Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

gaston
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la gaston » 01 feb 2021, 16:24

EdoMajka je napisao/la:
31 jan 2021, 17:36
Kad ste već kod jezika, preporučite par dobrih filmova gdje je sinhronizacija na Njemački sa prevodom na naš. Kažu tako se najlakše uči.
Gledaj Dark seriju.

Trebao bi biti prevod negdje na netu, na Netflixu msm da ga nema.
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 feb 2021, 16:43

Bolje gledaj američke serije sinkronizirane na njemački, to je malo lakše za razumiti pa tek onda se prebacivati na njemačke.

Evo i od mene jedna kratka "Parfum".

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 01 feb 2021, 18:27

To su teska stiva za pocetak, ako tek pocinjes pregledaj Nicos Weg, neces pogrijesiti. ;)
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 01 feb 2021, 18:48

Kaunas je napisao/la:
01 feb 2021, 18:27
To su teska stiva za pocetak, ako tek pocinjes pregledaj Nicos Weg, neces pogrijesiti. ;)
Nico na početku A1 ni španski nije znao, a do kraja filma postao odličan u njemačkom, španskom i engleskom + zbario trebu i natjerao je da mu plati odjeću u trgovini.
Znam da film mora tako funkcionirati da polagano napreduje, al' je smiješno nekad :mrgreen:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 01 feb 2021, 20:31

Jel iko otkazivao internet u svabiji?
Imam unitymedia internet, yebi im mater sad su prodali vodafonu se pa ne znam kome da saljem pismo..

Drugo ak mi je net prikljucen 2 juna. A 2 godine ugovora isticu znaci 2 juna, koji datum da stavim kao stim danom prekidam saradnju.

Dal 31 maj il 1 juni?

2 mjeseca po ugovoru moram ranije najavir otkaz, znaci imam vremena do kraja marta da to rijesim.
I ko me da saljem ruter itd? Moram li s ruterom sta pisat? Nekakvo pismo ?

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 01 feb 2021, 20:34

Otelo je napisao/la:
01 feb 2021, 18:48
Kaunas je napisao/la:
01 feb 2021, 18:27
Nico na početku A1 ni španski nije znao, a do kraja filma postao odličan u njemačkom, španskom i engleskom + zbario trebu i natjerao je da mu plati odjeću u trgovini.
Znam da film mora tako funkcionirati da polagano napreduje, al' je smiješno nekad :mrgreen:
Ja navijao da zbari onu plavu sa pocetka, a on ode na drugu stranu skroz. :mrgreen:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 02 feb 2021, 00:19

soxx je napisao/la:
01 feb 2021, 20:31
Jel iko otkazivao internet u svabiji?
Imam unitymedia internet, yebi im mater sad su prodali vodafonu se pa ne znam kome da saljem pismo..

Drugo ak mi je net prikljucen 2 juna. A 2 godine ugovora isticu znaci 2 juna, koji datum da stavim kao stim danom prekidam saradnju.

Dal 31 maj il 1 juni?

2 mjeseca po ugovoru moram ranije najavir otkaz, znaci imam vremena do kraja marta da to rijesim.
I ko me da saljem ruter itd? Moram li s ruterom sta pisat? Nekakvo pismo ?
Nazoves i vidis, al' ozb. ti kazem. :mrgreen:

Ja sam prebacivao Telekomov net iz starog u novi stan.
Nagurali su mi nekih popusta i opcija da sam na kraju i mobitel dobio od njih. :mrgreen:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

RiNo
Kontakt:

Post Postao/la RiNo » 02 feb 2021, 22:07

Napiši da otkazuješ navedeni ugovor "zum nächstmöglichen Zeitpunkt" ne moraš navoditi tačan dan jer i sami vide do kad vrijedi ugovor... Potpišeš se i pošalješ na

Kod: Označi sve

Vodafone West GmbH
Aachener Str. 746-750
50933 Köln
To bukvalno možeš uraditi odmah mjesec dana poslije sklapanja ugovora i ne razmišljati iduće 2 godine kad ističe.

Meni se desilo da sam imao ugovor od €24,99 mjesečno za 150mbit/s i zaboravio otkazati. Automstski produžili ugovor na još 2 godine pod cijenom od €34,99/mjesečno. Ja otkazao i onda su me zvali i ponudili 200mbit/s za €29,99 što sam i prihvatio. Za vraćanje rutera ćeš najvjerovatnije dobiti Retourenschein
100% sportski i krajnje opušten potpis

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 03 feb 2021, 10:26

Zahvaljujem

Gelma
Kontakt:

Post Postao/la Gelma » 06 feb 2021, 08:12

Pozdrav !

