Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH
Re: Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH
Svaka od opcija ima dobrih i loših strana to jest više faktora utječe na njih.Moje mišljenje je da bi neka liga od 12 klubova bila trenutno optimalna za BiH nogomet.Ima istine u tome da bi možda ubrzo došlo do zasićenja jer bi se često ponavljale tekme između Želje i Sarajeva ili na primjer Veleža i Zrinje ali to bi dosta ovisilo o trenutnom stanju na tabeli ili o tome u kojoj je fazi prvenstvo itd. jer sumnjam da bi malo ljudi gledalo tekmu ako su Željo i Sarajevo u vrhu lige i ako se bore za prvaka ili recimo mostarski gradski derbi ako bi on odlučivao o izlasku u Europu i sl.Naravno da je kvaliteta nogometa glavni razlog slabe posjete ali ako se popravi infrastruktura na stadionima , u prvom redu mislim na travnjak i tribine, to odmah daje drugačiju sliku i o samoj tekmi a i onaj tko je igrao na grbavom terenu i na terenu koji je ravan kao bilijarski stol shvatiće o čemu pišem.Na kraju da zaključim jedno je sigurno a to je da će svaka liga u kojoj će biti manje klubova nego sada biti bolja pa bila ona od 14,12 ili 10 klubova jer ova je preglomazna.
VOLIM MOSTAR PA MAKAR I VAKI!
slazem se, smanjenje lige mora dovest do boljeg kvaliteta iste! BiH je premala drzava da bi imala 16 klubova u PL i nevjerovatnih 30 u prvim ligama! ujedinjenje prvih liga i skracivavnje PL na 10-12 klubova bi drasticno diglo nivo domaceg fudbala! to cisto iz razloga jer svaka ekipa u PL trenutno ima mozda 4-5 dobri igraca koji nesto vrijede oni pri vrhu mozda 7-8, a ostalo je taraba! nijedna ekipa nema 11 kvalitetni igraca a kamoli da ima i kvalitetnu klupu! to bi se drasticno poboljsalo kad bi se liga smanjila na 10-12 klubova, stvorio bi se visak od neki 16-30 kvalitetna igraca koji bi u trenutku ispadanja tih 4-6 ekipa trazili angazman u drugim klubovima u PL a stim bi i ti klubovi imali kvalitetniji kadar a i liga bi postala bolja! onda ujedinjenjem prvih liga bi se isto stvorio preduslov za selektiranje igraca za PL, umjesto danasnji 30 klubova brojka od neki 14-16 bi bila dovoljna, racunajuci da bi tu bilo 4-6 klubova koji su donedavno nastupali u PL kvaliteta iste bi se poboljsala a igraci ciji su klubovi ispali u treci rang takmicenja bi trazili angazman u tim prvoligasima i stim bi prva liga postala kvalitetnija! da nepricamo o sponzorima koji bi u tom slucaju u prve dvi lige djelili pare na 24-28 klubova umjesto danasnji 46, zakljucak vise para u opticaju i veca moc klubova da nedaju igrace djaba u druge klubove!acovic1 je napisao/la:Svaka od opcija ima dobrih i loših strana to jest više faktora utječe na njih.Moje mišljenje je da bi neka liga od 12 klubova bila trenutno optimalna za BiH nogomet.Ima istine u tome da bi možda ubrzo došlo do zasićenja jer bi se često ponavljale tekme između Želje i Sarajeva ili na primjer Veleža i Zrinje ali to bi dosta ovisilo o trenutnom stanju na tabeli ili o tome u kojoj je fazi prvenstvo itd. jer sumnjam da bi malo ljudi gledalo tekmu ako su Željo i Sarajevo u vrhu lige i ako se bore za prvaka ili recimo mostarski gradski derbi ako bi on odlučivao o izlasku u Europu i sl.Naravno da je kvaliteta nogometa glavni razlog slabe posjete ali ako se popravi infrastruktura na stadionima , u prvom redu mislim na travnjak i tribine, to odmah daje drugačiju sliku i o samoj tekmi a i onaj tko je igrao na grbavom terenu i na terenu koji je ravan kao bilijarski stol shvatiće o čemu pišem.Na kraju da zaključim jedno je sigurno a to je da će svaka liga u kojoj će biti manje klubova nego sada biti bolja pa bila ona od 14,12 ili 10 klubova jer ova je preglomazna.
