Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- legenda reala
- Kontakt:
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
pravi mirotvorac ovaj Baketov brat
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
-
- Kontakt:
Dok se ne dogovore oko primirja i nažalost prihvatanje 90% zahjteva od agresora iz Rusije.
Ovo je zanimljiv koncept koji su iznijeli britanski strucnjaci.
Problem za Ukrajince je sto su Rusi namjerno postavili linije ispred Kijeva uz lagan intezitet puskaranje, kako bi veliku ukrajinsku vojsku držali vezanu za glavni grad u strahu da može uslijediti ozbiljan napad (do kojeg nece doci dok se istok zavrsava), time su onemogucili da Ukrajinci mogu poslati pomoc na istok u obrani od agresora, praktično je vojska na istoku blizu odsijecanja.
Članak je sa Indexa od zapadnih susjeda medij:
Vojni stručnjaci: Zauzimanje velikih gradova je varka. Ovo je pravi Putinov cilj
"RUSIJA planira munjevito napredovanje iz južne Ukrajine kako bi se povezala s drugim bataljunima i okružila vojsku Volodimira Zelenskog te tvrdila da je pobijedila u ratu, upozorili su vojni stručnjaci za britanski Telegraph.
Nedavno masovno nagomilavanje ruskih mornaričkih snaga u Crnom moru, koje se čine spremnim pokrenuti amfibijski napad na obalni grad Odesu, mogla bi biti varka, lažna priprema za napad osmišljena da odvrati ukrajinske generale od tajne nove taktike, kažu vojni analitičari.
Umjesto da napadne Odesu, sjedište ukrajinske ratne mornarice, stratezi vjeruju da će Rusija nastaviti "zaobilaziti" obližnji Mikolajiv, napredujući prema sjeveru prije nego što krene na istok kako bi napala ukrajinsku vojsku koja se većinom nalazi u blizini Donjecka i Luganska.
Ako su ruski generali izmislili takvu strategiju, to znači da ne smatraju zauzimanje velikih gradova ključnim vojnim ciljevima, već umjesto toga žele opkoliti ukrajinsku vojsku kako bi "demilitarizirali" zemlju. To je jedan od ciljeva na kojima Vladimir Putin inzistira od početka rata.
Mogući plan za Telegraph su iznijeli stručnjaci s Instituta Royal United Services (RUSI) Sam Cranny-Evans i dr. Sidharth Kaushal.
Varka na Crnom moru?
"Granatiranje Odese iz ratnih brodova u četvrtak i amfibijska plovila koja stižu na Crno more sugeriraju, po mom mišljenju, da Rusi pokušavaju varku učiniti još uvjerljivijom", rekao je dr. Kaushal.
Nedavno su se u Crnom moru okupili brojni desantni amfibijski brodovi koji mogu nositi tisuće ljudi, zajedno s 30-ak ruskih ratnih brodova i podmornica. Izvješće obrambenog i sigurnosnog think thanka Not Out of the Woods Yet kaže: "Procjena operativne situacije u Ukrajini sugerira da bi fokus na opkoljene gradove, kao što su Kijev, Mikolajiv i Mariupolj, vjerojatno priktiva više nego što otkriva."
Tri signala ruskog novog plana
"Prvo, ruska 58. kombinirana armija i 2. armija, koje se kreću na sjever od Krima, počele su se kretati na istok i mogle bi se povezati u Polohju, gradu u Zaporizškoj oblasti, s ruskim separatistima i Osmom kombiniranom vojskom koja se kreće zapadno od Donbasa.
Zatim, Prva gardijska tenkovska armija i Šesta kombinirana armija prekinule su pokušaje da zauzmu sjeveroistočni grad Harkov, usredotočujući se umjesto toga na napredovanje na jug i zapad pokraj Poltave.
Treće, ruska 20. gardijska motorna streljačka divizija izgleda da ima sličnu namjeru zaobići Mikolajiv, ali umjesto da napreduje prema Odesi, mogla bi krenuti prema sjeveru, vjerojatno kako bi zauzela područje zapadno od rijeke Dnjepar", piše think thank.
