Naravno da je sve bolje nego u BiH. Gdje SDA kerovi vladaju tu nema srece za obicnog covjeka. Ali gledano u globalu ti obicni poslovi su u Njemackoj srednja zalost. Ta na kasi sumnjam da ima 16 eura brutto. Jer to je neki 2600 eura brutto na 168 sati mjesecni. A i svi drugi obicni poslovi su goli k.urac u Njemackoj. Znam ovdje kod mene kad stignu svabe u Svicarsku da rade sve jedan kaze male plate a puno odbija poreza i svega drugog. Pogotovo su te plate za te obicne pare veoma male da zivis u velikom gradu. Ali i kao takvo je bolje nego BiH. Najbolje nas narod koji stigne u Njemacku da se uhvati knjige nauci sta i skoluje za bolje. Da ima bolji posao koji je bolji placen jer od obicnog posla nema nista. Jer ovako pola plate ode na stan i ostale stvari a ostalo u porez s kojim financiras migrantsku stoku i ostale uhljebe.Civa je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:10Da je najveća porezna kategorija, opet joj ostane oko 9 eura neto. Opet ko želi dalje može računati. I pogotovo ako je oženjen ili udata može normalno živjeti sa partnerom koji radi sličan posao.
Dovoljno je pogledati samo želju tendeciju mladih za odlaskom, a Bogme i tih koji ako kukaju želju za povratkom. Onaj ko ode gore neće se vratit do penzije ovdje, a pričao sam dovoljnim brojem osoba koje žive u Njemačkoj i rade razne poslove od električara, skladištara, medicinara i svi su zadovoljni i samo napreduju, dok im je u Bosni i Hercegovini to bila naučna fantastika.
Ovaj momak je odmah fino napisao, da kuka onaj ko želi da živi iznad svojih mogućnosti, ali vremenom onaj ko radi i trudi se može ostvariti svoje ciljeve i želje.
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.
Tuta Petrov
Tuta Petrov
- kraljttbvb
- Kontakt:
To i ja kažem što vi napisaste. Ništa ja pogrešno nisam napisao.
Jedno kad radi, bilo gdje (BiH, SAD, Njemačka) mrka kapa. Gdje je dvoje, puno bolje to bude. Što je i logicno.
Ovi što ih ja znam, a rade te srednje poslove u Ger, Aut, dobace do Antalije, eventualno Egipta. Ovih par što su u Svici, vec dobacuju malo dalje.
Ovi sa fakultetima, posebno gdje dvoje radi, idu na te egzotične destinacije i imaju para...
Jedno kad radi, bilo gdje (BiH, SAD, Njemačka) mrka kapa. Gdje je dvoje, puno bolje to bude. Što je i logicno.
Ovi što ih ja znam, a rade te srednje poslove u Ger, Aut, dobace do Antalije, eventualno Egipta. Ovih par što su u Svici, vec dobacuju malo dalje.
Ovi sa fakultetima, posebno gdje dvoje radi, idu na te egzotične destinacije i imaju para...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Iz BiH sa tim 'srednjim poslom' ne mozes ni do Neuma. U Antaliju rijetki idu i oni koji imaju dobre poslove kod nas, dok platis kartu i smjestaj za porodicu od (prosjecno) 4 clana, valja se dobro naraditi i ustedjeti za to.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:28Ovi što ih ja znam, a rade te srednje poslove u Ger, Aut, dobace do Antalije, eventualno Egipta. Ovih par što su u Svici, vec dobacuju malo dalje.
Poznajem ih na desetine koji su otisli vani (Njemacka, uglavnom), svako malo su tu neke slike sa putovanja, a rijetki su sa fakultetskom diplomom. Ne moramo ni pricati koliko je lakse pronaci bolji posao kad se vec 'snadjes' (naucis jezik i sl.), za razliku od divne Bosne gdje imas 2-3 zanimanja koja su trazena i u kojima opet stela i stranka igraju ogromnu ulogu.