samo bi ovo postepeno trebalo uradit, znaci preko 3 sezone u PL spustit brojku klubova na 10-12 a isto tako odma ujedinit prve lige pocet sa neka 20-22 kluba i polako preko 3 sezone spustiti na 14-16 klubova! ipak nebi valjalo da niko neupada u PL a isto da najednom 6 klubova izbacis iz iste u istoj sezoni!
- badblueboylivno
- Kontakt:
I? Pričao sam o zasićenju, a ti želiš reći što?seven je napisao/la:to nema veze sa ligom nego sa sportom, Dinamo igra LIGU PRVAKA pa ih gleda 4000 na MaksimiruSamo se kod nas priča (mislim na cijelu Ex Yu) o zasićenosti ako se ekipe susretnu više od dva puta u sezoni... eno EBEL liga, Medveščak po šest puta igra s istim rivalom, tribine opet pune...
Hayley <3
Nema potrebe preko tri sezone - predugo za moj ukus, maksimalno dvije (prva sezona 4 ispada, dvije ulaze ekipe - druge sezone 5 ispada jedna ulazi ekipa), za jednu sezonu je mozda previse (7 ekipa). Ali zasto ne i u jednoj sezoni ako bi se odlucili za potpunu reorganizaciju takmicenja. A da Prva liga pocne sa 20-22 kluba je totalni apsurd, nema potrebe. Tu ligu ograniciti ili na 12 ili 16 ekipa i tacka. Zasto bilo kome izlaziti u susret? Ko zasluzi i igrace u njoj. Kada bi se to sve u jednoj sezoni desilo, u PL bi ostali 9/11 najboljih ekipa + pobjednik play-offa izmedju prvaka FBiH i RS. Prvu ligu BiH bi cinili 7/5 ekipa koje su ispale iz PL + gubitnik play-offa + po najbolje 2/5 ekipa kako iz prve lige FBiH tako i iz RS.mikki21 je napisao/la:samo bi ovo postepeno trebalo uradit, znaci preko 3 sezone u PL spustit brojku klubova na 10-12 a isto tako odma ujedinit prve lige pocet sa neka 20-22 kluba i polako preko 3 sezone spustiti na 14-16 klubova! ipak nebi valjalo da niko neupada u PL a isto da najednom 6 klubova izbacis iz iste u istoj sezoni!
Dobre strane smanjenjem lige na 10 klubova:
- pauza bi bila kraca
- vise jacih utakmica
- veca posjecenost
Lose strane:
- finansijski samo bi Željo, Olimpic i Široki to mogli izgurati
Za poboljsanje lige treba drzava poceti ulagati u sport, opstine u klubove. Kad se to desi mozemo pricati u smanjenju lige.
- pauza bi bila kraca
- vise jacih utakmica
- veca posjecenost
Lose strane:
Za poboljsanje lige treba drzava poceti ulagati u sport, opstine u klubove. Kad se to desi mozemo pricati u smanjenju lige.
NO PYRO NO PARTY
- DzoleZeljo
- Kontakt:
Ja sam takoder vise za ligu od 10 nego od 12. Treba u toj ligi 10 da budu timovi koji zaista zele nesto postici i koci ce nesto ulagati u ovaj sport. Pored navedog, u ligi 10 svaki tim treba da ima dobre uvjete za odigravanje susreta, od toga, minimalno 3.000 nakrivenih sjedecih mjesta, sreden travnjak i rasvjetu (reflektore).
