Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

vidovitadjemila

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la vidovitadjemila » 15 apr 2013, 18:54

Bijeljina055 je napisao/la:Ljudi taj trokruzni i cetvorokruzni sistem takmicenja je primjenjen i u Srbiji pa je donio manje publike na stadionima ,upravo zbog cestih susreta istih timova.
Poznato mi je je Srbija opet vratila ligu na sistem koji mi igramo.Ali vjerujte da nemamo puno varijanti.Sad cesti derbiji jest da otupljuju draz,ali negdje moramo malo izgubiti da bi negdje dobili.Sve vise je onih koji misle da treba smanjiti ligu.Ligu ne mozes smanjiti na 10 klubova.Mozes ali je premalo.Mislim da je 12 optimala.E sad ne moze se igrati liga od 12 timova dvokruzno.Gdje god postoji liga sa 12 timova postoji i dodatni sistem takmicenja.Ovo sto sam ja predlozio mislim da je takodje optimalna varijanta ako igra 12 timova.Razloge sam naveo,a i kolega u postu gore ,iako u par nijansin ima razlike ali bit je ista.
E sada mi se za nesto moramo odluciti.Ovako ne ide ocito.Uz sve to sam zaboravio navesti da se kriteriji za igranje lige moraju pojacati.Infrastruktura je bitna.Ali ima jos nesto bitno.Ovaj sistem takmicenja daje manje sanse za stimanje i pustanje utakmica,iz razloga sto su svi gotovo zaintresovani za mjestou Evropi ili opstanak u ligi.
Ne manje bitno je i postenje u ovom takmicenju i to da realno sagledamo nas najveci problem.Nemamo ljude na tribinama.Iz vise razloga.Dva razloga su najbitnija.
1.Nepostena liga-stimanje itd.
2.Huliganizam i nacionalizam na stadionima.
I jedno i drugo se mogu iskorjeniti ako je vlasti to u interesu.Jednostavno donosenjem zakona gdje ce se za svaki najmanji incident na tribinama drasticno kaznjavati novcano i krivicnim prijavama.
Svaki i najmanji pokusaj svega sto vrijedja one DRUGE na stadionima isto tako kaznjavati.I da to ne bude fraza.Nego lijepo kada neko napravi incident odmah ga kazniti na licu mjesta ,ili cim dodje pred sudiju i javno u medijima objaviti Ime Prezime ,razlog kaznjavanja i visinu kazne koja mora biti enormna.Npr za mali incident 2000 km. i mjesec dana zatvora.Za veci 6 mjeseci zatvora i zabranu dolaska na stadione plus novcanu kaznu 5000-10000 km.
Neka se par takvih slucajeva sprovede u djelo javno objavi pa da vidim kako ce onda neko iscupati stolicu tuci se na i oko stadiona prekidati tekmu ili vrijedjati nekoga na nacionalnoj osnovi itd...
Ovo sto pricam nije nemoguca misija cak je i veoma lako,samo treba da se donese jasan zakon koji se treba izglasati na nivou drzave.
Inspekcijske organe slati u klubove da detaljno cesljaju,ali posteno a ne stranacki jer i inspekcije su stranacke,i za najmanju malverzaciju hapsiti odgovorne i dozivotno zabranjivati da se bave sportom i da rade u bilo kom klubu.
Ne dozvoliti dugove i onim koji ne ispostuju obaveze ne dozvoliti da se takmice .I to ni po babu ni po stricevima.Nije vazno da li su duzni Sarajevo,Borac,Zeljo Celik itd... bilo ko ,nema veze tradicija i sl. i Glazgov i Juventus imaju tradiciju pa znate sta se desilo.
Stimanje cim sumnja postoji odmah policiju u klub i da se provjere podatci.Koga uhvate takodje dozivotna zabrana i kazna novcana i zatvorska.Nema veze jel u pitanju predsjednik kluba ,igrac ili sudac menadjer i sl...
Samo tako i nikako drugacije.
E sad ko ima muda za to pitanje je .Mozda neka od provjerenih nogometnih legendi s ovih prostora...
Tek kada ovo sve ispostujemo mozemo se nadati necemu,ako ovoga nema nama ni raje na tribinam i nema za koga igrati,a onda mozemo ligu smanjivati ,prosirivati, suzavati i skracivati koliko hocemo od toga nema nista ...ha ja...
A posto u Srbiji i Hrvatskoj ovo nije uradjeno nije im ni uspjela liga kao sto se vidi ,i ako mi ne uradimo nece ni kod nas vjerujte... ;)
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