- feniksptica
- Kontakt:
Pa da, sam da zapucas u Njem ti je patnja i manje vise prezivljavanje. To mogu i ovdje medju svojim. Moras imat nekog uz sebe da oboje radite ili barem stan dijeliti popola. Sto te dovodi do toga da i ovdje dvoje njih s platom od 1500 ( pogotovo oni koji imaju svoju kucu ) mogu lijepo i umjereno zivjeti. Drugi par cipela je to sto nekad s 65 ces imat siguricu u vidu penzije. Al ko sto kaze u mene stari tad kad je ja docekam pitanje kakve ce biti i hoce l bit ikako. Sto se tice financija ne tjera muka jos. Mislim da i jece to bit nikada glavni razlog odlaska. Provlem je sto ovaj mentalitet i ponasanje i razmisljanje nasih ljudi sapra i tjera te da ides
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
Meni sestra sa mužom živi u Njemačkoj, a otišli su oko prije dvije godine. Njena, trenutno niska plata za njemačke standardne (trenutno je na drugom ugovoru na šest mjeseci) bude im i više nego dovoljna da pokriju troškove življenja, hrana, režije, telefoni, tv itd, dok njegova ostane za život (oko 2000 eura, no nisam siguran). Ipak, žive u nekom manjem gradiću u blizini Stuttgarta, te su naravno i troškovi života nešto manji. Definitivno im je bolje nego da su ovdje, a i meni je bolje jer me se sjete nekadfeniksptica je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:58Pa da, sam da zapucas u Njem ti je patnja i manje vise prezivljavanje. To mogu i ovdje medju svojim. Moras imat nekog uz sebe da oboje radite ili barem stan dijeliti popola. Sto te dovodi do toga da i ovdje dvoje njih s platom od 1500 ( pogotovo oni koji imaju svoju kucu ) mogu lijepo i umjereno zivjeti. Drugi par cipela je to sto nekad s 65 ces imat siguricu u vidu penzije. Al ko sto kaze u mene stari tad kad je ja docekam pitanje kakve ce biti i hoce l bit ikako. Sto se tice financija ne tjera muka jos. Mislim da i jece to bit nikada glavni razlog odlaska. Provlem je sto ovaj mentalitet i ponasanje i razmisljanje nasih ljudi sapra i tjera te da ides

Imali su i sreće što muž ima hrvatski pasoš, pa je i ona tako lako otišla, dobila je posao veoma brzo itd.
Također i tetka mi sa mužom živi u Njemačkoj od januara/februara ove godine. Njegova plata je preko 3000 eura u elektrotehničkom sektoru i sasvim im je okej. Ona ne radi jer je ostala trudna nakon odlaska, pa sad dobili i drugo dijete, no sistem je uređen, te im nije ni toliko trošak. Al' ona isto ima završeno elektrotehniku, te će sigurno i dobiti neki lijep posao. Drugo dijete starosti oko tri godine su upisali u vrtić, tako da će i lako i naučiti njemački. Još su i relativno mladi, te ih sigurno čeka lijepa budućnost.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Nemoj samo da zivis u zabludi nije to tako bas kako ti mislisFederer17 je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:39Iz BiH sa tim 'srednjim poslom' ne mozes ni do Neuma. U Antaliju rijetki idu i oni koji imaju dobre poslove kod nas, dok platis kartu i smjestaj za porodicu od (prosjecno) 4 clana, valja se dobro naraditi i ustedjeti za to.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:28Ovi što ih ja znam, a rade te srednje poslove u Ger, Aut, dobace do Antalije, eventualno Egipta. Ovih par što su u Svici, vec dobacuju malo dalje.
Poznajem ih na desetine koji su otisli vani (Njemacka, uglavnom), svako malo su tu neke slike sa putovanja, a rijetki su sa fakultetskom diplomom. Ne moramo ni pricati koliko je lakse pronaci bolji posao kad se vec 'snadjes' (naucis jezik i sl.), za razliku od divne Bosne gdje imas 2-3 zanimanja koja su trazena i u kojima opet stela i stranka igraju ogromnu ulogu.