Sa trenutnom ligom i generalno sa sportom drzava bi to trebala da radi, pa neka nam barem JEDAN stadion srede da se ne brukamo. Pa neka ga naprave u Čekrčićima samo da ima za reprezentaciju i timove kada igraju kvalifikacije.Buu je napisao/la: Za poboljsanje lige treba drzava poceti ulagati u sport, opstine u klubove. Kad se to desi mozemo pricati u smanjenju lige.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×
sve ovo osim posjete bi bilo tako,ali imali smo najinteresantniju uktamicu u ligi unazad 10 godina,zadnji derbi pa nije opravdala ocekivanja posjete.kakve god razloge naveli isti ce bit i kad se liga smanjiBuu je napisao/la:Dobre strane smanjenjem lige na 10 klubova:
- pauza bi bila kraca
- vise jacih utakmica
- veca posjecenost
Lose strane:
Popravila bi se i posjeta jer bi svaki vikend bio neki derbi , a i ove ostale utakmice bi bile zanimljivije dosta. I ja sam za ligu 10, a tu bi volio vidjeti ove klubove
:
Željezničar
Široki
Sarajevo
Olimpic
Zrinjski
Borac
Velež
Čelik
Slavija
Zvijezda
i svaki vikend bi bilo dobrih utakmica i mislim da bi se vratila publika na stadione. JOs kad bi malo drzava ulozila u infrastrukturu ...

Željezničar
Široki
Sarajevo
Olimpic
Zrinjski
Borac
Velež
Čelik
Slavija
Zvijezda
i svaki vikend bi bilo dobrih utakmica i mislim da bi se vratila publika na stadione. JOs kad bi malo drzava ulozila u infrastrukturu ...

Zadnja izmjena: ZZtop10, dana/u 07 jan 2013, 17:09, ukupno mijenjano 1 put.
I onda kada više ne bude me ovdje
kad moja duša s ove zemlje negdje ode
zastavu tvoju tamo ponijet ću sa sobom
nigdje bez tebe Željo kunem ti se Bogom!
- ASD
- Kontakt:
Jos ako se Sarajevo i Zeljeznicar susretnu u kupu, eto sest utakmica godisnje.ZZtop10 je napisao/la:Popravila bi se i posjeta jer bi svaki vikend bio neki derbi , a i ove ostale utakmice bi bile zanimljivije dosta. I ja sam za ligu 10, a tu bi volio vidjeti ove klubove:
Željezničar
Široki
Sarajevo
Olimpic
Zrinjski
Borac
Zvijezda
Čelik
Slavija
Zvijezda
Mozemo slobodno zakljuciti da bi to unistilo derbi.
- ASD
- Kontakt:
Prvo kod nas sto treba uraditi je ujedniti prve lige.
Jer je prevelika razlika izmedju Premijerligasa i prvoligasa.
Kada god se neka ekipa plasira u Premijer Ligu mora promijeniti pola igrackog kadra i opet ne moze da se se sacuva od ispadanja.
Ukoliko se skrati Premijer Liga,a ne ujedine prve lige, razlika izmedju PL i Prvih liga ce biti jos veca i skoro nemoguce ce biti da ekipe koje tek udju osiguraju opstanak.
Jer je prevelika razlika izmedju Premijerligasa i prvoligasa.
Kada god se neka ekipa plasira u Premijer Ligu mora promijeniti pola igrackog kadra i opet ne moze da se se sacuva od ispadanja.
Ukoliko se skrati Premijer Liga,a ne ujedine prve lige, razlika izmedju PL i Prvih liga ce biti jos veca i skoro nemoguce ce biti da ekipe koje tek udju osiguraju opstanak.
Normalno da posjetu nebi u startu podiglo, ali kako bi iz sezone u sezonu kvalitet lige rasto tako ce i posjeta.ciza je napisao/la:sve ovo osim posjete bi bilo tako,ali imali smo najinteresantniju uktamicu u ligi unazad 10 godina,zadnji derbi pa nije opravdala ocekivanja posjete.kakve god razloge naveli isti ce bit i kad se liga smanjiBuu je napisao/la:Dobre strane smanjenjem lige na 10 klubova:
- pauza bi bila kraca
- vise jacih utakmica
- veca posjecenost
Lose strane:
Tvom Celiku nebi bio prosjek 3000 nego mozda 5000-6000
Naravno dosta ovisi i od rs. Ako budu trazili ono sto su vec trazili onda zaj.ebi ligu od 10 ili 12 klubova.
