kako mislis je li imas win instaliran pa hoces da ti bude na nasem jeziku ili nemas nikakosonik24 je napisao/la:pozdravic
ima li neki link da skinem za windows, da mi bude na nasem jeziku, hrvatski, bosanski, srpski (latinica)? da ne moram na novo instalirat.
Pomoc u vezi PC-a
Moderator/ica: insider
Re: "Pomoc u vezi PC-a"
ma jarane to mi komsija hoce posto je covjek slab sa engleskim, a ne znam tacno ni koji mu je windows. Ja koristim w7 i zadovoljan sam, posto komp koristim samo za net, sve mi je svejedno, w7 ili 8, ili xp, itd...
@Sema, ima windows, al je na engleskom, hoce covjek da je na nasem!
@Sema, ima windows, al je na engleskom, hoce covjek da je na nasem!
http://windows.microsoft.com/hr-hr/wind ... ptabs=win7" onclick="window.open(this.href);return false;
http://windows.microsoft.com/hr-hr/wind ... #lptabs=xp" onclick="window.open(this.href);return false;
http://windows.microsoft.com/hr-hr/wind ... #lptabs=xp" onclick="window.open(this.href);return false;
Ima li neki program ili kakko mogu da saznam koji mi procesor odgovara? Htio bi mjenjati, pa trazim po piku
Glory Glory Man United!
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Imam ovaj problem, rijec je o Visual Studio 2013, c++ 
http://prntscr.com/28yzwf" onclick="window.open(this.href);return false;
EDIT: Napravio, samo trebao izbrisati ovo .h kod iostream
Zadnja izmjena: Unofficialpage, dana/u 05 dec 2013, 22:30, ukupno mijenjano 1 put.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
meni su 8 i Vista podjednako losiiVar je napisao/la:(Y) mislim da je od svih nadolazećih sistema (ono kako su se redali, NT, 2000, XP, Vista, w7, w8) najgora vista, te se većina zadržala na XPNeutral je napisao/la:U mene je windows i na mobitelu![]()
Koliko sam samo priča slišao kako je to smeće, pa onda da je sedmica bolja itd. Praksa je bolja od bilo kakve teorije, pa i u ovom slučaju.![]()
a ovaj 8.1 windows ima nevjerovatne mogućnosti
skini everest i vidi koja ti je maticnaAnderson8 je napisao/la:Ima li neki program ili kakko mogu da saznam koji mi procesor odgovara? Htio bi mjenjati, pa trazim po piku
onda na google i pronadji detaljne spec. , te koji proc. su kompatibilni s istom
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
Sta ce ti ovo?Unofficialpage je napisao/la:Imam ovaj problem, rijec je o Visual Studio 2013, c++
Kod: Označi sve
cout << "Mjeseci" << endl;Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...
Moj Murga, u BiH se programiranje vježba na pc-u kako i treba ali ispit se radi na običnom papiru.
true storyNeutral je napisao/la:Moj Murga, u BiH se programiranje vježba na pc-u kako i treba ali ispit se radi na običnom papiru.
jbt kad se sjetim programiranja paskala u srednjoj, papir, i radi, e je*eš to učenje kad ne mo'š na licu mjesta kroz debug provjeriti grešku, valjda se na greškama uči, jok dobiješ manju ocjenu jer fuliš
Jedina želja mi je da vidim ko je ovaj Monolog, dok nije *Monolog*, ono uživo, dok je baš ono što jest' (il' što nije)! :D
Sto vi ne spavate?
Ma dobro, pisao sam i ja na papiru programe na ispitima nekim, ali se tad ne gleda 100% syntax, vec se gleda koncept, razumijes li ono o cemu se govori. To se radi ponekad da bi se vidjelo da li ucenik konta ili mu to neko drugi radi zadacu. Ja licno mislim da ispiti nisu ni vrijeme niti mjesto da se pise program na kompjuteru koji ce se ocjenjivati na ispravnost. Nervoza, stres, ogranicen vremenski. Po mom nekom misljenju, na ispitima treba da se ispita teorija a ne praksa. U praksi imas i knjige i kolegu da se posavjetujes itd., isto tako je sa zadacom.
Znaci @iVar, greske trebas kod kuce da pravis dok ne napravis kako treba i slazem se da nebi trebao da ucenik ispasta radi toga. To nije u redu sa strane nastavnika.
Ne morate da se slozite, samo moje misljenje
Znaci @iVar, greske trebas kod kuce da pravis dok ne napravis kako treba i slazem se da nebi trebao da ucenik ispasta radi toga. To nije u redu sa strane nastavnika.
Ne morate da se slozite, samo moje misljenje
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...
Radim nešto, tako da volim ustati ranije i onda u miru obavljati ono što moram.
Da ali opet je ružno vidjeti 100 studenata kako rade ispit na papiru. I informatika je posebna priča, ona se uvijek razvija, pa dođeš u neku firmu za par godina i oni te pitaju da li znaš raditi na novim programima (hipotetički govorim). Informatičar se uvijek mora dalje razvijati, a ja ti garantujem da takvih u BiH nema ni 10%. Fakultet je bio super prije par godina ali sada i njih ima previše.