AgresivnoDjubre
Kontakt:

Post Postao/la AgresivnoDjubre » 15 apr 2013, 18:59

Stanite ljudi da ne citam,nisam upratio.Koliko sad klubova ide u Evropu,imal Kup kakve veze,sve sam pomijesao ? Hvala.
Cudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, a jos cudnije kako nam cesto bas to malo nedostaje.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 15 apr 2013, 19:07

DukeOfWellington je napisao/la:Nisam za te lige za prvaka i za opstanak. Da te ideje valjaju uveli bi ih u jačim ligama. Volio bih da mi neko obajsni svrhu toga.

Na Kipru se to čak dijeli na tri lige, od kojih nekakva srednja liga nema apsolutno nikakvu svrhu, odatle timovi ne mogu ni u Evropu ni u drugu ligu. Totalni promašaj.
Imas u Belgiji. U ligi imas 16 timova i nakon 30 kola se liga dijeli na ligu za prvaka u kojoj igra 6 timova i dvije grupe sa po 4 tima i oni se bore za EL. Liga za prvaka daje prvaka koji ide u grupnu fazu EL, daje drugoplasiranog koji ide u kvalifikacije LP i daje treceg koji ide u kvalifikacije EL. Ove dvije grupe sto ih bude po 4, njihovi prvaci igraju medjusobno i pobjednik ide na cetvrtoplasiranog iz grupe za prvaka, te pobjednik tog meca ide u kvalifikacije za EL. Zadnja dva ispadaju odmah nakon regularnog dijela. Meni je sistem jako zanimljiv.

Imas doigravanje i u Nizozemskoj, prva dva idu u LP, treci i cetvrti u EL, a peti, sesti, sedmi i osmi igraju play off za EL. Takodjer i Grcka ima nesto slicno. Nakon regularnog dijela tko je prvi postaje prvak, a drugi, treci, cetvrti i peti razigravaju za mjesta po ligaskom sistemu. I u Turskoj ima neki sitem tako, mislim da prva cetiri razigravaju, a nakon njih iducih osam u dvije grupe.

Ta doigravanja moraju se detaljno obradit i moraju donijet vecu napetost, dinamiku, moraju bit zanimljiva, mora bit cast uci u digravanje i da navijaci u tom doigravanju dolaze u vecem broju nego u regularnom dijelu. Kako ovdje vode ligu tesko je da mogu nesto tako izvest.

Moj prijedlog bi bio Belgija uz malu izmjenu.
Grupa za prvaka:
4 tima, prvaka u LP, drugi u EL, treci i cetvrti u razigravanje (navest cu kasnije)
Grupe za EL:
2 grupe sa po 4 tima, prvaci igraju medjusobno i pobjednik ide na cetvrtog iz grupe za prvaka, a pobjednik te utakmice ide na treceg iz grupe za prvaka. Zadnji pobjednik ide u EL. U slucaju da je prvak lige osvojio u Kup onda oba finalista idu u EL ili jednostavno treci ide direktno, a prvaci druge grupe razigravaju, pa pobjednik na cetvrtoplasiranog.
Grupa za opstanak:
4 tima, zadnji ispada, predzadnji igra baraz s drugoplasiranim iz Druge lige koja bi bila zajednicka.

Ovo bi dakle bio sistem za 12 timova. Za 10 se moze primjeniti isto, ali bez lige za opstanak, zadnji direktno ispada, a predzadnji u baraz.

