Monolog je napisao/la:Da, al' razlika je reći nekome Afro-American i Nigger.
Isto kada bi za nekog Roma rekao da je
gurbet. Nazvati nekoga niggerom je znak nepoštovanja. Tja, pa šta misliš što se to cenzuriše na MTV-u ili nekim drugim muzičkim programima, čak i u slučajevima kada, recimo Dre to govori Snoop Doggu.

Ma sve ja to kontam ali ne kontam zasto se to jos uvijek tako gleda poslije toliko godina.
Ako vec teze ka nekoj ravnopravnosti, onda trebaju sve to smatrati normalnim. Ako on mene moze nazvati bijelim, mogu i ja njega crnim a da to nema nikakve veze sa rasizmom.
Gledati sta je bilo prije stotinama godina je malo previse. Ako cemo tako, radili su i drugi ruzne stvari u ime svojih nacija, vjera itd..... Kad bi na sve to gledali, onda bi se sve moralo zabraniti. I prekrstiti se, i prouciti nesto, i dici tri prsta.... Sve to moze biti (a i ne mora) neka provokacija i podrzavanje masovnog ubijanja ljudi samo zato sto po necemu nisu isti kao mi/oni.
Negrito svakako i nije bas isto kao i Nigger a pogotovo ne kao nekog Roma nazvati gurbetom. Zato je Suarez i priznao da je to rekao, covjek siguran da to nije rasizam, inace bi presutio.
Negrito je spanska/portugalska rijec za malog crnca (na nasem crncic). Po mom misljenju je to blaza varijanta. Mozda bi se moglo porediti sa "Cigo" ili slicno.

Ne poricem da je Suarez htio provocirati i da ne treba spominjati boju koze, znam da je sklon svemu ali mislim da su preuvelicali sve to. Bez ikakvih dokaza.
Ja tu ne vidim neku veliku uvredu, i mi koristimo rijec "crnac" ili "crncic" ili cak "crncuga" pa to vrlo cesto nema bas nikakve veze sa rasizmom.
Sad mnogi pretjeruju, eto, uvrijedio ga zestoko? Nidje veze.
Znam da tome nema mjesta u fudbalu ali osam utakmica je previse. pogotovo zato sto niko nije cuo ni vidio. Mislim da se Evra pretjerano uvrijedio. Negrito meni zvuci simpaticno a nisam rasista, ni blizu toga!