Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
83
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 138

BosnianKingdom
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la BosnianKingdom » 27 jun 2018, 01:01

1.Jula na parkingu ispred Zetre se odrzava Tuning show. Pocinje u 12h. Bujrum ko moze.
Sabrine mi moje!

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 27 jun 2018, 06:19

Asteriks je napisao/la:
mirsad993 je napisao/la:Pozdrav ne pisem na ovom pdf-u ali imam jedno pitanje za malo bolje poznavaoci auta, položio sam vozački skoro pa bih da uzmem neko auto, nešto do 3000KM jer ipak je prvo auto ono tako mi svi kažu da ne dajem sad preko 7milja kojih i nemam, koje marke i koje modele auta bih mogao naći za te pare šta mi vi preporučujete u koje karakteristike jer sam fakat laik za auta, hvala unaprijed na savjetima i sugestijama
Najbolji izbor je golf 2. Razlozi:

- Prvo, raja se zaleti pa u ovom cjenovnom rangu trazi model od 2000. godine pa gore. 80 % takvih nakon neke 2 god trazi ulaganja te ces umjesto 3 uz sljedecu registraciju izaci na 4, mozda i vise a eto i malog servisa, eventualno velikog. Ovo govorim posto je najbolje preventivo zamjeniti remen.

- Glede dijelova sa dvicom mos proci 2/1, tj. za vrijednosti jedne lamele nekog modela mos dobiti dvije pa cak i tri. Ili cijena ovjesa, vodene pumpe, zupcastog... Smijesno.

- Za 1800 KM mos naletit na odlicno ocuvan primjerak dvice i onda imas fore za generalku motora ili ako zelis nesto drugo, cijeli motor npr. dizel 1.6 dobijes za 300 KM dok benzinac 1.6 i za 200.

Kupis mu nove gume, zamjenis diskove i pakne... i imas jos novca za registraciju, eventualnu doradu limarije te na kraju auto za narednih mnooogo godina.

Sve ovo ti govorim zbog tvoje dubine dzepa i cinjenice da kupujes prvo auto na kojem trebas uvjezbati vjestine te imati min troskove odrzavanja.
Golf 2 je dobar izbor, medjutim, sve je teze naci dijelove za njega, mislim, ne bas da je tesko, nego nije to kao nekad. Za 3000 mozes uzet recimo VW Polo, jest manji od Golfa, samo je i dosta mladji, ako si momak, ne treba ti neko veliko auto, da se šteliš u vožnji, vozikaš po gradu, Polo po meni je pravi izbor, mali potrošač, dijeli za njega su maltene ko za Golfa 2.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 jun 2018, 13:30

Nije tacno. Oces remenje za dvicu (zupcasti i alternatora) imas novo. Oces davac pritiska goriva, alternator, u benzinca bobinu, razvodnu kapu i kablove, svjecice... sve imas novo cak u prvoj radnji autodijelova.

Oces amortizere sa oprugama, imas nove... Znaci masu dijelova na osnovu kojih mos dobiti sigurnost i garanciju, ak vec ides na taj pravac.

Dalje, oces radit limariju, pa gledaj, nigdje nemas orginalnih dijelova za takvo nesto ali imas izuzetno dobrih limara (licno znam trojicu profi u HNK)...

Naravno, sada kad vec gledas motor per se, tu nemas novi, ali imas ocuvane, dobro doradjene itd.

Dodji u Konjic i ponesi 1800 KM, naci cu ti dvicu na koju ti osobno dajem garanciju (nema veze sto nije moja) barem 5 godina, a ni Toyota ne daje vise.

Sto se Pola tice, dijelovi su skuplji iako ne mnogo. Veliki servis sa svim svojim cakama je prilicno skuplji.

Sad kontaj uzmes Pola za cca 2500 + naredna registracija + preventivne izmjene te naredni mali servis na 12k. To je blizu 4000 KM. A zamisli imas vanredni kvar + doradu na pragovima, zastitu poda... Mos komotno izac na 5000, a za tu cifru u naredne dvije godine mos opremiti i registrovati dva dobra benzinca Golf II i skoro dva dizelasa (dvice).

Sama generalka Polo vs dvica ide masovno u korist ovog drugog.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 27 jun 2018, 17:08

Jaraniko, Asteriks, Golfa dvicu sam vozao godinama, jesu jeftini dijelovi za njega, to sto se dijelova tice, odnosilo se na autootpade, sve je manje, medjutim naravno da se moze naci, takodje autodijelovi imaju dijelove za golfa. Primjetio sam da konstanto forsiras pricu o benzincima, ja sam puka suprotnost, ja preferiram dizelaše. Ja sada vozam Polo Classic, zupcasti, spaner veliki i mali, vodena pumpa kompletna, sve naravno kvalitetno, 180 KM, plus zamjena koja dodje oko stoje, cvaja gore dolje, mislim da ni za dvicu nije puno jeftinije... Polo Classic ima dijelove gotovo identicne kao Golf 3, ili Seat Cordoba, sada ljudi cijene dvicu da je ocuvana oko 2000, ja sam Pola platio milju vise, auto mladje bruku... Ako Mirso993, trazis dvicu, benzinca, moj komso prodaje golfa koji je kao lampa, 1.3 benzin... imas ga na piku....