TMovac
Kontakt:

Post Postao/la TMovac » 15 apr 2013, 19:10

AgresivnoDjubre je napisao/la:Stanite ljudi da ne citam,nisam upratio.Koliko sad klubova ide u Evropu,imal Kup kakve veze,sve sam pomijesao ? Hvala.
U europu idu 4 kluba.Ukoliko Zeljo osvoji ligu,a Siroki osvoji kup,a Siroki bude u ligi recimo 5-ti ide u europu kao osvajac kupa.Ukoliko Zeljo osvoji duplu krunu,a Siroki bude 5-to mjesto u ligi u europu idu:

Zeljo kao prvak ide ukvalifikacije za Ligu prvaka,a 2,3 i 4 na tabeli idu u kvalifikacije za europa ligu.Sto sto drugi starta od 2 pretkola a treci i cetvrti od prvog pretkola.Naravno ovo ukoliko Zeljo osvoji duplu.
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!

Viper
Kontakt:

Post Postao/la Viper » 15 apr 2013, 19:51

TMovac je napisao/la:
AgresivnoDjubre je napisao/la:Stanite ljudi da ne citam,nisam upratio.Koliko sad klubova ide u Evropu,imal Kup kakve veze,sve sam pomijesao ? Hvala.
U europu idu 4 kluba.Ukoliko Zeljo osvoji ligu,a Siroki osvoji kup,a Siroki bude u ligi recimo 5-ti ide u europu kao osvajac kupa.Ukoliko Zeljo osvoji duplu krunu,a Siroki bude 5-to mjesto u ligi u europu idu:

Zeljo kao prvak ide ukvalifikacije za Ligu prvaka,a 2,3 i 4 na tabeli idu u kvalifikacije za europa ligu.Sto sto drugi starta od 2 pretkola a treci i cetvrti od prvog pretkola.Naravno ovo ukoliko Zeljo osvoji duplu.
Cek, donedavno su svi govorili da ukoliko Zeljo osvoji duplu krunu Široki ide u EL kao finalist kupa :?
SAMO ČELIK !

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 15 apr 2013, 19:56

TMovac je napisao/la:

Netacno, ukoliko Željo osvoji duplu u Evropu ide Željo u drugo pretkolo Lige Prvaka, drugoplasirani u drugo pretkolo Lige Evrope, treceplasirani u prvo pretkolo LE te Široki Brijeg kao finalista gubitnik u prvo pretkolo LE.

Sto se tice skracivanja lige, ako u Austriji, Sloveniji, Švicarskoj i Hrvatskoj nije premalo 10 klubova, zasto bi kod nas to bilo? Smatram da to nekim optimalnim brojem sa jasnim propozicijama takmicenja (cetverokruzno). Mogao bi zivjeti i sa 12 klubova, ali da bude trokruzni sistem a ne nekakva formiranja grupa poslije toga. Ne govorim da su te grupe toliko lose, no meni se licno ne svidaju. Neko spominje Belgiju, pricao sa momkom koji zivi tamo i vecina navijaca smatra to totalnom gluposti, Turska je to ove sezone cak ukinula. Pogotovo ako ce se smanjivati bodovi, koja je onda logika toliko se truditi u prvih 22 kola, kada skoro sve mozes mnogo lakse nadoknaditi u zadnjih 10?

Znaci, liga 10 cetverokruzno je moj prijedlog sa tim da samo zadnja ekipa ispada i eventualno baraz 9 ekipe sa drugom ekipom druge lige. Naravno, ta liga nebi imala ni najmanje smisla ukoliko nebi doslo do ujedinjenja drugog ranga takmicenja i to sa 16 klubova (prvak direktno u prvu ligu, eventualno drugoplasirani igra baraz), te treceg ranga takmicenja koji bi ja radije da vidim podjeljen u tri regije (neovisno od entiteta) sa po takodjer 16 klubova (prvaci idu u drugu ligu, drugoplasirani bi mogli eventualno odigrati mini turnir i ko pobjedi igra protiv 13 plasirane ekipe druge lige za ulazak). Svi ovi rangovi bi morali biti pod kontrolom NS/FS BiH, dok cetvrti i nizi rangovi bi bili pod kontrolom nizih N/F saveza. Sto se tice kupa, 10 ekipa iz prvog ranga takmicenja, te 12-13 ekipe iz druge lige (tj. prvaci trece lige i eventualno pobjednik mini turnira i baraza koji su tek usli u drugu ligu nedobijaju mjesto u takmicenju), a ostalih 9-10 ekipa bi se dobile kroz neke kvalifikacije (kao sto su trenutku kantonalni kupovi ili kup RS-a).

