Ljetovanje/Putovanja

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vaša destinacija ovog ljeta 2020: ?

Neum
28
16%
Blagaj
3
2%
Zapadna Hercegovina
17
9%
Planine u BiH
19
11%
Turska
33
18%
Ništa, sjedim kući čuvam se od korone
28
16%
nešto drugo ?
52
29%

Ukupno glasova: 180

Wandelanoite
Kontakt:

Re: Ljetovanje/Putovanja

Post Postao/la Wandelanoite » 08 jun 2020, 10:55

Beduin je napisao/la:
08 jun 2020, 10:42
Ja sam prosle godine u Tunisu se razocarao, vjerovatno zbog prevelikih ocekivanja nakon Turske, Dubaija... jednostavno ljudi samo gledaju da ti prodaju muda pod bubrege, od jahanja kamile, safarija i slicnih gluposti koje si na slikama jedno, a u realnosti nesto trece.
Istina, ima se dosta toga obici, dozivjeti, njihovi bazari i shoping generalno je cool, ali hoteli su im katastrofa (5*), tek kasnije samo saznao da je neuporedivo 5* u Tunisu i npr. Turskoj (i Evropi generalno).
Cak i selekcija hrane je bila mizerna naspram Turske, moja je gigant za Tunis, Egipat i slicne zemlje. Ali jedno lijepo iskustvo i nesto novo.
Jesil isao u Saharu u Douz? Po meni najljepsi dio Sahare kakav nisam dozivio ni u Egiptu ni u Maroku.
Svi seru za hotele, ja sam bio u Sousse El Ksar hotel i mogu reci da sam prezadovoljan nije prevelik hotel, a prelijepo uradjen u orijentalnom stilu.

Vrijedi otici u Tunis, nije ni skup, a nudi mnogo toga, pogotovo ko zeli obici citavu zemlju ima svasta za vidjeti.
MES QUE UN CLUB!
Dušan Bajević - nastavak propasti bh. reprezentacije.

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 08 jun 2020, 11:42

Wandelanoite je napisao/la:
08 jun 2020, 10:55
Beduin je napisao/la:
08 jun 2020, 10:42
Ja sam prosle godine u Tunisu se razocarao, vjerovatno zbog prevelikih ocekivanja nakon Turske, Dubaija... jednostavno ljudi samo gledaju da ti prodaju muda pod bubrege, od jahanja kamile, safarija i slicnih gluposti koje si na slikama jedno, a u realnosti nesto trece.
Istina, ima se dosta toga obici, dozivjeti, njihovi bazari i shoping generalno je cool, ali hoteli su im katastrofa (5*), tek kasnije samo saznao da je neuporedivo 5* u Tunisu i npr. Turskoj (i Evropi generalno).
Cak i selekcija hrane je bila mizerna naspram Turske, moja je gigant za Tunis, Egipat i slicne zemlje. Ali jedno lijepo iskustvo i nesto novo.
Jesil isao u Saharu u Douz? Po meni najljepsi dio Sahare kakav nisam dozivio ni u Egiptu ni u Maroku.
Svi seru za hotele, ja sam bio u Sousse El Ksar hotel i mogu reci da sam prezadovoljan nije prevelik hotel, a prelijepo uradjen u orijentalnom stilu.

Vrijedi otici u Tunis, nije ni skup, a nudi mnogo toga, pogotovo ko zeli obici citavu zemlju ima svasta za vidjeti.
Nisam isao u Saharu, nisam stigao sve obici sto je i logicno. Neke stvari su mi bile relativno daleko za obici, nazalost.
Ja sam bio u El Mouradi El Menzah hotelu, pogledaj na slikama i odusevit ces se jer izgleda fantasticno, medjutim sam enterijer je uzas, toaleti katastrofa, higijena ocajna, tv starinski sa par kanala, kreveti losi, ma sav enterijer je demode i tek neke sobe su bolje opremljene koje trebas podosta doplatiti.
Selekcija hrane im nije Bog zna sta, dok dolaci i voce su dobri. Za doruca imas samo 1 vrstu salame i 2 vrste sira, poneki namaz i neke sitnice, a forsiraju dosta leftovera od vecere da se ujutro koristi. Nakon Turske ovo je bilo uzasno brate.

