Ovoga ljeta, Rafael Nadal nije imao mnogo izbora kada je u pitanju bio tenis. Treninga nije bilo, a najtoplije mjesece u godini je morao da presjedi kod kuće opravljajući se od hroničnog tendonitisa. Bivši broj jedan, koji je tron prepustio Rogeru Federeru zbog nemogućnosti da brani titulu na Wimbledonu, na teren se vratio nedavno na Mastersu u Montrealu, gdje ga je u četvrtfinalu porazio Juan Martin del Potro. U Cincinnatiju je Nadal na trenutke pokazao svoju staru formu i uspio je da stigne do polufinala, kada je od njega bio bolji Novak Đoković.
Španac se sada suočava sa novim izazovom – igranjem mečeva na tri dobijena seta i novim pokušajem da osvoji jedini Slam koji mu fali u kolekciji – US Open. Nadal vjeruje da će ove godine zbog povrede podvizi biti teški.
“Mislim da će mi biti lakše narednih godina. Ono što je sada bitno je da su mi koljena sasvim u redu, što znači da konačno mogu u potpunosti da se posvetim treninzima i pronađem staru formu. Ne znam da li ću biti skroz spreman, ali to je normalno i pokušaću.”
Mladić sa Mallorce je siguran da mu povreda ne može ugroziti karijeru.
“Izvjesno je da ovo neće imati nikakvog uticaja na nastavak moje karijere. Ljeto mi nije bilo sjajno i uvijek je teško vratiti se u vrhunsku formu poslije ozbiljne povrede, ali ja radim i čekam da budem spreman.”
Posle fantastičnih nastupa prošle godine, Nadal priznaje da mu je bilo teško da vidi kako mu sav trud propada tokom perioda oporavka.
“Uvijek je teško. Strašno mi je bilo da propustim turnir ili da ne mogu da igram na svom uobičajenom nivou, ali je istina i da tu ne može ništa da se učini, a ja ću se vratiti dogodine”.
“Trenutno nisam broj jedan, ali uvijek kažem isto. Moja motivacija i želje su iste, nebitno da li sam prvi ili peti. To je jedina istina. Moj cilj je uvijek bio da mi igra donese sreću, da uživam u tenisu i da radim na sebi. Kada ne bih bio srećan zbog svoje igre, ne bih ni mogao da igram dobro. Zbog toga je neophodno imati pravi stav, a ja ću nastaviti da igram kao što sam uvijek igrao, ranking je nebitan.”
Nadal je dodao i da trenutno ne razmišlja o mogućnosti da postane tek sedmi igrač koji je osvojio sva četiri Grand slama, kao ni da se ne brine o povratku na prvu poziciju na ATP-u.
“Trenutno se ne opterećujem ničim osim svojim zdravljem. Moj jedini cilj je da se takmičim i da budem najbolji što mogu, a to znači da ću onda imati i šansu da ponovo budem prvi.”
Iako je Rogeru Federeru put do titula ovog ljeta umnogome bio olakšan odsustvom do tada dominantnog Rafe, Nadal smatra da ništa ne može da obezvrijedi uspjehe koje je postigao Švicarac.
“Najbitnije je da se osvoji turnir, a nije važno protiv koga igrate u finalu. Za mene su susreti sa Rogerom veoma, veoma posebni, ali mi nije bitno da li protiv njega igram u finalu Grand slama. Pobjeda se računa, a nije bitno ko je rival”, zaključio je Nadal.