Zadnja izmjena: Buu, dana/u 07 jan 2013, 15:56, ukupno mijenjano 1 put.
NO PYRO NO PARTY
- ASD
- Kontakt:
Posjeta bi bila manja iz dva razloga.Buu je napisao/la:Normalno da posjetu nebi u startu podiglo, ali kako bi iz sezone u sezonu kvalitet lige rasto tako ce i posjeta.ciza je napisao/la:sve ovo osim posjete bi bilo tako,ali imali smo najinteresantniju uktamicu u ligi unazad 10 godina,zadnji derbi pa nije opravdala ocekivanja posjete.kakve god razloge naveli isti ce bit i kad se liga smanjiBuu je napisao/la:Dobre strane smanjenjem lige na 10 klubova:
- pauza bi bila kraca
- vise jacih utakmica
- veca posjecenost
Lose strane:
Tvom Celiku nebi bio prosjek 3000 nego mozda 5000-6000
-Kada liga ima manje klubova onda je bodovna razlika izmedju klubova na tabeli veca
-Kada liga ima manje klubova onda ce unistiti vece derbije zbog toga sto skoro svaki mjesec igraju ( ne racunamo pauze na polusezoni i na kraju sezone).
- samoposteno
- Kontakt:
Veleza nisi stavio a Zvijezdu stavio dva putaZZtop10 je napisao/la:Popravila bi se i posjeta jer bi svaki vikend bio neki derbi , a i ove ostale utakmice bi bile zanimljivije dosta. I ja sam za ligu 10, a tu bi volio vidjeti ove klubove:
Željezničar
Široki
Sarajevo
Olimpic
Zrinjski
Borac
Zvijezda
Čelik
Slavija
Zvijezda

Ne mogu da vjerujem da razmišljaš na taj način.Haj molim te razmisli kako bi to uništilo derbi molim te ? Više derbija, više adrenalina, više rivalstva i logično više navijača.ASD je napisao/la: Posjeta bi bila manja iz dva razloga.
-Kada liga ima manje klubova onda je bodovna razlika izmedju klubova na tabeli veca
-Kada liga ima manje klubova onda ce unistiti vece derbije zbog toga sto skoro svaki mjesec igraju ( ne racunamo pauze na polusezoni i na kraju sezone).
Da je svaka utakmica kao što je bila u zadnjem kolu Željo-Široki ili derbi kvalitet fudbala bi se povećao a samim tim i posjeta.Ili ti više voliš da gledaš bunkeraše i mesare ?
