FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
FKŽ !
Slobodan Janjuš "Čobo"
Čobo je rođen 1952. godine u Sarajevu. Dijete je Željezničara. U prvom timu debitovao je sa nepunih 18 godina, u Zagrebu na utakmici Dinamo - Željezničar 0:1.
Sa Željezničarom osvaja prvenstvo 1972. godine kao prvi golman ekipe, a bilo mu je samo dvadeset godina. U klubu je do 1977. godine (ispadanje iz lige). Tada počinje period selidbi: Vojvodina, Radnički (Pirot), Sarajevo, Olimpija, Sarajevo, Dinamo Zagreb, Sutjeska (Nikšić).
U jesen 1985. se ponovo vratio u Željezničar.
"Vratio sam se kući, tamo gdje i pripadam," rekao je tada i bio dočekan ovacijama publike, koja mu je, to je rijetkost, oprostila što je branio i za najvećeg suparnika. Prestao je braniti u zimskoj pauzi sezone 1987/88. Sasvim neočekivano, branio je jednu sezonu na Malti i to u starosti od 42 godine. Oproštajnih nekoliko minuta odigrao je 2001. na utakmici protiv austrijskog Sturma u sklopu proslave osamdesetog rođendana Željezničara.
Uz Radovića najbolji je golman kojeg je Željezničar ikad imao. Izvodio je akrobacije koje su se rijetko viđale na svjetskim pozornicama. Rijetkost je da navijači na utakmicu dolaze zbog golmana, sa njim je to bio slučaj. Sam je sebe najbolje opisao:
"Najsretniji sam čovjek kada stanem među stative. Volim biti poput ptice, volim pokatkad biti kao divlja životinja, kao pantera, kada se bacam za loptom. Dao bih cijelu mjesečnu platu protivničkim napadačima da mi svih 90 minuta pucaju na gol, iz svih pozicija. Volim akciju, tražim atrakciju i uzbuđenja. Uh volim biti pobjednikom na terenu. Kada me publika ponese, kada tribine huče 'Čobo, Čobo' nema toga koji bi me mogao savladati."
Zaista, ponekad je izgledalo da mu je nemoguće dati gol. Rekorder je po broju dobivenih ocjena 10 u ligi bivše Jugoslavije. Elastičan, brz, ludo hrabar, zapanjujuće brzog refleksa. Nije čekao loptu, išao je po nju, rukama i glavom u kopačke protivničkih napadača. On je, naravno, imao i drugu stranu života. Volio je glamour, noćne izlaske i zabavu... Bio je bez dlake na jeziku, pa se mnogima zamjerio, a posebno selektorima reprezentacije. Redovno su ga zaobilazili. Nikada nije nastupio za reprezentaciju, samo je dva puta bio rezerva. Po svojim golmanskim kvalitetima, trebao se izdići u sam vrh svjetskih čuvara mreže. Čini se da ga je samo njegova hirovitost u tome spriječila.
Branko Zebec, veliki igrač i jedan od najuspješnijih trenera Jugoslavije, koji je vodio i velike ekipe Bundeslige, te u jednom trenutku radio i za njemačku reprezentaciju, jednom je rekao:
"Svakako najveći talenat kojeg sam vidio u životu. Čudo od golmana!"

Čobo je rođen 1952. godine u Sarajevu. Dijete je Željezničara. U prvom timu debitovao je sa nepunih 18 godina, u Zagrebu na utakmici Dinamo - Željezničar 0:1.
Sa Željezničarom osvaja prvenstvo 1972. godine kao prvi golman ekipe, a bilo mu je samo dvadeset godina. U klubu je do 1977. godine (ispadanje iz lige). Tada počinje period selidbi: Vojvodina, Radnički (Pirot), Sarajevo, Olimpija, Sarajevo, Dinamo Zagreb, Sutjeska (Nikšić).
U jesen 1985. se ponovo vratio u Željezničar.
