thulkazal je napisao/la:
Vrijeme će pokazati ... Ali ja sam 99% siguran da se Guardiola neće prilagoditi Bayernu ... Jedino da evoluira kao trener što je teško u jednoj godini i za tako kratko vrijeme a već naredne sezone će biti kasno jer Ribery i Robben će dobro ući u silaznu putanju ... Moje kritike su oštre jer mi igra nikako ne odgovara, dosadna je i kad se uporedi sa prethodnim sezonama nema tu one strasti da se trpa protivnik nego bitnije da Alaba-Kroos-Ribery dodaju se u trokutu ... Prijašnje sezone pa čak i dok je Klinsman bio trener mogao sam izbrojati na prste jedne ruke utakmice Bayerna koje sam propustio a sada gledam prvih 15 minuta, dojadi mi, smore me i ugasim TV...
Poenta je u tome što se već prilagodio, jer da se nikako nije prilagodio, onda Bayern sigurno ne bi ni ove titule uzeo.
Znači mi sada ovdje svi trebamo ići onom linijom, kojom su do sad uvijek išli oni koji ne podnose Bayern a to je ono: Ako Bayern osvoji titulu onda je liga slaba, a ako je osvoji neko drugi (primjer Dortmund) onda je Dortmund super jak jer je nadjačao tog jakog Bayerna. S ovakvim pogledom će nam većina sezona biti slabo. Bar tako ocijenjeno.
I gledaj jednu stvar, meni odgovara trener koji donosi Bayernu uspjeh i titule. Meni je u prvom redu bitan uspjeh, pa makar mi svaki gol guzicom zabijali ili sve utakmice na guzove dobijali.
Ako mi igramo uspješno, a uz to i lijepo, onda sam u ekstazi, onda mi sve paše. Ali ako biram između uspješne a ružnije igre i na drugoj strani lijepe, a neuspješne, uvijek ću izabrat prvu opciju.
Samo me sad zanima, dal ti smatraš da nam je ekipa do momenta osvajanja titule u BuLi igrala ružan i dosadan fudbal?
Po meni je što se BuLi tiče, bio najmoćniji fudbal ikad viđen. Pa ako se samo sjetim jednog susreta s Wolfsburgom, gdje su oni odigrali odličnu utakmicu, a opet ih je Bayern nakantao. Vidjela se tada velika snaga ekipe.
U LP smo imali tu katastrofu s Realom i to je najveći minus. Minus koji je mogao sve okrenut naopačke, ali je Pepa dosta to finale kupa spasilo.
Samo u LP svi dobro pamtimo utakmicu u Manchesteru protiv Cityja, gdje je City bio toliko izdominiran, da nisu znali da li su pošli ili su došli....Znači dok je ekipa bila u formi, ekipa je gazila.....
I ja sam ljubitelj pragmatičnog Juppovskog ili Hitzfeldovskog fudbala i smatram Pepov fudbal vrlo komplikovanim, ali tu ima par vrlo zanimljivih ideja i modernih stvari. Taj posjed kada vrlo uspješno provedeš i kada igraš dovoljno varijabilno i brzo, daje ti toliku moć, jer protivnik opšte ne može doći do lopte da bi te ugrozio ili npr dođe do lopte 2-3 puta na pravi način kako bi zaprijetio. Međutim, da bi to bilo toliko uspješno protupresing mora biti vrlo uspješan, znači kontra se mora rano sasiječi. E tu igrači moraju biti brzi i fizički i brzi u glavi....Jednostavno kada je ekipa pala u formi, ona nije mogla sprovodit više te ideje kako treba. A onda je baš u tom vremenu došao taj individualno jaki Real i taktički jaki Real (s obzirom da ih je Ancelotti po pitanju taktike uzdigao na jedan poseban nivo).
Da Pep zna napraviti varijacije, pokazuje je u finalu kupa. Nešto slično je prema izjavi Bayernovih igrača (koje su date nakon te finalne utakmice) htio napraviti i u revanšu protiv Reala, ali bilo je malo dana da se ekipa uigra i da se uigraju te promjene formacije.
Nema niti jednog trenera, koji će za jednu sezonu u potpunosti provesti svoju filozofiju. I jednostavno ne može u jednoj sve sezoni odmah 100 % funkcionisat. Rijetko se to kad desi.
Nema garanta za uspjeh Pepa u Bayernu, ali nakon ovakve sezone ne možemo reći da je on zakazao. Znači od uprave dobiva naravno i dalje puno povjerenje, ali je sigurno i od navijača i dalje zaslužio da ima povjerenje, dok se ne ispostavi suprotno.
Kada bi se manjkavosti naredne sezone pokazale protiv jednog takvog protivnika kalibra Reala i mi tada doživimo opet debakl, onda bi ja rekao da nešto nije uredu i da se neke pouke nisu izvukle.
A jednostavno ako Pepova filozofija ne bude funkcionisala kako treba, onda ona neće funkcionisati i u BuLi, a ne samo u LP. Pa pred kraj sezone nam je ekipa gubila i od Augsburga i mučila se sa Stuttgartom, nije samo Real bio problem. Pad forme, a i nedostatak Thiaga (koji je jako bitan za ovaj stil igre, pogotovo u prvoj sezoni Pepa, kada sve kombinacije nisu dovedene do perfekcije) je bio očigledan.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland