mostar_mo je napisao/la:mislim da je srž problema u savezu , zasto?
evo uzmimo primjer danasnje utakmice ...na pomocnog sudiju se vrsi pritisak sa tribine gdje su navijaci Zrinjskog par minuta prije gola kada je u nekoliko navrata mahao ...
dolazi taj kljucni momenat i on ne dize zastavicu iako je igrac Zrinjskog duboko u ofsajdu te postize gol iz nedozvoljene pozicije , da li se mozda prepao zbog pritiska sa tribina i nije mahao ?
moguce ...
e sad dolazimo do drugog pitanja a ono je : kakva je to liga u kojoj se na sudije vrsi toliki pritisak da se oni jednostavno boje za vlastiti zivot ?
pa naravno , rijec je o premijer ligi BiH ...zasto je to tako ?
pa zato sto savez apsolutno ne radi nista , nece se nista rijesiti ako se budu samo sudije sankcionisale , trebaju se sankcionisat i klubovi koji vrse pritiske i koju nisu u stanju organizovati normalne uslove sudijama za sudjenje ..
vrlo je jednostavno samo da postoji volja , primjera radi ..danasnja utakmica ..kaznis Zrinjski sa 5 utakmica igranja pred praznim tribinama zato sto su oko pomocnog sudije padali raznorazni predmeti ...ako je bio tezi incident oduzmes mu i 3 boda pa da vidimo da li ce iduci put uciniti sve da obezbjedi regularne uslove sudijama ..
dakle , nisu samo sudije problem ...vjerujem da bi nomalno sudili da imaju neophodne uslove za to , treba im to obezbjediti ...to moze uciniti samo savez , i to vrlo lako...dok ne pocnu primjenjivati sankcije koje realno klubovi zasluzuju , a koje sam naveo nema napretka u nasoj ligi ..
Druze ,u pravu si 100 % ,ali nije to srz problema ,vjeruj mi.
Ovako ,namjerno sam dosao na temu FK Sarajevo ,jer sam danas gledao utakmicu protiv Zrinjskog ,i nagledao sam se svega ,i svacega ,kao i svi mi.
U emisiji koja je bila namjenjena povratku projekta "derby kola" na BHT_u skupili su se "celnici" premijerligasa u nasoj zemlji i svi su dali podrsku tom projektu ,zbog cega??Da li zbog toga da bi svi mi koji sjedimo pred malim ekranima mogli po jednom hefticno vidjeti na kojem nam je nivou liga ,na kojem nivou se sudi domacinski ,na kojem nivou se unistava nogomet ,na kojem nivou su predrasude domacih navijaca prema gostujucim ako se radi o razlicitim etnickim grupama...i td..
Danas sam ovu utakmicu poceo gledati sa pocetka drugog poluvremena ,i prvo sto sam vidio je to da su tribine solidno popunjene ,naobj u utakmici dobar ,moglo bi se nazvati derbyjem da nije uslijedilo ono sto vec jeste ,a to je da imamo klasicno domacinsko sudjenje sa tendencijom da se svako normalan napad gostiju prekine...tendenciju domacih igraca da u svakom smislu iskoristavaju to ,pa cak i do tog nivoa da su fizicki poceli tuci gostujuce igrace.
Ovo ne pisem jer mi je drazi klub Sarajevo ,ali je definitivno ovaj klub gubitnik u ovom duelu ,jer je ocigledno da je pomocni sudija dizao zastavicu kad god bi posli napadaci Sarajeva da ugroze gol domacina ,i u par navrata je sviran nepostojeci offside,zatim par koraka od njega Zurzinov (ja mislim) namjerno udara igraca koji se vraca u polje ,i ne dobija nista ,mada svi znamo da je to cisti crveni karton.
I onda dodjemo do detalja kada iz cistog offside-a postizu pogodak domacini ,nevjerovatno je kako se moglo vidjeti da su svi stali ,svi su bili svjesni toga ,pa cak i strijelac pogotka ,ali sve je ostalo tako ...i nakon toga ,igrac koji je bio ogorcen odlukom dobija drugi zuti jer je izasao da se uvjeri u odluku suca da prizna pogodak.
Jedan mali rezime onoga sto iz kola u kolo mozemo gledati na nasim terenima ,naime ja sam veliki navijac Veleza ,i sam se ponekad smijem sudijskim odlukama koje idu u prilog mom klubu na domacem terenu ,ja licno NE ZELIM to ,ja zelim da moja ekipa bude toliko kvalitetna da joj ne treba nikakva pomoci sudija ,i zelim da u Europu izadju klubovi koju to zaista zasluzuju ,ali je vinjenica da to nije tako ,i da je liga toliko nakaradna ,i nepostena...da je to nevjerovatno .
S druge strane ,mislim da klubovi imaju odredjene kvalitete ,i da veliki broj igraca zasluzuje da igra u ligi gdje ce ga zastiti ,i gdje ce se dokazati ,a ne da ocekuje kako ce isprebijan biti na kraju utakmice znajuci da nista postic' ne moze.
Samo mi nije jasno kako se ,recimo sada ,trener Zrinjskog ne oglasi i kaze kako su sudije kriminalci ,igraci saveza ,neuki mazlumi ,i kako ne pokrene inicijativu da se ovo ispita ,nece ?zasto ?zato sto mu odgovara ,kao i ostalim klubovima koji bi ,da nije ovoga bili skoro uvijek na dnu tabele,ovako izlaze u Europu bez kvaliteta..i td..
I jos nesto ,da se dotaknem ovoga gore sto si ti napisao vezano za Savez,to je druze dublji problem,je li mislis da je u interesu ljudi u Savezu da sve bude ok?Da se vrijednuju kvalitete?Vjeruj mi nije ,jer ovako u svakom trenutku mogu uzeti novac da odrze neku ekipu u ligi ,mogu uzeti novac od klubova koji namjeravaju biti prvaci ,jer to oni sve rjesavaju.
Da rezimiramo ,zakoni su bitni ,zakoni po kojima nece clan upravnog odbora ako je iz reda srpskog naroda inzistirati da prvak bude iz RS-a ,i td...zakon po kojemu se nece gledati ko je Mujo, Ante ,Raso u sportu ,zakon po kojemu ce svi klubovi imati iste arsine ...i td...dok imamo ovakav ustroj drzave,imacemo i ovakvop stanje u sportu generalno ,samo se bojim da ce to potrajati ,i da cemo i dalje biti zrtve nakaradnog sistema u kojem zivmo ,i sistema koji nam ne dozvoljava da prezentiramo kvalitete koje posjedujemo.
Uzivajmo u ligama petice ,nasa liga nek nam sluzi da se smijemo ,ili pak placemo...