..................................................................

"Iako u prvih devet kola nije bio član našeg tima, Vojo Ubiparip je u zadnjih deset postao prvi strijelac ekipe sa četiri postignuta gola."
- U prvih 9 kola ,dakle bez Ubiparipa Tuzla je osvojila 7 bodova.
- U sljedećih 10 kola sa Ubiparipom Tuzla je osvojila 13 bodova.
- U prvih 9 kola ,dakle bez Ubiparipa Tuzla je postigla 6 golova.
- U sljedećih 10 kola,dakle sa Ubiparipom Tuzla je postigla 12 golova.
---------------------------------------------------------------------------------
- Ovi podaci govore šta znači pravi igrač na pravom mjestu.Još treba dodati da Ubiparip nije prošao pripreme sa ekipom.Ja ovdje ne mislim samo na postignute golove i asistencije nego i koliki je uticaj dolazak Ubiparipa imao na ekipu.
- Ista je situacija kad je u pitanju bilo koje drugo mjesto u ekipi.Fejzić je izostao ,sreća samo jednu utakmicu i u toj utakmici naš golman nije postavio zid kako treba.Iako je visok ili dug gotovo 2 metra primimio je dječiji gol.
Ako mi budemo ovako sporo učili ili plaćali ovako skupo školu onda ćemo zaista teško opstati u ligi. - Mi ne možemo imati nikakave sigurne prognoze kad je povratak Milakovića u pitanju.Ne možemo znati kad će on bit spreman.Prema tome prinuđeni smo da računamo da nećemo , kad je proljeće u pitanju imati Milakovića.On i kad se priključi pripremama to će biti pod specijalnim tretmanom i bez forsiranja jer bi mogli uništiti karijeru mladiću.
- Zaključak je da nam treba i da se mora nabaviti igrač tipa Ordagića koji može igrati od šesnesterca do šesnesterca.Dakle defanzivac ali sa tehnikom i kretanjem ofanzivca.Neka tu Stjepanovića osim ako nije došao kraj njegovoj karijeri, neka i Hasanovića,Širanovića ali treba neko kao Ordagić ili Luka Modrić ako je lakše za razumiti.Šećerović i Mitrović nisu takvi igrači i neče nikada biti.Još sam žalosniji sa saznanjem da su Hasanović i Širanović zaigrali gotovo pred kraj polusezone.Od utakmice protiv Zrinjskog u Kupu.Uz Hasanovića ,Širanovića te pojačanje ala Ordagić nama obzirom na neizvjesnu situaciju sa Milakovićem treba još jedan igrač na toj poziciji i to tehnički potkovan.Utom slučaju možemo ali i ne moramo ostaviti i Mitrovića a Šećeroviću se zahvaliti.Taj defanzivni blok nam je šepao gotovo cijelu polusezonu, a o početnim ofanzivnim loptama od strane naših defanzivaca da i ne govorim.
- Zbog toga je Stojčev u čudu gledao da li da čeka loptu na centru ili nekoliko metara prije ili poslije centra li da ide u pomoć onim defanzivcima.Kad se uzme u obzir ovo i činjenica da smo igrali 9 kola bez centarfora onda nam je jasno što smo tu gdje jesmo.
- Stojčeva svakako treba zadržati jer se radi o momku koji zna fudbal.Ali ako on nema suspregu sa saigračima pogotovo onim koji po formciji prvi sarađuju s njim , onda je on ili bilo koji igrač ovog svijeta nemoćan.
- Nemoć defanzivnog reda je stavljala na muku i štopere jer se stvarala panika i nesporazumi između ove dvije linije.Lijevog beka nismo imali svih 19 utakmica.Šarčević nije bek a Čomor nije lijevi bek.Kad smo kod bekova ni Efendić nije dao svoj maksimum.Pošto ga znamo iz Slobode kako je igrao kod Musemića od njega valja tražiti da se daje maksimalno jer ,sad je u klubu koji mu je omogućio da se bez ostalih životnih briga potpuno posveti profesiji.On ne bi smio zapasti u zamku da eventualno razmišlja o platama drugih igrača, to bi ga sputalo da bude profesionalac.
