M4kaveli je napisao/la:Primera je najjaca liga na svijetu, sto je potvrdila i prosla sezona.
Svaka ti je na mjestu.
Prosle sezone jeste bila najjaca , međutim to je bila prosla sezona . Ali gledano po ovoj sezoni sto predstoji , ja ne pamtim slabije izdanje Primere . Klubovi su u dugovima i ne mogu si priustiti neke ozbiljne transfere .
Dosta igraca odlazi u konkurentske lige . Jedan Capiten Mallorce ,Ramis ode u Premier ligu da bi se borio za opstanak sa Wiganom,takodje i Kone ostavi Levante zbog istog kluba . Dakle,Wiagn pokupi dva igraca koja su bila izuzetno vazna klubovima koji spadaju medju top 10 u Primeri . Tesko mi je zamisliti da Cisse napusti Newcastle zbog Raya
Cazorla otisao u Arsenal, Michu u nekakav Swansea, Valero u Fiorentinu, Dominguez u Borrussiu, Nilmar negdje tamo na Istok. Stadioni zbog velikih cijena karata ,nepopularnih termina su poluprazni ,non stop nekakvi strajkovi .Liga nije uopste konkurentna , sve je dosadnija i svake sezone se sve vrti oko dva diva u evropskom fudbalu.
Malaga se raspala ,nema vise jakog Villareala ...Treba biti sretan sto je druga po jacini na svijetu . Realno,englezi imaju tajkune i uredjenu ligu ,tesko da im neko moze parirati . Mozda bude Primera kada se promjeni taj ugovor o raspodjeli novca od tv a prava .
El Glorioso vuelve a ser un grande ! Rap sucks. Rap = Retards Attempting Poetry.
Ser del Madrid tiene precio,ser del barsa tiene precio,ser del atleti no tiene precio para todo lo demás ROJIBLANCO FORZA ATLETI!!!♡♥♡ Bosna Prkosna Od Sna !♥♡
M4kaveli je napisao/la:Primera je najjaca liga na svijetu, sto je potvrdila i prosla sezona.
Svaka ti je na mjestu.
Prosle sezone jeste bila najjaca , međutim to je bila prosla sezona . Ali gledano po ovoj sezoni sto predstoji , ja ne pamtim slabije izdanje Primere . Klubovi su u dugovima i ne mogu si priustiti neke ozbiljne transfere .
Dosta igraca odlazi u konkurentske lige . Jedan Capiten Mallorce ,Ramis ode u Premier ligu da bi se borio za opstanak sa Wiganom,takodje i Kone ostavi Levante zbog istog kluba . Dakle,Wiagn pokupi dva igraca koja su bila izuzetno vazna klubovima koji spadaju medju top 10 u Primeri . Tesko mi je zamisliti da Cisse napusti Newcastle zbog Raya
Cazorla otisao u Arsenal, Michu u nekakav Swansea, Valero u Fiorentinu, Dominguez u Borrussiu, Nilmar negdje tamo na Istok. Stadioni zbog velikih cijena karata ,nepopularnih termina su poluprazni ,non stop nekakvi strajkovi .Liga nije uopste konkurentna , sve je dosadnija i svake sezone se sve vrti oko dva diva u evropskom fudbalu.
Malaga se raspala ,nema vise jakog Villareala ...Treba biti sretan sto je druga po jacini na svijetu . Realno,englezi imaju tajkune i uredjenu ligu ,tesko da im neko moze parirati . Mozda bude Primera kada se promjeni taj ugovor o raspodjeli novca od tv a prava .
Vrijednost ugovora sa glavnim sponzorima u Primeri godišnje, za svaki klub
Atleti je potpisao sa Huawei, za jednu tekmu i to finale Superkupa, protiv Chelsea, na 1 mil ojra (i prve dvije tekme u Primeri, zbog pravila)
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
IZ VALENCIJE su potvrdili da su postigli dogovor s Rubinom iz Kazana oko kupovine napadača Nelsona Valdeza.
Prošlog ljeta Paragvajac je iz španjolskog Herculesa prešao u Rubin, ali nije bio posebno efikasan. Ranije je proveo četiri sezone u Borussiji Dortmund, a prva europska stanica bio mu je Werder.
"Skupo smo platili Nelsonov dolazak budući da uživa veliku popularnost u Rubinu. No, za nas je on iznimno važan igrač i dobro će se nadopunjavati s napadačima koji su već u klubu. Nelson ima snagu, volju i brzinu, a donijet će nam i golove. Imamo veliko povjerenje u njega", izjavio je sportski direktor Valencije Braulio Vazquez, ne otkrivši pritom koliko je skupo plaćen Valdezov dolazak.
KING JAMES
RAFA NADAL
MANCHESTER UNITED
Hoće li Monolog uspiti dobiti okladu? WBA treba na tablici završiti ispred LFC
SirAlexFerguson je napisao/la:IZ VALENCIJE su potvrdili da su postigli dogovor s Rubinom iz Kazana oko kupovine napadača Nelsona Valdeza.
Prošlog ljeta Paragvajac je iz španjolskog Herculesa prešao u Rubin, ali nije bio posebno efikasan. Ranije je proveo četiri sezone u Borussiji Dortmund, a prva europska stanica bio mu je Werder.
