Liga Zeničko-Dobojskog Kantona

Pasha
Moderator
Kontakt:

Re: Liga Zeničko-Dobojskog Kantona

Post Postao/la Pasha » 04 feb 2014, 23:25

da razjasnimo neke stvari.

Čelik i Rudar nemaju baš neku saradnju. sad je u Rudaru glavni Nihad Perčo. čovjek koji je ranije imao veliki utjecaj u Čeliku. poznata priča oko "inat kluba" ne samo u Zenici. opet da se razumijemo, nije Rudar "inat klub". ipak je to klub sa dugom tradicijom, nego on je ušao u klub iz inata. inače je on nogometni menađer, pa na taj način uigrava neke svoje igrače. tako da je njemu najviše u interesu da dođu bar po Prve lige Federacije. a ima neke privrednike koji svakako ne ulažu u Čelik, koji će ga pogurati.

a u Čeliku vladaju ljudi koji su podobni stranački kadrovi vladjuće stranke u gradu...
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 04 feb 2014, 23:38

Ma razumijem. Ja bi volio da ovi nasi udju, svakako na sto posteniji nacin, a ovo pitam cisto onako, nije da sam se nadao da ce se Rudara diskriminirati :mrgreen:

Inace, jesul njima pocele pripreme? Imal kakvih pojacanja?

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 05 feb 2014, 19:30

danas su počeli sa pripremama.

Rudar počeo sa pripremama

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 18 feb 2014, 17:29

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 18 feb 2014, 18:13

Pa bilo bi fantasticno da visocani pristupe. Njihova liga ove sezone broji 17 klubova i vrlo moguce da bi mogli formirati dva ranga natjecanja ili da igraju dvije skupine pa doigravanje iako sam vise za dva ranga. Prva Kantonalna da broji 16 ili 14 klubova, a Druga da bude 10+, koliko vec klubova bude na broju.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 18 feb 2014, 18:24

prije više od 10, a možda sad već i 15 godina bile su dvije kantonalne lige. znači baš prva i druga kantonalna liga. tad je kantonalni drugoligaš bio i FK Roma Zenica. :mrgreen: al' to je trajalo jednu ili dvije godine. kasnije su bile dvije grupe. južna i sjeverna, a i to je bilo samo godinu ili dvije.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 18 feb 2014, 18:55

Neki kantoni već imaju po dvije lige. Sumnjam da bi većina tih klubova u Visokom imala novca za ozbiljnije takmičenje gdje bi trebalo putovati na sjever kantona gdje ima dosta klubova, odnosno za službena lica i slično.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 18 feb 2014, 21:21

Mislim da Tuzlanski kanton dominira s brojem klubova. Prva kantonalna broji 16 klubova, druga ima 3 grupe po 14, imaju i trecu, al na stranici saveza imaju samo Istok koji broji 9 klubova.

Ako su visocani financijski nemocni nebi bilo lose da se barem 4-5 klubova prikljuci, jer je ovo s 8 klubova smijesno, liga je prekratka, polusezona se odigra za manje od dva mjeseca, u godini dana mogu fakticki odigrat 5-6 sezona. Mozda nebi bilo lose i da zaredaju dvije sezone u kojim ce ispast 5 klubova iz Druge Federalne, jer ja naprosto ne mogu da vjerujem da je nas kanton toliko dominantan, a sto je najsmjesnije u prva dva ranga imamo tek tri kluba uz to da jedan nema bas neku svijetlu buducnost i po mom misljenju nece dugo izdrzat tu gdje jeste.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 18 feb 2014, 23:05

poziv je više formalnost. naravno da tek dva-tri kluba mogu da se upuste u takmičenje. ovaj Kosmos je navodno zainteresovan.

problem druge lige FBiH je sam spoj kantona koji participiraju. iz BPK uglavnom ima samo jedan klub, jer ukupno postoji 7-8 klubova. evo recimo Kolina je prošle godine bila solidna. lako je osigurala opstanak, a ove godine se uopće ne takmiči. onda i klubovi sa Sarajevskog kantona teško mogu da prate sve to. uglavnom se takmiče klubovi koji nisu iz Grada Sarajeva. tu onda dolaze klubovi sa našeg kantona, koji su uglavnom predstavnici općina i odmah im je lakše da budu stabilni. sad će sigurno ispasti Rudar Breza, a to sigurno ne može radovati klubove koji ostanu da se takmiče u kantonalnoj ligi. hem će sigurno već sljedeće godine "pucati" na povratak u viši rang, hem su daleko teritorijelno od ostatka klubova.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 19 feb 2014, 10:13