Bazeni su super, na to nemam zamjerki. Iako se voda slabo cistila, sam dojam na bazenima je super, imas slanu i slatku vodu, dubine za svakoga, program na bazenima ONAKO, srednja ocjena.
Ali i ovdje forsiraju njihov stari stil, na lezaljkama umjesto peskira ti izdaju neke starinske plahte.
Ja sam se razocarao jer sam vise ocekivao, a to je savjet svakoga - u Tunisu ne ocekuj previse, ako si posjecivao egzotiicnije destinacije, i onda ces biti zadovoljan.

Zbog Tunisa sam, barem za sad, odustao od Egipta ciji su hoteli i hrana slicni Tuniskim, ako je vjerovati pisanjima drugih.
Iako mi je Egipat uvijek bio ponajveca zelja za obici zbog historije i svega sto ces vidjeti, dozivjeti, ali sa malom bebom jednostsvno sad ni ne mogu ici tamo po onim vrucinama i visekilometarskim udaljenostima.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 08 jun 2020, 11:44

Ovog ljeta u Libiju, InshAllah. Jeftini aranžmani, a svega vidiš.
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 08 jun 2020, 11:46

Osim13 je napisao/la:
08 jun 2020, 11:44
Ovog ljeta u Libiju, InshAllah. Jeftini aranžmani, a svega vidiš.
Couchsourfing kod brata Hende
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

AirRamiz
Kontakt:

Post Postao/la AirRamiz » 08 jun 2020, 12:11

neka preporuka za budzet od 2.5 milje??
jaran mi je isao na tajland u januaru preko BG agencije i potrosio preko 3.5 hiljade za cini mi se 12 nocenja..ali valjda su koristili sve te izlete, jahanje slona i ostale guljacine. slike su me fakat odusevile, od plaza do kurava po klubovima. osim lokalnih, ruskinja najvise.

kaze da bi mogli za dosta manje u solo aranzmanu. taman se ide u decembru-januaru pa bih se mozda i ja protegao do 3 milje.

a ako popusti korona, mozda bi se moglo do grcke u septembru, mjesto poput lefkade ili krfa...ili imate neki drugi prijedlog?
ovaj zanzibar je dosta aktuelan, samo ne znam jel za moj dzep, do 3 milje....bitno je kakav je provod...jeb.o prirodne ljepote

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 08 jun 2020, 12:35

Beduin je napisao/la:
08 jun 2020, 11:42

Nisam isao u Saharu, nisam stigao sve obici sto je i logicno. Neke stvari su mi bile relativno daleko za obici, nazalost.
Ja sam bio u El Mouradi El Menzah hotelu, pogledaj na slikama i odusevit ces se jer izgleda fantasticno, medjutim sam enterijer je uzas, toaleti katastrofa, higijena ocajna, tv starinski sa par kanala, kreveti losi, ma sav enterijer je demode i tek neke sobe su bolje opremljene koje trebas podosta doplatiti.
Selekcija hrane im nije Bog zna sta, dok dolaci i voce su dobri. Za doruca imas samo 1 vrstu salame i 2 vrste sira, poneki namaz i neke sitnice, a forsiraju dosta leftovera od vecere da se ujutro koristi. Nakon Turske ovo je bilo uzasno brate.

Bazeni su super, na to nemam zamjerki. Iako se voda slabo cistila, sam dojam na bazenima je super, imas slanu i slatku vodu, dubine za svakoga, program na bazenima ONAKO, srednja ocjena.
Ali i ovdje forsiraju njihov stari stil, na lezaljkama umjesto peskira ti izdaju neke starinske plahte.
Ja sam se razocarao jer sam vise ocekivao, a to je savjet svakoga - u Tunisu ne ocekuj previse, ako si posjecivao egzotiicnije destinacije, i onda ces biti zadovoljan.

Zbog Tunisa sam, barem za sad, odustao od Egipta ciji su hoteli i hrana slicni Tuniskim, ako je vjerovati pisanjima drugih.
Iako mi je Egipat uvijek bio ponajveca zelja za obici zbog historije i svega sto ces vidjeti, dozivjeti, ali sa malom bebom jednostsvno sad ni ne mogu ici tamo po onim vrucinama i visekilometarskim udaljenostima.
Sto se tice Egipta bio sam jednom u Hurghadi u Sunny Days el Palacio, drugi put sam isao u Soma Bay zaliv od Hurghade udaljen 25-30km u resort Caribbean World koji ima 17000 soba.
Hurghada je pravi grad i imas sve. Crveno more najbolje na svijetu, snorkeling, ronjenje totalna uzivancija kakvu neces nigdje dozivjeti. Od izleta imas sve u blizini.
Meni sto se nije dopalo u Hurghadi jeste kad se probudis, a ono 40 stepeni, u hotelima je klima na 22,23 stepena, a napolju preko dana ide i preko 40, kada udjes u hotel zamanta ti se.