"Skupo smo platili Nelsonov dolazak budući da uživa veliku popularnost u Rubinu. No, za nas je on iznimno važan igrač i dobro će se nadopunjavati s napadačima koji su već u klubu. Nelson ima snagu, volju i brzinu, a donijet će nam i golove. Imamo veliko povjerenje u njega", izjavio je sportski direktor Valencije Braulio Vazquez, ne otkrivši pritom koliko je skupo plaćen Valdezov dolazak.
Mogao si ovo na temu Valencije,ali ett
Ovo je netko napisao netocno.Valdez je stigao na posudbu,a Valencia ga ima pravo (zapravo mora) na kraju otkupiti za 3 miliona eura.
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!
Rezime prethodne sezone: prosla sezona u Primeri donijela je jako lijepog nogometa, bila je puna iznenadjenja, a takodjer obilovala sudijskim pogreskama. Nazadovala je u odnosu na prijasnje sezone, nazadovat ce i dalje, ali sta se moze. Prvak apsolutno zasluzeno osvojio prvenstvo, 9 bodova ispred najblizeg pratitelja, treca ubjedljivo Valencia, zasluzeno naravno. Cetvrto mjesto realno, nijedna ekipa nije zasluzila. Nikada se prije nije desilo da ekipa sa manje bodova izbori Ligu prvaka (odnosno play off) kao sto je to sada uradila Malaga. Mozda bi bilo drugacije da je Cholo od pocetka sezone trenirao Atletico, ali to je sada drugi par cipela. Ostala tri mjesta koja vode u Europu osigurali su Levante, Athletic i Atletico. Iznenadjenje sezone? Po meni Osasuna i Levante. Razocarenje? Sevilla. U Segundu su ispali Villarreal, Racing i Sporting. U Primeru su usli Celta, Depor i Valladolid.
Nova ce sezona biti 82. po redu, a njen pocetak zakazan je 18. augusta, ove godine naravno.
Naravno, za titulu ce se kao i u prethodnih osam godina boriti Madrid i Barca, treci bi trebao zaostajati minimalno 15 bodova za drugim jer se pomenutoj dvojci nitko ne moze financijski suprotstaviti. Kao glavne pretendente za ostale dvije pozicije koje vode u Ligu prvaka vidim Atletico Madrid i Valenciju. U Europsku Ligu mislim da ce Sevilla, Athletic, a mozda bi i Real mogao iznenaditi, ne otpisujem Espanyol, Betis a i Malagu koja ce sve rasprodati do kraja prijelaznog roka. Novim prvoligasima predvidjam ostanak, barem Celti i Deporu, dok ce se Valladolid posteno napatiti da ostane u odabranom drustvu. Pa da pocnemo sa predstavljanjem momcadi, pokusat cu biti sto kraci, a da opet istaknem ono najbitnije. Abecednim redom idemo.
Athletic Bilbao
Reci da si imao uspijesnu sezonu nakon sto si izgubio dva finala sa po 3-0 izgleda pomalo cudno, ali cinjenica je da je ova Bielsina generacija ostavila najjaci dojam od svih Athleticovih momcadi unazad pa eto da ne pretjerujem desetak, petnaest godina. Doveli su Aduriza, Ismu Lopeza, Ustaritza iz Betisa i Balenziagu (ponajboljeg igraca Valladolida). Llorente je odbio produziti ugovor i opcija da ce napustiti klub cini se veoma izglednom. Ukoliko ostane, ocekujem bolji plasman Athletica u Primeri u narednoj sezoni. Sumnjam da ce im se ponoviti prethodna sezona, pa da udju u Europsku ligu kroz finale Kupa ili cak osvajanje Europske lige. Mogu biti iznenadjenje sezone, ali i totalno razocarenje. Inace, Isma Lopez, decko kojega su doveli iz Luga u svome sluzbenom debiju zabio je gol Slavenu, mogao bi iznenaditi, od njega ocekujem dosta.
Atletico Madrid Simeone, Simeone, budalo jedna glupa, dok ti igras nogomet, zena ti se sevi kod kuce. Dobro, stih Ultras-Sura za Chola, koji je morao otici iz Atletica zbog nesuglasica sa Caminerom koji mu je **** zenu dok su nosili isti dres. Danas, petnaest godina poslije, Cholo je trener Atletica, a Caminero sportski direktor, kazu da su se izmirili i spremili za gradnju europskog Atletica. Tim koji uprava koci ka ogromnom usponu. Na celu kluba nalazi se poznati mafijas Enrique Cerezo, drugi covjek kluba je David Gil, clan porodice Jesusa Gila koji je totalno razjebao Atletico, otjerao ga u Segundu i zavrsio u zatvoru, a sportski direktor kluba je covjek koji ne zna ČITATI. Njihova je sreca pa su potpuno pogodili u odabiru trenera koji je za njih najbolje moguce rjesenje, steta samo sto nije dosao ranije. Svima je poznato da su prije dolaska Chola bili u donjem dijelu tabele, a kada je on dosao, osvojili su Europsku ligu i zavrsili jedan bod iza cetvrtoplasirane Malage. Klub je mnogo trgovao. Klub su napustili Antonio Lopez i Luis Perea (dvojica kapitena), Paulo Assuncao, Fran Merida i Salvio. Nisu otkupili ugovore Pizzija i Diega, a Rubena Pereza su poslali u Betis. Dakako, najdebilniji potez uprave na celu sa Cerezom je dovodjenje veoma potetntnog Cate Diaza koji je odavno zakoracio u svoju cetvrtu deceniju zivota, naravno, kako bi njega doveli, morali su osloboditi jedno stopersko mjesto, to su i uradili prodavsi covjeka koji je nastupio dva puta za reprezentaciju, a proglasen je prije dvije godine otkrovenjem godine - Alvara Domingueza koji je otisao u Borussiju M. Osim pomenutog Cate Diaza, dosli su jos Cristian Rodriguez iz Porta i Emre. Sa posudbe su se vratili Joel (golman), Pulido, Diego Costa i po meni, najvece njihovo pojacanje, Raul Garcia. Naravno, priliku u prvom timu svakako ce dobiti mali Oliver Torres koji je ugodno iznenadio na U-19 Euru. Cholo je genijalan trener, tako da im predvidjam sigurnu Ligu prvaka, i finale Kupa ako ne nalete na Real ili Barcu. Mozda cak i obranu Europske lige.
