Ja sve od toga koristim__Liedson__ je napisao/la:zavjesa,zastor,paravan ?
Lingvistika
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Lingvistika
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
- Unica_Liverpool_
- Kontakt:
stora__Liedson__ je napisao/la:zavjesa,zastor,paravan ?

Unica_Liverpool_ je napisao/la:stora__Liedson__ je napisao/la:zavjesa,zastor,paravan ?
Nego sta

Plata ili placa

"A True Gentleman Never Leaves His Lady" - Alessandro Del Piero.
★ 30 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★
Placa.
Plaća ja na hrvatskom, a plata na srpskom, a koliko sam upoznat i na bosanskom, nisam siguran pa me ispravite.Adinjo je napisao/la:Plata ili placa
ali, na kojem god je jeziku, bitno je da se isplati na vrijeme

"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"
Ja kažem plata plaća je i meni hrvatski ima dosta riječi koje su u hrvatskom ć,a na našem tdubrava je napisao/la:Plaća ja na hrvatskom, a plata na srpskom, a koliko sam upoznat i na bosanskom, nisam siguran pa me ispravite.Adinjo je napisao/la:Plata ili placa
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
Za vrijeme bivše države, kada je službeni jezik bio srpskohrvatski, hrvatskosrpski, u BiH se više koristila kombinacija srpskohrvatskog, te odatle i većina riječi i naziva, kao i konstrukcija rečenica prevladava iz srpskog jezika, koje su se s vremenom udomaćile, npr. opština, plata, hljeb (iako je hljeb čisto hrvatska riječ ali slabo to ljudi kuže), juha/supa ili riječi koje završavaju na -sati, generisati, interesovati, inspirisovati itd... . Osnovna razlika između hrvatskog i srpskog (na stranu različite riječi) je u tome sto se u hrvatskom koristi često koristi infinitiv, dok u srpskom 1.lice jednine/množine + rječica da, npr. idem da jedem = sprski, na hrvatskom to zvuči = idem jesti...itd da sad ne nabrajam..po meni bosanski jezik koji je nastao i nastaje i dalje, je varijacija srpsko hrvatskog jezika...ne vidim tu neku veliku razlikuLBJ MVP je napisao/la:Ja kažem plata plaća je i meni hrvatski ima dosta riječi koje su u hrvatskom ć,a na našem tdubrava je napisao/la:Plaća ja na hrvatskom, a plata na srpskom, a koliko sam upoznat i na bosanskom, nisam siguran pa me ispravite.Adinjo je napisao/la:Plata ili placa
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"
Ma ne vidim ni ja sve je to u 5 deka što bi reko naš narod.U mom kraju opština je standardno,ali sve se više koristi i općina kao i plata no oboje je pravilno
Ja jedine veće podjele u našim južnoslavenskim jezicima vidim štokavsko,kajkavsko o ono treće ne može da mi naumpadne
Dok između ijekavice,ekavice i ikavice nam puno razlike.No opet se razumijemo svi engleski je jedan jezik sa puno više narječja u nas na svakih 100 km se govori drugi jezik 
Ja jedine veće podjele u našim južnoslavenskim jezicima vidim štokavsko,kajkavsko o ono treće ne može da mi naumpadne

- Unica_Liverpool_
- Kontakt:
Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et
Unica_Liverpool_ je napisao/la:Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et

Nije valjda da se pravilno izgovaraš.Tako sam ja na nekom chatu napisao umjesto ć č i pita me neko jesi li ti iz blizine Sarajeva oni imaju tvrđi naglasak

Moja familija je iz Foče istoUnica_Liverpool_ je napisao/la:Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et

Someone's mouth said paint them all red.
tarikz je napisao/la:Moja familija je iz Foče istoUnica_Liverpool_ je napisao/la:Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et
Pa i ti si valjda

"A True Gentleman Never Leaves His Lady" - Alessandro Del Piero.
Dio moje familije je iz Foče istotarikz je napisao/la:Moja familija je iz Foče istoUnica_Liverpool_ je napisao/la:Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et

Tiger Woods-John Terry-Karim Benzema-Peter Crouch-David Beckham-Franck Ribery-Bill Clinton
Ni sreće ni tuge do tebe nema mi druge, FK SLOBODA TUZLA
Ni sreće ni tuge do tebe nema mi druge, FK SLOBODA TUZLA
Zulfikarpasic, potomak CengicaAdinjo je napisao/la:tarikz je napisao/la:Moja familija je iz Foče istoUnica_Liverpool_ je napisao/la:Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et
Pa i ti si valjda...Prezime?

Someone's mouth said paint them all red.
- reds_forever
- Kontakt:
Ma haj č i ć, meni kazu da ne znam izgovorit š, mada meni uvijek zvuci normalno kad izgovaramUnica_Liverpool_ je napisao/la:Joj al me nerviraju ova djeca što su im roditelji iz Zenice pa miješaju č i ć... Meni to nikad nije bio problem doduše moji nisu iz Zenice nego iz Foče al et

After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '
"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger
"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
@Thunderstruck
Jesi li za zaje?anciju?
Jesi li za zaje?anciju?

"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
- Thunderstruck
- Kontakt:
Izvini, jbg nisam vidio da si pisao.Monolog je napisao/la:@Thunderstruck
Jesi li za zaje?anciju?
Sta je bilo u pitanju?
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."
- Thunderstruck
- Kontakt:
OpcinaČak Noris je napisao/la:opstina ili općina
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."
Boga ti ili Bogati?
Svijet kada ruši se grade nisi sam, uvijek uz tebe sam ja spreman život da ti dam!
R.I.P. VEDRAN PULJIĆ
R.I.P. VEDRAN PULJIĆ
Trenutno korisnika/ca: jasmin10, VivaLaStella i 11 gostiju.