La Liga
Moderatori/ce: Monolog,ribery,geronimo,hammers
Re: La Liga
Sta kazete realovci na transfer alfreda di stefana u to doba?
Hvala na odgovorima; iako su bili šturi, valjda je to pomodno na forumima, vickast kratak odgovor, smajli i tu se sve rješava. OK, nemam problema s tim.
Međutim, kvalifikacija da sam "zaslijepljen mržnjom" ide malo ispod pojasa, pa osjećam dužnost da produbim lekciju.
Kad kažem "represija" nad Barcelonom, Katalonijom i FC Barcelonom tokom uspona fašizma i pogotovo u Frankovo doba, ne mislim samo na političku kontrolu jedne regije unutar države. Prije se radilo o sistematskom pokušaju gašenja katalonskog identiteta - jezika, institucija, kulture, pa čak eto i sportskih kolektiva. Tu FCB dobija na važnosti i zaokružuje svoj identitet - jer je bila i ostala mjesto na kome se čuvao osjećaj kolektivnog identiteta u periodu kada je javno izražavanje toga bilo vrlo opasno.
Kolega spominje ubistvo predsjednika kluba: 1936 je ubijen Josep Sunyol, tadašnji predsjednik FCB, republikanac i katalonski političar. Zarobljen je od strane frankista i pogubljen bez suđenja 1936.godine kod Guadarrame. On je ključ svega.
Kada su frankisti pobijedili u Građanskom ratu 1939.godine, odmah su zabranili upotrebu katalonskog jezika u administraciji, školama, medijima i velikom dijelu kulturno-umjetničkog života. Katalonija je izgubila autonomiju, a velika većina je institucija ugašena - vrlo mali dio militarizovan. A ta represija je uključivala:
1.zabranu katalonskih zastava;
2.zabranu himni i regionalnih obilježja;
3.prisilnu kastiljanizaciju imena i prezimena i
4.cenzuru knjiga i pozorišta na katalonskom jeziku itd. Čak su i ime klubu promjenili u ono CF Barcelona.
Što se kluba tiče, režim je birao/odobravao predsjednika, stadion je bio pod nadzorom vojske/policije, simboli su zabranjeni, a klub je, najblaže napisano, tretiran sa dubokim nepovjerenjem kao republikansko uporište. Odatle "Mes que un club".
U Građanskom ratu Barcelona je više puta bombardovana, a posebno je poznat masakr marta 1938.godine kada je talijanska avijacija (sarađivali sa franksitima) porušila civilne gradske četvrti. A nakon pobjede, rekoh, uslijedile su egzekucije, čistke itd.
Dakle: Lluis Companys, predsjednik katalonske vlade je uhapšen od strane Gestapa i pogubljen.
RMAD nije osnovao Franco, ali je kako rekoh, iskorišten da postane simbol centralne države i režimskog prestiža, pogotovo 50ih godina XX vijeka. Valjda da se fašistička Španija nakon WWII pokaže kao stabilna država.
Dakle, ja sam 1992.godine više iz reakcije na naše nedaće izabrao stranu, ali se ispostavilo da je ne bih nikada mijenjao. Moj stav je potvrdio Samaranch i njegov angažman za Sarajevo na početku rata, ali i njihova bezrezervna podrška našoj nevolji. I da, naravno da su mi najmračnije godine bile one pod Bartomeuom, kada je trošio pare k'o mamen i otjerao klub u propast. Ali: ne zbog izostanka uspjeha, nego zbog rušenja ideje koja je temelj FCB.
Kako se ostali postavljaju u ovome, nažalost, ostaje nepoznato.
Međutim, kvalifikacija da sam "zaslijepljen mržnjom" ide malo ispod pojasa, pa osjećam dužnost da produbim lekciju.