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 jun 2018, 17:19

Benzinci su u startu jeftiniji. Nije to forsiranje vec gledam dubinu dzepa.

Znas koliko ti set zupcastog za dvicu - 45 KM. Vodena pumpa - 30 KM. Sve ukupno 75 eventualno 80 KM + 70 ruke. Ovo za ruke, dvice su najpristupacniji modeli za majstore.

Znaci sve zavrsis za 150 KM i to sa novim dijelovima. Ak os polovno, mos naletit sa rukama za 110.

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 27 jun 2018, 17:22

Asteriks je napisao/la:Benzinci su u startu jeftiniji. Nije to forsiranje vec gledam dubinu dzepa.

Znas koliko ti set zupcastog za dvicu - 45 KM. Vodena pumpa - 30 KM. Sve ukupno 75 eventualno 80 KM + 70 ruke.

Znaci sve zavrsis za 150 KM i to sa novim dijelovima. Ak os polovno, mos naletit sa rukama za 110.
Da, mogao sam i ja proci jeftinije naci i sve to, medjutim uzeo sam bas ovako kvalitetnije nesto. Imao sam ja dvicu godinama, znam ja posto su dijelovi za nju, raja ima predstavu da su dzaba...
Sto se benzinca tice, ta "jeftinoca" izadje kasnije na vidjelo, ponajvise potrosnja goriva prva to pokaže...

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 jun 2018, 17:25

Vozam dvicu x godina (1.6 benzin) + takodjer benzinca ajnsprica Pola 1.6... Nije to proci jeftinije, znaci itekak kvalitetni i pouzdani dijelovi koji ispunjavaju interval trajanja. Slobodno provjeri ove cijene u normalnoj radnji autodijelova.

Ja sam u svoju dvicu 1.6 ubacio karburator od stojadina i naravno onaj okrugli fitler, koristim NGK svjecice... i znas koliko trosi kombinovane u normalnom rezimu voznje - 7.5 litara, a ne uzima mi na snazi.

Nikad, niti jedan model nece doci ni blizu glede ekonomicnosti za prosjecnog korisnika kao ova njemacka legenda.

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 27 jun 2018, 18:32

Asteriks je napisao/la:Vozam dvicu x godina (1.6 benzin) + takodjer benzinca ajnsprica Pola 1.6... Nije to proci jeftinije, znaci itekak kvalitetni i pouzdani dijelovi koji ispunjavaju interval trajanja. Slobodno provjeri ove cijene u normalnoj radnji autodijelova.

Ja sam u svoju dvicu 1.6 ubacio karburator od stojadina i naravno onaj okrugli fitler, koristim NGK svjecice... i znas koliko trosi kombinovane u normalnom rezimu voznje - 7.5 litara, a ne uzima mi na snazi.

Nikad, niti jedan model nece doci ni blizu glede ekonomicnosti za prosjecnog korisnika kao ova njemacka legenda.
To se slazem, ekomicnost, ne postoji auto ekonomicnije, postoje auta koja manje trose, a da je funkcionalan ko Golf 2, to mislim da ne postoji... ja sam u svog golfica tovario svasta, po 500kg, obori sjedista i po gasu, navece u grad s njim, samo ga usisaj :lol: iskreno, zao mi je sto sam ga prodao, medjutim stvarno je vise dosao u fazu da se ne isplati ulagati u njega... mogao se mozda dovesti u neko "top" stanje, medjutim za to je potrebno jedno 2000, to se stvarno ne isplati...

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 27 jun 2018, 19:52

Asteriks je napisao/la:koristim NGK svjecice
Jucer ja mijenjao svjecice u svog Pola, i cuo sam i ja da su NGK japanske najbolje, isao u Zgodica da uzmem, kaze bilo ih al nestalo...10 km komad...i imao lik u radnji samo jos jednu vrstu svjecica - Beru....i kontam sad ako budu dosta jeftinije (nisam prije cuo za njih, a i svakako ne znam dobre brendove svjecica) onda bi mi bilo sumnjivo pa bi radije sacekao NGK...kad kaze 9.50 km komad te Beru...kaze dobre, nije se niko zalio na njih...i uzmem, kontam cim su cijenom kao NGK valjda valjaju...majstor sto je mijenjao kaze da su dobre pa vidicemo, al je auto kao drugo kako sam ih zamijenio :)

Btw, ako neko s foruma slucajno ima Pola kao u mene nek mi se javi na PP da ga nesto upitam da sad ovdje ne pisem bezveze..