"Takvo rusko napredovanje na takozvanim vanjskim linijama, gdje bi ukrajinske snage bile napadnute iz više smjerova, provodi se u nadi da će podijeliti i time oslabiti ukrajinsku vojsku", zaključuje se."
Ovo je zanimljiv koncept koji su iznijeli britanski strucnjaci.
Problem za Ukrajince je sto su Rusi namjerno postavili linije ispred Kijeva uz lagan intezitet puskaranje, kako bi veliku ukrajinsku vojsku držali vezanu za glavni grad u strahu da može uslijediti ozbiljan napad (do kojeg nece doci dok se istok zavrsava), time su onemogucili da Ukrajinci mogu poslati pomoc na istok u obrani od agresora, praktično je vojska na istoku blizu odsijecanja.
Članak je sa Indexa od zapadnih susjeda medij:
Vojni stručnjaci: Zauzimanje velikih gradova je varka. Ovo je pravi Putinov cilj
"RUSIJA planira munjevito napredovanje iz južne Ukrajine kako bi se povezala s drugim bataljunima i okružila vojsku Volodimira Zelenskog te tvrdila da je pobijedila u ratu, upozorili su vojni stručnjaci za britanski Telegraph.
Nedavno masovno nagomilavanje ruskih mornaričkih snaga u Crnom moru, koje se čine spremnim pokrenuti amfibijski napad na obalni grad Odesu, mogla bi biti varka, lažna priprema za napad osmišljena da odvrati ukrajinske generale od tajne nove taktike, kažu vojni analitičari.
Umjesto da napadne Odesu, sjedište ukrajinske ratne mornarice, stratezi vjeruju da će Rusija nastaviti "zaobilaziti" obližnji Mikolajiv, napredujući prema sjeveru prije nego što krene na istok kako bi napala ukrajinsku vojsku koja se većinom nalazi u blizini Donjecka i Luganska.
Ako su ruski generali izmislili takvu strategiju, to znači da ne smatraju zauzimanje velikih gradova ključnim vojnim ciljevima, već umjesto toga žele opkoliti ukrajinsku vojsku kako bi "demilitarizirali" zemlju. To je jedan od ciljeva na kojima Vladimir Putin inzistira od početka rata.
Mogući plan za Telegraph su iznijeli stručnjaci s Instituta Royal United Services (RUSI) Sam Cranny-Evans i dr. Sidharth Kaushal.
Varka na Crnom moru?
"Granatiranje Odese iz ratnih brodova u četvrtak i amfibijska plovila koja stižu na Crno more sugeriraju, po mom mišljenju, da Rusi pokušavaju varku učiniti još uvjerljivijom", rekao je dr. Kaushal.
Nedavno su se u Crnom moru okupili brojni desantni amfibijski brodovi koji mogu nositi tisuće ljudi, zajedno s 30-ak ruskih ratnih brodova i podmornica. Izvješće obrambenog i sigurnosnog think thanka Not Out of the Woods Yet kaže: "Procjena operativne situacije u Ukrajini sugerira da bi fokus na opkoljene gradove, kao što su Kijev, Mikolajiv i Mariupolj, vjerojatno priktiva više nego što otkriva."
Tri signala ruskog novog plana
"Prvo, ruska 58. kombinirana armija i 2. armija, koje se kreću na sjever od Krima, počele su se kretati na istok i mogle bi se povezati u Polohju, gradu u Zaporizškoj oblasti, s ruskim separatistima i Osmom kombiniranom vojskom koja se kreće zapadno od Donbasa.
Zatim, Prva gardijska tenkovska armija i Šesta kombinirana armija prekinule su pokušaje da zauzmu sjeveroistočni grad Harkov, usredotočujući se umjesto toga na napredovanje na jug i zapad pokraj Poltave.
Treće, ruska 20. gardijska motorna streljačka divizija izgleda da ima sličnu namjeru zaobići Mikolajiv, ali umjesto da napreduje prema Odesi, mogla bi krenuti prema sjeveru, vjerojatno kako bi zauzela područje zapadno od rijeke Dnjepar", piše think thank.
