Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Iz Ujedinjenih nacija su saopćili da je u Ukrajini od 24. februara do 24. marta ubijeno ukupno 1.035, a povrijeđeno 1.650 civila.
U tom razdoblju ubijeno je ukupno 214 muškaraca, 160 žena, 14 djevojčica i 28 dječaka, te 48 djece i 571 odrasla osoba čiji spol još nije poznat, podaci su Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR), javlja Ukrinform.
Osim toga, povrijeđen je ukupno 181 muškarac, 140 žena, 28 djevojčica i 23 dječaka, te 67 djece i 1211 odraslih osoba čiji spol još nije poznat.
Prema UN-u, većina zabilježenih civilnih žrtava je ubijena ili ranjena eksplozivnim oružjem, uključujući granatiranje iz teškog topništva i višestrukih raketnih sistema, kao i iz raketnih i zračnih napada.
OHCHR smatra da su stvarne brojke znatno veće, budući da je prijem informacija s nekih lokacija na kojima su se vodila intenzivne borbe odgođen, a mnogi izvještaji još uvijek čekaju potvrdu. To se, na primjer, odnosi na Mariupolj i Volnovakhu (regija Donjecka), Izium (regija Harkov), Sijerodonjeck i Rubizhne (regija Lugansk) i Trostianets (regija Sumy), gdje postoje tvrdnje o brojnim civilnim žrtvama.
U tom razdoblju ubijeno je ukupno 214 muškaraca, 160 žena, 14 djevojčica i 28 dječaka, te 48 djece i 571 odrasla osoba čiji spol još nije poznat, podaci su Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR), javlja Ukrinform.
Osim toga, povrijeđen je ukupno 181 muškarac, 140 žena, 28 djevojčica i 23 dječaka, te 67 djece i 1211 odraslih osoba čiji spol još nije poznat.
Prema UN-u, većina zabilježenih civilnih žrtava je ubijena ili ranjena eksplozivnim oružjem, uključujući granatiranje iz teškog topništva i višestrukih raketnih sistema, kao i iz raketnih i zračnih napada.
OHCHR smatra da su stvarne brojke znatno veće, budući da je prijem informacija s nekih lokacija na kojima su se vodila intenzivne borbe odgođen, a mnogi izvještaji još uvijek čekaju potvrdu. To se, na primjer, odnosi na Mariupolj i Volnovakhu (regija Donjecka), Izium (regija Harkov), Sijerodonjeck i Rubizhne (regija Lugansk) i Trostianets (regija Sumy), gdje postoje tvrdnje o brojnim civilnim žrtvama.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Ukrajina tvrdi da je u ruskom bombardovanju mariupoljskog pozorišta poginulo 300 osoba
Po prvi put ukrajinski zvaničnici su saopćili kako bi broj poginulih u ruskom bombardovanju mariupoljskog pozorišta, koje je služilo kao sklonište, mogao iznositi i 300 osoba.
Do sada nisu objavljivani brojevi poginulih u ruskom bombardovanju pozorišta jer su ruševine i nastavak ruskog granatiranja onemogućavali provjeru.
Sada su ukrajinski zvaničnici rekli kako je moguće da je oko 300 osoba poginulo u bombardovanju pozorišta u koje se bilo sakrilo na stotine stanovnika ovog grada.
"Od svjedoka, dobijamo informacije da je oko 300 ljudi poginulo u Dramskom pozorištu Mariupolja nakon napada ruskih aviona", objavili su iz mariupoljske gradske vijećnice na Telegramu.
Ukrajinci su optužili Ruse za napad, dok je Rusija odbila te tvrdnje iako su dobro zabilježeni ruski napadi na civilne objekte i nevojna postrojenja širom Ukrajine.
Po prvi put ukrajinski zvaničnici su saopćili kako bi broj poginulih u ruskom bombardovanju mariupoljskog pozorišta, koje je služilo kao sklonište, mogao iznositi i 300 osoba.
Do sada nisu objavljivani brojevi poginulih u ruskom bombardovanju pozorišta jer su ruševine i nastavak ruskog granatiranja onemogućavali provjeru.
Sada su ukrajinski zvaničnici rekli kako je moguće da je oko 300 osoba poginulo u bombardovanju pozorišta u koje se bilo sakrilo na stotine stanovnika ovog grada.
"Od svjedoka, dobijamo informacije da je oko 300 ljudi poginulo u Dramskom pozorištu Mariupolja nakon napada ruskih aviona", objavili su iz mariupoljske gradske vijećnice na Telegramu.
Ukrajinci su optužili Ruse za napad, dok je Rusija odbila te tvrdnje iako su dobro zabilježeni ruski napadi na civilne objekte i nevojna postrojenja širom Ukrajine.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
Da vidim taj konkurs samo na cirilici?holyman je napisao/la: ↑25 mar 2022, 10:08Ministarstvo odbrane BiH objavilo konkurs samo na cirilici, ovo je incident velikih razmjera i glavni odgovorni bi morao biti krivicno gonjen, te osudjen na mininalnu kaznu zatvora od 25 godina.
Inace, ovo je najvaznija poslijeratna godina za Bosnu i Hercegovinu. Na stranu sto su vrlo bitni drzavni izbori, ruski uticaj u srbiji i manjem bh entitetu nikada nije bio veci, vec pokusavaju svim raspolozivim sredstvima da izazovu incidente i sukob, koji bi vodio u rat koji smo "mi zapoceli".
Mediji, kako njihovi tako i nasi, uzivaju u huskanju oruzjem, ne znam postoji li statisticki podatak ali evo npr. klix zadnjih 5 mjeseci nije propustio niti jedan dan bez objave o rs, dodiku ili ratu.
Bosnjaci u ovoj godini moraju biti spremniji i odlucniji vise nego ikad. Ili cemo dopustiti ruskim marionetama da haraju Bosnom ili cemo to presjeci na ovaj ili onaj nacin kako to Albanija i Kosovo rade.
U narednih 60 dana moramo po hitnom planu uci u NATO, a postoje naznake iz Njemacke i Britanije da je to moguce. U protivnom, bit ce ovdje svasta do izbora. Plan za otcjepljenje postoji, srecom Britanci i Ameri idalje petljaju prste ovdje pa to jos nije moguce.
Forever and ever, we’ll follow the boys, of Man United, The Busby Babes.
#MFFL
Som-Hi Barça
#MFFL
Som-Hi Barça
Nisam rusofil, ali mi je fascinantno sa kojom lakoćom ti zasnivaš teze. Između ostalog i o tome kako će Rusi pomrijeti od gladi zbog sankcija.zagor1987 je napisao/la: ↑25 mar 2022, 10:20Inace jedan info za rusofile i njihove medije javio se uzivo kako rusofili rekose ubijeni snajperista iz Kanade kojeg su lafo ceceni likvidirali. Sad ce rusi da se izmjesaju sa kinezima i indijcima bas ce fin to mix djece da bude,a naftu i gas po cijenama koje prodaju evropi ce im ostati mokri san haha
Ja se to ne bih usudio napisati ni za Tanzaniju. A ne jednu od najmoćnijih zemalja svijeta.
To je samo jedan od primjera koji pokazuje koliko se najveći dio forumaša razume u osnove geopolitičkog života današnjice.
Ima ih još naravno dosta.
I jedni i drugi izvori forsiraju priču o civilima i optužuju drugu stranu.
- Tristan
- Kontakt:
Rusija u Ukrajinu salje samo profesionalne vojnike i dobrovoljce. Bar za sad.FoSte95 je napisao/la: ↑25 mar 2022, 12:41https://www.klix.ba/magazin/putinova-no ... /220325034
Tako je Putine sirotinja neka sahranjuje
Nema rezervista niti opste mobilizacije, tako da je ova "vijest" besmislena.
Java, dobio sam vizu,
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
Ako su im ona djeca profesionalci onda nzm. Ali pišem ovo iz druge stvari, ako su tolike patriote neka odmah šalju svoju djecu da ginu ha ya lako je generala izigravati sa tuđom djecom. Što Medvedev ne pošalje svoga Iliju da brani Rusiju u Ukrajini i njemu je 27 godina pa njih dvojica pod ruku e to je patriotizam. Ili Peskov ima tri sina da da za državu, gdje su oni?Tristan je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:23Rusija u Ukrajinu salje samo profesionalne vojnike i dobrovoljce. Bar za sad.FoSte95 je napisao/la: ↑25 mar 2022, 12:41https://www.klix.ba/magazin/putinova-no ... /220325034
Tako je Putine sirotinja neka sahranjuje
Nema rezervista niti opste mobilizacije, tako da je ova "vijest" besmislena.
Kad znaš prvi pokrenuti rat trebaš znati i svoje poslati da ginu
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Katar će izgleda isporučivati dio gasa u EU, Slovenci isto tako blizu dogovora.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Ti stvarno vjeruješ u ovo što pišeš? Gdje je to neki političar poslao svog sina na prvu liniju? Izuzmimo plemena.FoSte95 je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:30Ako su im ona djeca profesionalci onda nzm. Ali pišem ovo iz druge stvari, ako su tolike patriote neka odmah šalju svoju djecu da ginu ha ya lako je generala izigravati sa tuđom djecom. Što Medvedev ne pošalje svoga Iliju da brani Rusiju u Ukrajini i njemu je 27 godina pa njih dvojica pod ruku e to je patriotizam. Ili Peskov ima tri sina da da za državu, gdje su oni?
To je utopija.
Kao što je utopija forsiranje isključivo jedne polazne tačke i jednog izvora informisanja.
Zvuci nemoguce al ajd da vidimo. Ocekuju nas jos veca poskupljenja u naredne dvije godine, tesko penzionerima i svima koji zive od dnevnice ili neke crkavice