Hrana je meni bila dobra, a izbirljiv sam sto se tice toga, imas i McDonalds i one arapske tipove Subwaya i ostale fast food zajebancije.

Sto se tice historije na Kairo odma zaboravi osim ako nisi lud otici u 12h navece iz hotela putovati citavo jutro, doci u Kairo i onda na 40 stepeni citav dan hodati. Juzno prema Sudanu, dolina Kraljeva, Luxor su 4,5h voznje, ali isto nema sanse obilaziti ja sam kupovao flase vode s kojima sa se kupao u hodu za 5 minuta opet suh i znoj lije, znaci nema sanse obilaziti ista od tih stvari prije oktobra, novembra.
MES QUE UN CLUB!

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 08 jun 2020, 12:39

AirRamiz je napisao/la:
08 jun 2020, 12:11
jaran mi je isao na tajland u januaru preko BG agencije i potrosio preko 3.5 hiljade za cini mi se 12 nocenja..ali valjda su koristili sve te izlete, jahanje slona i ostale guljacine. slike su me fakat odusevile, od plaza do kurava po klubovima. osim lokalnih, ruskinja najvise.

kaze da bi mogli za dosta manje u solo aranzmanu. taman se ide u decembru-januaru pa bih se mozda i ja protegao do 3 milje.

a ako popusti korona, mozda bi se moglo do grcke u septembru, mjesto poput lefkade ili krfa...ili imate neki drugi prijedlog?
ovaj zanzibar je dosta aktuelan, samo ne znam jel za moj dzep, do 3 milje....bitno je kakav je provod...jeb.o prirodne ljepote
Suncev Breg, Bugarska neces se pokajati ni sekunde, jos su najavili smanjenje cijena ili Mamaia, Rumunija.
MES QUE UN CLUB!

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 08 jun 2020, 14:12

08 jun 2020, 12:35
Beduin je napisao/la:

Sto se tice Egipta bio sam jednom u Hurghadi u Sunny Days el Palacio, drugi put sam isao u Soma Bay zaliv od Hurghade udaljen 25-30km u resort Caribbean World koji ima 17000 soba.
Hurghada je pravi grad i imas sve. Crveno more najbolje na svijetu, snorkeling, ronjenje totalna uzivancija kakvu neces nigdje dozivjeti. Od izleta imas sve u blizini.
Meni sto se nije dopalo u Hurghadi jeste kad se probudis, a ono 40 stepeni, u hotelima je klima na 22,23 stepena, a napolju preko dana ide i preko 40, kada udjes u hotel zamanta ti se.

Hrana je meni bila dobra, a izbirljiv sam sto se tice toga, imas i McDonalds i one arapske tipove Subwaya i ostale fast food zajebancije.

Sto se tice historije na Kairo odma zaboravi osim ako nisi lud otici u 12h navece iz hotela putovati citavo jutro, doci u Kairo i onda na 40 stepeni citav dan hodati. Juzno prema Sudanu, dolina Kraljeva, Luxor su 4,5h voznje, ali isto nema sanse obilaziti ja sam kupovao flase vode s kojima sa se kupao u hodu za 5 minuta opet suh i znoj lije, znaci nema sanse obilaziti ista od tih stvari prije oktobra, novembra.
Upravo radi Kaira-Gize-Luxora mi i jeste zelja otici u Egipat zbog historije i piramiga, Sfingi, hramova kao i krstarenje Nilom, pored Crvenog mora i uzivanja u Hurghadi, naravno.
Jednostavno mi je Egipat kao nesto sto moram posjetiti dok sam ziv i hocu sigurno. Ali evo godinama unazad zbog djece mi se ne da otici pa izaberemo neku drugu destinaciju. Po svemu sudeci cu u naredne dvije godine otici sa zenom, a djecu ostaviti na cuvanje. :mrgreen:

I da, za Tunis nisam spomenuo velike mesnate zohare koji su mi se posrali na odmor posljednje 2-3 noci. Iako sam u Dubaiju vidjao i daleko vece, dzinovske zohare, ali barem nisu bili u sobama za razliku od Tunisa, haha.

PS. Neko je gore spominjao Budimpestu, iako je proslo dosta godina otkako sam tamo bio, sjecam se onog njihovog nacionalnog folklornog programa uz tradicionalnu nosnju, cigansku muziku i domaci gulas kojeg ti serviraju za stolom direktno iz velikih kazana kao i domace vino, a pogled vrhunski, negdje gore na brdu nadomak Budima (ako se ne varam, ili je Peste, uceraj mu sad). Noc fantasticna bila i to svako treba tamo ispostovati.

075 ❤

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 08 jun 2020, 14:17

Onda idi u oktobru ili novembru, a imas i soluciju avionom Hurghada - Kairo nisu preskupe karte. Patnja ti je busem ici na taj izlet jer se krece navece u 12h, putuje se citavo jutro i onda si tamo citav dan.
MES QUE UN CLUB!

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 08 jun 2020, 14:19

08 jun 2020, 12:35
Beduin je napisao/la:

Imaju oni čudno bodovanje, koje njima ide u prilog, kad su u pitanju zvjezdice. Oni nešto svoje furaju...
Hotel gdje sam ja bio zadnje 2 godine, na recepciji piše da im je vlada Egipta dala 5 zvjezdica. Oko recepcije, restoran i taj donji dio može proći, ali sobe nema šanse da mogu proći pod 5 zvjezdica.
Još kad uporedis hotele sa 5 zvjezdica (Npr. Hotel Tornik na Zlatiboru), koji imaju heliodrom i ostale stvari koje po propisu trebaju za 5 zvjezdica, onda tek vidiš kakva je to manipulacija.

A obilazak po suncu meni vala i nije neki problem. Meni je puno ljepsa klima tamo, nego kod nas. Kod njih kad je 40, nije toplije od hercegovačkih 30.
Cak sam prije dvije godine bio tamo u Ramazanu, kad se nije mogla piti voda i opet se izdržalo.
Ustvari oni i zamijene dan i noć kad su te velike vrucine, po danu obilazis muzeje i zatvorene objekte, a po noći hodas...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 08 jun 2020, 14:31

kraljttbvb je napisao/la:
08 jun 2020, 14:19

A obilazak po suncu meni vala i nije neki problem. Meni je puno ljepsa klima tamo, nego kod nas. Kod njih kad je 40, nije toplije od hercegovačkih 30.
Cak sam prije dvije godine bio tamo u Ramazanu, kad se nije mogla piti voda i opet se izdržalo.
Ustvari oni i zamijene dan i noć kad su te velike vrucine, po danu obilazis muzeje i zatvorene objekte, a po noći hodas...
Mogao sam i ja u Tunisu i nije mi bilo vruce lagano sam sve obisao, dok u Luxoru katastrofa u julu mjesecu bilo je sigurno 46,47 stepeni ma ne mozes hodati, odma sam Kairo otkazao prebacio pare za El Gounu pored Hurghade luksuzno odmaraliste njihova Venecija.

Najgore sto su u Luxoru svi muzeji na otvorenom, jedino u tvornici alabastera i nekom muzeju papirusa mozes sjesti na stepenice, zapaliti cigaru i odmoriti.
MES QUE UN CLUB!

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 08 jun 2020, 14:34

AirRamiz je napisao/la:
08 jun 2020, 12:11

Zanzibar ti je više za odmor sa ženom, nije baš za provoda. :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 08 jun 2020, 18:38

Sunce ti poljubim gdje ljudi ljetuju...
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 08 jun 2020, 18:39

Kaunas je napisao/la:
08 jun 2020, 18:38
ja i ti ni do neuma ne mozemo, a fol dijaspora neka :urnebes:
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

alex1991
Kontakt:

Post Postao/la alex1991 » 08 jun 2020, 19:28

Je li neko bio na Santoriniju ?
Iz rukava ON svakoga dana izvuce nekog keca..