- forza_juve
- Kontakt:
Nije lako ni naucit njemacki pa da radis u struci recimo sa fakultetom. Tu treba dobrih godina da naucis jezik i bukvalno izgubis volju a plus prednost imaju domaci pa tek onda dosljaci.
Dvoje kada radi normalan posao vani mozes lijepo zivit, kvalitetno se hranit, auto kupit, putovat i tako to.
Ovdje je x puta ispricana prica kako prodavac ima 1800 neto sto je cista laz, zna se koliko sati radis sedmicno i kolika je plata.
Ja sam dvije godine vani imam od 2100-2500 neto platu zena je na trudnickom i ima ta neka primanja ukupno 650 €.
Za dvije godine sam putovao, kupio dva auta ( nisu nesto Bog zna sta) i uzeo sam kredit i kupio stan.
Kada sam stavio sve na papir sa svim troskovima hrana, auta, mobiteli, rezije, internet, osiguranja rata kredita treba mi 2200 € mjesecno sto je dovoljna moja plata, dijete kada krene u obdaniste popet ce se ta cifra na 2400 ali ce zena poceti raditi.
Dvoje kada radi normalan posao vani mozes lijepo zivit, kvalitetno se hranit, auto kupit, putovat i tako to.
Ovdje je x puta ispricana prica kako prodavac ima 1800 neto sto je cista laz, zna se koliko sati radis sedmicno i kolika je plata.
Ja sam dvije godine vani imam od 2100-2500 neto platu zena je na trudnickom i ima ta neka primanja ukupno 650 €.
Za dvije godine sam putovao, kupio dva auta ( nisu nesto Bog zna sta) i uzeo sam kredit i kupio stan.
Kada sam stavio sve na papir sa svim troskovima hrana, auta, mobiteli, rezije, internet, osiguranja rata kredita treba mi 2200 € mjesecno sto je dovoljna moja plata, dijete kada krene u obdaniste popet ce se ta cifra na 2400 ali ce zena poceti raditi.
❤️1946❤️
Na tronu može biti samo jedan
Reko bi covjek kad vas gleda sta pisete svi imaju preko 2 hiljade neto,pa to u Minhenu je tesko do te plate a o drugim gradovima necemo pricat. Sto se tice Minhena ne moras zivjet u centru da bi ti renta bila preko 1000 vec i u okolici i i krugu od 40 km su tolike cijene. Ti mozes da zivis u selendri bez Sbahna ili Ubahna i tu je zivot inace bas lijep nedo Bog nikomAshburtonG je napisao/la: ↑10 dec 2020, 22:23Ako si spreman na njemacki nacin zivota i sistem koji te tamo ceka, pa normalno da jeste. U DE koji god posao da radis, moci ces si priustit zivot dostojan covjeka, dok u Bosni tesko da ces vidjet ljetovanje/zimovanje, auto i novu garderobu, ako radis u supermarketu ili neki slican posao(slabije placen).feniksptica je napisao/la: ↑10 dec 2020, 13:54Kredit dize covjek i ozeni se za papire. Je l toliko bolja Njem da se vrijedi toliko ''zavaliti'' ?
Ovdje bih izuzeo nase ljude, koji rade za 1500-2000e, a hoce da zive u pola Minhena, pa stan placaju oko 70% sopstvene plate, pa onda prezivljavaju i zive kao bosanska niza klasa.
@King_James
-indeed.de
-stepstone.de
-monster.de
-jobs.de
Jel i za nase ljude sto su sada otisli ili idu vazi kad im se djete rodi u njemackoj da automatski dobije njemacki pasos?
Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.