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Vojni analitičar Nedžad Ahatović:
"Nakon što se rat jednog dana završi, ukrajinski otpor u Mariupolju, pao on ili ne, će se mjeriti kao jedan od najvažnijih događaja u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Taj dugotrajni otpor je dobro poremetio dalje odvijanje ruskih operacija na južnom sektoru fronta i omogućio Ukrajincima da se nakon početnih neuspjeha i gubitka velikih urbanih centara konsoliduju i stabilizuju odbranu i da se pripreme za dalje rusko napredovanje."
"Nakon što se rat jednog dana završi, ukrajinski otpor u Mariupolju, pao on ili ne, će se mjeriti kao jedan od najvažnijih događaja u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Taj dugotrajni otpor je dobro poremetio dalje odvijanje ruskih operacija na južnom sektoru fronta i omogućio Ukrajincima da se nakon početnih neuspjeha i gubitka velikih urbanih centara konsoliduju i stabilizuju odbranu i da se pripreme za dalje rusko napredovanje."
"Pomrijeti od gladi" je teška riječ, vjerujem da niko ne misli da će se baš tako umirati po ulicama.
Ali da će zbog sankcija itekako patiti i da će to osjetiti svaki stanovnik na svojoj koži, ja bih to smio reći i za Ameriku, Njemačku, pa i Kinu, a ne za Tanzaniju ili Rusiju. Svijet je postao globalno društvo, svako ko je isključen iz tog društva će itekako iskihati.
Ali da će zbog sankcija itekako patiti i da će to osjetiti svaki stanovnik na svojoj koži, ja bih to smio reći i za Ameriku, Njemačku, pa i Kinu, a ne za Tanzaniju ili Rusiju. Svijet je postao globalno društvo, svako ko je isključen iz tog društva će itekako iskihati.
Osjetiti svakako. Reći kako će neko umirati od gladi i kako će se vratiti u 14. vijek je....admin je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:37"Pomrijeti od gladi" je teška riječ, vjerujem da niko ne misli da će se baš tako umirati po ulicama.
Pogotovu za nekog ko ima tolika rudna bogatstva....
A a da ćemo osjetiti svakako hoćemo... mislim, osjećamo već par mjeseci....
I ruku na srce više će pogoditi Švabu, Italijana, nego nas ili istočne narode... Jednostavno onaj ko nema puno, lakše podnese svaku vrstu teškoće, od onoga koji je navikao na luksuz i slično....
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Umnajio sam potrošnju
2 jela dnevno
Češće WFH
Više se ne jede keks uz kafu
Ulje stavim samo malo da zamasti platu
Cipele od predprošle godine se još uvijek nose
Nečijoj djeci, umjesto marku sad dam bombonu
2 jela dnevno

