iniesta vs zidan
to je lijepa tema, ima argumenata da je bolji zidan, ima argumenata i da je bolji iniesta, tu nema zbora, al ja kako to gledam, tu je to negdje, iniesta do sad sto je odigrao, da ne sutne vise loptu nikad, po meni moze rame uz rame s velikim zizuom, a evo i argumenata, i to i az jednog i za drugog
u cemu je bolji zidan, bolji je bio u slobodnjacima, vise je golova cini mi se davao, liderske sposobnosti je imao sigurno vece nego iniesta, ima to i jos ponesto sigurno, jos neke stvari u kojima je zidan blago ili osjetno u prednosti
sto se tice inieste, ond je vise playmaker, u toj playmakerskoj ulozi je osjetno bolji od zidana, elegancija im je tu negdje, po meni prednost inieste je konstatnost, za zidana znamo da je imao losih utakmica i losih godina, iniesta na svojoj poziciji je konstatno najbolji vec godinama, zidan nije to bio, nekad je bolji bio rivaldo, nekad toti, nekad ronaldinjo, iniesta zadnjih 5 sezona sigurno nema konkurenciju na svojoj poziciji ofanzivnog playmakera
sto se tice titula, iniesta ima vise bitnijih trofeja jedno evropsko osvojeno vise, i dvije lige prvaka vise, u tim titulama i iniesta i zidan su bili vrlo bitni, neka su finala i odlucivali, u tom segmentu ja bi stavio znak jednakosti iako iniesta ima vise titula, al imao je i bolji tim, smijesno je pricati da je zidan sam nosio francusku do titula, istini za volju titulu svjetskog prvenstva francuzi su osvojili fakticki bez njega, bilo je to i dosta provlacenja protiv paragvaja recimo, prica se samo o zidnau, a sta bi bilo da nije bilo jednog turama koji je uveo francuze u finale kad ih je izvukao od poraza protiv hrvatske,jeste odlucio finale, al trebalo je doci do toga, francuska je bila beton reprezentacija tada i igrali su kod kuce, kasnije je zidan postao vodja reprezentacije tek i pruzao je maestralne partije, ali pruza ih i iniesta
ipak iako je francuska do finala i titula isla uvijek zahvaljujuci kvaliteti cijele ekipe, i ona sto je osvojila svjetsko, i ona kasnije kad su stasali anri, riberi, trezege, pires i ostali, uvijek je ta francuska bila beton, ali ova spanija je ipak kvalitetnija, ovaj momak sto govori kako je zidan sam pobjedjivao brazil i spominjao kafua i karlosa, sta reci, u finalu svjetskog brazil jeste bio mocan po igracima, to je pokazao na prvenstvu do finala, ali ne moze se ne reci da su se tad desile neke cudne stvari, ronaldo pada u komu i odigra nevjerovatno lose, brazilci su bili u grcu, jos je francuska bila i domacin i ljudi koji su svjedoci tih dogadjaja tvrde da je sve bilo jako jako cudno, brazilci koji su bili cijelo prvenstvo raspjevani, skloni zahebancijama, taj dan su bili prestravljeni kad su vidjeli ronalda, trener je vec bio pripremio sastav i taktiku kad dolazi ronaldo iz kome i bolnice i upada u tim, sumnjivo brat bratu. u njemackoj opet druga prica, nema se potrebe velicati ta reprezentacija brazila i tako velicati zidan, taj brazil je bio rastiman totalno cijelo prvenstvo, cafu i carlos su bili stari, trener je fulao formacije, rastimani orkestar je to bio i jedva su hrvate dobili i svaka ozbiljnija reprezentacija bi ih tad otresla jer jednostavno taj brazil je imao imena ali i velike sukobe starijih i mladjih igraca itd
iniestine igre u dresu spanije su bile konstantne uvijek, zidan se znao sa francuskom osramotiti, iniesta nije nikad, niti je iniesta na velikim takmicenjima ikada podbacio, ili je najbolji ili jedan od najboljih, zidan se znao izgubiti, napraviti glupost itd. psiholoski faktor je tu na strani inieste jer je ipak gospodin za zidana koji je znao bii prgav, nekoliko puta tokom karijere je imao poteze u stilu pepeta, iniest nikada
sto se tice klupskog dijela, i tu je to podjednako, jedna liga prvaka koju je osvojio zidan se realom, tada skupinom velikih zvijezda, njegove igre u realu i juvetu su bile odlicne, ali kako kad, neke sezone su sigurno bile za zaborav, iniesta u barci je ipak konstantniji ali i tu se mora priznati da je barca puno bolji tim nego zidanove ekipe
ima tu jos materijala za pricu i poredjenja, ali ako gledamo realno onako, bez navijackih strasti i bez nostalgije, mislim da su njih dvojica rame uz rame, svi argumenti kad s saberu, tu je to negdje, x ko kuca, niko ne moze argumentovano dokazati da je bilo ko bolji
najbolje bi poredjenje bilo da nekako zamislimo situaciju da zidan igra u spaniji i barci u kojoj igra iniesta umjesto njega, dal bi bolje to ekipe bile, sta mislite, po meni ne bi, tu bi negdje to bilo, nesto bi bilo malo bolje, nesto slabije, playmakerski bi se izgubilo, a dobilo bi se u napadu vjerovatno vise. onda zamislimo da je u onim ekipama umjesto zidana igrao iniesta, opet tu negdje
zato ljudi moji treba biti realan, sve sagledati i reci ono sto je objektivno, a to je da su rame uz rame, eh sad iniesta ima priliku da ga i pretekne, zidan je svoj odigrao, iniesta ima jos za pokazati, al sad ako poredimo, isto
ono sto se uvijek u ovim poredjenjima provlaci jesu misljenja ljudi koja su uvijek obojena potcjenjivackim odnosom prema danasnjim igracima bare, i dalje ima onih koji kazu da ni messi ne moze u pordjenje sa zidanom, iako je objektivno gledajuci messi spejs satl za zidana, pa onda ne moze messi ni s peletom ni maradonom, a svako ko objektivno gleda vidi da je messi zaista najbolji igrac ikada, jer radi ipak ono sto niko prije nije mogao itd, ista potcjenjivanja su i u vezi s iniestom, al najsmjesnije je to kako strucnjaci u svojim analizama izvrcu cinjenice, kad treba potcijeniti messija odma ide prica o zaslugama inieste i xavija, al nekoliko dana kasnije kad se prica o velicini recimo inieste odma prica o messiju, kako je lako igrati sad s njim, i na kraju ispade niko nije toliko bitan heh, zaista smijesne price
ono sto ljudi moraju priznati, i sto je jasno ko dan, jeste cinjenica da je iniesta, a mozda i xavi, jedan od najboljih na svojoj poziciji svih vremena, tu je i zidan i jos neki, rame uz rame, treba i priznati da je messi klasa iznad njih, iako ja volim vise iniestu nego mesija, ja nemam problem priznati da je messi ipak klasa iznad, jer messi kad se povuce nazad igra bolje kao playmaker i od inieste i od zidana, a kad ode naprijed onda postaje jedan od najboljih napadaca svih vremena, messijevi pasovi su cak genijalniji od iniestinih i zidanovih itd, treba biti realan jbg
NE DAJTE MI LAGAT' !!!