"Vratio sam se kući, tamo gdje i pripadam," rekao je tada i bio dočekan ovacijama publike, koja mu je, to je rijetkost, oprostila što je branio i za najvećeg suparnika. Prestao je braniti u zimskoj pauzi sezone 1987/88. Sasvim neočekivano, branio je jednu sezonu na Malti i to u starosti od 42 godine. Oproštajnih nekoliko minuta odigrao je 2001. na utakmici protiv austrijskog Sturma u sklopu proslave osamdesetog rođendana Željezničara.
Uz Radovića najbolji je golman kojeg je Željezničar ikad imao. Izvodio je akrobacije koje su se rijetko viđale na svjetskim pozornicama. Rijetkost je da navijači na utakmicu dolaze zbog golmana, sa njim je to bio slučaj. Sam je sebe najbolje opisao:
"Najsretniji sam čovjek kada stanem među stative. Volim biti poput ptice, volim pokatkad biti kao divlja životinja, kao pantera, kada se bacam za loptom. Dao bih cijelu mjesečnu platu protivničkim napadačima da mi svih 90 minuta pucaju na gol, iz svih pozicija. Volim akciju, tražim atrakciju i uzbuđenja. Uh volim biti pobjednikom na terenu. Kada me publika ponese, kada tribine huče 'Čobo, Čobo' nema toga koji bi me mogao savladati."
Zaista, ponekad je izgledalo da mu je nemoguće dati gol. Rekorder je po broju dobivenih ocjena 10 u ligi bivše Jugoslavije. Elastičan, brz, ludo hrabar, zapanjujuće brzog refleksa. Nije čekao loptu, išao je po nju, rukama i glavom u kopačke protivničkih napadača. On je, naravno, imao i drugu stranu života. Volio je glamour, noćne izlaske i zabavu... Bio je bez dlake na jeziku, pa se mnogima zamjerio, a posebno selektorima reprezentacije. Redovno su ga zaobilazili. Nikada nije nastupio za reprezentaciju, samo je dva puta bio rezerva. Po svojim golmanskim kvalitetima, trebao se izdići u sam vrh svjetskih čuvara mreže. Čini se da ga je samo njegova hirovitost u tome spriječila.
Branko Zebec, veliki igrač i jedan od najuspješnijih trenera Jugoslavije, koji je vodio i velike ekipe Bundeslige, te u jednom trenutku radio i za njemačku reprezentaciju, jednom je rekao:
"Svakako najveći talenat kojeg sam vidio u životu. Čudo od golmana!"

"Ona raja na jugu, to je ono što ja nosim, nosim tu, duboko. Oni i ne znaju to."
F.K. Željezničar prvak Bosne i Hercegovine 1946. godine.
Željetničar učestvuje na 18. božićnom turniru!
Najavljeno je da će Željo konkurenciju imati u ekipama:
Čelika, Sarajeva, Zadra, Splita, Bosne, Napretka i GOŠK-a.
Utakmice će se igrati u dvorani ''Ramiz Salčin'' Mojmilo, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe.
Turnir je na rasporedu 18. i 19. decembra !
Najavljeno je da će Željo konkurenciju imati u ekipama:
Čelika, Sarajeva, Zadra, Splita, Bosne, Napretka i GOŠK-a.
Utakmice će se igrati u dvorani ''Ramiz Salčin'' Mojmilo, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe.
Turnir je na rasporedu 18. i 19. decembra !
"Ona raja na jugu, to je ono što ja nosim, nosim tu, duboko. Oni i ne znaju to."
- Fk_zeljo_1921
- Kontakt:
kakve to ima veze s nama... 
"I've failed over and over and over again in my life and that is why I succeed." -Michael Jordan
Jedina veza bi bila ta što bi vječiti gradski derbi igrali sa Olimpicom, koji bi se tada zvao Sarajevo 1946.Fk_zeljo_1921 je napisao/la:kakve to ima veze s nama...