Znaci pod kontrolom NFSBiH:

1. rang takmicenja- 10 ekipa (zadnji ispada, predzadnji eventualno baraz sa drugoplasiranom ekipom druge lige)
2. rang takmicenja - 16 ekipa (prvak ulazi, drugoplasirani eventualno baraz, zadnje troje ispada, 13. na tabeli igra baraz protiv pobjednika mini turnira treceg ranga takmicenja)
3. rang takmicenja - 3 x 16 ekipa (prvaci ulaze, drugoplasirani evenutalno igraju mini turnir i pobjednik mini turnira igra protiv 13. ekipe druge lige za ulazak. Ispadanje zavisno od nizih kategorija takmicenja)
-----------------
4. i nizi rang takmicenja pod kontrolom nizih N/F saveza

Kup - 32 ekipa (10 iz prvog ranga takmicenja, 12-13 iz drugog ranga takmicenja, 9-10 kroz kvalifikacione turnire tipa kantonalni, federacijski ili RS sto bi se trebalo dobro razraditi)

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 16 apr 2013, 14:44

Viper je napisao/la:
TMovac je napisao/la:

Cek, donedavno su svi govorili da ukoliko Zeljo osvoji duplu krunu Široki ide u EL kao finalist kupa :?
upravo tako, ide kao finalista u PRVO PRETKOLO a ako osvoji ide u DRUGO PRETKOLO :)
isto tako ne idu jos 4 ekipe pa da imamo 5 predstavnika ukoliko siroki osvoji kup :)

idu 4 ekipe, pobjednik lige, 2 i 3 mjesto te pobjednik/finalista ( u slucaju da je pobjednik vec obezbijedio ligu sampiona)

tako da siroki ako zeljo osvoji ligu u svakom slucaju ide u evropu :D

OVO JE TACNO 100% :D :D :D

ali ako nam dogodine padne savez za jos jedno mjesto ispod (uslijed slabih rezultata u evropi - sto se nadam da nece biti ove godine) onda cemo dogodine sve predstavnike u evropi (izuzev lige sampiona) gledati od prvog kola tako da nece biti ovih zavrzlama :D

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 16 apr 2013, 16:53

Tek sad to vidim, mi smo na dnu kace kad je u pitanju drugo pretkolo. Slijedeće sezone ćemo tu igrati (nema više mijenjanja državnih koeficijenata osim ovih što su ostali u samoj završnici CL i EL), ali već u sezoni 2014/15, osim ako ne napravimo neki dobar rezultat, sva tri EL tima će od prvog pretkola.

Edol
Kontakt:

Post Postao/la Edol » 16 apr 2013, 16:56

To je li neko nositelj ili ne zavisi od kluba. Zavisi i od lige ali u malom procentu, za ove slabije lige skoro neprimijetno.

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 16 apr 2013, 17:11

Edol je napisao/la:To je li neko nositelj ili ne zavisi od kluba. Zavisi i od lige ali u malom procentu, za ove slabije lige skoro neprimijetno.
a ko rece ista za nositelje ? :P :P

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 16 apr 2013, 18:13

delko je napisao/la:
upravo tako, ide kao finalista u PRVO PRETKOLO a ako osvoji ide u DRUGO PRETKOLO :)
isto tako ne idu jos 4 ekipe pa da imamo 5 predstavnika ukoliko siroki osvoji kup :)

idu 4 ekipe, pobjednik lige, 2 i 3 mjesto te pobjednik/finalista ( u slucaju da je pobjednik vec obezbijedio ligu sampiona)

tako da siroki ako zeljo osvoji ligu u svakom slucaju ide u evropu :D

OVO JE TACNO 100% :D :D :D

ali ako nam dogodine padne savez za jos jedno mjesto ispod (uslijed slabih rezultata u evropi - sto se nadam da nece biti ove godine) onda cemo dogodine sve predstavnike u evropi (izuzev lige sampiona) gledati od prvog kola tako da nece biti ovih zavrzlama :D
Vec je on pao, ne za jedno vec za dva mjesta.