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 08 jun 2020, 21:21

redbull93 je napisao/la:
08 jun 2020, 18:39
Kaunas je napisao/la:
Ma mi smo izgleda obicne karne prijatelju...
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 08 jun 2020, 22:06

Kaunas je napisao/la:
08 jun 2020, 21:21
redbull93 je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:
Ma mi smo izgleda obicne karne prijatelju...
:mrgreen: :thumbup:

Istok je prilicno jeftin, vama iz dijaspore bi to bio kikiriki.
Ovaj hotel sa njihovih 5 zvjezdica dodje soba oko 50 maraka noć. A cijene svega oko 2-3 puta manje nego u BiH. Jedino su cigare skupe, cijena ko kod nas.

Jedino što je avio karta poskupa. Povratna u Turkishu (Sa - Istanbul - Cairo i nazad) dodje oko 550 evra. Dok je sa Air Serbia (Sa - Beograd - Cairo i nazad) oko 500...

Za 2 milje evra, pa čak i manje, možeš otići 7 dana i ko kralj se provesti ;)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

LlullSergio
Kontakt:

Post Postao/la LlullSergio » 09 jun 2020, 00:23

Bio sam ja tamo pocetkom 2000-ih u Egiput u Sharm El Sheiku kad je bio jedna od top svjetskih destinacija. Nesto je Relax nudio neku bas povoljnu opciju sa 7-8 nocenja u Sharm El Sheiku i onda putovanje busem do Kaira i tamo 3-4 dana provedes.

Jos tad hotel bio faking Hilton jbt. I dan danas najbolji hotel i kompleks u kojem sam bio ( a 4-5 puta sam isao u Tursku/Antaliju). Nesto nevidjeno, plus ono crveno more, milion riba nekakvih, kristalno cista voda. A i nikad bolji dizajn bazena nisam vidio, sa nekakvim vodopadima, mostovima i slicnim stvarima. Ni dan danas mi nije jasno kakva je to tad ponuda bila,al' je vjv najbolji ugodjaj kojim sam bio pocastvovan :mrgreen:

Jos u Kairu su nas isto u neki jak internacionalni lanac hotela smjestili. A i imali smo posjetu Aleksandriji jedan dan.

Par godina kasnije sam bio u Hurghadi (vec se desila serija onih teroristickih u Sharm el Sheiku) ,ali nije to to bilo. Mada to je vec period poslije one revolucije i vec je previse murije bilo na cesti. Pali su sto se tice higijene, održavanja soba i enterijera i jbg.

Ovo sto kolega kaze za Tunis vise manje se slazem. Na slikama izgleda top,ali kad dodjes star namjestaj, slaba higijena. Mislim bude tebi dobro, nije da ti nesto fali, ali sto kaze zaletis se malo, vidis slike, izgleda top,a ustvari bude nesto drugacije :mrgreen:

A generalno klima je puno podnosljivija u Tunisu nego u Egiptu. U Egiptu sam se oba puta kuhao, ono doslovno moras pobjeci tamo od pola 12 do 2,pola 3. Dok u Tunisu mi je klima dosta slicna ovoj na Jadranu. I kad przi sunce nije to ni izbliza kako je u Turskoj ili Egiptu. A i oba puta kad sam bio u Tunisu bilo je kisnih dana.

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 09 jun 2020, 08:43

redbull93 je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:
Znas da u Bosni kaze "Ne jede meso onaj ko ima, nego ko je naucio". 😂

Salim se, naravno. Nego, sto se klime tice tek u Dubai kad odete vidjecete koja je to patnja i sta znaci vlazan zrak, disat ne mozes, a zivot preko dana bukvalno stane, izuzev trznih centara i automobila na ulicama.
Zato se tamo ne ide u periodu Juni-Septembar.

075 ❤

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 12 jun 2020, 19:03

Gospoda bili i ostali :)

Turska je ukinula restrikcije za ulazak stranaca u zemlju.

Po slijetanju aviona na aerodrom, prije pasoške kontrole putnici će prolaziti zdravstvenu kontrolu. Samo oni koji budu sumnjivog zdravstvenog stanja će se testirati na Covid-19 (PCR test) koji neći ići na trošak putnika nego na trošak Republike Turske. Ukoliko putnik bude pozitivan, brigu o njemu preuzima Ministatstvo zdravstva Republike Turske.

Eto samo da znate.

@kaunas mozda bude kakve ponude i za nas sirotinju :mrgreen:
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: lol89 i 7 gostiju.