"Takvo rusko napredovanje na takozvanim vanjskim linijama, gdje bi ukrajinske snage bile napadnute iz više smjerova, provodi se u nadi da će podijeliti i time oslabiti ukrajinsku vojsku", zaključuje se."
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
EU oficijalni sponzor ruske agresije na Ukrajinu

Cestitke tetki Merkel, lijepa zaostavstina
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- LegendKiller
- Kontakt:
Iako se ispočetka činilo da vrijeme radi za ukrajince, kako stvari stoje ipak mi se čini da radi za putina. Putin ne mari za vojnike i građane, a novca za rat će biti dok je nafte i gasa. Jeste da sporo napreduju ali ipak napreduju. Ukrajinci malo po malo gube teritorij, dok za putina gubitak ljudstva i tehnike ništa ne znači. Ovim tempom će kad tada cijeli jug i istok, a nakon toga će zelenski morati potpisati mir.
Ukrajina ako misli dobiti bilo šta mora krenuti u ofanzivu. Ako poredimo sa agresijom na nas mi smo bili u 5 puta goroj situaciji pa smo se držali. Gorazde, srebrenice, Žepa, sve je bilo u okruženju pa se uspješno branilo. Mi niti smo imali vojske svoje niti tehnike, a ukrajina ima i vojsku i tehniku sa zapada. Prerano su izgubili herson a maripolj su vidim već otpisali. Padom maripolja će putin dobiti dodatne snage da krene i uzme cijeli jug.
Ukrajina ako misli dobiti bilo šta mora krenuti u ofanzivu. Ako poredimo sa agresijom na nas mi smo bili u 5 puta goroj situaciji pa smo se držali. Gorazde, srebrenice, Žepa, sve je bilo u okruženju pa se uspješno branilo. Mi niti smo imali vojske svoje niti tehnike, a ukrajina ima i vojsku i tehniku sa zapada. Prerano su izgubili herson a maripolj su vidim već otpisali. Padom maripolja će putin dobiti dodatne snage da krene i uzme cijeli jug.
Putin ima samo jedan front, Milošević je imao dva to je razlikaLegendKiller je napisao/la: ↑20 mar 2022, 10:35Iako se ispočetka činilo da vrijeme radi za ukrajince, kako stvari stoje ipak mi se čini da radi za putina. Putin ne mari za vojnike i građane, a novca za rat će biti dok je nafte i gasa. Jeste da sporo napreduju ali ipak napreduju. Ukrajinci malo po malo gube teritorij, dok za putina gubitak ljudstva i tehnike ništa ne znači. Ovim tempom će kad tada cijeli jug i istok, a nakon toga će zelenski morati potpisati mir.
momak pozz i mi smo gubili pocetkom rata ,fakticki cijelu teritoriju koju sad nazivaju rs ,a nakon 2 godine vojnicki (ako se tako moze nazvat) su uzeli nazalost samo srebrenicu ,za razliku od nase armije koja je u trecoj i cetvrtoj godini rata osvajala mnoge prostore i gradove ,tako da tvoja teorija i nije bas za pohvaliti ,al zivi bili pa vidili ,nadat se da ce ovo ludilo statLegendKiller je napisao/la: ↑20 mar 2022, 10:35Iako se ispočetka činilo da vrijeme radi za ukrajince, kako stvari stoje ipak mi se čini da radi za putina. Putin ne mari za vojnike i građane, a novca za rat će biti dok je nafte i gasa. Jeste da sporo napreduju ali ipak napreduju. Ukrajinci malo po malo gube teritorij, dok za putina gubitak ljudstva i tehnike ništa ne znači. Ovim tempom će kad tada cijeli jug i istok, a nakon toga će zelenski morati potpisati mir.
Sa juga pjesma cuje se
sve se trese ori se
CELIK sampion CELIK sampion
sada pjeva se
cuje se pjesma robova
viori nasa zastava
crno crvena boja najdraza
svih zenicana
SAMO CELIK
sve se trese ori se
CELIK sampion CELIK sampion
sada pjeva se
cuje se pjesma robova
viori nasa zastava
crno crvena boja najdraza
svih zenicana
SAMO CELIK
Kod nas se doživljava lično kad Rusija kaže da smatra Nato prijetnjom, a to vrijedi i za BiH ako uđe u Nato, iako oni takve poruke šalju svim državama. Intervju sa predsjednikom Finske:
Finska je odlučila da nabavi 64 modernih, novih F-35 borbenih aviona za 9 milijardi dolara. To stvara utisak da se definitivno bojite Rusije.