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uef ... k2013.html

Nema teoretske sanse da se koeficijenti mijenjaju kod liga oko BiH, pa je BiH sigurno 34. i iducu sezonu klubovi krecu od prvog i drugog, a sezonu 14/15 sigurno svi igraju od prvog pretkola. Spas moze donijeti samo promjena sistema natjecanja. Nek se iducu sezonu klubovi potrude, pa da se 15/16 igra od drugog pretkola, barem pobjednik Kupa. Evo svi predstavnici HNL-a igraju od drugog pretkola, a u slucaju da liga napreduje 4 mjesta pobjednik Kupa igrat ce od treceg. JSL ima 2 u drugom i 1 u prvom, moraju preskociti 5 liga da bi bili kao Hrvatska sad, ali po broju bodova je HNL blize podvigu.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 16 apr 2013, 18:14

delko je napisao/la:
Edol je napisao/la:To je li neko nositelj ili ne zavisi od kluba. Zavisi i od lige ali u malom procentu, za ove slabije lige skoro neprimijetno.
Ja sam napisao pa obrisao, skontah u međuvremenu, vjerovatno je to vidio :D

EDIT: I, da, upravu je @Signore, na kraju ove sezone će se znati ko će u koje pretkolo u sezoni 2014-15, a pošto smo mi završili za ovu sezonu davnih dana, zna se da ćemo te sezone ponosno pratiti prvo pretkolo sa tri naša kluba.
Zadnja izmjena: DukeOfWellington, dana/u 16 apr 2013, 18:40, ukupno mijenjano 2 puta.

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 16 apr 2013, 18:36

DukeOfWellington je napisao/la:
delko je napisao/la:
Ja sam napisao pa obrisao, skontah u međuvremenu, vjerovatno je to vidio :D

EDIT: I, da, upravu je @Signore, na kraju ove sezone će se znati ko će u koje pretkolo u sezoni 2014-15, a pošto smo mi završili za ovu sezonu davnih dana, zna se da ćemo te sezone ponosno pratiti prvo pretkolo sa tri naša kluba.
da znate da mi je draze ovako :D mozda i dobijemo ponekog :) bit cemo nosioci u prvom kolu i odlicno :)
al ces nas i crnogorci presisati, eto celik izbaci borca, zeta sarajevo.... :( :( :( ako ubrzo ne smanje ligu i andorci ce nas krenuti pumpati :S

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 16 apr 2013, 18:40

Najveći sam pobornik ovog sistema: http://en.wikipedia.org/wiki/2012%E2%80 ... ague_table

Ovo je prije bilo u Škotskoj, sad su oni ligu proširili na 12 klubova i uveli nekakve dodatne gluposti. Ovaj sistem, kao u Sloveniji, je najpošteniji i uz to ima dovoljan broj utakmica, 30 je malo, pogotov jer imamo klubove koji ne igraju evropska takmičenja. Smanjiti zimsku pauzu, klubove natjerati (propisima, dakako) da osposobe terene za igru u zimskom periodu.

Pri tome ne mislim da je ovo realno, nego kažem kako bi bilo dobro da bude.

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 16 apr 2013, 19:41

Sa jednog sportskog portala:

Borba za Europu: Slobodno još samo jedno mjesto
Epilogom 22. kola smo, čini se, saznali odgovore na najvažnija pitanja kada je sezona 2012./2013. u pitanju.

Naime, GOŠK je novim domaćim porazom svoje izglede u borbi za ostanak praktički sveo na teoriju, dok je drugi putnik (Gradina) u niži rang bio poznat i prije početka proljetnog dijela sezone.

Mnogi su mišljenja da je 22. kolo riješilo i nedoumice u borbi za naslov prvaka, jer su nakon novog kiksa Sarajeva i oni optimističniji navijači Bordo momčadi izgubili nade da će se titula nakon šest godina čekanja vratiti na Koševo.