Kad je riječ o Čomoru on može ostati kao dobra zamjena iza Širanoviča,Hasanoviča i eventualno Stjepanovića i bekove.U tom slučaju možemo se zahvaliti i Mitroviću.Ovde podvlačim da igrači defanzivci češće dobivaju kartone i samim tim i veća je mogućnost njihovog povremenog prinudnog odsustva iz ekipe .Zato u defanzivnom redu treba imati uduplane igrače .
- Naša krilla su igrala po sistemu toplo hladno.Žao mi je što Vukmirović nije imao odgovarajuću minutažu.Nukić je momak za desnu stranu jer on "nema lijeve noge".tehnika mu je takva kakva je.Da je brz jest i on voli lopte u for.Ali kad mu protivnik stane u blok nema baš neki izbor rješenja.Crnkić je tehnički kud i kamo potkovaniji ali nije pokazivao kontinuitet u formi , nego od utakmice do utakmice,barem ono koliko je igrao,a i on je igrao malo .Ipak uz Murgu ,i ovu trojicu nedostaje nam još jedan ofanzivac.To mora biti "Stojčev broj 2 ", po mogučnost dešnjak koji lako igra na bilo kom dijelu terena u polju protivnika.Koji je u stanju izmijenit mjesto sa saigračem pa se naći na krilu ,a krilo da povuče protivnike unutra ali i koji može jedan na jedan proći protivnikai ili završiti akciju ili dati zadnji pas.
- Nukića nam valja držati i zbog starosnog limita U-21.a ako će neko da ode dovođenjem ofanzivca, onda je to Murga.Ne znam šta nam je sa Poturalićem i je li napredovo u "večernjoj školi".Mahmutovićev oparavak će biti isto ko i Milakovićev,neizvjestan.Nedao Bog da se nešto desi Ubiparipu mi smo opet bez centarfora.Tuzla mora uz Ubiparipa imati jednog solidnog centarfora bar za ovo proljeće.Ne bih bio garant da su rješenja poput Nukića dobra za nedaj Bože duži rok.
- Dakle, valja nam kupiti : Lijevog beka (kao Subića), dva defanzivca sa ofanzivnim mogućnostima poput Ordagića,ofanzivca univerzalca poput Stojčeva ,centarfora rezervu ,iskusnijeg igrača(recimo , Zukića iz Slobode ili OSTAVITI STOKIĆA).
-Slušao sam na tribini, ljudi govore ,bezbeli malo čuli pa još dodali:"sve će ovo sad Husić promijenit ,dolazi 8 ili 10 igrača".Neka ali na ljeto , ali sada treba pažljivo "izmijeniti dijelove koji su dotrajali".Novi tim za veće domete se može skupiti na ljeto, na zimu nikako.
Za kraj ostavljam Starčevića.Ja bih ipak onog Slavka Petrovića bez kose ali sa skustvom.Opstanak je u pitanju i to u prvoj godini igranja u PL.Imamo dušmana i kao drugi Tuzlanski klub u PL ali i u samoj Tuzli. Direk. stadiona neki dan kuka, kako na Tušnju igraju 2 kluba.Mi odigramo utakmicu jednom u 15 dana a Sloboda 1 u 15 dana i još 10 do 12 treninga.Ali neće direk. da kaže :"istina,TuzlaCity ne trenira na glavnom terenu stadiona Tušanj nego samo Sloboda".Partijski novinar to spakuje i čitalac treba da izvuče zaključak da je Tuzla kriva što Tušanj nije baš u najbojem stanju.Kroz takve primjere se vidi da oni Tuzlu očima gledati ne mogu. I zato sve pogledam vijest, da je kupljen plac i da kreće izgradnja našeg stadiona.Ali ,možda i presjednik čeka da vidi konačni ishod takmičenja u prvoj godini PL.