Češće WFH

Više se ne jede keks uz kafu

Ulje stavim samo malo da zamasti platu

Cipele od predprošle godine se još uvijek nose

Nečijoj djeci, umjesto marku sad dam bombonu

⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
Neće u 14. vijek, ali hoce u 20.Kristijan je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:40Osjetiti svakako. Reći kako će neko umirati od gladi i kako će se vratiti u 14. vijek je....admin je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:37"Pomrijeti od gladi" je teška riječ, vjerujem da niko ne misli da će se baš tako umirati po ulicama.
I ruku na srce više će pogoditi Švabu, Italijana, nego nas ili istočne narode... Jednostavno onaj ko nema puno, lakše podnese svaku vrstu teškoće, od onoga koji je navikao na luksuz i slično....
a kako su Rusi dobro živjeli u 20. vijeku, taman nije daleko ni kad se o srednjem vijeku priča.
Šta će od rudnih bogatstava ako ih nikom ne mogu prodati? Biće im toplo i imaće na čemu kuhati, ali zaboravi Rio Mare, ide ona sardina iz konzerve koju moraš bajonetom otvarati.
Ne bih se bas slozio, sto si siromasniji vise si fokusiran na kupovinu esencijalnih namirnica, kad im cijena poskupi ti nemas vise sta ukidati kao neki luksuz, jedino mozes poceti smanjivati kolicinu koju koristis a to je puno gore od odricanja od raznoraznih luksuza.Kristijan je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:40Osjetiti svakako. Reći kako će neko umirati od gladi i kako će se vratiti u 14. vijek je....admin je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:37"Pomrijeti od gladi" je teška riječ, vjerujem da niko ne misli da će se baš tako umirati po ulicama.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Pa ja ne vidim koja još polazna tačka može biti u ovom slučaju.Kristijan je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:34Ti stvarno vjeruješ u ovo što pišeš? Gdje je to neki političar poslao svog sina na prvu liniju? Izuzmimo plemena.FoSte95 je napisao/la: ↑25 mar 2022, 13:30Ako su im ona djeca profesionalci onda nzm. Ali pišem ovo iz druge stvari, ako su tolike patriote neka odmah šalju svoju djecu da ginu ha ya lako je generala izigravati sa tuđom djecom. Što Medvedev ne pošalje svoga Iliju da brani Rusiju u Ukrajini i njemu je 27 godina pa njih dvojica pod ruku e to je patriotizam. Ili Peskov ima tri sina da da za državu, gdje su oni?
To je utopija.
Kao što je utopija forsiranje isključivo jedne polazne tačke i jednog izvora informisanja.
O tome ja i pričam kad je već odlučio pokrenuti rat neka šalje svoje da ginu. I sad se ja kao trebam diviti tom liku