DRUG NEBI TI PUNCA
ispravio sam evo , i mislio sam velez staviti , al zaboravihsamoposteno je napisao/la:Veleza nisi stavio a Zvijezdu stavio dva putaZZtop10 je napisao/la:Popravila bi se i posjeta jer bi svaki vikend bio neki derbi , a i ove ostale utakmice bi bile zanimljivije dosta. I ja sam za ligu 10, a tu bi volio vidjeti ove klubove:
Željezničar
Široki
Sarajevo
Olimpic
Zrinjski
Borac
Zvijezda
Čelik
Slavija
Zvijezda

edit: @ASD ma kakvo unistavanje derbija

I onda kada više ne bude me ovdje
sa ovoga spiska treba izbaciti Olimpic jer niti imaju navijace ni tradiciju.Mozda da se spoje sa Slobodom i onda moze kao Sloboda.U ovakvoj lizi od 10-12 klubova, klubovi sa malom posjetom kao Olimpic ne bi imo sta traziti bez podrske navijaca jer bi taj faktor igrao veliku ulogu.Ubaciti u ovaj spisak jos Slobodu i to je to,i nek se onda kolju ko ce u Evropu a ko ce u nizi rang a mi ce mo ih bodriti da borba bude sto krvavijaZZtop10 je napisao/la:ispravio sam evo , i mislio sam velez staviti , al zaboravihsamoposteno je napisao/la:Veleza nisi stavio a Zvijezdu stavio dva putaZZtop10 je napisao/la:Popravila bi se i posjeta jer bi svaki vikend bio neki derbi , a i ove ostale utakmice bi bile zanimljivije dosta. I ja sam za ligu 10, a tu bi volio vidjeti ove klubove:
Željezničar
Široki
Sarajevo
Olimpic
Zrinjski
Borac
Zvijezda
Čelik
Slavija
Zvijezda
edit: @ASD ma kakvo unistavanje derbija4 derbija godisnje nije puno, a i mala je vjerovatnoca da se sretnu Željo i Sarajevo u kupu. Sarajevo uvijek ispadne rano
Eto kad su se zadnji put sreli Željo i Sarajevo u kupu, ja se ni ne sjecam vise

Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
Bit ce ko zasluzi, a to su trenutno ovi.
1.
FK Željezničar
2.
FK Sarajevo
3.
FK Olimpic
4.
FK Slavija
5.
HŠK Zrinjski
6.
NK Široki Brijeg
1.
FK Željezničar
2.
FK Sarajevo
3.
FK Olimpic
4.
FK Slavija
5.
HŠK Zrinjski
6.
NK Široki Brijeg
NO PYRO NO PARTY
Samo je tabela relevantna. Sve ostalo su puste želje.
Upravo, samo tabela treba biti relevantna za ovu ligu. Pa ako se dokaze da ce ovisti o navijacima klub u toj ligi, ona ce valjda klub bez istih ispasti, istrpili bi ga jednu godinu.
Sto se tice posjete, samo mi objasnite kako se nece povecati? Ne misli se sada ovdje da ce na utakmica biti standardno 10k ljudi, vec se misli da vise nece biti utakmica sa 100-1000 ljudi u ligi (mozda tek pokoja, ali trenutno u ligi je to sasvim uobicajeno). Pa licno znam kod Željezničara, kada dolazi Leotar, ako se skupi 1500 ljudi, evo glava, dok cim dolazi Borac, Široki, Zrinjski, Čelik ili sl. bude minimalno po 4000 ljudi ili vise. Samim time bi se povecala prosjecna posjecenost. Ja licno garantujem da bi u takvoj ligi barem 7-8 (Olimpic i Slavija sumnjam) klubova imalo posjetu od nekih minimalnih 2500-3000 sto bi vec bio napredak, pa vremenom, ako bi se povecao kvalitet, bi rasla i ta cifra.
Sto se tice ovo da bi se unistili derbi, nema potrebe komentarisati, jer sam siguran da to nebi bio slucaj.
Sto se tice posjete, samo mi objasnite kako se nece povecati? Ne misli se sada ovdje da ce na utakmica biti standardno 10k ljudi, vec se misli da vise nece biti utakmica sa 100-1000 ljudi u ligi (mozda tek pokoja, ali trenutno u ligi je to sasvim uobicajeno). Pa licno znam kod Željezničara, kada dolazi Leotar, ako se skupi 1500 ljudi, evo glava, dok cim dolazi Borac, Široki, Zrinjski, Čelik ili sl. bude minimalno po 4000 ljudi ili vise. Samim time bi se povecala prosjecna posjecenost. Ja licno garantujem da bi u takvoj ligi barem 7-8 (Olimpic i Slavija sumnjam) klubova imalo posjetu od nekih minimalnih 2500-3000 sto bi vec bio napredak, pa vremenom, ako bi se povecao kvalitet, bi rasla i ta cifra.
Sto se tice ovo da bi se unistili derbi, nema potrebe komentarisati, jer sam siguran da to nebi bio slucaj.