Ukratko, ostalo je još vidjeti tko će biti četvrti putnik na međunarodnu scenu, jer su Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg praktički sigurni. Sarajevski rivali su europsku vizu izvadili odavno, dok su izgledi Širokog Brijega znatno narasli epilogom polufinala Kupa, s obzirom da će klub s Pecare Europu izboriti čak i u slučaju da ne osvoji ovo natjecanje, budući da je njihov protivnik u finalu Željezničar, odnosno klub koji će gotovo sigurno obraniti naslov prvaka.

Takav epilog će, pak, značiti da četvrto mjesto prvi put nakon četiri sezone neće voditi u Europu, tako da će se u posljednjih osam kola voditi borba za treću poziciju koju već nekoliko kola čvrsto čuva Borac.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 16 apr 2013, 19:59

@avlami97 - upravo smo to konstatovali iznad :D

FCS
Kontakt:

Post Postao/la FCS » 17 apr 2013, 13:02

Dnevni list - dobra analiza

Sezona 2007-08 najviše će se pamtiti po titulu Modriče, kluba kojeg uoči te sezone nitko nije vidio ni među kandidatima za plasman u Europu, no premierligaški kroničari istu ipak pamte po činjenici da je te sezone Premier liga vjerojatno bila “najdomaćinskija” nogometna Liga u svijetu.

U sezoni 2007./2008. pobjedama domaćina završavalo je osam od deset utakmica, odnosno ogromnih i nestvarnih 79,6 posto utakmica!

Zvuči nevjerojatno da su gostujuće momčadi u 240 utakmica slavile samo u 25 utakmica, a njihov učinak je još tragičnije izgledao obzirom da je od tih 25 poraza njih dvanaest upisalo Žepče, klub koji se vrlo rano pomirio s ispadanjem pa je počeo redati poraz za porazom.

Iako će neupućeniji Premier ligu i danas okarakterizirati “domaćinskom”, piše danas Dnevni list, najjači rang bh. nogometa to više nije, što najbolje otkrivaju brojke. Onih 79,6 posto iz sezone 2007./2008. već u sljedećoj sezoni je pao na 72,9 posto, zatim se u sezoni 2009./2010. prvi put nakon pet godina spustio ispod sedamdeset posto (66,2%), zatim na 61,7 posto, dok je u prošloj sezoni bio na rekordno niskih 56,7 posto.

Ove sezone je, pak, još niže, na 54 posto, tako da neće biti iznenađenje ako se do kraja prvenstva spusti ispod pedeset posto, čime bi se Premier liga praktički izjednačila s prosjekom u najjačih europskih Liga.

Da Premier liga više nije domaćinska možda najbolje potvrđuju rezultati Leotara, trebinjskog kluba koji je godinama s razlogom slovio kao izrazito domaćinska momčad.

Primjerice, Trebinjci su u sezoni 2008./2009. u petnaest domaćih utakmica osvojili 39 od maksimalnih 45 bodova (12-3-0), dok su u petnaest gostujućih upisali petnaest poraza uz gol-razliku 5:31!

Danas je, pak, Leotar klub koji ostvaruje vrlo nepredvidljive rezultate – na domaćem terenu je upisao četiri poraza, ali zato u gostima neporažen ostao u osam od jedanaest utakmica.

Učinak domaćina/gosta
2002./2003. 68,7% 16,8% 14,5%
2003./2004. 65,8% 20,4% 13,7%
2004./2005. 73,3% 14,5% 12,0%
2005./2006. 72,5% 14,1% 13,3%
2006./2007. 77,1% 12,9% 10,0%
2007./2008. 79,6% 10,0% 10,4%
2008./2009. 72,9% 17,9% 9,2%
2009./2010. 66,2% 17,1% 16,7%
2010./2011. 61,7% 17,1% 21,2%
2011./2012. 56,7% 20,8% 22,5%
2012./2013. 54,0% 24,4% 21,6%

Trend pada
2007./2008. 79,6%
2008./2009. 72,9%
2009./2010. 66,2%
2010./2011. 61,7%
2011./2012. 56,7%
2012./2013. 54,0%

Lige “Petice”
Premier League 44,9%
Primera Division 50,3
Bundesliga 42,5%
Serie A 47,8%
Ligue 1 44,7%

Okruženje
1. HNL 49,4%
Superliga 47,5%

DRHAUSE
Kontakt:

Post Postao/la DRHAUSE » 17 apr 2013, 13:56

FCS je napisao/la:Dnevni list - dobra analiza

Sezona 2007-08 najviše će se pamtiti po titulu Modriče, kluba kojeg uoči te sezone nitko nije vidio ni među kandidatima za plasman u Europu, no premierligaški kroničari istu ipak pamte po činjenici da je te sezone Premier liga vjerojatno bila “najdomaćinskija” nogometna Liga u svijetu.

