tale07 je napisao/la:AnelZ je napisao/la:
Evo i ja sam protiv otpisa i jednog pfeninga bilo kome. Zasto? Pa zasto bi sportski kolektivi bili bitniji nego bilo koji pojedinac u ovoj drzavi, nego bilo koje drugo pravno lice? Zasto smatras da je neki fudbalski klub bitniji od tebe ili mene ili mahalske prodavnice u tom naselju? Zasto neko koje u proteklih 20 godina platio milione KM poreza treba sada da bude u podredjenom polozaju u usporedbi sa ovima za koje se ti zalazes da im se otpisu dugovi? Ako meni nece otpisati dugove (sreca pa ih nemam), ne trebaju ni sportskim kolektivima. Ako nisi u mogucnosti da izmirujes obaveze, neka se pokrene stecaj i gotovo. Nikoga ne zanima koje koga zavalio u te dugove, svi su oni u jednom trenutku bili predstavnici kluba.
Ja sam misljenja da drzava definitivno treba stati iza bilo kojeg sportskog kolektiva i na svaki moguci nacin pomoci ako je to u mogucnosti. U svakom slucaju i drzavi je bolje npr. ako uzmemo slucaj poreza, otpisati kamatu i naplatiti glavnicu nego poslati klub u stecaj i nikada vise ni marke ne vidjeti od tog kluba.
Naravno svaki otpis bilo kakvog duga treba biti uslovljen necim od cega ce gradjani i zajednica imati dugorcno koristi, a samim tim i drzava.
Ne smatram da drzava treba da stane iza sportskih kolektiva, drzava treba jedino da stane iza sportskih saveza i sa njima raditi na tome kako poboljsati generalno situaciju u sportu. Otpis kamate mi je i OK i to uopste nisam spominjao, ali jednom otpisati tu kamatu. Ako se opet stvori dug i nagomilaju se kamate, nema potrebe za neku milost. Otpisati kompletan dug sto je drugi forumas predlagao je neprihvatljivo.
Kada se pokrene stecaj, zna se da sva imovina ulazi u stecajnu masu. Uredu, vecina nasih klubova skoro pa nemaju imovine ali zato se preuzima ime kluba i njegova tradicija. Takodjer zabranis svim osobama koji su vodili taj klub kada se stvarao dug i koji nisu vracali dug da ne mogu se vise baviti tom aktivnoscu do kraja zivota. Na potrazivacima je da odluci da li ce ganjati kroz parlament izmjenu zakona pa da mogu prodati sportski kolektiv sa svojom tradicijom i trofejima, da li ce pokusati da kroz ovlastene osobe kluba da naplate svoja potrazivanja ili ce mozda oni voditi klub kroz stecajnog upravnika pa tim putem naplatiti potrazivanja i kada ih naplate vrate klub kome je pripadao ranije.
Stecaj ne znaci gasenje pravnog lica.
Licno smatram da je nekada bolje i ugasiti klub odnosno pravno lice (ako nije moguce ga sanirati putem stecaja) nego dopustati iz dana u dan izbjegavanje placanja poreza i krsenje drugih propisa. Samim time ces i pokazati drugima da vise nema popustanja. Mislim, ima i PU svoje prste u ovome jer moras bas biti budala da dopustis uopste da neko stvori toliki dug prema tebi, ja bi vec na 100.000 KM duga stvarao nevjerovatan pritisak.