Nesto kontam, da se prikljuce visocani i da budu dvije grupe, nekako bi bilo smijesno, jer bi u jednoj grupi bili samo klubovi iz Visokog, a i tu opet nebi mogli svi stat i neki bi morali putovat preko cijelog kantona sto govori da ni to nije realna opcija. Onda eventualno ocekivat da ce se prikljucit par klubova koji ce moc putovat i da se u ligi nekako nagura 14 klubova ili barem 12 sto bi donekle bilo normalno.

Jedan od ove sezone odlazi, ispast ce Rudar Breza, a mozda i Stupcanica, ali mi se cini da je netko govorio da se oni takmice pod okriljem KS? Jos ce se vjerojatno aktivirati Novi Seher tako da mislim da iduce sezone postoji sansa da bude vise klubova nego ove. Tko zna, mozda i u Zenici nikne neki klub ili neko vece selo koje ima par privrednika koji u godini dana mogu sastavit 10 tisuca maraka sto je dovoljno za sezonu.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 19 feb 2014, 11:56

Ne vjerujem da je 10.000 KM dovoljno za sezonu. Prije bih rekao 50.000-70.000 KM.

Evo npr. budžeti u zadnjih par godina nekih klubova gdje sam vidio finansijske izvještaje da imaš orijentaciju.

NK Čelik Zenica (Premijer liga BiH) - 1.500.000 KM
NK Troglav Livno (Prva liga FBiH) - 190.000 KM
FK Borac Jelah (Druga liga FBiH - Centar) - 110.000 KM

S tim da Troglav kaska i na dnu je lige, za Prvu ligu FBiH vjerovatno treba oko 300-400 hiljada KM za neki osrednji plasman.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 19 feb 2014, 12:11

Netko je ovdje pisao da je Borac Tetovo ako se ne varam prosle sezone ima 11 tisuca. Mislim da nema sanse da jedan Vis skupi vise od 10 tisuca ili tako neki klubovi sa sela. Imaju 7 gostovanja, prijevoz nije vise od 300-400KM, ako i toliko. Igrace ne placaju, svi troskovi su im odrzavanje 7 domacih utakmica. I ovi koji placaju igrace ne daju vise od 30-50 maraka za pobjedu. Kod nas u Zepcu ni jedan igrac ne prima placu, jedino sto trener udijeli ovim boljim iz svog dzepa, a imaju u planu da ako iduce sezone budu igrali Drugu Federalnu davat igracima za pobjede i remije.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 19 feb 2014, 13:03

Da, ali tu su i kotizacije prema NSZDK, plaćanje službenih lica, još ako se ima i omladinski pogon troškovi su još veći.

Volio bih čuti zaista koliko klubovi potroše ako neko zna, pogotovo ovi manji.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 19 feb 2014, 14:30

Doduse, omladinci isto nabijaju dobre troskove, mada ne toliko ovi koji se takmice na razini kantona. Ovi nasi iz Zepca igraju na federalnoj razini pa im je najblize gostovanje Kiseljak cini mi se, sve je oko Sarajeva ili dalje. Trose sigurno 500KM po gostovanju, ali to sve snosi jedan privrednik iz Zepca, koliko sam ja upucen. On je preuzeo brigu o juniorima i kadetima dok NK Zepce uopce nema mladje od te dvije kategorije. Tu nastupa Zovko, poznati biznismen sa svojom skolom nogometa koja je odvojena od kluba, ali igraci svakako iz njegovih pionira prelaze u NK Zepce.