Niinisto: Uvijek sam isticao da je najvažnije da smo vojno sposobni da pokažemo: Ako neko odluči da nas posjeti nepozvan, to će ga skupo koštati. Također,ako se nešto šire dogodi, biti ćete koristan saveznik ako ste jaki. U Finskoj imamo blizu 300 000 obučenih rezervista koje možemo pozvati. Mislim da ni Njemačka nema toliko. Finska ima jednu od najsnažnijih artiljerija u Europi.
Želi li Rusija spriječiti Finsku da uđe u Nato?
Niinisto: Mislim da je situacija ista kao i 2016. Tada je Putin odgovorio na pitanje finskog novinara: „Sada na našoj granici vidimo Finca. Ako Finska uđe u Nato, vidjet ćemo neprijatelja.“ To je jasna poruka.
Finska je odlučila da nabavi 64 modernih, novih F-35 borbenih aviona za 9 milijardi dolara. To stvara utisak da se definitivno bojite Rusije.
Niinisto: Uvijek sam isticao da je najvažnije da smo vojno sposobni da pokažemo: Ako neko odluči da nas posjeti nepozvan, to će ga skupo koštati. Također,ako se nešto šire dogodi, biti ćete koristan saveznik ako ste jaki. U Finskoj imamo blizu 300 000 obučenih rezervista koje možemo pozvati. Mislim da ni Njemačka nema toliko. Finska ima jednu od najsnažnijih artiljerija u Europi.
Želi li Rusija spriječiti Finsku da uđe u Nato?
Niinisto: Mislim da je situacija ista kao i 2016. Tada je Putin odgovorio na pitanje finskog novinara: „Sada na našoj granici vidimo Finca. Ako Finska uđe u Nato, vidjet ćemo neprijatelja.“ To je jasna poruka.
- LegendKiller
- Kontakt:
Mi na početku rata nismo imali ništa ni vojske ni oružja, a ukrajina ima i vojsku i oružje. Oni od 2014 u ratu, javljeno im kada će biti napad, a mi za vrijeme napada šetali za bratstvo i jedinstvo.tareizo je napisao/la: ↑20 mar 2022, 12:01momak pozz i mi smo gubili pocetkom rata ,fakticki cijelu teritoriju koju sad nazivaju rs ,a nakon 2 godine vojnicki (ako se tako moze nazvat) su uzeli nazalost samo srebrenicu ,za razliku od nase armije koja je u trecoj i cetvrtoj godini rata osvajala mnoge prostore i gradove ,tako da tvoja teorija i nije bas za pohvaliti ,al zivi bili pa vidili ,nadat se da ce ovo ludilo statLegendKiller je napisao/la: ↑20 mar 2022, 10:35Iako se ispočetka činilo da vrijeme radi za ukrajince, kako stvari stoje ipak mi se čini da radi za putina. Putin ne mari za vojnike i građane, a novca za rat će biti dok je nafte i gasa. Jeste da sporo napreduju ali ipak napreduju. Ukrajinci malo po malo gube teritorij, dok za putina gubitak ljudstva i tehnike ništa ne znači. Ovim tempom će kad tada cijeli jug i istok, a nakon toga će zelenski morati potpisati mir.
Kod nas gdje je postavljena odbrana to nije ni palo, sa izuzetkom par manjih mjesta (Cerska i slično). U gradovima koji su okupirani 92 gotovo da nije bilo organizirane odbrane, ušla vojska i protjerala civile. Mi jednu od top 5 vojski evrope dočekali sa lovačkim puškama, a oni sa jewelinima.
Bez obzira na sve ako ukrajina želi normalnu državu moraju krenuti u ofanzivu, neka im BiH bude škola.
