Posto sam imao nekih privatnih problema nisam mogao napisati detaljan izvjestaj vezan za Bundesligu, evo neke kratke verzije.
1. Bayern
Ocekujem sezonu slicnu prosloj gdje ce Bayern nakon loseg starta, ovaj put iz razloga sto su igraci s SP-a dosli kasno i povrede Robbena, pokazati svu svoju snagu i izmedju pet i deset bodova prednosti ce osigurati titulu. Nije bilo znacajnih promjena u ekipi, a igraci su zreli, a takodjer su shvatili sistem koji preferira van Gaal. Takodjer van Gaal je napravio ekipu za naredne godine kojoj ce jos samo trebati kvalitetan stoper i kvalitetn vezni igrac, s mozda jos jednim napadacem.
2. Werder Bremen
I ako se odlazak Oezila u prvu ruku cini tezak po ekipu s Wesera, mislim da ce oni to kvalitetno nadoknaditi i pored Wesley-a, dovesti jos jednog igraca za poziciju lijevog beka i to bi bilo to. Posto ljudi znaju igrati pod pritiskom na vise frontova, siguran sam da ce na kraju zavrsiti na poziciji broj dva. Ekipa je uigrana, imaju trenera ciju filozofiju razumiju, i sto je najvaznije imaju mir unutar ekipe, i mir sto se tice medija, jer ipak Bremen u poredjenju s Hamburgom, Berlinom i Minhenom djeluje kao mali gradic.
3. Schalke 04
Magath je prosle godine od gov.ana napravio pitu, sada je doveo Raula i ocekuje se jos jedan vezni igrac i napadac, mada mislim da ce Schalke imati dosta problema na bekovskim pozicijama ove sezone. Igranje na dva fronta ne bih trebalo predstavljati problem, jer svako poznaje pripreme Magatha. Ipak mislim da ce zahvaljujuci Magathu zavrsiti na poziciji broj tri, a ne zbog odlicne ekipe, jer ruku na srce neke druge imaju jacu ekipu na papiru.
4. VfL Wolfsburg
Nakon prosle sezone gdje su odigrali ispod svog nivoa, ove sezone su krenuli u ponovno stvaranje ekipe. Niko od nosioca igre prosle sezone nije napustio ekipu, dosla su dva kvalitetna stopera, jedan vezni igrac i jedan napadac. Ekipa ce imati prednost u tome sto nece igrati u Evropi pa se tako moze bazirati samo na Bundesligu. Ipak za nesto vise nece biti dovoljno jer igraci nece shvatiti Mclarenov sistem, i od njih mozemo nesto vise ocekivati u sezoni 2011/12.
5. Borussia Dortmund
Sva respekt prema Kloppu i prema gospodi Watzkeu i Zorcu. S malim sredstvima su uspjeli napraviti odlican tim, koji nema zvijezda, ali na terenu djeluju kao cjelina i znaju sta se od njih ocekuje. Ipak stepenicu vise nece moci iz razloga sto igraju na dva fronta, koji ce kostati puno snage, ali ih opet ocekujem u top 5.
6. Bayer Leverkusen
Ove sezone su samo doveli Ballacka od zvucnih imena, i u tome vidim ja licno problem. Ballacka ima velika primanja gdje ostali igraci na njegovu lidersku funkciju mogu pokazati dozu arogantnosti, odnosno da ga jednostavno ignorisu i u tome ce samo ispastati Leverkusen. Jupp Heynckes je uvijek bio poznat kao trener koji ekipu odlicno vodi jednu sezonu, a u drugoj uslijedi odredjen pad. Najvise mislim da ce zbog Ballacka ta malada ekipa ispastati i promasiti svoj cilj. Mozda se domognuEvrope ukoliko budu u finalu Kupa, ili ukoliko finalisti budu ekipe iz top 5.
7. Hamburger SV
Ovdje necu nista puno komentarisati moje se zna vec odavno. Imaju odlicnu ekipu, odlicne igrace i navijace, ali dok Hoffmann ne shvati da je trener najvaznija karika nece biti uspjeha. Veh nema autoritet i trzavice izmedju zvijezda kostat ce i Veh-a i Hoffmanna posao i bolji plasman na ligaskoj tabeli.
Sto se tice "cvajte" tu ocekujem da ce Augsburg, Fortuna izboriti direktan plasman u Bundesligu, a da ce u baraz ekipa Herthe.
"My Favorite Ring is Always the Next One"