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".
onda se tradicija duela zelje i sarajeva ukida gasenjem danasnjeg sarajevaavlami97 je napisao/la:Jedina veza bi bila ta što bi vječiti gradski derbi igrali sa Olimpicom, koji bi se tada zvao Sarajevo 1946.Fk_zeljo_1921 je napisao/la:kakve to ima veze s nama...
jbg, treba ponovo brojati od nule utakmice sa olimp... pardon sarajevom
7x drzavni prvak (rekord) // 5x osvajac kupa (rekord) // 3x osvajac superkupa (rekord)
rekordi se obaraju a trofeji osvajaju!!!
Tradicija se jarane ukida, ako ovo ne prihvate pitari. Ovo im je zadnji voz da se izvade ili da propadnu. Bolje ovako daj šta daš. Olimpic ionako nikada nije uzeo bod Želji u prvenstvenim utakmicama. Možda bi im se ovako posrećilo.tm84 je napisao/la:onda se tradicija duela zelje i sarajeva ukida gasenjem danasnjeg sarajevaavlami97 je napisao/la:Jedina veza bi bila ta što bi vječiti gradski derbi igrali sa Olimpicom, koji bi se tada zvao Sarajevo 1946.Fk_zeljo_1921 je napisao/la:kakve to ima veze s nama...![]()
jbg, treba ponovo brojati od nule utakmice sa olimp... pardon sarajevom
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".
Mi ne bi trebali takvi biti, da svrsavamo na to da je nekom lose zna se ko je nosao trans nek komsiji crkne krava u pricipu nama ce biti bolje samo ako se zabavimo sami sobom a to sto je njima frka ne znaci da je nama ista bolje...nikad_izvini je napisao/la:Poslušajte ljudi. Jel čujete nešto. Ja čujem da neko izdiše. Bljakić je prorok, lijepo je čovjek rekao da ćemo im gledati u pete. Zaboravio je da spomene u kojem položaju![]()
Kažu, kakve veze ima sa Željom. Ima veze. Došlo je vrijeme naplate. Ja bi im uzeo par igrača, taman da našim vodu nose i skupljaju lopte. Da zatvorimo krug.
I to sto im zelis vratiti za podjebavanje od zadnjih par godina zaboravi
FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!
mah moze se i nama isto desit nismo ni mi bez dugova,ne znam vracaju li ovi nasi ista nit koliki nam je dugpile87 je napisao/la:Mi ne bi trebali takvi biti, da svrsavamo na to da je nekom lose zna se ko je nosao trans nek komsiji crkne krava u pricipu nama ce biti bolje samo ako se zabavimo sami sobom a to sto je njima frka ne znaci da je nama ista bolje...nikad_izvini je napisao/la:Poslušajte ljudi. Jel čujete nešto. Ja čujem da neko izdiše. Bljakić je prorok, lijepo je čovjek rekao da ćemo im gledati u pete. Zaboravio je da spomene u kojem položaju![]()
Kažu, kakve veze ima sa Željom. Ima veze. Došlo je vrijeme naplate. Ja bi im uzeo par igrača, taman da našim vodu nose i skupljaju lopte. Da zatvorimo krug.
spielführer_21 je napisao/la:A najgori među najgorima su Avdo Avdić i Sinan Sinanović. Pa kad im samo imena pročitaš, znaš da u toj familiji nije niko normalan...
Ma ne radi toga, nismo mi ni u pribliznoj situaciji cak i kada je bilo najgore, ovi su ovo zataskavali do kad su mogli i to je dovelo do jos gore situacije al sa ljudskog i moralnog aspekta mi ne bi smjeli biti onakvi kakvi su oni bili kad je kod nas bila frka...nick je napisao/la:mah moze se i nama isto desit nismo ni mi bez dugova,ne znam vracaju li ovi nasi ista nit koliki nam je dug
Njima njihovo nama nase ...
