Majkl Stivens:"Stanić je prava prilika, ali postoje još neki igrači!"
Sin jednog od najpoznatijih holandskih trenera Huba Stivensa, Majkl, zvanični je skaut većeg broja holandskih, njemačkih i austrijskih fudbalskih i košarkaških klubova. Majklova odlična sposobnost prodaje igrača po cijeloj zapadnoj Europi ne čudi kada se uzme u obzir činjenica da mu je otac u svojoj karijeri vodio klubove poput Šalkea, Kelna, HSV-a, PSV-a, Rode Kerkrade, Red Bull Salzburga...
Prije nekoliko sedmica Majkl Stivens potvrdio nam je kako je Roda Kerkrade, u kojoj igra nekoliko "njegovih" igrača, bacila oko na mladog fudbalera FK Željezničar, Srđana Stanića.
- Tako mladi igrači koji dobro igraju na više pozicija, koji imaju solidan pregled igre i vrhunsku tehniku uvijek su nam zanimljivi. - kaže naš sagovornik i dodaje - Ne treba se praviti lud i žmiriti pred činjenicom da su bh. igrači višestruko jeftiniji od igrača iz susjednih država, a iskustvo pokazuje da talentom i kvalitetom sigurno ne zaostaju, ako nisu u prosjeku i kvalitetniji.
Gol Srđana Stanića protiv Rudara u posljednjem kolu Premijer lige proglašen je najljepšim golom po izboru portala Goal.com u toj sedmici. Koliko je to promovisalo mladog fudbalera?
- To je odličan marketing za svakog igrača, ali jedan gol ne mjenja ništa nama skautima. Konketno Stanića, ali i još nekolicinu igrača u vašoj ligi pratimo duže i siguran sam da igraju u boljim uslovima da bi mogli pokazati puno puno više.
Dakle, naši igrači mogu igrati bez problema u europskim ligama?
- Pa evo zadržaćemo se konkretno na fudbaleru Željezničara, iako je ista stvar sa još nekim igračima u Bosni. Stil fudbala koji se "njeguje" u BiH nije nimalno lijep, ali se ne može reći da je totalno nekvalitetan. Igrači dobivaju veliko iskustvo, gostuju na teškim terenima, tako da kada zaigraju za uređene timove oni mogu da se brzo uklope, naravno ako imaju potreban kvalitet i fizičku spremu.
Za sad ste nam spominjali samo Stanića, ali govorite o još nekim igračima?
- Sigurno je da iz vaše lige u ovom trenutku pet ili šest momaka može igrati u Holandiji. Naravno ne odmah u prvom timu Ajaxa, ali sigurno u klubovima sa sredine tabele. Ko se uspije dokazati automatski će otvoriti vrata novim Bosancima u Erdivisiji. Ne zaboravite Džeku koji je iz bosanske lige došao do toga da u dvije utakmice zabija golove Mančester Junajtedu u Ligi šampiona.
Vratimo se na Stanića i interes Rode JC? Možemo li očekivati transfer uskoro?
- Nisam razgovarao sa Stanićem i imam običaj, kao što pravila nalažu, prvo komunicirati sa klubom ili zastupnikom. Koliko znam on nema zvaničnog zastupnika, a putem vašeg portala, ali još nekih mojih poznanika u BiH dobio sam povratnu informaciju da bez konsultacija sa trenerom Osimom Stanić neće pristajati na nikakve nove ugovore.
Visca el Barça! /// Volim te Željo!