Tuta Petrov
Tuta Petrov
Naravno da ne mislim, niti vjerujem mnogima koji to sve hoce predstaviti da je tamo bajno. Medjutim, odlicno znam kako je ovdje tesko naci posao a da nije onaj od 500 KM i gdje se tretiras kao normalan insan, bez 60 sati sedmicno koje moras nakucat.zagor1987 je napisao/la: ↑11 dec 2020, 10:33Nemoj samo da zivis u zabludi nije to tako bas kako ti mislisFederer17 je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:39Iz BiH sa tim 'srednjim poslom' ne mozes ni do Neuma. U Antaliju rijetki idu i oni koji imaju dobre poslove kod nas, dok platis kartu i smjestaj za porodicu od (prosjecno) 4 clana, valja se dobro naraditi i ustedjeti za to.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:28Ovi što ih ja znam, a rade te srednje poslove u Ger, Aut, dobace do Antalije, eventualno Egipta. Ovih par što su u Svici, vec dobacuju malo dalje.
Ne
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
Hahhahahaa ovo je ona poznata prica opet. Pere dupenca za 1300 eura ili radi na kasi a obisli citav svijet. Yebes americki dream.Civa je napisao/la: ↑11 dec 2020, 08:54Možeš ti kralju bit ironičan, ali početna satnica u Aldiju i Lidlu je oko 16 €/b. Svaka nedjelja je slobodna, pa ti računaj malo koliko kasirka ta ista zaradikraljttbvb je napisao/la: ↑11 dec 2020, 08:32Vidim ja ova raja iz BiH sto rade u Njemackoj u supermarketima, stalno postavljaju slike sa ljetovanja/zimovanja...AshburtonG je napisao/la: ↑10 dec 2020, 22:23dok u Bosni tesko da ces vidjet ljetovanje/zimovanje, auto i novu garderobu, ako radis u supermarketu ili neki slican posao(slabije placen).
Sve slike sa Balija, Kube, Insbrucka, Val Gardene... (al u qupcu)
A u Bosni te iste kasirke padoše od posla, nit imaju praznika, nit slobodna dana kako treba.![]()
Ne znam samo onda sto iz svako ljeto ih puno Sarajevo, kad mogu ispalit za Bali. Valjda prvo dodju tetki na buredzike u Sarajevo pa dalje nastavljaju, sta li.

Milion puta ispricana prica, bez visoke struke ako zivis sam, nemas partnera ti si tamo qurcina. 2 plate su vec nesto drugo. Sve ostalo je cista laz.
Ovo isto kad je jaran govorio da je proputovao svijet, samo zaboravio rec da radi na brodu za 1k eura 308 sati pa tamo imas hranu i spavanje pa nesto i ustedis hahahhah.
27.10.2020
Bgm hoce da mu se platne liste slikaju. 

Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Apropo brod, plate na njemackim kruzerima budu 1000 eura al u pocetnoj fazi za poziciju restaurant trainee. Kasnije, vec u narednom ugovoru moze se dobiti bolja pozicija a za tri sezone ici na 1500 eura. Nakon prvog ugovora, naravno ko zeli napredovati ima priliku dobiti i baksis (vrste restorana gdje gosti dodatno placaju i gdje im nije sve uracunato u kartu) koji pokriva dosta toga, tako da se moze ostavljati mnogo novca sa strane. Za par mjeseci nakon trece sezone neko ce donijeti preko 15k KM. Prvi cimer Richard nekad bi izlazio i po 70 eura baksisa dnevno.
Naravno ovo ne vrijedi za radnike koji ne pricaju njemacki oni ce tek za par ugovora izaci na 1000 eura (kelneri iz Azije).
Druga strana price, za tri mjeseca izgubit cete 10-ak kg i rodjena mati vas pri povratku nece poznati.
Naravno ovo ne vrijedi za radnike koji ne pricaju njemacki oni ce tek za par ugovora izaci na 1000 eura (kelneri iz Azije).
