geoxx je napisao/la:@effe_sa , ja ne znam sta ti pokusavas dokazati? Da je Ronaldo bolji od Riberyja al' da nije klasa iznad ?
Ne znam jel ti to smatras Ronalda krivim sto Real nije uzeo trofej? Ne znam jesi pratio Real al' se lako moglo zakljuciti da je Bayern bio po formi, uigranosti a po meni i individualnom kvalitetu daleko ispred Reala. Dakle, Ronaldo je jedini bio u odlicnoj formi , neki su igrali toplo-hladno a neki su bili ocajni. S druge strane , RIbery je pored sebe imao vjerovatno najbolju generaciju Bayerna u historiji , svi igraci u vrhunskoj formi i naravno da ce Riberyju biti lakse osvojiti trofeje nego Ronaldu.Mislim , ja nikad na osnovu toga ne bi određivao neciji kvalitet.
Znam da statistika mozda i nije toliko bitna al' kad je ovolika razlika 69-15 i 22-18 onda je jasno ko je individualno jaci. Yebiga , ne uporedjujemo stopera i krilo nego krilo i krilo.
Ako gledam neki duži razmak, sveukupno gledajući, po meni je Messi broj 1, a iza dolaze igrači poput Ronalda, Riberyja, Inieste. Čak jedno vrijeme se moglo reći da je Iniesta bio odmah iza Messija , a ispred ove druge dvojice. Messi baš dugo vremena igra i spektakularno, igra na visokom nivou, a isto tako Barca s Messije i bez Messija nije jedno te isto.
Isto tako nije Real isto bez Ronalda, a ni Bayern bez Riberyja. Ja sam i prije na temi Bayerna govorio o značaju pojedinih igrača poput Mullera, koji možda nikad neće u ovim izborima biti u užem krugu ali je jedan od strašno korisnih igrača bez kojeg Bayern ne bi bio ovo što jeste.
Ali činjenica je da su i pored sjajne forme svih prvotimaca, određene utakmice pokazale da za Bayern Ribery može napraviti tu razliku. I to baš u tako sjajnom periodu za Bayern, kada je ekipa na vrhuncu, u pojedinim utakmicama se osjetio izostanak Riberyja (druga utakmica protiv Arsenala), a u pojedinim jako bitnim utakmicama Ribery je napravio razliku (dva vrlo bitna poteza protiv BVB-a u finalu, učešće i značajan doprinos kod oba gola). Nekada možeš zabiti 50 golova, napraviti stotine sjajnih akcija, ali da ipak neki golovi i akcije budu bitnije od svega toga.
Prije zadnjeg duela Bayerna i Reala ja sam prvi dao prednost Ronaldu u tim usporedbama. Ali gledajući ovu cijelu godinu ne mogu mu dati i to i kada mirno sjednem pa razmotrim i faktore koji govore za jednog i faktore koji govore za drugog igrača. Znači ovdje prije svega naglašavam ovu godinu, jer ona je relevantna....
Namjerno sam napravio uvod i malo proširio priču, da se vidi da ovdje ne ocjenjujem nešto subjektivno, nego pokušavam stvari sagledati realno.
Ključno u svemu je:
Ne smatram ja, a niti drugi koji ističu da je Ribery zaslužio zlatnu loptu, da je istu zaslužio jer je osvojio sve te trofeje, nego je zaslužio jer je imao značajan udio (veliki udio) u osvajanju istih.
Sada bi mi mogli govoriti o kvaliteti jednog ili drugog igrača (sveukupno gledajući), ali ja jednostavno smatram i uvjeren sam u to, da je Ribery imao veći učinak, više je postigao sa svojim timom i imao u tome zasluge i zato je najbolji u ovoj godini. Statistički se ova dvojica igrača ne mogu porediti, jer Ribery je i nazad radio sjajan posao.
A pošto si postavio pitanje šta konkretno želim dokazat (djelimično sam već odgovorio), onda ću ti samo reći da je za mene totalna nebuloza govorit da je Ronaldo za par klasa bolji od Riberyja. A kada ljudi kažu Ronaldo je bolji, onda to i mogu shvatit ima i tu argumenata, isto kao što ima argumenata koji govore u prilog Riberyja. A u ovoj godini više argumenata ide u prilog Riberyja. I mnogi kao prvo previše uzdižu Ronalda i kada se gleda neka sveukupna slika, a pogotov griješe kada govore o ovoj nagradi. Tada ljudi gledaju duži period, a stvar je jasna ocjenjuje se ova godina i to je nagrada za najboljeg igrača godine. S tim da će izgleda ispasti tako da se više i ne zna šta se ovom odlikovanjem nagrađuje.....
Isto tako na ovo tvoje da li smatram Ronalda odgovornim što Real nije osvojio titule, moram reči da smatram određenim dijelom, jer najbolji igrač i nosi najveću odgovornost i mora se ocjenjivati i po ukupnom uspjehu svog tima i udjelu u tom uspjehu. A činjenica je da se Ronaldo nije baš naigrao ni u jednom duelu polufinala LP protiv Borussije, a od najvećeg očekuješ da bude najveći u najvećim utakmicama.
Ribery je baš prije znao biti kritikovan da potone u najvećim utakmicama (a znao je odigrati brojne dobre utakmice), a u prethodnoj sezoni je i u najvećim utakmicama bio najveći i pokazao izuzetno visok nivo, zato sada ne treba srozavat njegov učinak.
Po ovom kako vi neki pravite ove ogromne razlike između dvojice igrača, ispadne da su oni koji su izabrali Riberyja za najboljeg igrača Evrope budale. Jel to onda ta nagrada namještena Riberyju? Onda isto sad ako dobije Ronaldo nagradu, isto možemo reći da je i ta namještena.

A s obzirom na neke obrate i produžavanje glasanja te naglo ulizivanje Blatera Roni, moglo bi se prije naslutiti da je baš ova dobro našteljena. Naime , prije mjesec , mjesec i po je Ribery bio veliki favorit za ovu nagradu. Baš zanimljivo da Ronalda dvije utakmice protiv Švedske (zamisli velesile Švedske, fudbalskog giganta

) te golovi iz kontri i to partije u baražu (zamisli baražu

) uzdigoše do favorita za osvajanje najprestižnije individualne nagrade za fudbalere...

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland