Šahovski turnir SportSport.ba

FIFA, PES, GTA, Fortnite...

Moderatori/ce: bodi123,Donnie Darko,Padovan

bodi123
Moderator
Kontakt:

Re: Šahovski turnir SportSport.ba

Post Postao/la bodi123 » 25 maj 2020, 17:53

Nažalost, Forster je koristio pomoć računara u nekim ligaškim mečevima, te shodno tome izbačen je iz SportSport.ba lige, a svi njegovi mečevi će bit poništeni. Izvinjavam se svim učesnicima lige, u svoje i u njegovo ime, i nadam se da se bilo šta slično neće ponoviti.

Igrač čiji je rejting 1080, i koji jedva da zna osnove šaha u 4 meča nije napravio niti jednu grešku te niti jedan blunder. Lichess analitika ga je okarakterisala kao igrača s rejtingom od 2900 u navedenim partijama. Primjerice radi, najbolji igrač današnjice i prvak svijeta Magnus Carlsen ima rejting od 2850 u blitzu na lichessu. Dakle, @Forster bi u ovim partijama vjerovatno pobjedio i danskog velemajstora.

Koristio je računar koji mu je davao najbolja moguća rješenja svaki potez koje čak ni veliki broj velemajstora ne može uočiti. Ono što je posebno zanimljivo je vrijeme koje koristi za odigravanje poteza. U otvaranju, prva 3-4 poteza koja vjerujem svi u ligi igraju izuzetno brzo i ne troše skoro nikakvo vrijeme, trošio je prosječno čak 7 sekundi. Za prvi, drugi, treći i sve ostale poteze do kraja mečeva. Uvijek isto, nikad više, nikad manje.

Ovo su neke od partija gdje je odigrao bukvalno nepogrešivo.

Druga partija protiv Šefke:

https://lichess.org/abD7i1TR

Drugi meč protiv mene:

https://lichess.org/oUxY2m2yLrUh

Obratiti pažnju na potez broj 13, i obratiti pažnju na vrijeme koje uzima za svaki potez.

Prvi meč protiv Trebinjca:

https://lichess.org/t7aRxvaf

Drugi meč protiv Trebinjca

https://lichess.org/JuuEwlB9

Obratiti pažnju na potez broj 16

Čista kraljica da je nosi topom, naravno on to ne radi jer kompjuter preporučuje bolji potez a to je skakač a5. Naravno, ideja je dublje prirode i za 7 sekundi koliko mu je trebalo da odigra potez je skoro pa nemoguće za ljudski um da pronadje ovaj best move, a tek za nekoga ko je rejtingom daleko ispodprosječan igrač.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

bulbasor
Kontakt:

Post Postao/la bulbasor » 25 maj 2020, 17:56

Final four da se igra ispred Ekonomije sa pravim figurama. Pustit ce nas penzioneri da odigramo :mrgreen: :mrgreen:

Sevco mogao si obje glat izgubiti, a dobio si obje. Svaka cast.
Zemljo tisućljetna na vjernost Ti se kunem!

Mquc
Kontakt:

Post Postao/la Mquc » 25 maj 2020, 17:59

Gledo tu partiju protiv trebinjca i to bas upalio u momentu kad ima kraljicu topom, on igra konjem vidi reko ovo kakav je ovo kasparov u prvi mah mislim greska onda pogledam malo bolje situaciju i skontam sta hoce.. nazalost mislim da ovim stvarima nema rijesenja jer on je hajmo reci ocigledno koristio ali moze biti da neko koristi samo u pojedinim trenucima meca.. nadamo se fer i korektnoj igri ipak i vjerujem da nema takvih slucajeva pored njega.. ali samo bi volio znati koja je poenta te pobjede?

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 25 maj 2020, 18:07

Da pišem svima pobjede od 2-0 protiv njega, ili da ga izbacim skroz te poništim sve rezultate? Ishod je isti, ali čini mi se da će lakše bit svima staviti 2-0, a u narednim kolima oni koji nisu igrali s njim a trebaju, će bit slobodni.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

Trebinjac94
Kontakt:

Post Postao/la Trebinjac94 » 25 maj 2020, 18:07

Mquc je napisao/la:
25 maj 2020, 17:59
Gledo tu partiju protiv trebinjca i to bas upalio u momentu kad ima kraljicu topom, on igra konjem vidi reko ovo kakav je ovo kasparov u prvi mah mislim greska onda pogledam malo bolje situaciju i skontam sta hoce.. nazalost mislim da ovim stvarima nema rijesenja jer on je hajmo reci ocigledno koristio ali moze biti da neko koristi samo u pojedinim trenucima meca.. nadamo se fer i korektnoj igri ipak i vjerujem da nema takvih slucajeva pored njega.. ali samo bi volio znati koja je poenta te pobjede?
Ima načina, a to je da umjesto casual igramo rated games, i onda sam lichess otkriva varalice. Pošto su ovo prijateljske, tu smo morali sami logički zaključiti.
Blue Train

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 25 maj 2020, 18:08

Ja bas gledam Forster u otvaranjima sve bez greske hajd reko mozda sam ja toliki noob :mrgreen:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 25 maj 2020, 18:10

Trebinjac94 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:07
Mquc je napisao/la:
Ima načina, a to je da umjesto casual igramo rated games, i onda sam lichess otkriva varalice. Pošto su ovo prijateljske, tu smo morali sami logički zaključiti.
Da. Ubuduće će se mečevi igrati kao rated, jer tada moderatori na lichessu prate mečeve, i sami regulišu sve. Nisam siguran da je to slučaj s ovim casual mečevima. Desetine puta mi se desilo da nakon par dana dobijem obavijest u kojoj piše da su mi vratili 7-8 izgubljenih bodova jer sam igrao protiv igrača koji je koristio cheat engine a on je banovan. Ažurni su s tim i faktički je nemoguće varati na sajtu a da ne budeš brzo uhvaćen.
Pogotovo ako pričamo o našim rejtinzima koji su u najmanju ruku prosječni.

rektalnialpinizam
Kontakt:

Post Postao/la rektalnialpinizam » 25 maj 2020, 18:12

bulbasor je napisao/la:
25 maj 2020, 17:56
Final four da se igra ispred Ekonomije sa pravim figurama. Pustit ce nas penzioneri da odigramo :mrgreen: :mrgreen:

Sevco mogao si obje glat izgubiti, a dobio si obje. Svaka cast.
Bulbasor drug nemoj mi se naljutiti, ali ovo je bilo sa pola gasa, uz milion grešaka sa moje strane, kojih sam bio svjestan odmah...🤷‍♂️
Čuj obje glat izgubiti? 😁🤣🤦‍♂️

Prvu sam ja 3/4 partije imao veliki + konstantno, samo jedan loš potez u završnici (brzina), kralj na bijelo umjesto na smedje i to je moglo zakomplikovati partiju.
Drugu si bio u plusu finom, ali kad sam skontao da loše igram, onda sam dao gas malo jače i završilo je kako je završilo. 😉

Fino si igrao, ali fali ti malo iskustva.👍

Čestitam ti još jednom na hrabroj igri, a ja čuvam bolja izdanja protiv ovih mojih malo jačih igrača, sa kojim se valja "pobiti" za titulu. 😁😉
Zadnja izmjena: rektalnialpinizam, dana/u 25 maj 2020, 18:53, ukupno mijenjano 1 put.

Mquc
Kontakt:

Post Postao/la Mquc » 25 maj 2020, 18:15

bodi123 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:10
Trebinjac94 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:07
Mquc je napisao/la:
Da. Ubuduće će se mečevi igrati kao rated, jer tada moderatori na lichessu prate mečeve, i sami regulišu sve. Nisam siguran da je to slučaj s ovim casual mečevima. Desetine puta mi se desilo da nakon par dana dobijem obavijest u kojoj piše da su mi vratili 7-8 izgubljenih bodova jer sam igrao protiv igrača koji je koristio cheat engine a on je banovan. Ažurni su s tim i faktički je nemoguće varati na sajtu a da ne budeš brzo uhvaćen.
Pogotovo ako pričamo o našim rejtinzima koji su u najmanju ruku prosječni.
Da, na rated ne moze i to sam htio i reci mada moram priznati da mi nikad nikakvi bodovi nisu vraceni, vjerovatno sam imao srece. Jel toliko bitna pobjeda ovdje pa ljudi varaju? Haha imal kakva nagrada ja ovo opusteno shvatio 😁

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 25 maj 2020, 18:17

Ne znam jesu ti ljudi svjesni koliko lako je uociti varalicu. Mislim, ljudi to lagano opaze kod igraca sa 2000+ rejtingom a kamoli kod ovih sa 1000.

Moram priznati da mi je bilo malo sumnjivo kad ga je stefo mlatno 2-0 a onda uzima bodija i sevcu. No offense stefo :mrgreen:

Mada i ovako kad mu pogledam partije mimo lige :lol:

Trebinjac94
Kontakt:

Post Postao/la Trebinjac94 » 25 maj 2020, 18:19

Ma naravno i meni se to dešavalo, zato i kažem. Inače još jedan dokaz, u drugoj partiji sam igrao tzv. latvian gambit koji nikad nije igran na turniru, a vjerovatno ćete ga rijetko sresti u bilo kojoj partiji. Naravno to sam igrao zbog prethodnih sumnji na namještanje. Iako je to otvaranje nepoznanica za mnoge, Forstera ni to nije spriječilo da odigra i ovaj meč bez ijedne greške i potvrdi da ne igra on nego računar.
Blue Train

rektalnialpinizam
Kontakt:

Post Postao/la rektalnialpinizam » 25 maj 2020, 18:20

Ma nemamo se šta plašiti da neko može varati...
Čim odigra više od 5-6 poteza kao best move, logično da vara, jer niko od nas nije 2500+ rating pa da to može.

Skontali smo ga još prije, ali smo ga pustili da vidimo koliki je idiot. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Ja nisam obratio pažnju odmah, jer sam gledao tv i igrao sa njim sa 20% snage, pa sam mislio da je moguće i da sam napravio velike greške.
Nisam pogledao ni analizu, tako da nisam ni mogao biti siguran istog momenta, iako mi je bio odmah sumnjiv.

Igrao sam sa majstorima i kandidatima za velemajstore, pa me nikad niko u životu nije rasuo u 15 poteza!
Forster brat me odradi u 15 poteza, kao Kasparov, hahahaha...🤣🤣🤣🤣🤣

Kakav mentalni sklop moraš biti da ovo uradiš, to mi nikad neće biti jasno!

Naravno, ovo je nauk svima za turnire koji su pred nama!

SVAKO KO BUDE POKUŠAO I NAJMANJU MALVERZACIJU I PREVARU, ODMAH ĆE BITI ODSTRANJEN SA TURNIRA PO KRATKOM POSTUPKU!
Zadnja izmjena: rektalnialpinizam, dana/u 25 maj 2020, 18:23, ukupno mijenjano 1 put.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 25 maj 2020, 18:23

Kae ovaj “I play like a grandmaster because im related to one:rol:

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 25 maj 2020, 18:23

Kajzer10 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:17
Ne znam jesu ti ljudi svjesni koliko lako je uociti varalicu. Mislim, ljudi to lagano opaze kod igraca sa 2000+ rejtingom a kamoli kod ovih sa 1000.

Moram priznati da mi je bilo malo sumnjivo kad ga je stefo mlatno 2-0 a onda uzima bodija i sevcu. No offense stefo :mrgreen:

Mada i ovako kad mu pogledam partije mimo lige :lol:
Da.. bukvalno je prelako uočiti svakoga ko vara. Da smo mi svi rejtingom 2000+, teže bi bilo. Ovako tačno znaš ko je kakav, i čim naleti neki koji odigra ovakvih par partija, a rejtingom je 1100, znaš o čemu je riječ.

Dovoljno je pogledati njegove partije van lige, i ove koje je odigrao sa mnom, Šefkom i Trebinjcem.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 25 maj 2020, 18:31

Stavio sam svima koji su igrali s njim do ovog kola 2-0 rezultat, i svi koji su trebali igrati do kraja s njim će dobit 2 0.

Izvinite još jednom.

@Uno je dobio prve dvije pobjede u ligi :)
BoixosNois1899 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:27
Bodiju krivo što on nije prvi skontao način za varanje
Druže, de mi reci na kojoj sam temi tebe zlostavljo pa me sanjaš danima, nešto se ne sjećam ko si ti uopšte. Il te možda ona ekipica s fejszbuk grupe napućka da dodješ ovamo?

Produži, nemoj da moram intervenisat.

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 25 maj 2020, 18:36

bodi123 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:31
BoixosNois1899 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:27
Bodiju krivo što on nije prvi skontao način za varanje
Druže, de mi reci na kojoj sam temi tebe zlostavljo pa me sanjaš danima, nešto se ne sjećam ko si ti uopšte. Il te možda ona ekipica s fejszbuk grupe napućka da dodješ ovamo?

Produži, nemoj da moram intervenisat.
Lošu memoriju imaš onda.
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 25 maj 2020, 18:46

evo kralja humora, vec mi neugodno

Fowl95
Kontakt:

Post Postao/la Fowl95 » 25 maj 2020, 18:48

Treba i kajzera izbacit, ono danas je bilo protiv pravila :mrgreen:
Let's talk about SIX baby!

Profesor
Kontakt:

Post Postao/la Profesor » 25 maj 2020, 18:49

Mquc je napisao/la:
25 maj 2020, 17:28
Mquc - profesor 0,5:1,5
Super dvoboj. Prva je bas bila tvrda. Na kraju bih mozda odigrao i drugacije da se nisam bojao za vrijeme, posto si bio minut jaci od mene, a na finishu mi treba malo vise koncentracije tj vremena, pa sam isao namjerno na remi. Cak sam ti i prije toga isti ponudio.

1 - https://lichess.org/EWUT9c8d#109
2 - https://lichess.org/hkRYcUay

Forster javi se 😁
Ako ne mozes ovdje idi kod Oprah, otvori se

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 25 maj 2020, 18:50

Kajzer10 je napisao/la:
25 maj 2020, 18:46
evo kralja humora, vec mi neugodno
Napućkan je i Sarmel. Sad se čeka sljedeći iz družbe Pere Kvržice.

@Admire

Kad dodješ javi se, bit ću tu do 9 pa od 11 naveče.

Odgovori

Natrag na “eSports”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.