U sezoni 2007./2008. pobjedama domaćina završavalo je osam od deset utakmica, odnosno ogromnih i nestvarnih 79,6 posto utakmica!

Zvuči nevjerojatno da su gostujuće momčadi u 240 utakmica slavile samo u 25 utakmica, a njihov učinak je još tragičnije izgledao obzirom da je od tih 25 poraza njih dvanaest upisalo Žepče, klub koji se vrlo rano pomirio s ispadanjem pa je počeo redati poraz za porazom.

Iako će neupućeniji Premier ligu i danas okarakterizirati “domaćinskom”, piše danas Dnevni list, najjači rang bh. nogometa to više nije, što najbolje otkrivaju brojke. Onih 79,6 posto iz sezone 2007./2008. već u sljedećoj sezoni je pao na 72,9 posto, zatim se u sezoni 2009./2010. prvi put nakon pet godina spustio ispod sedamdeset posto (66,2%), zatim na 61,7 posto, dok je u prošloj sezoni bio na rekordno niskih 56,7 posto.

Ove sezone je, pak, još niže, na 54 posto, tako da neće biti iznenađenje ako se do kraja prvenstva spusti ispod pedeset posto, čime bi se Premier liga praktički izjednačila s prosjekom u najjačih europskih Liga.

Da Premier liga više nije domaćinska možda najbolje potvrđuju rezultati Leotara, trebinjskog kluba koji je godinama s razlogom slovio kao izrazito domaćinska momčad.

Primjerice, Trebinjci su u sezoni 2008./2009. u petnaest domaćih utakmica osvojili 39 od maksimalnih 45 bodova (12-3-0), dok su u petnaest gostujućih upisali petnaest poraza uz gol-razliku 5:31!

Danas je, pak, Leotar klub koji ostvaruje vrlo nepredvidljive rezultate – na domaćem terenu je upisao četiri poraza, ali zato u gostima neporažen ostao u osam od jedanaest utakmica.

Učinak domaćina/gosta
2002./2003. 68,7% 16,8% 14,5%
2003./2004. 65,8% 20,4% 13,7%
2004./2005. 73,3% 14,5% 12,0%
2005./2006. 72,5% 14,1% 13,3%
2006./2007. 77,1% 12,9% 10,0%
2009./2010. 66,2% 17,1% 16,7%
2010./2011. 61,7% 17,1% 21,2%
2011./2012. 56,7% 20,8% 22,5%
2012./2013. 54,0% 24,4% 21,6%

Trend pada
2007./2008. 79,6%
2008./2009. 72,9%
2009./2010. 66,2%
2010./2011. 61,7%
2011./2012. 56,7%
2012./2013. 54,0%

Lige “Petice”
Premier League 44,9%
Primera Division 50,3
Bundesliga 42,5%
Serie A 47,8%
Ligue 1 44,7%

Okruženje
1. HNL 49,4%
Superliga 47,5%
OVO TREBAJU DOBRO PROČITATI SVI ONI KOJI KAŽU DA DOLASKOM KOMITETA STVARI NISU KRENULE NABOLJE!
Mario Pandža možda i jedini BH sportski novinar danas , nažalost! :!:
“You can think I'm wrong, but that's no reason to quit thinking.”

Dr. Gregory House

FCS
Kontakt:

Post Postao/la FCS » 17 apr 2013, 15:01

Jedan od rijetkih novinara koji se bavi istraživačkim radom a ne čitanjem foruma i lupanjem na osnovu čula-kazala. SVAKA ČAST ZA OVOG NOVINARA

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 17 apr 2013, 15:07

:lol:

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.