FC Barcelona
Prosla sezona za njih moze se nazvati neuspijesnom jer su izgubili i Ligu i Ligu prvaka. Znamo da su pred pocetak sezone isli na sva tri trofeja, a osvojili su samo jedan, i to Kup. Uglavnom sve znamo o njima i sta treba ocekivati od njih. Doveli su samo Jordija Albu, na Tella i Cuencu ce racunati tokom cijele sezone, Villa se takodjer vraca (da li kao slabiji ili kao jednako dobar, vidjecemo). Na klupi vise nije Guardiola nego Tito Vilanova, sumnjam da moze ponoviti Guardiolin uspijeh tako da se bojim da bi i ove sezone mogli osigurati direktan plasman u Ligu prvaka, naravno, kroz drugo mjesto.
Betis
Nakon dvije godine izbivanja iz Primere, vratili su se i imali jako dobru sezonu. Nisu izborili Europu, ali su ostavili dobar dojam. Otkako je Rafael Gordillo dosao u upravu, vidljiv je rapidan napredak Betisa kao institucije i kao momcadi. Nama su pruzili dobar otpor i u utakmici na Villamarinu smo se napatili i to dobro kako bi dosli do pobjede, tadicionalno - Barcino prokletstvo na Villamarinu se nastavilo, jos jednu godinu su ostali bez pobjede tamo. Ima li su u toj utakmici pobjedu na dohvat ruke, ali je Keita zabio gol za 2-2 u zadnjoj minuti. Ostali su neporazeni u za njih dvije najbitnije utakmice sezone - protiv Seville. Jednu su dobili 2-1, u drugoj je bilo 1-1. Imaju karakter, imaju muda, prava obiljezja onog pravog Betisa od prije sedam, osam godina kada je igrao Joaquin. "Pomudio" ih je Pepe Mel, preuzeo je tim 2010, furiozno ih izveo iz Segunde i napravio od ovog tima pravu domacinsku ekipu, jako malo poraza su imali kod kuce, vani su bili malo losiji, ali nebitno. Napravio je igracinu od "malog" Benjata koji je na kraju zaigrao u reprezentaciji, da nema Xavija i Inieste sigurno bi bio na popisu za Euro. Uvrsten je u najboljih 11, postigao 6 golova, asistirao mnogo vise, dirigovao veznim redom. Moze birati klub jaceg statusa, ali po meni bi trebao ostati u Betisu gdje ce postati jedna od legendi kluba, vec sada jeste Bog i batina tamo. Sta tek reci za Rubena Castra kojemu je za dlaku izostao poziv za reprezentaciju, ima trideset godina i ove sezone je odigrao sezonu zivota, postigao je odlicnih 16 golova. Naredne ce godine vjerovatno taj broj pasti, ali mislim da moze pristojno odigrati i narednu sezonu. I ovo sam zaboravio: u prvih 11 igra 10 Spanjolaca! Mnogi od njih su rodjeni Andaluzani. Klub su pojacali dovodjenjem Juana Carlosa (Castillaner, debitirao protiv Depora za Madrid), Rubenom Perezom koji je bio veliki potencijal prije par godina, ali kako ga je Atletico poslao na posudbu u Depor, on je malo nazadovao, ali i dalje je mlad, 23 godine, tu je jos Joel Campbell, Kostarikanac koji je prosle godine jako dobro odigrao Copa Americu, mislim da je tek zakoracio u dvadesete. Doveli su jos nekog Paulaa iz St. Ettienea i Agru iz Olhanensea. Mel je ostao, prodali su Irineya (kapitena), nisu zadrzali Santa Cruza, otisli su jos Jefferson Montero i Ustaritz. Moze se od njih ocekivati dobra sezona.