Polo je okac, cetvorka:
slika
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 27 jun 2018, 20:00

I <3 Polo

Imam stariji malo polo, Classic, trica, prezadovoljan....

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 27 jun 2018, 21:43

Peugeot 207, 2006., 150.000 km, benzin, 1.4, 65 kilovata = 5000 KM

Valja li čemu i vrijedi li ovih para ?

Bela
Kontakt:

Post Postao/la Bela » 28 jun 2018, 08:42

Da li je neko od vas vozio Fiat Stilo 1.9 JTD 85 kW? Kakva su vasa iskustva, koliko trosi, da li se kvari..??
Igrac ekipe Pivopije | SportSport.ba liga

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jun 2018, 09:06

Zavisi sta trazis. Ima slab obrtni moment, prosjecno medjuubrzanje te potrosnju u granicama normale.

Te motore Pezo je razvio u saradnji sa BMW-om. Kod onih od 1600 kubika bilo je problema sa lancem ali taj 1.4 ima zupcasti remen koji se mijenja svako 130k.

Posto je prva serija ove generacije, treba prekontrolisat elektroniku al generalno msm da nema hronicnih problema.

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 28 jun 2018, 18:27

semcho je napisao/la:I <3 Polo

Imam stariji malo polo, Classic, trica, prezadovoljan....
Polo je makinja :)
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 28 jun 2018, 18:36

Ako nemaš para da kupiš cijeli auto ti kupi Pola. :D

Šalim se. Sasvim korektan i pristojan auto. Baš danas izbliza vidim ovaj model zadnje generacije. pa on je po dimenzijama skoro k'o i Golfovi zadnjih generacija. Od Golfa IV je i gabaritniji, taj podatak sam negdje procit'o. Očito je Up! novi Polo.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 28 jun 2018, 19:26

Asteriks je napisao/la:

Zavisi sta trazis. Ima slab obrtni moment, prosjecno medjuubrzanje te potrosnju u granicama normale.

Te motore Pezo je razvio u saradnji sa BMW-om. Kod onih od 1600 kubika bilo je problema sa lancem ali taj 1.4 ima zupcasti remen koji se mijenja svako 130k.

Posto je prva serija ove generacije, treba prekontrolisat elektroniku al generalno msm da nema hronicnih problema.
:thumbup:

Koje su bolje opcije do 5 milja ?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jun 2018, 22:15

Gle Makas, vidim ti os nesto opremom nariktano, da nije sa pocetka 90-ih...

U tom slucaju, za taj novac preporuka - dizelas Megane 1.9 dci.

Za jaceg benzinca moras priloziti malo vise, a oni manje kubikaze, ma koliko kvalitetni bili, nisu za sve uvjete.

Generalno kada bi razlucio cm3, onda bi kod benzinjara precrtao sve ispod 1600 kubika (samo tu, kao sto rekoh za 1.6 bjeri od ovih u 207-ici).

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 29 jun 2018, 05:19

Centre forward je napisao/la:Ako nemaš para da kupiš cijeli auto ti kupi Pola. :D

Šalim se. Sasvim korektan i pristojan auto. Baš danas izbliza vidim ovaj model zadnje generacije. pa on je po dimenzijama skoro k'o i Golfovi zadnjih generacija. Od Golfa IV je i gabaritniji, taj podatak sam negdje procit'o. Očito je Up! novi Polo.
Uh, prelijep, bas sinoc gledam ispred zgrade ga neko parkirao, ma prelijep, samo košta malo vise love :)

To je ovaj model...

slika

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 29 jun 2018, 08:31

Nije taj, to je predzadnja generacija i moze se kupit za 10k.
A svi modeli napreduju po malo, rastu.
Sad kad vidis fiću dobro se zapitas kako je zu nekad sjedalo 5-6 osoba, a on malo veci od bicikla :mrgreen:
Mia San Mia

YNWA
Kontakt:

Post Postao/la YNWA » 29 jun 2018, 08:48

Da li neko popravlja module(magneti marelli rt5) za peugeot 407, i da li se uopste isplati popravljati to, ovi moji majstori u srebreniku preporucuju da se kupi neki polovan, i jedan nasao negdje neki za 450 KM, znal neko imal gdje sta to jeftinije ? :mrgreen:
Sarajevo i Liverpool
Srce ce moje, kao i tvoje, vjecno da kuca za bordo boje! RIP Vedran Puljic
You'll never walk alone! RIP 96

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, Huske i 2 gosta.