! zahrdzalo, konstrukcija oslabila i normalno dodatni snijeg na njoj i popustilo pod pritiskom! za mene licno je bolje gradit betonske konstrukcije jer su dugotrajne! skuplje jest ali za nase prilike ljudi bi ako naprave da traje jer tesko bi se opet za 15-20 godina opet pravilo novo! stadioni od neki 8 do 10 hiljada su sasvim dovoljni za nase klubove a to je i neki minimalac koji se mora imat za nastupanje u euro kupovima, ako se nevaram granica uefe je 8000 uz normalno pratecu infrastrukturu kao wcovi za publiku, svlacionice za igrace, svlacionice za sudije, reflektore,parking, stolice sa naslonjacem, 100-150 mjesta za medije i VIP sekcije od neki 150-200 mjesta! znaci u sustini potrebna ti je jedna centralna tribina gdje ces imat sve ove elemente koji su potrebni da ispunis zahtjeve uefe i fife a ostale 3 strane u sustini mozes samo ozidat jednostavno i na njima trebaju samo bit osigurani ulazi i WC za gledaoce! to se u nas moze uradit povoljno i u betonskoj konstrukciji! nasi klubovi koji krenu sa gradnjom stadiona bi to trebali radit postepeno i to pocet sa centralnom tribinom koja bi normalno imala najvece troskove i onda polako kako pare doteknu sirit se dalje i zaokruzit stadion do neke konacne brojke od 8 do 10 hiljada sjedeci mjesta! meni se cini da u gradaccu bas to i rade i svaka cast ljudima! radovi ce sigurno potrajat i malo po malo nebi me cudilo da u roku 5-6 godina u gradaccu budu imali stadion koji ispunjava sve uefine zahtjeve i standarde!

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 16 feb 2013, 14:38

Ma ne vjerujem da je problem to što je čelično, može se to zaštititi, a to je praksa u sve više država, pa ne vidim zašto ne bi i kod nas... i stadion Zagreba je čelična konstrukcija i u dobrom je stanju, a imam primjer i u Livnu na školskom igralištu, čelični nosači i drveni redovi, mislim da to stoji 20 godina, bez ikakvih zahvata osim promjena dasaka tu i tamo, i uopće nema problema, a cijelo ljeto su tribine pune na ljetnim turnirima.
Hayley <3

cipiripi
Kontakt:

Post Postao/la cipiripi » 16 feb 2013, 14:49

Zna li iko kako napreduju radovi u Vrapčićima?
''Neka me mrze samo da me se boje''

NeRi_K
Kontakt:

Post Postao/la NeRi_K » 16 feb 2013, 15:05

Ovakva montazna tribina je dusu dala za iza gola gdje trebaju biti smjesteni gostujuci navijaci u manjim sredinama. Ono u Srebreniku je super stvar ako se uradi kako treba, samo ja bih onakvu tribinu radje stavio iza gola.
Službena web stranica NK "Jedinstvo" Bihać: www.****

astra1922
Kontakt:

Post Postao/la astra1922 » 16 feb 2013, 15:29

ja neznam otkud vama da je zeljezna tribina i konstrukcija jeftinija.posto se na toj montaznoj zeljeznoj moraju prvo saljevati temelji isto tako mislim da bi se lakse mogla napraviti betonska montazna tribina za manje para.zeljezo je skupo pogotovo ovi profili koji bi se koristili za tribine..sjecam se kako se pravila u gradaccu tribina i vidio sam da je najlaksi dio posla bio postavljanje betonskih dijelova i slagannje a najveci je problem uredenje ispod tribine.govorim za ovaj primjer stadiona u ceskoj ili slovackoj nisam ni gledao gdje
per aspera ad astra ..Zvijezda Gradacac

Nova sezona nova nafaka

rodjak
Kontakt:

Post Postao/la rodjak » 16 feb 2013, 15:31

badblueboylivno je napisao/la:Ma ne vjerujem da je problem to što je čelično, može se to zaštititi, a to je praksa u sve više država, pa ne vidim zašto ne bi i kod nas... i stadion Zagreba je čelična konstrukcija i u dobrom je stanju, a imam primjer i u Livnu na školskom igralištu, čelični nosači i drveni redovi, mislim da to stoji 20 godina, bez ikakvih zahvata osim promjena dasaka tu i tamo, i uopće nema problema, a cijelo ljeto su tribine pune na ljetnim turnirima.
pa po Americi se svi stadioni (bilo za vanjske ili unutrasnje sportove) rade od celicne konstrukcije(I-profili) i onda se na njih montiraju betonske ploce(tribine)koje su negdje drugo napravljene i tu se dopreme i sarafima se montiraju za tu konstrukciju(radio sam na 2 stadiona u New York-u pa znam kako ide)Vrlo malo betona se koristi uglavnom prizemlje i hodnici kuda ljudi hodaju,ostalo metal, gipsane ploce i razni drugi paneli) .Ako se pravilno zastiti ta konstrukcija moze biti koliko god hoces jer je oblozena oplatama i nije direktno izlozena vremenskim uticajima pa voda skoro i ne dolazi do njih.Ova gradnja od metalne konstrukcije ide veoma brzo(samo sklapas vec napravljene dijelove isto lego kockice :) )
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti

BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 16 feb 2013, 16:17

Pa u Americi se sve pravi na tu foru,al' nemoj da ti je palo na pamet da poredis Amere i nas ovde. :mrgreen:
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Jack777Pott
Kontakt:

Post Postao/la Jack777Pott » 16 feb 2013, 16:48

A cudnih ljudi kod nas. Da te celicne konstrukcije ne valjaju i da se ne isplate kao da bi ih itko radio, svamu manu moramo nac, nije ni cudo da smo u ku*cu kad nam nista ne valja, nista nam se neda, najbolje nam je ono nase od staro po 50-100 godina. Cak se i na brazilskoj Maracani koriste celicne konstrukcije. Nece bit na cijelom stadion, sto je i razumljivo, al jedan prsten ce biti od njih.

slika

Na tom stadionu ce se igrati finale svjetskog prvenstva, najbitnija utakmica u nogometnom svijetu, a nama ne valja za PL BiH. Smijesno.

Ako se sve uradi kako Bog zapovjeda onda ce to i potrajati i nemamo razloga za brigu. Uraditi tri tribine na 'U' s ovim celicnim konstrukcijama, onu glavnu betonsku, ispod nje smjestiti sve bitno, kao sto je netko vec pisao i imamo stadion po UEFA kriterijima.

cipiripi
Kontakt:

Post Postao/la cipiripi » 17 feb 2013, 13:50

Izgleda da se pojavio zainteresovani investitor u FK Sarajevo pa samim time i u klupski kamp i stadion.

"U Bosni i Hercegovini potencijal za ulaganje smo prepoznali isključivo u Fudbalskom klubu Sarajevo. Prvi korak bi svakako bilo ulaganje u izgradnju trening kampa." - prve su impresije g. Rufea, koji je dodao:
- "Drugi korak, uz ulaganje u FK Sarajevo, bila bi modernizacija stadiona Koševo, za šta bi trebali postići adekvatan dogovor sa nadležnim instancama vlasti u Sarajevu. Time bi se stvorili bolji uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica, poboljšao bi se imidž Kluba, a ujedno i ostvarile mogućnosti za poslovnu saradnju sa nizom partnera iz inostranstva..."

"Jedna od lokacija za izgradnju trening kampa FK Sarajevo je područje Općine Ilidža, uz Termalnu Rivijeru Ilidža, gdje su već spremni projekti, zemljište, a i nadležni organi u Općini su se pokazali kao vrlo kooperativni i konstruktivni kada su u pitanju investicije koje pomažu privredu Općine Ilidža."

Daj Bože
''Neka me mrze samo da me se boje''

rodjak
Kontakt:

Post Postao/la rodjak » 17 feb 2013, 14:39

Jack777Pott je napisao/la:A cudnih ljudi kod nas. Da te celicne konstrukcije ne valjaju i da se ne isplate kao da bi ih itko radio, svamu manu moramo nac, nije ni cudo da smo u ku*cu kad nam nista ne valja, nista nam se neda, najbolje nam je ono nase od staro po 50-100 godina. Cak se i na brazilskoj Maracani koriste celicne konstrukcije. Nece bit na cijelom stadion, sto je i razumljivo, al jedan prsten ce biti od njih.

slika

Na tom stadionu ce se igrati finale svjetskog prvenstva, najbitnija utakmica u nogometnom svijetu, a nama ne valja za PL BiH. Smijesno.

Ako se sve uradi kako Bog zapovjeda onda ce to i potrajati i nemamo razloga za brigu. Uraditi tri tribine na 'U' s ovim celicnim konstrukcijama, onu glavnu betonsku, ispod nje smjestiti sve bitno, kao sto je netko vec pisao i imamo stadion po UEFA kriterijima.
e upravo ovako su svi stadioni u Americi napravljeni,i moze se vrlo brzo napraviti.Ali glavno pitanje je za nas sta je jeftinije,jer je metal u zadnje vrijeme poskupio(prije bio skoro dzaba)a kod nas je beton dosta jeftin.Dakle glavno pitanje nije da li je bolji stadion od betona ili metala(kad se zavrsi nikakve razlike nema)nego koji je jeftiniji (a metalni je puno laksi sto znaci ne moraju temelji biti ogromni ko kad se pravi betonski stadion a i puno se brze gradi)
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti

BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 17 gostiju.