Celta Vigo
U Segundi sam pratio izrazito Alcorcon, tako da je Celta za mene nepoznanica. Zavrsili su prosle sezone drugi u Segundi i obezbjedili povratak u Primeru nakon duzeg vremena. Zanimljivo, oni su igrali Ligu prvaka, pa sezonu nakon toga ispali, nisu gori od Villarreala. Pamti se ona njihova sjajna generacija s kraja devedesetih i pocetka novog milenija kada su nerijetko znali zavrsiti na mjestima koja su vodila u Europu. U tom periodu su uzeli dva Kupa kralja i jednom nastupali u Ligi prvaka. Tih godina rivalstvo izmedju njih i Super-Depora prevazilazilo je granice normale, Depor je bio ipak uspijesniji. Gledam im sad malo roster i vidim da su doveli Javija Varasa (svi ga dobro znamo) i Cabrala, od zanimljivih igraca tu je jos i Hugo Mallo koji je prije godinu, dvije dana briljirao na U-20 Svjetskom prvenstvu. Dobar bek, izazvao je interes timova kao sto su Atletico i Valencia. Kazu novi Salgado. Solidna momcad, borit ce se za opstanak i izboriti ga.
Deportivo
Nema vise one poletne momcadi sa Djalminhom, Tristanom, Franom, Makaayom, Maurom Silvom, Donatom i ostalima, ali tu su i dalje neunistivi Manuel Pablo i Valeron, jedini prezivjeli iz one generacije Super- Depora, njima dvojici treba podici spomenik u La Coruni za lojalnost. Nakon godinu dana izbivanja iz Primere (kako Real odmah uze Primeru), ekspresno su se vratili u odabrano drustvo i mislim da nece imati problema sa opstankom. Uz Zaragozu su koliko vidim najvise trgovali, doveli su pet Portugalaca od kojih se najvise istice mlada nada Nelson Oliveira, doduse, svi su dosli na posudbu, ali mogu posluziti. Doveli su jos iskusnog Marchenu i nekog Evialda, isto sa posudbe iz nekog portugalskog kluba. Trenira ih mladi i ambiciozni Jose Luis Oltra koji je prije par godina uveo Tenerife u Primeru (sada su u Segundi B). Ocekujem solidnu sezonu od njih.
Espanyol
Ne znam sta da mislim u vezi njih, Condal je dodatno ogranicio sredstva ove sezone za Pochetina kada su transferi u pitanju, a prodali su Didaca, Weisa, Javija Marqueza, Coutinho se vratio u Inter. Ali dobro, ostali su oni bez kojih je igra Espanyola nezamisliva (Moreno, Verdu, Raul Baena, Alvarez), dakako, najvise se ocekuje od covjeka koji je ugasio Barcine nade za titulu minule sezone - mladog Alvara Vazqueza. Doveli su par zanimljivih pojacanja, najvise se isticu Wakaso Mubarak (iz Villarreala) i Capdevila. U Europu mislim da nece, ali sa Pochetinom koji je izvrstan strateg nikada ne znas. Sredina tabele i kidanje bodova Barci, vrh za njih.
Getafe
Na klupi im se nalazi Luis Garcia - dovoljno za opstanak sto je njima svakako cilj svih ovih godina, sem onoj generaciji sa Granerom i De La Redom kada su za malo prosli Bayerna u cetvrtfinalu Kupa UEFA. Vidim da su dosta trgovali, dosta je igraca otislo (uglavnom oni nebitni, izuzev Cate Diaza), a dosli su Xavi Torres iz Levantea, Moya, neki Abraham iz Bazela, a tu su jos Colunga (koji se vratio) i Alexis Ruano koji je prije pola desetljeca slovio kao najveci stoperski potencijal u drzavi. Lafita je isto sjajno pojacanje za njih, otkupili su Pedra Leona. Solidna sezona, opstanak siguran.
Granada
Ovaj njihov vlasnik batalio je ocito Udinesse i posvetio se iskljucivo Granadi. Izgleda da zele uci u jedan jaci projekat sa novom ekipom, novim trenerom, jacom komeracjialom. Prvi korak ka tome je dolazak Anquele, donedavno trenera Alcorcona koji je od jedne prosjecne ekipe ciji klub zajedno sa stadionom vrijedi pola Messijeve mjesecne plate napravio play-off ekipu i za malo usao u Primeru. Izrazito dobar posao uprave Granade, sa Anquelom jednostavno nisu mogli pogrijesiti. Doveli su 15 novih igraca od kojih se izdvajaju Dani Benitez, Floro Flores, Iriney i Borja Gomez. Prodali su njih 11, otpustili Abela. Ocekujem dobru sezonu od njih, mislim da bi mogli biti jedna od ekipa koje bi mogle iznenaditi, pozitivno naravno.
Levante
Poznata je ona prica kako nisu kupili igraca cetiri godine, evo su napokon presli preko toga i doveli Konea, Pedra Riosa, Diopa i jos neke anonimuse iz Segunde. Otisli Javi Venta, Xavi Torres, Cabral, Farinos, Valdo, Del Horno. Klub je u teskim financijskim problemima, mada ih vadi onaj sportski direktor koji je svojom sposobnoscu izazvao interes Reala za sefa ekonomskih operacija na Bernabeuu. Dosta im ljudi predvidja ispadanje u Segundu, sto je i realno sa ovom ekipom, ali ipak mislim da bi se nekako mogli izboriti za opstanak, vidjecemo. Cudna ekipa.