- JohnCleese
- Kontakt:
Treba Ukrajincima posuditi/pokloniti ili ako imaju pare neka kupe odgovarajući PVO sistem i vjerujem da bi vrlo brzo gledali kontraofanzive.
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.
Svabo je to...
Svabo je to...
-
- Kontakt:
Ne možeš ga lako dostaviti a i kako zastititi PVO sisteme da ne budu ranjivi? Kad se aktivira PVO sistem, istovremeno se prikupljaju radarski podaci u ruskim dronovima koji salju informacije o lakaciji PVO sisteema, a onda na to mjesto ide raketa sa brodova ili nekog drugog mjesta. Sve sto su dosad imali su im eliminisali kalibrima.JohnCleese je napisao/la: ↑20 mar 2022, 14:15Treba Ukrajincima posuditi/pokloniti ili ako imaju pare neka kupe odgovarajući PVO sistem i vjerujem da bi vrlo brzo gledali kontraofanzive.
Vrlo je komplikovano. Samo masovan broj aviona može pomoći da se Rusi uspore na nebu. Iako je i to problem jer iz Bjelorusije a i sa Krima se pokriva Ukrajina sa S-400.
Nema tu pomoci, osim da se NATO ukkljuci i počne treći svjetski.
Ovo sada je samo odgadjanje neminovnog.
- JohnCleese
- Kontakt:
Pa uz PVO odmah neka u paketu dodje i anti balistic defenceBIHpatriota je napisao/la: ↑20 mar 2022, 17:14Ne možeš ga lako dostaviti a i kako zastititi PVO sisteme da ne budu ranjivi? Kad se aktivira PVO sistem, istovremeno se prikupljaju radarski podaci u ruskim dronovima koji salju informacije o lakaciji PVO sisteema, a onda na to mjesto ide raketa sa brodova ili nekog drugog mjesta. Sve sto su dosad imali su im eliminisali kalibrima.JohnCleese je napisao/la: ↑20 mar 2022, 14:15Treba Ukrajincima posuditi/pokloniti ili ako imaju pare neka kupe odgovarajući PVO sistem i vjerujem da bi vrlo brzo gledali kontraofanzive.
Vrlo je komplikovano. Samo masovan broj aviona može pomoći da se Rusi uspore na nebu. Iako je i to problem jer iz Bjelorusije a i sa Krima se pokriva Ukrajina sa S-400.

Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.
Svabo je to...
Svabo je to...
Nema strucnjaka poput bhpatriote na daleko
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Bas covjek ne posustaje sa nebulozama.
Ukrajinske sportašice podržavaju svoju zemlju

Ma nema o ovome smisla ni pricati. Ameri su pametni i znaju uvijek sta rade (vjerujem im), dakle- nema rizika od svjetskog rata.BIHpatriota je napisao/la: ↑20 mar 2022, 17:14Ne možeš ga lako dostaviti a i kako zastititi PVO sisteme da ne budu ranjivi? Kad se aktivira PVO sistem, istovremeno se prikupljaju radarski podaci u ruskim dronovima koji salju informacije o lakaciji PVO sisteema, a onda na to mjesto ide raketa sa brodova ili nekog drugog mjesta. Sve sto su dosad imali su im eliminisali kalibrima.
Konflikt cuvaj na lokalu i smanjuj.
Mislim da neminovnog nema osim da se ovo pretvara u stanje koje ce trajati mjesecima.
Ukopanost Ukrajinskih formacija u gradovima je nerjesiva enigma Rusima, protiv-oklopna sredstva + odlicne internacionalne jedinice i prekaljni operativci + potvrdjeno su na vezi sa lenglijem koji im daje real time koordinate ruskih polozaja i kretanja
Sto se tice ruskog PVO s300 400 - izgleda da nije toliko jak i promicu im barjaktari heikopteri cak i avioni koji funkcionisu kao niske letjelice generalno jer nemaju citavu mrezu aviona i nekih dodatnih sistema koji radarski rade sa s300 400 PVO ... izgleda da su rusi jako malo avijacije angazovali u dejstvima zato i slabosti i ranjivosti
Sta mislite da li ce se Mariupol predati sutra
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 15 gostiju.