ma znam jasno mi je i nismo takvi,mada nista me ne cudi od ovih mladjih pa me nebi cudilo da im isto vrate ili slicno...a to kako je nama nisam bas najupuceniji,mada cuo sam raznorazne price pa me nista nebi cudilo...pile87 je napisao/la:Ma ne radi toga, nismo mi ni u pribliznoj situaciji cak i kada je bilo najgore, ovi su ovo zataskavali do kad su mogli i to je dovelo do jos gore situacije al sa ljudskog i moralnog aspekta mi ne bi smjeli biti onakvi kakvi su oni bili kad je kod nas bila frka...nick je napisao/la:mah moze se i nama isto desit nismo ni mi bez dugova,ne znam vracaju li ovi nasi ista nit koliki nam je dug
spielführer_21 je napisao/la:A najgori među najgorima su Avdo Avdić i Sinan Sinanović. Pa kad im samo imena pročitaš, znaš da u toj familiji nije niko normalan...
ako se to desi, onda se brisu rezultati danasnjeg sarajeva, jel da?avlami97 je napisao/la:Da li zna iko hoćemo li igrati na proljeće dvije utakmice sa FK Olimpicom ili sa FK Sarajevom 1946?
iskreno... bolje mi je ovo danasnje sarajevo sa tradicijom od preko 60 godina nego neko novo sarajevo... zasto?
1) ukida se tradicija duela zelje i sarajeva
2) brise se istorija fk sarajeva za sva vremena
3) gradski derbiji ne bi imali draz kao sada (olimpik? gradski derbi? slabo)
4) klub bi se predstavljao kao nasljednik kojeg kluba? sarajeva ili olimpika?
...
ne znam... gracic je p-icka, a HZ ne smiju pristati na ovo...
7x drzavni prvak (rekord) // 5x osvajac kupa (rekord) // 3x osvajac superkupa (rekord)
-
Admiral_TM87
- Kontakt:
A navijaci ce im biti valjda po novom HR10
Pozdrav za svepile87 je napisao/la:Mi ne bi trebali takvi biti, da svrsavamo na to da je nekom lose zna se ko je nosao trans nek komsiji crkne krava u pricipu nama ce biti bolje samo ako se zabavimo sami sobom a to sto je njima frka ne znaci da je nama ista bolje...nikad_izvini je napisao/la:Poslušajte ljudi. Jel čujete nešto. Ja čujem da neko izdiše. Bljakić je prorok, lijepo je čovjek rekao da ćemo im gledati u pete. Zaboravio je da spomene u kojem položaju![]()
I ja sam istog mišljenja kao i ti da bi ih trebali pustiti na miru,da ih isfuramo,jer ce nam slađe biti na kraju sezone ih zezati kad osvojimo titulu i kup uz Božju pomoć.
- nikad_izvini
- Kontakt:
@pile i @nick
poštujem vaše mišljenje. Očekujem da vi poštujete moje. Iskreno, da se ja pitam, ne bih nosao trans "nek košiji crkne krava" nego bi ih zakopao. Džaba. Čak bi i dao nekih para za trubu. Ateistička sahrana. Melodija: "Zlatni Papagaj" ; Referen: Zlatni papagaj, tata placa sve racune, zlatni papagaj, jer mi smo snobovi
Opis kluba i navijača. Dilemisao bih sa onom pjesmom, "mi smo divovi"
Iskreno, za mene je historija učiteljica života. Jednom su htjeli da nas ugase 1921; Drugi put su nam nudili fuziju sa Đerzelezom gdje su bili Granov, Čeman i ostala bratija. Ne znam jel pitarsko maslo als e nisu počešali da nam pomognu. Naučen sam, i drago mi je zbog toga, da onome ko mi misli zlo, vratim koliko mogu. Jer takvi ne mijenjaju ćud i osjećaju slabost. Šta treba, pričati "mi sve volimo", "nema veze ko nas mrzi, mi smo iznad toga". Na ovakvom vaktu najjači i najsposobniji opstaju. Potopi neprijatelja. Riješi problem. A uvijek je bilo tako. To je moja životna filozofija i strogo se držim toga.