Malaga
E oni nisu nikoga dovodili, prodali su sve sto vrijedi osim Isca, koji ce vjerovatno ici u narednim danima, ukoliko Malaga ne izbori Ligu prvaka, a dobili su na njihovu zalost ponajtezeg protivnika, Panathanaikos. Sreca njihova pa je Pellegrini jos uvijek trener kluba, nisu dovodili nikoga, za razliku od prethodnog ljeta koje je obilovalo pojacanjima. Vec sada su ih napustili Cazorla, Mathijsen, Rondon, a Ruud se umirovio. Rekao sam jos prosle godine kada ih je seik kupio ne treba ocekivati spanjolsku verziju Cityja. Ali dobro, uzeli su cetvrto mjesto, bolje od toga nisu ni mogli traziti. Tesko je reci sta od njih treba ocekivati, ali sam siguran da ce La Rosaleda imati za 30% manju posjetu nego li prethodnih godina. Jedino ako uspiju Ligu prvaka izboriti, mozda se taj postotak smanji za duplo. Jedva cekam da vidim sta ce Pellegrini uraditi sa ovom ekipom, koja inace nikada nije pobijedila Reala.
Mallorca
Kada su otkupili Caparrosa zastalno, mislio sam da ce malo ambicioznije pristupiti novom projektu, jacanju ekipe i stvaranju nove Mallorce, nalik na onu s pocetka ovog milenija. Ali dobro, doveli su Javija Marqueza iz Espanyola, sto je za njihov standard ekstra pojacanje, a Marquez je jako dobar igrac. Tu je iskusni Antonio Lopez, dugogodisnji Atleticov kapetan koji jos uvijek ima znanja, ali ima i sijedih. Arizmendi je takodjer tu, kada je igrao u Zaragozi, nalikovao je na novog "Guizu", odigrao jednu odlicnu sezonu i onda Zaragoza ispade u Primeru a on se zajeba transferom u Getafe gdje je stagnirao. Ne ocekujem nesto pretjerano dobre partije od njega, ali Caparros je i Gabilonda probudio, vidjecemo. Doveli su jos nekih par anonimusa, mozda sta i valjadne. Fin kostur, otpustili su Laudrupa jer su jurisali na nesto vise, mislim da bi sa Caparrosom mogli doci do finih rezutlata kroz odredjen vremenski period. Od njih ocekujem da budu iznenandjenje sezone, ne senzacija, ali mislim da bi se mogli pozitivno iznenaditi njima.
Osasuna
Najbolji baskijski klub u prethodnoj sezoni. Mendlibar je od njih napravio pravu senzaciju. Pobjedili su sve jace ekipe na svom stadionu osim Reala, cak su i Barcu nabili. Zavrsili su na fenomenalnom sedmom mjestu i samo im je za bod izmakla Europska liga. Dobra ekipa sa sjajnim navijacima, zanimljivo je da nemaju financijskih problema. U minuloj sezoni najbolji njihov igrac daleko je bio potpuno preporodjeni Raul Garcia koji je kao centralni vezni bio prvi strijelac i asistent tima, eh sada, on je se vratio u Atletico i sve to mijenja kompletnu koncepciju kod Mallorce za narednu sezonu. Sva pojacanja koja su doveli zajedno, ne mogu nadomjestiti odlazak Raula Garcije, uz njega otisli su jos Lekic i Ibrahima, uz Raula, ponajbolji igraci u timu. Ne bih da zaboravim i neunistivog Nekounama. Doveli su dvojicu mudonja iz Raya (Armenterosa i Arribasa) koji ne bi trebali imati problema sa prilagodbom jer su filozifije igre Raya i Osasune slicne, tu su jos neka pojacanja iz Segunde i Joseba Llorente iz Reala. Fenomenalno pojacanje za njihov standard. Proslu sezonu sigurno nece ponoviti jer su rasprodali sve sto valja, ekipa iz prosle godine ostvarila je zenit i mislim da je vrijeme za podmladjivanje ekipe i stvaranje neke nove Osasune. Nece uzet bodove ni Madridu ni Barci, sto je prava rijetkost, u zadnjih deset godina, mislim da nije prosla sezona a da barem jednom timu od ta dva nisu otkinuli bod ili tri. Zanimljiva ekipa, ne znam sta ocekivati od njih, ali na Reynu je malo ko favorit.
Real Madrid
Sta reci a da ne znamo? Mou obicno uspostavi dominacij u drugoj sezoni, kakva je treca kod sezona kod Mourinha jos ne znamo, ali mozemo sa velikom sigurnoscu tvrditi da ce Real Madrid i u novoj sezoni biti novi stari prvak Spanije. Realno, imamo uigrani stroj koji melje sve pred sobom, na maraton vjerovatno najjaci tim na svijetu (dakle za Ligaske utakmice). Medjutim, ovom timu Reala u sezoni koja predstoji cilj je Liga prvaka. Pojacanja za razliku od prethodnih sezona - NEMA. Morata je usao u prvi tim, jedino da Modric ne dodje za par dana. Ako Luka dodje, ne bi lose bilo dat Milanu Kaku, posto-poto jer je korov za kojeg nema napretka i koji ce samo bezveze uzimati minutazu pojedincima. Klub je napustio Altintop, nisu se vratili Gago i Pedro Leon. Nakon dugo godina, nadam se i uspijesnom skoru u el clasicima. I ove sezone nas ocekuje MINIMALNO cetiri klasika, Liga, Superkup, a poprilicno sam siguran da cemo se sastati i u Ligi prvaka ili Kupu. Ono, sve znamo o Realu i Barci, tako da ne trebam mnogo pisati.