Da ali opet je ružno vidjeti 100 studenata kako rade ispit na papiru. I informatika je posebna priča, ona se uvijek razvija, pa dođeš u neku firmu za par godina i oni te pitaju da li znaš raditi na novim programima (hipotetički govorim). Informatičar se uvijek mora dalje razvijati, a ja ti garantujem da takvih u BiH nema ni 10%. Fakultet je bio super prije par godina ali sada i njih ima previše.
-
BlackRiver
- Kontakt:
Ja smatram da je naše srednje obrazovanje izuzetno zaostalo kada je u pitanju informatičko opismenjavanje djece. Donekle mogu razumjeti pisanje programa na papiru, jer realno gledano nema svaka škola kabinet sa 30+ računara. Međutim, korištenje Pascala i Borland C++ i sličnih za učenje djece programiranju je prevaziđeno. Ne zbog toga što se pomoću njih ne mogu objasniti osnovni koncepti programskih jezika, nego zbog toga što u informatičkom svijetu XXI stoljeća uspjeva onaj koji poznaje posljednje tehnologije. Učimo djecu da programiraju u Pascalu i realno 90% njih nema pojma šta radi. Danas - sutra kada neko od takvih dobije priliku da radi programerski posao, da rješava poslovne probleme korištenjem posljednjih tehnologija imat će velikih problema, jer će vjerovatno znati kako se sintaksički piše npr. FOR petlja, ali neće znati istu primjeniti u rješavanju problema....
Ja sam spomenuo papir radi fakulteta gdje ispit radiš na papiru iako taj fakultet ima na stotine računara (programiranje). Problem je što nisu svi u istoj učionici, a na ispit dođe preko stotinu studenata (mnogo ih studira sa dl sistemom).
-
BlackRiver
- Kontakt:
I to je sve do profesora. Ako imas previše studenata, podijeli ih u grupe i pruži priliku svima da pokažu realno stanje svoga znanja. Ja sam siguran da bi isti taj profesor koji predaje programiranje na fakultetu, napravio grešku/greške prilikom pisanja programa na papir..
Takav sistem školstva, a vjeruj mi da je taj fakultet odličan.
-
BlackRiver
- Kontakt:
Ne kazem da nije. Na kraju krajeva, studenti su ti koji odlučuju o kvaliteti nekog fakulteta. Samo smatram da općenito na fakultetima koji se bave informacionih tehnologijama treba biti puno više akcenta na praktičnom radu i poznavanju tehnologija. To kazem, jer iz iskustva znam da ma mnogima nije tako.
Ali opet, na kraju dana, ako te fakultet pripremi za poslovni svijet i ako u tom svijetu uspijes, onda je sigurno bilo nesto dobro u svim tim predavanjima
Ali opet, na kraju dana, ako te fakultet pripremi za poslovni svijet i ako u tom svijetu uspijes, onda je sigurno bilo nesto dobro u svim tim predavanjima
- moustapha
- Kontakt:
Zasto je problem raditi ispit iz programiranja na papiru? Ako znas nije nikada problem pokazati znanje bilo gdje da radis, s tim da moras uzeti u obzir da dok radis u nekom IDE programu da imas milion nekih olaksanja, od kompajlera, inteli sensea, oznacavanja kljunih rijeci...Neutral je napisao/la:Ja sam spomenuo papir radi fakulteta gdje ispit radiš na papiru iako taj fakultet ima na stotine računara (programiranje). Problem je što nisu svi u istoj učionici, a na ispit dođe preko stotinu studenata (mnogo ih studira sa dl sistemom).
Papri, a moze i notepad je sasvim dovoljan da pokazes znanje iz programiranja do neke odredjene granice. I sam sam imao dva ispita na papiru i vjerujem da sam zbog toga sto sam radio na papiru bio vise skocentrisan na ono sto se trazi od mene.
#divovi
Zato što ćeš na poslu raditi na pc-u a ne na papiru. Razumijem ja šta hoćeš da kažeš ali praksa je skoro uvijek bolja od same teorije.
- moustapha
- Kontakt:
I pisanje koda na papiru je praksa, nije nikakva teorija. Teorija bi bila da pises o kompajlerima, sintaksi, strukturama podataka i sl.Neutral je napisao/la:Zato što ćeš na poslu raditi na pc-u a ne na papiru. Razumijem ja šta hoćeš da kažeš ali praksa je skoro uvijek bolja od same teorije.
Ovaj ciko se u programerskom svijetu smatra tatom tog posla i prvu verziju TeX programa je napisao na papiru, zatim prenio na racunar, gdje se kod kompajlirao bez greske.
Naravno da treba vjezbati i raditi na racunaru da bi se vidio rezultat onoga sta unesemo. I sigurno je privlacnije vjezbati sa nekim fensi novim tehnologijama da bi se neko uveo u taj svijet, ali isto tako provjera znanja na papiru nije sama po sebi pogresna.
Druga stvar, nasi profesori u srednjim skolama su "old school" i vecina ih je sigurno u svijetu C++, Pascal, Java i sl. Licno, kada bih imao priliku da predajem programiranje nekome u skoli, koristio bih HTML 5, CSS3 i Javascript odmah u pocetku, jer bi time imao priliku demonstrirati najnovije tehnologije, a ujedno uz malo koda mogu se cuda napravit.
#divovi
Trenutno korisnika/ca: alemsa, CHR, Goalgetter i 13 gostiju.