Kad kažem "represija" nad Barcelonom, Katalonijom i FC Barcelonom tokom uspona fašizma i pogotovo u Frankovo doba, ne mislim samo na političku kontrolu jedne regije unutar države. Prije se radilo o sistematskom pokušaju gašenja katalonskog identiteta - jezika, institucija, kulture, pa čak eto i sportskih kolektiva. Tu FCB dobija na važnosti i zaokružuje svoj identitet - jer je bila i ostala mjesto na kome se čuvao osjećaj kolektivnog identiteta u periodu kada je javno izražavanje toga bilo vrlo opasno.
Kolega spominje ubistvo predsjednika kluba: 1936 je ubijen Josep Sunyol, tadašnji predsjednik FCB, republikanac i katalonski političar. Zarobljen je od strane frankista i pogubljen bez suđenja 1936.godine kod Guadarrame. On je ključ svega.
Kada su frankisti pobijedili u Građanskom ratu 1939.godine, odmah su zabranili upotrebu katalonskog jezika u administraciji, školama, medijima i velikom dijelu kulturno-umjetničkog života. Katalonija je izgubila autonomiju, a velika većina je institucija ugašena - vrlo mali dio militarizovan. A ta represija je uključivala:
1.zabranu katalonskih zastava;
2.zabranu himni i regionalnih obilježja;
3.prisilnu kastiljanizaciju imena i prezimena i
4.cenzuru knjiga i pozorišta na katalonskom jeziku itd. Čak su i ime klubu promjenili u ono CF Barcelona.
Što se kluba tiče, režim je birao/odobravao predsjednika, stadion je bio pod nadzorom vojske/policije, simboli su zabranjeni, a klub je, najblaže napisano, tretiran sa dubokim nepovjerenjem kao republikansko uporište. Odatle "Mes que un club".
U Građanskom ratu Barcelona je više puta bombardovana, a posebno je poznat masakr marta 1938.godine kada je talijanska avijacija (sarađivali sa franksitima) porušila civilne gradske četvrti. A nakon pobjede, rekoh, uslijedile su egzekucije, čistke itd.
Dakle: Lluis Companys, predsjednik katalonske vlade je uhapšen od strane Gestapa i pogubljen.
RMAD nije osnovao Franco, ali je kako rekoh, iskorišten da postane simbol centralne države i režimskog prestiža, pogotovo 50ih godina XX vijeka. Valjda da se fašistička Španija nakon WWII pokaže kao stabilna država.
Dakle, ja sam 1992.godine više iz reakcije na naše nedaće izabrao stranu, ali se ispostavilo da je ne bih nikada mijenjao. Moj stav je potvrdio Samaranch i njegov angažman za Sarajevo na početku rata, ali i njihova bezrezervna podrška našoj nevolji. I da, naravno da su mi najmračnije godine bile one pod Bartomeuom, kada je trošio pare k'o mamen i otjerao klub u propast. Ali: ne zbog izostanka uspjeha, nego zbog rušenja ideje koja je temelj FCB.
Kako se ostali postavljaju u ovome, nažalost, ostaje nepoznato.
Džeri Drejk
Zasto mislis da bi to zelio reci?.Franco je provodio represiju i smaknuca po citavoj spanjolskoj sve dok nije uspostavio svoj rezim,pa i Madridu je hapsio i ubijao svoje politicke oponente. Lik je bio zlocinac.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
- BoixosNois1899
- Kontakt:
Kolega @salkan šamara neznalice. 
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"
FC Grizzlies
FC Grizzlies
zbog načina na koji si koncipirao svoj odgovor u ironičnom stiluL-Train je napisao/la: ↑12 maj 2026, 18:49Zasto mislis da bi to zelio reci?.Franco je provodio represiju i smaknuca po citavoj spanjolskoj sve dok nije uspostavio svoj rezim,pa i Madridu je hapsio i ubijao svoje politicke oponente. Lik je bio zlocinac.
Zločinac od kojeg je više koristi imao Real nego Barcelona
Rajaz je napisao/la: ↑12 maj 2026, 18:58zbog načina na koji si koncipirao svoj odgovor u ironičnom stilu
Zločinac od kojeg je više koristi imao Real nego Barcelona![]()
To i jeste problem,imao "vise koristi".Ja bi zaista razumio da je pod njegovom vlascu Real osvojio 50 titula a Barca neku siću pa da kazes eto jbga,(ni Kim Jong Un ne dobije 100% na izborima),krunski dokaz da je diktator namjestao titule Realu,a s obzirom da je bio gospodar zivota i smrti mogao je sta je htio.