Rayo Vallecano
Ekipa sa mudima - bili kod Sandovalla koji vise nije trener Raya. Pred Rayom je teska, ali stvarno teska sezona, mislim da su glavni kandidati za ispadanje iz Primere. Otisli su im glavni igraci. Michu koji je bio ubjedljivo njihov najbolji igrac u prethodnoj sezoni, prvi strijelac i asistent. Otisao je Tamudo koji im je i kao "penzioner" obezbjedio o(p)stanak u Primeri svojim golom u zadnjem kolu. Pacecho je otisao negdje, Diego Costa i Pulido su se vratili u Atletico, Movilla se umirovio, i to su sve njihovi najbolji igraci u prethodnoj sezoni. Sredstava za nova pojacanja koja bi im obezbjedila nesto bolje u novoj sezoni - nema. Doveli su neke igrace iz Segunde i Jordija Amata iz Espanyola, novi trener je Paco Jemez. Ne znam, sumnjam da ce ostati jos jednu sezonu u Primeri, makar bi volio da ostanu jer se igraci Real Madrida ne trebaju spremati za avion nego mogu autobusom do Vallecasa. Rayo Vallecano - Munja Valjekasa.
Real Sociedad
Ekipa koju cu najintezivnije pratiti kroz narednu sezonu uz Betis. Aperribay (predjsednik kluba) je pretprosle godine, kada su usli u Primeru najavio Europu za pet godina. Cini se kako bi taj cilj i ranije mogli ostvariti, uporedno sa tim planom, imaju u planu i malu obnovu Anoete, gdje ce ukloniti altetsku stazu i pribliziti tribine terenu jako blizu. Inace su prije Anoete koristili stadion nekakvog ragbijaskog kluba iz San Sebastijana. Proslu su sezonu zavrsili na dvanaestom mjestu, solidno. Inace, Txuri-urdini su napravili ponajbolji mercado od svih "osrednjih" ekipa. Otkupili su Velu koji je u minuloj sezoni bio njihov ponajbolji igrac i vrijeme je da isti podje stvarati povijest u Realu, doveden je i Chori Castro iz Mallorce, kao i Jose Angel iz Rome (obojica sjajni igraci), ovaj drugi je kalibar za mnogo vece klubove od Reala i mislim da su odlicno uboli sa njim. Tu su jos neka dvojica anonimusa, a od malog Rubena Parda koji je sluzbeno prvom timu prikljucen ove sezone se mogu ocekivati velike stvari. Vec prethodne sezone je u onih pola sezone sto je igrao pruzio fenomenalne partije i cak izazvao interes Real Madrida, Aperribay je ulozio sva sredstva da djecaka ostavi u klubu. Tvrde da su otkrili novog Xabija Alonsa. Debitirao je protiv Reala, a vec u narednoj utakmici je postigao gol (Sevilli), mislim da bi mogao biti otkrivenje sezone. Xabi Prieto, Griezmann i Inigo Martinez su ostali, osovine tima. Odlaskom Llorentea vise minuta ce dobiti Aguiretxe i Zurutuza, imaju odlicnog golmana. Jedva cekam sezonu da vidim sta mogu napraviti, mislim da bi cak mogli i u Europu. Inace, u zadnjih pedeset godina, uspijesniji su od Athletica.
Sevilla
I oni su isto napravili dobar posao sa novim pojacanjima, ali su se zajebali podrskom Michelu kojemu su odlucili dati jos jednu sezonu. Ali dobro, ko zna, mozda preporodi ovu Sevillu i ostvari upola dobre rezultate kao Juande, cime bi se navijaci Seville u potpunosti zadovoljili. Bilo je price da ce im Del Nido u zatvor, ali je ipak na slobodi, zesci mafijas, ali dobro. Doveli su Diega Lopeza, pouzdanog golmana za narednih pola desetljeca, Cicinha (ne onog sto je bio u Realu), Botiju iz Sportinga. Inace sjajno pojacanje za njihove standarde. Maduro je pao na lijecnickom, ustanovljeno je da ima neku srcanu manu, vidjet ce sta ce sa njim. I naravno, ne bih da zaboravim Javija Hervasa, dvadesettrogodisnjak koji je bio potpuna senzacija u Segundi u prethodnoj sezoni. Odigrao je fenomenalnu sezonu i izazvao interes klubova iz vrha, a na El Paisu sam cak procitao da ga i Real zeli. Od ovog momka ocekujem puno, toliko puno da nosi Sevillu do Europe u sezoni koja slijedi. Doveli su jos dvojac iz Racinga, Acostu i Bernarda, te jos nekog crnju iz Francuske, njih ne bi da komentarisem. Nisu prodali nista bitno i ocekujem da Michel poslozi ekipu za Europe, sve ispod bi bio neuspijeh. Inace, uskoro ce peta obljetnica otkako Antonio Puerta nije sa nama.