poštujem vaše mišljenje. Očekujem da vi poštujete moje. Iskreno, da se ja pitam, ne bih nosao trans "nek košiji crkne krava" nego bi ih zakopao. Džaba. Čak bi i dao nekih para za trubu. Ateistička sahrana. Melodija: "Zlatni Papagaj" ; Referen: Zlatni papagaj, tata placa sve racune, zlatni papagaj, jer mi smo snobovi
Iskreno, za mene je historija učiteljica života. Jednom su htjeli da nas ugase 1921; Drugi put su nam nudili fuziju sa Đerzelezom gdje su bili Granov, Čeman i ostala bratija. Ne znam jel pitarsko maslo als e nisu počešali da nam pomognu. Naučen sam, i drago mi je zbog toga, da onome ko mi misli zlo, vratim koliko mogu. Jer takvi ne mijenjaju ćud i osjećaju slabost. Šta treba, pričati "mi sve volimo", "nema veze ko nas mrzi, mi smo iznad toga". Na ovakvom vaktu najjači i najsposobniji opstaju. Potopi neprijatelja. Riješi problem. A uvijek je bilo tako. To je moja životna filozofija i strogo se držim toga.
Ne treba, ne bi smjelo, superiorni uspjeh Osimovog "Željezničara" s bilo kim identificirati; to je isključivo trijumf Amarovog građanskog "masla"-inat provincijskom, mahalaškom Sarajevu. By Senad Avdić, Slobodna Bosna
-
staaarinavijac
- Kontakt:
generalno ,ne treba se nicijoj muci nasladjivati ...najgore je kad se neko sam o svom jadu zabavi ...
tesko da ce se sarajevo raspasti , ne vjerujem da bi politika ili kanton to dozvolili , makar sarajevo tavorilo godinama u nizem rangu
ako nista drugo dobro je da nas grad ima derbije kao London, Madrid , Minhen ,itd.
nego pustimo mi druge i gledajmo kako da se mi konacno oporavimo i izdignemo na visi (evropski ) nivo
tesko da ce se sarajevo raspasti , ne vjerujem da bi politika ili kanton to dozvolili , makar sarajevo tavorilo godinama u nizem rangu
ako nista drugo dobro je da nas grad ima derbije kao London, Madrid , Minhen ,itd.
nego pustimo mi druge i gledajmo kako da se mi konacno oporavimo i izdignemo na visi (evropski ) nivo
Iskreno ne volim ih ni ja al se i ne smaram sa njima probao par puta ovdje postaviti neke desavanja iz njihovog kluba svi se pravili pametni dok se nije desilo i sad se usutili...Daleko od toga da ne postujem bilo cije misljenje ali nek se sami koprcaju mi se borimo za titulunikad_izvini je napisao/la:@pile i @nick
poštujem vaše mišljenje. Očekujem da vi poštujete moje. Iskreno, da se ja pitam, ne bih nosao trans "nek košiji crkne krava" nego bi ih zakopao. Džaba. Čak bi i dao nekih para za trubu. Ateistička sahrana. Melodija: "Zlatni Papagaj" ; Referen: Zlatni papagaj, tata placa sve racune, zlatni papagaj, jer mi smo snoboviOpis kluba i navijača. Dilemisao bih sa onom pjesmom, "mi smo divovi"
![]()
Što posiješ - to požanješ?staaarinavijac je napisao/la:generalno ,ne treba se nicijoj muci nasladjivati ...najgore je kad se neko sam o svom jadu zabavi ...