Druga strana price, za tri mjeseca izgubit cete 10-ak kg i rodjena mati vas pri povratku nece poznati.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- AshburtonG
- Kontakt:
Ti se gubis prijatelju kao abdest, sto bi u Bosni rekli.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:28To i ja kažem što vi napisaste. Ništa ja pogrešno nisam napisao.
Dokle dobaci kasirka iz Binga? Do Panonskih jezera u TZ, mada je i tu ulaz 4-5km, sto je 25% njene dnevne zarade.
Ne lupaj kao Maksim po diviziji, samo da bi kontrirao.
@zagor1987
Dozovi se. Ne znam jesi li van ili pričas napamet. Van bosne zivim sam već preko 5 godina, zivio u najboljem okrugu Beča, a sad živim u Njemačkoj u studentskom gradu, koji ima sve, kao i Sarajevo, ako ne i više mogućnosti. Nit sam gladan, nit žedan, kao sto ti pokušavaš to predstavit.
Ko ne želi prihvatit činjenicu da je u DE normalni posao dovoljan za normalan život, za razliku od BiH je ili totalni idiot ili kontras kao ovi poput kralja.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ja tebi šta sam god napisao, na kraju je ispalo istina.AshburtonG je napisao/la: ↑11 dec 2020, 13:47Ti se gubis prijatelju kao abdest, sto bi u Bosni rekli.kraljttbvb je napisao/la: ↑11 dec 2020, 09:28To i ja kažem što vi napisaste. Ništa ja pogrešno nisam napisao.
Dokle dobaci kasirka iz Binga? Do Panonskih jezera u TZ, mada je i tu ulaz 4-5km, sto je 25% njene dnevne zarade.
Ne lupaj kao Maksim po diviziji, samo da bi kontrirao.
Od toga da na Kubi možeš za 50 dolara bubati majku i kcerku, pa do ostalih stvari. Ljudi uglavnom potvrde moju priču...
Na kraju svki put ispadne da Kralj nema potrebe da laže i uglavnom je u pravu

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- AshburtonG
- Kontakt:
Istina samo u tvom mozgu i tebi sličnim. U tom slučaju slažem se da si u pravu. 
Ti nemas osjećaj za realnost, jer kontriranjem vjerovatno pokušavaš opravdavat manjak zivotne ambicije ili pogrešne odluke iz prošlosti.
Živio.
Ti nemas osjećaj za realnost, jer kontriranjem vjerovatno pokušavaš opravdavat manjak zivotne ambicije ili pogrešne odluke iz prošlosti.
Živio.
- forza_juve
- Kontakt:
Ko god da kaze da sam sa prosjecnom platom moze da se gotivi taj laze. Zna se koja je prosjecna plata, dakle ne pricamo o 2000€ neto nego nekih 1400.
Ko ima 2000 taj moze i to opet zavisi gdje zivi i koliko stan i rezije placa.
Racunali smo ovdje sve to i dosli do zakljucka da samac sa prosjecnom platom je qrac, osim ako jede kiflu i pije vodu.
Dvoje je druga prica tada je luksuz neupitan
Racunali smo ovdje sve to i dosli do zakljucka da samac sa prosjecnom platom je qrac, osim ako jede kiflu i pije vodu.
❤️1946❤️
- kraljttbvb
- Kontakt:
AshburtonG je napisao/la: ↑11 dec 2020, 13:54Istina samo u tvom mozgu i tebi sličnim. U tom slučaju slažem se da si u pravu.
Živio.

Izvini momak ali ta priča ti ne pije vode. Ti sigurno imas manjak zivotne ambicije ili pokušavaš opravdati loše životne odluke iz prošlosti...forza_juve je napisao/la: ↑11 dec 2020, 14:00Ko god da kaze da sam sa prosjecnom platom moze da se gotivi taj laze. Zna se koja je prosjecna plata, dakle ne pricamo o 2000€ neto nego nekih 1400.
Ma pusti lea, lupa gluposti
15.10.2013.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.