Da li je neko možda upućen u nostrifikaciju diplome SSS.
Obzirom da je ovo pravilo zapadnog balkana jos uvijek zatvoreno, i pitanje je kada će biti otvoreno, tražim druge solucije za odlazak.
Po zvanju sam Bachelor poslovne ekonomije, ali nisam bas siguran da se zelim upustati u avanturu priznanja ove diplome, jer i trziste rada i u Njemačkoj je zasićeno sa ekonomistima, i mislim da im ne pada na pamet da im i Bošnje dolaze kao ekonomisti 😂😂

Planiram da pokušam sa nostrifikacijom SSS.
Zavrsio sam za Tehničara drumskog saobraćaja. Pa sad ne znam, u slučaju nostrifikacije da li prelazim u stručnu radnu snagu ?
Ako može netko da pomogne, jer sve koje poznajem i koji su otišli su medicinari, tako da mi ne mogu ni oni dati prave informacije.

Hvala na odgovorima !

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 07 feb 2021, 02:32

Probaj naci neku firmu, koja ce te uzet na dualni studij. Nije najbrza opcija, ali ce ti priznat makar 70% predmeta, a poslije imas relativno sigurno mjesto, barem u toj kompaniji. Pitanje je samo na kojem nivou ti je njemacki. Bez C1, ne samo da ne mozes upisat fakultet, nego nisi u mogucnosti pratit nastavu.
To ti je definitivno najbrzi nacin za vizu, uz Ausbildung. Normalno, ako zelis radit u toj struci.

S druge strane, ti si svoju diplu vec trebao samostalno predat na priznavanje. Muz moje rodice je isao tamo gospodin na Ausbildung za bankara, sa zavrsenim ekonomskim fakultetom(finansije i bankarstvo). Na zadnjoj godini Ausbildunga iz zajebancije preda za provjeru i priznanje diplome, cini mi se da je Bonn u pitanju, ali nisam siguran, te mu ljudi priznaju 100% diplomu. :urnebes:

Sad umjesto da stoji na salteru cijeli dan, ima svoju kancelariju i radi kredite. Doduse, bez Ausbildunga bi tesko upao na takvo dobro mjesto odmah, ali diploma je priznata bez problema.

Sta ti bi sa zene? Znam da si spominjao njen fakultet i plavu kartu.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 feb 2021, 03:08

Naše diplome su priznate u Njemačkoj i to se može lako provjeriti preko njemačke ambasade.

Gelma
Kontakt:

Post Postao/la Gelma » 07 feb 2021, 09:55

AshburtonG je napisao/la:
07 feb 2021, 02:32
Probaj naci neku firmu, koja ce te uzet na dualni studij. Nije najbrza opcija, ali ce ti priznat makar 70% predmeta, a poslije imas relativno sigurno mjesto, barem u toj kompaniji. Pitanje je samo na kojem nivou ti je njemacki. Bez C1, ne samo da ne mozes upisat fakultet, nego nisi u mogucnosti pratit nastavu.
To ti je definitivno najbrzi nacin za vizu, uz Ausbildung. Normalno, ako zelis radit u toj struci.

S druge strane, ti si svoju diplu vec trebao samostalno predat na priznavanje. Muz moje rodice je isao tamo gospodin na Ausbildung za bankara, sa zavrsenim ekonomskim fakultetom(finansije i bankarstvo). Na zadnjoj godini Ausbildunga iz zajebancije preda za provjeru i priznanje diplome, cini mi se da je Bonn u pitanju, ali nisam siguran, te mu ljudi priznaju 100% diplomu. :urnebes:

Sad umjesto da stoji na salteru cijeli dan, ima svoju kancelariju i radi kredite. Doduse, bez Ausbildunga bi tesko upao na takvo dobro mjesto odmah, ali diploma je priznata bez problema.

Sta ti bi sa zene? Znam da si spominjao njen fakultet i plavu kartu.
Što se tiče žene, situacija je ista.
I dalje 2 predmeta su ostala. Ali faks je zamrznut. Teško da se može stići jer radi na poprilično odgovornoj poziciji, i ne moze da zapusti posao nikako. Svakako ranije odlazi skoro svaki dan radi kursa njemačkog. Tako da, trenutno plava karta nije opcija.