Pokusat cu saznat troskove.

zmaj0712
Kontakt:

Post Postao/la zmaj0712 » 19 feb 2014, 15:04

Pozdrav!
Da se uključim u temu i pokušam otkloniti neke vaše dileme.
Troškovi takmičenja u Kantonalnoj ligi ZDK su oko 10.000 KM. Tu su uključeni troškovi: Kotizacija 1.500 KM (troškove snosio kanton), članarina kluba 150 KM, članarina igrača 250 KM (prosječno 25 igračax10 KM), licenca trenera 50 KM, ljekarski pregled igrača 250 KM, službena lica taksa (2x50 i 2x40) 1.980 KM (na bazi 12 klubova), prevoz službenih lica (Zenica-Visoko 20 KM) 900,00 KM (za klubove iz Visokog), prevoz 2.000 KM, organizacija utakmica i održavanje terena 1.500 KM, oprema 2.000 KM. Navedeni su najosnovniji troškovi.

Kada su u pitanju klubovi iz Visokog za narednu sezonu Kosmos je siguran (barem tako kažu), Zmaj će se vjerovatno uključiti, a ostali teško za narednu sezonu. Situacija u ONL Visoko je ovakva. Troškove takmičenja uglavnom snosi općina (službena lica za jednu utakmicu koštaju 110 KM). Klubovi participiraju sa oko 100 KM za čitavu sezonu, nema troškova prevoza, tako da klub treba organizovati utakmicu i tu je trošak 20-50 KM. Za sezonu se odigra između 14 i 18 utakmica i raspoloženje većine klubova je da im ovakav sistem i liga odgovaraju i da ne žele u Kantonalnu ligu. Ukoliko se i desi da u narednim godinama dođe veći broj klubova iz Visokog, tražiće odvojenu ligu zbog putovanja.
U ex-yu klubovi sa područja Visokog su igrali na području Sarajevske regije, sa klubovima iz Vareša, Breze, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i Ilijaša u Međuopštinskoj ligi Sarajevo - grupa zapad, koja je brojala 14-16 klubova. Iz ove lige se ulazilo u Jedinstvenu međuopštinsku ligu Sarajevo (Sarajevo, Goražde, Foča, Višegrad, Sokolac itd). Niži rang su bile Opštinske lige Visoko (12 klubova), Ilijaš (8-10 klubova) i Kiseljak (8-10 klubova). Visoko je imalo i drugu opštinsku ligu. Poslijeratnom organizacijom klubovi iz ovih liga su podijeljeni u 3 kantona. Pa klubovi iz Kiseljaka igraju sa klubovima iz Jajca ili ako se plasiraju u Drugu ligu sa klubovima iz Bihaća. Klubovi iz Visokog treba da igraju sa klubovima iz Tešnja ili Maglaja koji su udaljeni 150 kilometara, umjesto sa klubovima iz Ilijaša koji su udaljeni 10 kilometara. Predhodnih godina bilo je klubova iz Visokog u Kantonalnoj ligi npr. Moštre (dugogodišnji drugoligaš), Zmaj, Omladinac, Visoko, Ljiljan, Liješeva, ali su redovito bili u inferiornom položaju, obzirom da nisu imali svoje "zaštitnike" kod službenih lica, pa nisu mogli napredovati jer su prioritet bili Pobjeda, Natron ili Čelik 1945. Nadam se da sam vam pomogao da riješite dileme oko klubova iz Visokog, kao i razloge zašto se nerado uključuju u takmičenje Kantonalne lige.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 19 feb 2014, 15:50

Razumljivo je što su klubovi iz Visokog skeptični. Ovako igraju "za raju" jer nema baš novca za viši nivo.

Ali cifra od 10.000 KM (dakle neka najosnovnija, ako je zaista realna) ne bi bila trebala biti problem ako se angažuju ljudi oko toga.

Ipak, možda bi za početak mogli učestvovati u Kupu ZDK i tako (makar i teoretski) pokušati doći do Kupa FBiH i Kupa BiH.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 19 feb 2014, 18:38

ja sam vam govorio da je trošak Borca nekih 12000KM za sezonu. to mi je rekao čovjek koji je u upravi, a vjerujem mu...

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 19 feb 2014, 21:15

Pa to je smijesna cifra. Ne znam sto onda nemamo vise klubova.

BTW, mozda ni kakva zenicka liga ne bi bila losa. Ali onda se javlja asimetrija, kako onda ostvariti promociju iz Zenice i Visokog? Da prvaci opcina igraju play-off sa dva zadnja na tabeli koji, ako ispadnu, moraju mirovati jednu godinu? Bezveze.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 27 feb 2014, 17:13

Odgovori

Natrag na “Niže lige”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.