Valencia
Malo su se razmazili. Otpusili su Emeryja koji je otkako je sjeo na klupu u svim sezonama igrao Ligu prvaka i uvijek bio jedno mjesto ispod Reala i Barce. Vise od treceg mjesta i evenutalno polufinala Kupa jednostavno u ovom duopolu ne mogu ocekivati, jedino mogu smanjiti razliku sa 39 na 30 u odnosu na prvog. Prosla sezona kao i prethodne dvije, trece mjesto i neuspije u Kupu i Ligi prvaka. Sumnjam da ce i ove godine biti drugacije, mozda ih cak i Cholov Atletico skine sa tog treceg mjesta. Kao sto sam gore napomenuo vec, smijenili su trenera, umjesto Emeryja dosla je klupska legenda, Mauricio (vec sam poceo pisati Pochetino) Pellegirno. Vidjet cemo dokle sezu njegovi limiti i sposobnosti. Od pojacanja su doveli Gaga (mislim da ce se sjajno uklopiti u Valenciju), Jonathana i Joaa Perreiru. Ovaj drugi je najbolji portugalski desni bek, dobro je odigrao na Euru i mislim da bi mogao biti jedan od njihovih najboljih igraca u sezoni. Od ovih "bitnijih" igraca otisli su Topal, Aduriz i dakako Jordi Alba cij ce odlazak biti tesko nadomjestiti. Kako ih je potrefila sreca, u prvom ce kolu na megdan Madridu na Santiago Bernabeu gdje su se prosle godine uspjeli izvuci bez primljenog pogotka, mislim da sada nece biti tako. Ocekivanja? Plasman u Ligu prvaka.
Valladolid
Ekipa koju najslabije poznajem. Pogledao sam svega jednu njihovu utakmicu u Segundi, zapravo je i ona bila u play-offu, protiv Alcorcona. Yebiga, kad nisu 2010 pod Clementeom uspjeli izboriti opstanak, nece ni dvije godine kasnije, gdje su takodjer realno, najlosija ekipa od svih koje nastupaju u Primeri. Cak mogu reci da su se i provukli kroz play-off gdje su se branili zadnjih deset minuta, cigancili i padali na svaki kontakt kako bi vrijeme sto sporije teklo. Nisu nista bitno prodali, a doveli su pojacanja uglavnom iz Segunde i Segunde B. Ono, mozda se i prevarim, ali sumnjam da mogu izboriti opstanak. A i nema vise Zapatera na vlasti da im pomaze.
Zaragoza
E ovo je rec' ekipa. Od skoro sigurnog drugoligasa, uspjeli su izboriti opstanak zaredavsi nekoliko pobjeda u zadnjih par kola pod palicom cudotvorca Manola Jimeneza. Mislim da mozemo u narednoj sezoni ocekivati najbolju Zaragozu od one sa Militom, Ewerthonom, Aimarom i ostalima. Doveli su cak 13 igraca i interesuju se jos za par njih. Dobro, otislu su Lafita i Juan Carlos, ali jedan Romaric moze nadomjestiti Lafitu. Cak su si dali i taj luskuz da dovedu Aponja iz Malage, a dosao im je i Montanes iz Alcorcona (jedan od njihovih najboljih igraca). Citao sam kako zele vratiti Colungu, gdje je pomenuti i odigrao najbolje utakmice u svojoj karijeri. Ne-glamurozna ekipa, sa dobrim trenerom na klupi, mislim da ne trebaju strahovati za opstanak. Europa zvuci preambiciozno.
Ako sam negdje pogrijesio, ne zamjerite, previse teksta ima, a i malo je savrsenih. Uglavnom, nadajmo se dobroj sezoni, sa puno golova, sa puno poraza Barce i puno pobjeda Reala. I da, vise nas ne mogu uporedjivati sa Skotskom ligom jer su Rangersi u cetvrtoj Ligi. Sretno svima!
[youtube][/youtube]
I anketa, popunite je, nije obavezna. Pa cemo na kraju sezone vidjeti ko je se najbolje sjetio.
Koji ce tim osvojiti Primeru?
Ko ce biti najbolji strijelac Primere?
Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog?
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi?
Koji ce tim negativno iznenanditi?
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka?
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu?
Ko ce osvojiti Kup kralja?
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje?
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru?
"Izabrao sam Real Madrid ispred Barcelone zato sto sam ja pobjednik, a ne gubitnik" - Alfredo Di Stefano
Koji ce tim osvojiti Primeru? Real Madrid
Ko ce biti najbolji strijelac Primere? Gonzalo Higuain
Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog? 2 boda
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi? Getafe
Koji ce tim negativno iznenanditi? Levante
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka? Valencia Athletico
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu? Sevilla Athletic
Ko ce osvojiti Kup kralja? Getafe
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje? Valladolid,Osasuna,Levante
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru? Villareal,Elche,Sporting
Dodao bih:
Potencijalna igracka iznenadjenja:
Antonio Luna-Sevilla
Juan Miguel-Malaga
Sarabia-Getafe
Hervas-Sevilla
Isma Lopez-Athletic
L_blancos je napisao/la:Koji ce tim osvojiti Primeru? Real Madrid Ko ce biti najbolji strijelac Primere? Gonzalo Higuain Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog? 2 boda
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi? Getafe
Koji ce tim negativno iznenanditi? Levante
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka? Valencia Athletico
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu? Sevilla Athletic Ko ce osvojiti Kup kralja? Getafe
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje? Valladolid,Osasuna,Levante
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru? Villareal,Elche,Sporting
Dodao bih:
Antonio Luna-Sevilla
Juan Miguel-Malaga
Sarabia-Getafe
Hervas-Sevilla
Isma Lopez-Athletic
Ocemol se smijat na ovo ?