Ne znam sta da kažem, poprilično je komplikovan ovaj odlazak 😂😂😂

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 08 feb 2021, 10:26

RiNo je napisao/la:
02 feb 2021, 22:07
Napiši da otkazuješ navedeni ugovor "zum nächstmöglichen Zeitpunkt" ne moraš navoditi tačan dan jer i sami vide do kad vrijedi ugovor... Potpišeš se i pošalješ na

Kod: Označi sve

Vodafone West GmbH
Aachener Str. 746-750
50933 Köln
To bukvalno možeš uraditi odmah mjesec dana poslije sklapanja ugovora i ne razmišljati iduće 2 godine kad ističe.

Meni se desilo da sam imao ugovor od €24,99 mjesečno za 150mbit/s i zaboravio otkazati. Automstski produžili ugovor na još 2 godine pod cijenom od €34,99/mjesečno. Ja otkazao i onda su me zvali i ponudili 200mbit/s za €29,99 što sam i prihvatio. Za vraćanje rutera ćeš najvjerovatnije dobiti Retourenschein
Nazvah sad kundenservice kazu da je otkazan mi internet vec. :shifty:

Reko kako to kad nisam poslao. Vice ona daj novu adresu da ti posaljem Kündigungbestatigung.

Kontam koji qrac da me nece naguzit :D

Mozda su svi ugovori prelaskom unitymedia ma vodafone otkazani zavrsetkom ugovora?

RiNo
Kontakt:

Post Postao/la RiNo » 08 feb 2021, 14:30

soxx je napisao/la:
08 feb 2021, 10:26

Reko kako to kad nisam poslao. Vice ona daj novu adresu da ti posaljem Kündigungbestatigung.

Mozda su svi ugovori prelaskom unitymedia ma vodafone otkazani zavrsetkom ugovora?
Ne znam, ja sam sklopio ugovor kad su bili Unitymedia pa sam morao slati Kündigung Vodafoneu kasnije.

A kakvu su to novu adresu tražili, nije valjda da nisi prijavio selidbu? To naplate isto €30-40 :mrgreen: Mislim da bi u mjesečnim računima trebalo negdje sitnim slovima pisati da je ugovor otkazan, ili na Kundenportalu u meine Aufträge
100% sportski i krajnje opušten potpis

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 08 feb 2021, 17:07

Nakon dugotrajnog razmišljanja, odlučio sam da i ja odem iz naše domovine ukoliko ne nađem "normalan" posao do kraja ove godine. Dosta je pet godina bačenog života na besmisleni posao za koji se nisam školovao. Uz to je plata za naše okvire loša. To isto van struke mogu raditi u Njemačkoj, gdje ću biti mnogo plaćeniji.

Imam dvije ponude već tri-četiri godine u Njemačkoj. Imam i sigurnog poslodavca, pa eto, imam 10tak mjeseci da razmislim šta želim raditi. S tim da se nadam da će ovo stati sa Koronom, jer se mnogo čega na intervju ako se ne varam ili?

Uglavnom imam tamo dosta familije, plus poznanstva (dosta prijatelja otišlo). Besmisleno je trošiti i gubiti vrijeme gdje svako govori "biće bolje", a ono ne bude.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 08 feb 2021, 17:20

Prestani razmisljat i vec sutra kreni sa procesom, inace ces i 2025. godine napisat slican post.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 08 feb 2021, 17:25

08 feb 2021, 17:20
Prestani razmisljat i vec sutra kreni sa procesom, inace ces i 2025. godine napisat slican post.
Bas tako
15.10.2013.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 08 feb 2021, 17:46

RiNo je napisao/la:
08 feb 2021, 14:30
soxx je napisao/la:
08 feb 2021, 10:26

Ne znam, ja sam sklopio ugovor kad su bili Unitymedia pa sam morao slati Kündigung Vodafoneu kasnije.

A kakvu su to novu adresu tražili, nije valjda da nisi prijavio selidbu? To naplate isto €30-40 :mrgreen: Mislim da bi u mjesečnim računima trebalo negdje sitnim slovima pisati da je ugovor otkazan, ili na Kundenportalu u meine Aufträge
Ma nisam ja trazio na novoj adresi da mi prijave net, tako da, nek mi popuse, vidjet cu kakva ce posta doc ove sedmice.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 09 feb 2021, 06:14

08 feb 2021, 17:20
Ovak i ja kazem od 01.01 ne pusim vise, svake godine. :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.