MaGiCa je napisao/la:Murray je defanzivac, kome pogoduju usporene podloge. Simon takodje. Nekad je to bio i Canas.
Dakle, pusherajski tip igraca.
Usporavanje podloga je dobra stvar u tenisu, ali je lose to sto se desila homogenizacija teniskih podloga. Na primer: sljaka je brza nego nekada, Plexicusion je sporiji od Rebound Ace-a, DecoTurf je usporen, kao i trava, tepih je izbacen iz upotrebe. Sta su dobili time - eliminisali su S&V igru, ubili su servere i doveli do toga da se Wimbledon osvaja sa osnovne linije. E to je ono sto meni smeta - moze da se istom igrom osvoje i RG i WB, kao sto to radi Nadal. Poslednji covek koji je pre njega osvajao Channel Slam (B.Borg) je dve sedmice radio tranziciju sa sljake na travu izmedju ta dva turnira i tek kad su mu jaki baseline spinovi prelazili u ravne udarce, tad je bio konkurentan u zavrsnici WBa. E, pazi ovo: Nadal to ne radi, niti se trudi da to uradi i do pojave Djokovica vol.2 nije ni imao razloga da takvo nesto pokusava. To je ono cemu smo se smejali, kad je neko ovde napisao da je Rafa sam sebi rekao: "Zayebi ti ofanzivu, daj da dobijem Federera, pa cu onda da vezbam ofanzivu do meca sa Djokovicem".
U pravu si za Mareja. Al' i njemu je sada jasno da sa defanzivnom igrom nista veliko ne moze napraviti. Dakle, nema te podloge koja pogoduje iskljucivo defanzivnoj igri.
Simon je smor, sreca pa propada. Ni njemu se defanziva nije isplatila. I za Kanjasa si u pravu.
Meni je za ovu raspravu vazno da se ustanovi da sporije podloge nisu proizvele defanzivne igrace. To bi vec bila katastrofa za tenis. Ofanziva se uvijek isplati, posebno za one koji imaju vrhunsku ofanzivu.
Donekle razumijem i prihvatam tvoje nezadovoljstvo sa izjednacavanjem podloga,.. Meni je nekako bezveze sto se AO i US igraju na istim podlogama. Volio bih da vrate tepih.
Al' sta napraviti da se neutralisu likovi poput Ive Karlovica ili Dzon Iznera!?? Od njih bolju tehniku ima Dzumhur koji je par stotina mjesta losije plasiran. Ti igraci su u vrhu iskljucivo radi svoje visine i snaznog servisa. To je njihov jedini vrhunski kvalitet. Zar nije porazavajuce za tenis da iskljucivo servis donese neku titulu tim igracima!?
I ta servis - volej igra je za mene bila vise nego dosadna,.. Raspali servis i trci na mrezu. Gledati Henmana - smaranje. Onda Goran Ivanisevic,..

...
Volim i sada vidjeti servis - volej igru s vremena na vrijeme, al' ako se cijela igra bazira na s&v onda je to vise nego zamorno.
Na ovim podlogama se moze igrati bilo kakva igra, samo se mora miksati i igrati na faktor iznenadjenja. Radi sporije podloge igraci vise nisu nemocni na jak servis i trk na mrezu. To je po meni pozitivno. Mozes igrati sve, ali ne mozes stalno igrati sve.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.