Sir Alex Ferguson: ''Guardiolina Barcelona je najbolji tim koji sam ikad gledao''.
Ko ce biti najbolji strijelac Primere? Radamel Falcao
Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog? 5 bodova
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi? Real Sociedad
Koji ce tim negativno iznenanditi? Athletic Bilbao
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka? Valencia i Atl.Madrid
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu? Sevilla i Real Sociedad
Ko ce osvojiti Kup kralja? Valencia CF
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje? Valladolid,Celta,Rayo
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru? Villareal,Almeria,Sporting
@L_blancos
Ja bi na taj spisak kao potencijonalna iznenađenja dodao i Jonathana Vieru iz Valencije.Paklen je igrac
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!
Nije mi jasno kako vi kontate da neko zabije vise golova od Ronalda i Messija u sljedecoj sezoni ?
I kako to da ce zaostatak treceg u odnosu na drugog biti samo 2 ili 5 bodova ?
Sir Alex Ferguson: ''Guardiolina Barcelona je najbolji tim koji sam ikad gledao''.
Ni Ronaldo ni Messi neće biti prvi strijelci lige.Falcau je ovo druga sezona i čovjek će biti još bolji,Higuain ih ionako izdominira kad ima minutažu približnu njima.
A ono Valencia se pojačala,dobila boljeg trenera nadam se(mada je teško biti lošiji od Emerya),Barca imalošijeg trenera sada neke igrače starije još jednu godinu.Vrijeme je da se smanji ta razlika.
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
Nice Job, Portillo
Koji ce tim osvojiti Primeru? Real ili Barca
Ko ce biti najbolji strijelac Primere? Messi .
Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog? 15 bodova .
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi?Mallorca
Koji ce tim negativno iznenanditi? Athletic
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka? Valencia i Atletico .
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu?Erreala i Sevilla
Ko ce osvojiti Kup kralja? Atletico de Madrid
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje? Valladolid,Rayo,Celta .
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru? Villareal,Hercules,Almeria
Zadnja izmjena: juznjak>, dana/u 15 avg 2012, 15:13, ukupno mijenjano 1 put.
El Glorioso vuelve a ser un grande ! Rap sucks. Rap = Retards Attempting Poetry.
Ser del Madrid tiene precio,ser del barsa tiene precio,ser del atleti no tiene precio para todo lo demás ROJIBLANCO FORZA ATLETI!!!♡♥♡ Bosna Prkosna Od Sna !♥♡
M4kaveli je napisao/la:Nije mi jasno kako vi kontate da neko zabije vise golova od Ronalda i Messija u sljedecoj sezoni ?
I kako to da ce zaostatak treceg u odnosu na drugog biti samo 2 ili 5 bodova ?
Nogomet je i sve je moguce.Moguce je da Barca ili Real nece biti toliko efikasni.Moguce je da ce Ronaldo i Messi zbog povrede propustiti cijelu sezonu.Moguce je da Valencia i Atletico nece kiksati proritv "mali",te da ce na taj nacin biti blizu vrhu.Sve je to nogomet,tako da je moguce napisati da ce netko dr.biti najbolji strijelac lige,te da ce zaostatak 2 i 3 biti od 2-5 bodova
Ko ce biti najbolji strijelac Primere? Falcao
Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog? 6 bodova
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi? Sociedad
Koji ce tim negativno iznenanditi? Sevilla
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka? Valencia i Patetico
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu? Athletic i Betis
Ko ce osvojiti Kup kralja? Osasuna
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje? Valladolid,Rayo,Celta
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru? Villareal,Hercules,Sporting
O.Torres-Patetico
Morata-Madrid
ostale nisam upratio
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
blaugrana1899 je napisao/la:Jedno pitanje mozda je i bilo ranije al mi se neda trazit da li iko prenosi u bIH ove sezone spansku ligu ?
Sport Klub.
Dobro je vidim neće prenositi primeru na 3,4 i 5 da ih ne moram opet aktivirat
Koji ce tim osvojiti Primeru? Barcelona
Ko ce biti najbolji strijelac Primere? Messi
Koliki ce biti zaostatak treceg u odnosu na drugog? 5
Koji ce tim najpozitivnije iznenaditi? Deportivo
Koji ce tim negativno iznenanditi? Sevilla
Koja ce dva kluba u Ligu prvaka? Valencia,Atletico Madrid
Koja ce dva kluba u Europsku Ligu? Deportivo,Bilbao
Ko ce osvojiti Kup kralja? Barcelona il Real Madrid
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ispadanje? Osasuna,Valladolid,Celta
Koje tri ekipe djeluju kao najveci kandidati za ulazak u Primeru? Villarreal,Hercuels,Elche
O.Torres - Atl.Madrid
Bartra - Barcelona
Zadnja izmjena: DesimaL, dana/u 15 avg 2012, 15:35, ukupno mijenjano 2 puta.