Schalke je 6 od 7 ligaskih titula pod Hitlerovom vlascu osvojio,mozda je lik i navijao za njih(mada nema nikakvih dokaza),pa ne vidim da su ostali poznati kao fasisticki klub.
6 liga više, je'bo kupoveL-Train je napisao/la: ↑12 maj 2026, 19:06![]()
To i jeste problem,imao "vise koristi".Ja bi zaista razumio da je pod njegovom vlascu Real osvojio 50 titula a Barca neku siću pa da kazes eto jbga,(ni Kim Jong Un ne dobije 100% na izborima),krunski dokaz da je diktator namjestao titule Realu,a s obzirom da je bio gospodar zivota i smrti mogao je sta je htio.
Schalke je 6 od 7 ligaskih titula pod Hitlerovom vlascu osvojio,mozda je lik i navijao za njih(mada nema nikakvih dokaza),pa ne vidim da su ostali poznati kao fasisticki klub.
Iskoristio klub za vlastiti PR i promociju, zato vas ljudi i vežu za Franca
-
RobertHrkac555
- Kontakt:
Celta povela protiv Levantea, gura ih u niži rang a sebe dovodi na korak od LP. Kasnije večeras igraju Betis i Elche, vidjet ćemo rasplet
Slikao se s Dilettom, svoje sam ostvario
Malo vala,mogo nas je jos malo pogurati za 36 godina vladavineRajaz je napisao/la: ↑12 maj 2026, 19:246 liga više, je'bo kupoveL-Train je napisao/la: ↑12 maj 2026, 19:06![]()
Schalke je 6 od 7 ligaskih titula pod Hitlerovom vlascu osvojio,mozda je lik i navijao za njih(mada nema nikakvih dokaza),pa ne vidim da su ostali poznati kao fasisticki klub.![]()
Iskoristio klub za vlastiti PR i promociju, zato vas ljudi i vežu za Franca![]()
Sta sere ovaj perez,osto bez trofeja 2 godine pa kmeci na negreiru hahah
Može ga oglabati Laporti, samo nek prvo izvadi protezu.
Don't hate what you don't understand.
Stari prdonja.
Pa prvi pomoćnik, desna ruka i najbolji jaran Laporte je aktivni član Frankove partije. Dakle, moguće je da je Franco koristio klubove u svoje svrhe, moguće je da Barcelona, Real, Espanyol se možda i nisu mnogo pitali prije 50 godina u vezi svega.
Ali danas u 2026 godini Alejandro Echevarría je i dalje veliki poklonik lika i djela tog njihovog tiranina.
- Na Rodi su pare! Život na Lazio! Lecce Juve! Bordeaoux Toulouse!
- Ničija nije do José Zorrilla.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89
- Ničija nije do José Zorrilla.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89
Lopov uvijek prvi, da skrene pažnju sa sebe, vikne:"Držite lopova".
Smetljar smrdljivi.
Smetljar smrdljivi.
Grob te yebo sta uradi jedan kisan dan. Ljudi koji pojma nemaju polemisu o francu i mijesaju ga sa sportom.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.
- Shategabri
- Kontakt:
-
signalidunapark
- Kontakt:
Dovoljan je jedan pogled na vođu da vidiš o kakvoj se bolesnoj sekti radi. Od navijača, preko igrača, pa sve do uprave...mentalna bolest, infantilnost i korupcija.
- Shategabri
- Kontakt:
Evo i kofol navijaca dortmunda da nas izvede na pravi put.
Ono kad ludak nekom prica da he lud
Ono kad ludak nekom prica da he lud
Koševo Zapad
Senilni đuturum sa jednom nogom u mezaru opasno proziva i jede gowna. Mogla bi uskoro neka tuzba za klevete.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.