Justin je napisao/la: ↑21 apr 2020, 16:20
napapijri1987 je napisao/la: ↑21 apr 2020, 14:48
Samo sto si zakasnio.
Imas vec mali milion firmi koje to rade.
A sto se tice zeitfirmi u medicini.
Ne postoji nista bolje ako si mladi boli te neka stvar za Integracijom.
2 mjeseca Berlin pa onda picis npr za Hamburg 3 mjeseca, nakon toga si u Passau.
Placen si duplo vise za isti posao kao i mi normalni medicinari.
Losa strana medalje je to sto nisi nigdje stacioniran i sto je tesko neka prijateljstva sklopit, ali za pare zaradit i vratit se u Bosnu nakon 5 godina sa dobrom lovom ne postoji nista bolje.
Pa Svabe najvise uvoze ono sto njihovi ne zele da rade.
Ne znam kako smjestaj regulisati tako jer su cijene jako visoke. Pogotovo u vecim gradovima. Mozda je najbolje naci nesto u manjem mjestu u blizini pa putovati.
Ne znam odakle vam ovaj mit. Vjerovatno neki pokusaj podjebavanja i ponizavanja nasih koje su gore.
Evo uzet cemo npr moj odjel.
Nas je oko 70 tehnicara na odjelu.
Jedini koji nije zavrsio med. skolu u njemackoj sam ja.
Osim mene jedna djevojka je iz Ukrajine dosla u njemacku kada je imala 7god a sada su joj 27, te jedan Rus koji je dosao u njemacku sa 11god a sada ima 45.
Znaci bukvalno svi su odrasli ovdje i ovdje ucili zanat.
Osim nas troje imamo jos 5, 6 ljudi ciji su djedovi dosli iz nekih drugih zemalja u njemacku, tako da isti samo njemacki jezik pricaju.
A onda pogledas nase ljekare.
Od 8 kojih imamo na odjelu (bez Oberarzta koje ne racunam) 5 ih u zadnjih 5 godina doslo u njemacku.
To svabe nece da rade posao ljekara?
Vjerovatno ima firmi koje bez stranaca ne mogu funkcionisati, ali to su vecinom one koje svi izbjegavaju jer su uvjeti rada ili placa losi.
Edit ne odgovorih ti za zeitfirme.
Sa mnom sto ih je radilo dvoje su uvijek dobijali stan ili sobu od bolnice koji su nesto simbolicno placali, slagat cu te oko 200€.
I njih dvoje su isli samo u takve bolnice, tj one koje su im mogli omoguciti smjestaj.
Oni kao dobiju ponudu od svoje firme gdje mogu ici i oni sebi odaberu jednu onda.Njih dvoje su radili samo intenzivnu i anestesiju, moguce da je i do toga sta znam.