P.S. Ja se prvi naslađujem i uživam čitajući sve ovo i nije mi ih nimalo žao.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- nikad_izvini
- Kontakt:
Još nešto da napomene. Slažem se, treba da napredujemo. Pomažem klubu koliko mogu. Barem sam dva "derbi" navijača natjerao da dolaze na utakmice Želje nakon Hapoela. Ubio sam ih pričom. I bilo je efekta. Jedan je baš postao zaluđen
Namjerno nisam kupio godišnju kartu, dajem svaki put petaka i nije mi žao. Idem na gostovanja. AKo bude jooš prilika, tu sam, sigurno. Za klub, za Želju ;
Kada bih birao između Željinog boljitka i propadanja njanja, uvijek bih izabrao Željin boljitak. Ovo što se trenutno dešava, dođe čisto kao šlag na tortu
Svi mi isto mislimo Želji. Komšije su tu "samo dodatak"
Samo sam htio da obrazložim svoj stav. Završavam ovim priču o "onim anamo"
I rest my case
Kada bih birao između Željinog boljitka i propadanja njanja, uvijek bih izabrao Željin boljitak. Ovo što se trenutno dešava, dođe čisto kao šlag na tortu
Svi mi isto mislimo Želji. Komšije su tu "samo dodatak"
Samo sam htio da obrazložim svoj stav. Završavam ovim priču o "onim anamo"
I rest my case
Ne treba, ne bi smjelo, superiorni uspjeh Osimovog "Željezničara" s bilo kim identificirati; to je isključivo trijumf Amarovog građanskog "masla"-inat provincijskom, mahalaškom Sarajevu. By Senad Avdić, Slobodna Bosna
Radovati se tudjoj nesreci jenajveci moralni poraz koji covjek dozivi, i mi smo bili u ovakvim situacijama i fala Bogu nismo dozvolili svakakvim mesetarima da uniste klub pa to ne trebaju dozvoliti ni komsije.
Komsije ovo nemojte nikada dozvoliti,Sarajevo i Zeljo su svetinje ovoga grada i to ce uvjek ostati bez obzira na krize pa makar i jedni i drugi igrali u trecem nivou takmicenja.Ovakvi bi da lako dodju do brendova grada i da ih upropaste kao sto su mnogi upropastile nase velike firme.Pitari borite se do kraja,prebrodili smo skupa rat a i ovo ce te ako Bog da.Zasto bi pojedinci unistavali nase klubove radi licnog interesa,zasto i Sarajevo i Zeljo ne bi mogli izdati po 100.000 hijada dionica po 50 km pa da svaki gradjanin moze kupiti maksimalno naprimjer po pet za zivu lovu i tako pomognu svom klubu ( neka klubovi plate i pdv na to ako to Drzava zahtjeva)i na taj nacin zarade po 5.000.000 km(umanjeno za pdv ako treba) i izadzu iz krize a ne da par pojedinaca radi od klubova sta hoce i da klubovi prodju kao i mnoge velike firme u ovom nasem gradu.Zasto hiljade navijaca i jednog i drugog kluba nakon toliko godina navijanja i ljubavi prema svom klubu ne bi mogli kao nagradu imati koju dionicu.J..o derbi bez pitara on je samo pravi sve ostalo bi bilo surogat.Komsije samo hrabro i izdrzite do kraja.
Komsije ovo nemojte nikada dozvoliti,Sarajevo i Zeljo su svetinje ovoga grada i to ce uvjek ostati bez obzira na krize pa makar i jedni i drugi igrali u trecem nivou takmicenja.Ovakvi bi da lako dodju do brendova grada i da ih upropaste kao sto su mnogi upropastile nase velike firme.Pitari borite se do kraja,prebrodili smo skupa rat a i ovo ce te ako Bog da.Zasto bi pojedinci unistavali nase klubove radi licnog interesa,zasto i Sarajevo i Zeljo ne bi mogli izdati po 100.000 hijada dionica po 50 km pa da svaki gradjanin moze kupiti maksimalno naprimjer po pet za zivu lovu i tako pomognu svom klubu ( neka klubovi plate i pdv na to ako to Drzava zahtjeva)i na taj nacin zarade po 5.000.000 km(umanjeno za pdv ako treba) i izadzu iz krize a ne da par pojedinaca radi od klubova sta hoce i da klubovi prodju kao i mnoge velike firme u ovom nasem gradu.Zasto hiljade navijaca i jednog i drugog kluba nakon toliko godina navijanja i ljubavi prema svom klubu ne bi mogli kao nagradu imati koju dionicu.J..o derbi bez pitara on je samo pravi sve ostalo bi bilo surogat.Komsije samo hrabro i izdrzite do kraja.
Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil
življenja i ponašanja.
življenja i ponašanja.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 17 gostiju.