AlphonseKauders je napisao/la:Greivis je napisao/la:AlphonseKauders je napisao/la:Je li ostaje ova opcija da se roosteri podešavaju na dnevnoj bazi, a ne na sedmičnoj? Mislim, ok mi je oboje, samo ne znam kako kome više odgovara.
De pojasni razliku za nas sto prvi put igramo.
Pa na dnevnoj bazi znači da svaki dan podesiš ekipu koja će ti igrati sutra (rok za podešavanje ekipe je (mislim) 09.00 ujutro sljedeći dan. Konkretno, ekipu koju hoćeš da ti se boduje na dan 01.11. moraš postaviti najaksnije 01.11 do 9 ujutro CET (nisam siguran je li 09.00 ili 08.00, ali haj). Oni koji su u roosteru u roku biće vrednovani, a oni koji su na klupi ili povrijeđeni neće biti vrednovani. Već 01.11. iza 09.00 h možeš postaviti ekipu samo za 02.11. (sve do 02.11. 9.00h), itd..
Na sedmičnoj bazi znači da ti se za čitavu sedmicu vrednuje samo tim kojeg si postavio najkasnije do ponedjeljka u 9.00 ujutro (opet, ne garantujem da je tačno ovaj sat). To znači da kako god mijenjao ekipu u toku sedmice, to neće imati uticaj, već će se bodovati samo igrači koji su bili u rooster-u ponedjeljak u 09.00 CET. Ovdje ima i taktiziranja (recimo neki timovi igraju 5 x u sedmici, a neki samo 2-3 x, što znači da će se i igrači iz tih timova bodovati samo toliko puta), pa je nekad isplatnije ostaviti boljeg igrača na klupi jer neće igrati dovoljan broj utakmica u toku sedmice.
Svi trejdovi i svi igrači koji se u toku sedmice pokupe kao slobodni agenti se mogu vrednovati tek od sljedeće sedmice.
Ova varijanta je bolja za one koji nemaju baš puno vremena za fantasy-a, tj. provjere samo ima li ili nema eventualnih povreda, ali je i dosta nefleksibilna, tj. kad ti se igrač u toku sedmice povrijedi - zakucan si s njim do kraja match up-a:)
Ali ok, meni je ok i dnevna varijanta.
Sad sam skontao da sam dao totalno pogrešne informacije (pomiješalo mi se nešto, hebi ga)
Dakle, tim koji će se bodovati npr. večeras se može postaviti i u toku dana, sve do početka utakmice svakog pojedinačnog igrača. Npr. ako igrač igra utakmicu sutra ujutro u 01.00h, po našem vremenu, sve do 01.00h možete odlučiti hoće li biti u timu ili neće. Jednom kad krene utakmica, nema mijenjanja tog igrača, ali možete i dalje odlučivati o sudbini igrača čije utakmice eventualno počinju kasnije (2, 3 ili 4 ujutro).
Nekad izostavljanje igrača može biti od velike koristi ako ste npr. u matchupu u blagoj prednosti u FG%, FT% ili TO, pa se bojite da bi vam određeni igrač može pokvariti te kategorije ako bude igrao.
(Npr. u matchupu vodite knap u FT%, protivnik nema više utakmica, ili ima utakmice sa igračima koji vas teško mogu stići u toj kategoriji, a vama utakmicu treba igrati De Andre Jordan. Iako je vrlo vjerovatno da će De Andre imati jedno 60% iz igre, 15-ak skokova i 2-3 blokade, očajan je izvođač slobodnih bacanja, a protivnici ga vole faulirati, tako da vam njegovo igranje može donijeti više štete nego koristi, tj. FT% vam može dramatično opasti samo zbog njega i izgubite matchup.)
Pravilo 08.00h ujutro(ili 09.00g ujutro, nisam siguran tačno) važi samo za slobodne agente. Dakle, ako pokupite slobodnog igrača do 08.00 ujutro, može vam taj isti dan ući u vrednovanje (. Ako ga pokupite poslije 08.00h/09.00h , igrač se može bodovati tek narednu večer.
Još jednom sorry za pogrešne informacije.